Podvodník/podvodnice na Facebooku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
6.10.16 09:05

Podvodník/podvodnice na facebooku

Zdravím,

nedávno jsem chtěl na internetu koupit použitý zimní fusak do kočárku a naletěl jsem podvodnici (Možná podvodníkovi? Nevím, profil určitě nebyl pravý), v tomto případě si zvolila jméno MARCELA MACÁKOVÁ.

Probíhalo to následovně:
Ve facebookové skupině, kde je časté, že mezi sebou matky prodávají použité dětské věci, umisťuje inzeráty, do kterých vkládá fotografie sebrané z jiných inzerátů z internetu. Když projevíte o věc zájem, tak si vás přidá do přátel pod záminkou, že si s vámi bez toho nebude moci domluvit obchod. Tím se její profil stává věrohodnějším, protože to vypadá, že má i nějaké další přátele. Potom se s vámi přes facebookového messengera domluví, končí to tím, že jí máte převést peníze na účet. V mém případě šlo o 500Kč a to včetně poštovného. Když věc řešíte ve spěchu a podobnou špatnou zkušenost nemáte, je to prostě neodolatelná nabídka, protože ta věc nová stojí mnohem víc. A navíc - kdo by přece takto škodil zrovna rodičům s malými dětmi? Peníze jsem tedy převedl. Ještě ten den se ve facebookové skupině objevila zpráva od jiných uživatelek, ať si na ní dáme pozor, že je to podvodnice. Následně přestala reagovat na zprávy a večer ten samý den už byl její profil zrušený.
To, že je moje blbost, že jsem důvěřoval něčemu takovému bez důkladnějšího prověření, je jedna věc. Druhá věc je, že tato osoba určitě sází na to, že když bude lidi okrádat takto po stovkách, nikdy to nebude trestný čin. Policie tedy v případě vyšetřování nebude moci nechat odtajnit majitele bankovního účtu, na který jsem peníze převáděl. Sází také na to, že člověk nad pár stokorunami mávne rukou, poučí se a příště si dá pozor, než aby to nějak řešil. Stačilo by ale jen deset takových, jako já a policie by najednou mohla jednat (hranice pro trestný čin je 5000 Kč). Zajímá mě tedy, jestli má někdo podobnou zkušenost? Jediné, na základě čeho se dá všechny tyto případy spojit, je číslo účtu příjemce, které tato osoba vesele poskytuje. V mém případě to bylo takto:

--

jméno profilu: MARCELA MACÁKOVÁ

část čísla účtu: ***7016083/08**

--

(Cizí číslo účtu se nesmí zveřejňovat, náš zákon chrání i takovéto lidi, ale věřím, že uvedená část nám bude stačit, abychom poznali, že jde o tu samou osobu. do případného trestního oznámení to už můžeme napsat celé.)

Pište prosím, jestli máte podobnou zkušenost (na základě shodného cílového bankovního účtu) a částku, o kterou vás okradla. Když nás bude dost, existuje tuším nějaká cesta, jak toto oznámit policii elektronicky. Na internetu je k dispozici nějaká šablona, kterou jen vyplníte a odešlete (to bychom pak upřesnili). Musíme hlavně společně přesáhnout hranici 5000Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8996
6.10.16 10:40

Já jsem myslela, že když peníze pošlu převodem na nějaký účet a třeba se překliknu a pošlu je na účet kde být nemají, že když zajdu do banky, tak mi banky peníze opět vrátí… Nebo ono to tak nefunguje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
6.10.16 10:42

http://www.pravni-rady.eu/…na-jiny-ucet

Banka by měla poskytnout kontakt na osobu které účet patří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12330
6.10.16 11:16

@Lynette banka může vydat kontakt pouze policii, pokud se nemýlím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.10.16 11:16

@Lynette Ano, to by se asi dalo, ale pochybuju, že mi podvodník zaslané peníze vrátí, když ho slušně požádám. Podle mě je jediná cesta přes policii. Ale říkám, teď mě spíš zajímá, kolik by se nás vůbec takhle našlo. Když málo, tak má smysl jedině zkusit to nějak takto „po svém“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.1.23 19:51

Stalo se mi taky. Řeknou mi v bance majitele účtu? Nechápu jak může někdo okrást!
anonymně

• Citovat
  • Upravit
66798
23.1.23 19:52
@Anonymní píše:
Stalo se mi taky. Řeknou mi v bance majitele účtu? Nechápu jak může někdo okrást!
anonymně

nereknou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
23.1.23 20:27

Já jen upozorním, že od 1. října 2020 je zvýšen limit pro trestní stíhání za krádež a jiné trestné činy z částky 5.000 Kč na 10.000 Kč.
Kdyztak přidejte info o podvodu na FB do skupiny Podvodníci na Marketplace (tam se čísla účtů podvodníků zveřejňují běžně) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5548
24.1.23 18:08

Já teď nakupuji už jen přes Vinted a tlačítko kup teď. Mají tam ochranu kupujícího s tím, že když ti zboží nepřijde nebo je nějak poškozené tak ti vrátí peníze zpět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák