Podpora v nezaměstnanosti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
27.7.10 19:43

podpora v nezaměstnanosti

Dobrý večer

Chtěla bych se zeptat, končí mi rodičák, nastupuji do práce, ale vzhledem k dálce dojíždění se mi již finančne nevyplatí, před mateřskou sem brala 11 tis čistého,zvažuji zda nejít na pracák než najdu neco tady blíž, ještě nikdy sem na pracáku nebyla, pracovala sem v te firmě 10 let+ mateřství.Kolik a sčeho se nyní vypočítává podpora, z platu před tehu nebo z rodičáku?? děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1165
27.7.10 19:50

Ahojky, podle mě se to vypočítává z té předchozí práce, ale bude to pkná almužna si myslím, čím déle budeš na pracáku budeš mít stále méně :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.10 20:07

Jestli si dobře pamatuji, tak je to první tři měsíce 50% z průměrného platu a pak 45% zbylých 3 měsíce a pak asi nic, protože se hledí na příjem rodiny a pokud manžel- přítel,vydělává, tak ti nic nedají.Takže pokud jsi měla třeba 10 000čistého tak budeš mít 5000tis…

• Citovat
  • Upravit
11530
27.7.10 20:09

Pokud nastupuješ po mateřské, tak se ti počítá z nějaké tuším, že prlůměrné mzdy, dělá to necelé čtyři tisíce měsíčně. To že jsi předtím pracovala není směrodatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.10 20:10

aha, no mela sem 14 hrubého a delalo to 11130 čistého,manžel je osvč, loni přiznal dost, letost málo, ale je plátcem dph a každý kvartál mu vracejí, ale v tom se nevyznám :oops:

• Citovat
  • Upravit
nepřihl. Karin
27.7.10 20:13

Pokud nastupuješ na pracák rovnou z rodičíku, tak se ti podpora počítá ze životního minima, tzn. první 2 měsíce kolem Kč 3000,–/měsíčně a další 3 měsíce kolem Kč 2000,–/měsíčně

• Citovat
  • Upravit
5677
27.7.10 21:03

Pakliže jako poslední činnost před nástupem na úřad práce bude náhradní doba (doba péče o dítě mladší 4 let), tak Vám úřad práce vyměří podporu stanovenou sazbou z průměrné mzdy v národním hospodářství. V roce 2010 toto představuje částky 3 435 Kč (1. a 2. měsíc), 2 748 Kč (3. a 4. měsíc) a 2519 Kč (po zbytek podpůrčí doby což u osoby mladší 5O let znamená jeden, v pořadí 5. měsíc). 

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7829
27.7.10 21:56
Jitula píše:
Pakliže jako poslední činnost před nástupem na úřad práce bude náhradní doba (doba péče o dítě mladší 4 let), tak Vám úřad práce vyměří podporu stanovenou sazbou z průměrné mzdy v národním hospodářství. V roce 2010 toto představuje částky 3 435 Kč (1. a 2. měsíc), 2 748 Kč (3. a 4. měsíc) a 2519 Kč (po zbytek podpůrčí doby což u osoby mladší 5O let znamená jeden, v pořadí 5. měsíc).

Přesně tak, právě jsem se o to intenzivně zajímala, budu to řešit v pondělí :wink:
Pokud jdeš po 3-letém rodičáku, je tak, jak píše Jitula.
Já jdu na pracák naštěstí po dvouletém rodičáku a tak se ještě vejdu do té jejich směrnice (nebudu rozvádět), aby se mi podpora vypočítala z bývalého platu. Takže mě čeká až 5 měsíců ten jejich maximální stanovený strop a to už se dá :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenka987
28.7.10 00:24

Pokud nastoupíš do práce byť na jeden den, bude se Ti podpora vyplácet z předpokládaného výdělku. Ale je třeba, aby jsi opravdu pracovala, aby zaměstnavatel za Tebe odvedl důchodové pojištění. Nestačí, aby jsi měla výpověď a na výpovědní dobu překážku na straně zaměstnavatele. Dále se musíš registrovat do 3 dnů. A mít zajištěno hlídání. Jinak dostaneš tu minimální.

Vulpes, rozvést bys to mohla. Si myslím, že je to blbost. Podle mě je jedno, jestli jdeš na pracák po dvouletém nebo tříletém rodičáku.

Jinak je tady ještě jedno riziko: některé ÚP na ten odpracovaný jeden či více dnů či měsíců nepřistoupí a chtějí odpracovaných 12 měsíců. Rodičovská je náhradní doba a její výklad prý není jednotný. Ale většinou platí to napsané výše.

• Citovat
  • Upravit
7829
28.7.10 00:33

Lenko rozhodně to není blbost. Prostě splňuji podmínku, že „v rozhodném období - za poslední 3 roky- jsem alespoň 12měsíců měla příjem, ze kterého zaměstnavatel odváděl sociální pojištění“.

Taková je logika věci (přesné znění je trochu jiné, já to napsala polopatě, aby bylo jasné, jaký je výklad.
Proto je nesmysl(ničemu si člověk nepomůže) nastoupit do práce na 1 den. Je jasně formulováno „12 měsíců za poslední 3 roky“ Na tom není nic, co by se dalo vyložit zmatečně. Možná, že nějaká ze starších novel, to nevím, ale podle této je to jasné.

Rodičovská MÁ jednotný výklad, to uvádíš nesmysl. DŘÍVE ten výklad nebyl jednotný u mateřské, ale to už je teď taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenka987
28.7.10 08:26

Nastoupit na krátkou dobu má smysl, protože do té rozhodné doby se počítá doba péče o dítě jako náhradní doba.

Různý výklad je u té náhradní doby: většina ÚP rodičovskou jako náhradní dobu uznává a a proto stačí nastoupit na dobu krátší než 12 měsíců. Obvolola jsem více ÚP a všude mi tento výklad potvrdili, tudíž by přiznali podporu vypočtenou z výdělku za tu kratší dobu.

Prý některé ÚP rodičovskou jako náhradní dobu neuznávají a vždy Ti dají tu maličkou podporu, ale já se s tím nesetkala.

ALE jasně mi řekli, že od těch ODPRACOVANÝCH DNÍ se musím registrovat do tří dnů, jinak to bude zase ta malá podpora. Dokonce na mě zkoušeli, jestli mám na prázdniny školku (3 roky slavíme o prázdninách), protože pokud bych se registrovala v září, už by byla zase ta minimální, i když bych do té práce nastoupila… což si myslím, že je přesně tvůj případ, těch 12 měsíců splňuješ (a splňovala bys je i v případě, kdybys neměla dvouletý RP, ale tříletý, pokud by tvůj ÚP uznával péči o dítě jako náhradní dobu, což tak dělá většina), ale protože se nezaregistruješ do tří dnů od skutečné práce (a platby důchodového pojištění), máš nárok na tu minimální podporu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.7.10 08:31

dekuji je to teda pro mě složite ale jestly chápu zprávně, tak když nenastoupím dostanu tu almužnu, a kdybych šla jen na pár dní pracovat dostanu víc, me rodičák končí za 2 mesíce, malá pujde od září do školky, zamestnavatel by rád abych nastoupila, ale jezdit 50 km se mi nechce, práce poblíž se mi rýsuje ale nevím zda nakonec dopadne, proto hledám náky jiný možnosti, manžel má prumer na osvč měsíčně kolem 20 tis..i když nepřiznává ale nevím jak oni to počítají, a sedet doma za 2500 se mi teda nechce :cry: , takže vubec nevím co stím

• Citovat
  • Upravit
Lenka987
28.7.10 08:33

Ještě se podívej na článek na

http://finance.idnes.cz/…-/viteze.asp?…

Podle něj se zdá, že pokud jsi pracovala do tří let, tak že ta podpora bude ze mzdy.

• Citovat
  • Upravit
Lenka987
28.7.10 08:35

Přesně tak. Prostě to pár dní vydrž. A předem se na to zeptej na svém ÚP, aby ses nenamáhala zbytečně.

• Citovat
  • Upravit
7829
28.7.10 09:05

Lenko, ten článek vesměs dobře vysvětluje to, co jsem už psala. Jediné,v čem se liší od toho, jak případy vysvětlují některé právní poradny, je tento odstavec:

Odlišná situace nastane ve chvíli, kdy za poslední tři roky matka nejdříve byla 25 měsíců s dítětem na rodičovské dovolené, poté nastoupila do práce, kde po 11 měsících její pracovní poměr skončil. Hlásí se na úřadu práce a žádá o podporu. Opět se dostáváme do situace, kdy se matka může setkat s dvojím výkladem zákona. Na některých úřadech jí přiznají plnou podporu vypočítanou z průměrného čistého příjmu v předchozím zaměstnání, na jiných naopak pouze v minimální výši.

Ten článek je dost starý, za tu dobu už se to jistě nějak usadilo, ale pochopitelně nevylučuji, že zatímco právníci mají jasno, tak úřednice na ÚP si kralují podle svého. :wink: To je předpokládatelné…

O registraci do tří dnů se v paragrafu mluví, samozřejmě, „3 pracovní dny od rozvázání pracovní smlouvy“. Stačí dojít včas na úřad s „mokrou výpovědí“ a neprošvihnout to. To se dá zvládnout :wink:
Splňuji tedy tu Variantu č.2 (v článku z odkazu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat