Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@LindenSkyHope píše:
Autista bez MR, s alespoň průměrným intelektem, je dnes standard na každé běžné ZŠ. Agresivní být vůbec nemusí, může tak reagovat v rámci neporozumění, smyslového přetížení, komunikačních potíží atd.
Takže diagnóza je pro tebe argument ospravedlňující mlácení druhého?
Ta diskuse je podle mě uměle vytvořená, i když pod stálým nickem. Jen se nám to tu pěkně sortuje na schvalovačky násilí a ty druhé, kterým se jakékoliv násilí hnusí.
Já jsem napsala, že násilí na dětech neschvaluji. Pohlavek holka dostat neměla. A stojím si za tím, že agresivní děti na běžnou ZŠ nepatří. Aby nějaké dítě bilo jiné kvůli přetížení, nedorozumění a komunikaci.
Příspěvek upraven 20.02.23 v 14:06
@Sardelka píše:
Dlouhodobě u Tebe v podobných diskusích sleduji poněkud vyhraněné názory.Nikdo nepíše, že to dítě STÁLE ubližuje ostatním.
Nicméně, ptáš se, co s takovým dítkem. Možností je hned několik:
- Zjistit, proč to dělá.
- Vím-li příčinu, je zde i možnost, že se jí dá elegantně předejít.
- Promluvím si s holčičkou, zjistím, jak sama tu či onu situaci vnímá.
- Spolupracuji s rodiči.
Možností je hned několik, nemusí ji nutně vylučovat od stolu, pohlavek ani nekomentuji.
A k tvému názoru na autisty v běžném vzdělávání. Inkluze Ti něco říká? Spousta autistů má krajní projevy chování až ve chvíli, kdy jsou zoufalí, jiné děti je provokují, tlačí do situací, které nechtějí, atd.
Školka i škola se podílí na výchově dítěte, proto je třeba hledat skutečně výchovné metody a hned nenálepkovat.
Ne každý autistické děti provokuje a ubližuje jim. Nedělej z ostatních dětí tyrany.
Zeptala bych se maminky od holcicky, jak jsou ve skolce spokojene a jestli se holcicka na ucitelku nejak nestezuje. Muzes ji rict, ze si slysela, ze tahle ucitelka obcas uplatni fyzicke tresty…
Pokud by spokojene byly, dal bych uz nic neresila ale starala se o svoje deti…
@topazio píše:
Ne každý autistické děti provokuje a ubližuje jim. Nedělej z ostatních dětí tyrany.
Muzes mi, prosim, v textu ukazat, kde pisu, ze KAZDY? Nedelej, znovu, zavery, ktere nikdo nezminuje.
@astoret píše:
A co se nauci tim, ze nesmi do ostatnich dloubat, ale pohlavek je normalni? Vzdyt to nema. logiku, to dite si z toho nic nevezme..to dite ma pochopit, ze agresivita, bouchani do nekoho apod. je spatny a tim, ze sama dostane se to fakt nenauci
Tvl
To si určitě vyčetla z psychologický příručky, ne?
@Beckyttine5 píše:
Nechci si zanadávat, partner mi řekl, že tam syna dáme, že je to v pohodě, že děti potřebuji mantinely, a že žádný pohlavek ještě nikomu neublížil, a že přehanim, když to vůbec řeším.. tak budu ráda za názory ostatních, zda se s tímto taky setkali..
Máš velmi rozumného chlapa, tak se zklidní. Plně souhlasím s jeho názorem. Ma pravdu.
@Ahep píše:
Máš velmi rozumného chlapa, tak se zklidní. Plně souhlasím s jeho názorem. Ma pravdu.
Rozumného chlapa? To myslíte vážně?
@LindenSkyHope píše:
@Zabatko, @Lu66
Vy dvě teda stojíte za to, jak byste to řešily u autistického dítěte, kde bývá běžnou součástí projevů společensky nevhodné chování až po agresi? Bagatelizovat a schvalovat jakékoliv násilí páchaném na slabším jedinci, který nemá mentální ani fyzické kapacity k tomu, aby se mohl bránit, je na stejné úrovni jako se ho dopouštět.
ale tady se řeší učitelka, která údajně dala dítěti pohlavek, ne autistické děti,
a ani já bych nesouhlasila, aby autistické dítě mlátilo mé dítě, protože to autistické je přetažené, a to je omluva pro jeho agresivní chování
@Beckyttine5 píše:
Není to fake. Vstoupila jsem do třídy, děti seděly u stolu, učitelka byla vedle v kuchyňce, vyšla, nevšimla si mě a dala té holčičce pohlavek a vyhodila ji od stolu a řekla jí, že do ostatních dětí rypat nebude. Já jsem ji rychle hlasitě pozdravila, ať ví, že tam jsem..Nechci vyvolávat žádné hádky ani na nikoho nadávat, zajímalo mě, zda má někdo podobnou zkušenost, protože uvažuji, že už tam dceru nikdy nedám, pokud je to v jiných školkách jinak..
Nemám podobnou zkušenost, když chodily dcery do školky učitelky nikdy nikoho nebily. Dcery by mi to stoprocentně řekly, protože u nás jsou tělesné tresty tabu, takže by se tomu hodně divily. Dokonce ani ja ročník 77 jsem se ve školce nesetkala s bitim, učitelky sice buzerovaly, ale nikoho nebily.
Ze strany ucitelky to bylo nepripustne. Otazka je, jestli to bylo jednorazove selhani, nebo bezny postup. Ani jedno neni v poradku, ale jako rodic bych jednorazovy ulet zkousla (a to i u sveho ditete). Dlouhodobe takovy pristup by pro me byl signalem k zmene skolky.
@stock píše:
Jak se může ospravedlnit někdo, nota bene pedagog, když dá mrnavymu dítěti pohlavek??
A co dela, když ji zakladatelka nevidí??
Chtěla bych slyšet od ní, proč. Nemyslím si, že je to OK. Ale dala bych jí šanci se hájit.
@Alušáček píše:
Nemám podobnou zkušenost, když chodily dcery do školky učitelky nikdy nikoho nebily. Dcery by mi to stoprocentně řekly, protože u nás jsou tělesné tresty tabu, takže by se tomu hodně divily. Dokonce ani ja ročník 77 jsem se ve školce nesetkala s bitim, učitelky sice buzerovaly, ale nikoho nebily.
dobře, že jsi tohle napsala, já už jsem si začínala myslet, že naše školka je nějaká divná, nikdo tam nikoho nebije, nikdo nikoho nešikanuje, dcera má učitelky ráda a do školky chodí ráda, též tam prý všechno jí, přestože doma je vybíravá, a do loňského roku tam měli učitelku, která měla 68 let a ta byla také fajn,
mně nikdo také ve školce nebil, akorát zpočátku tam byla stará ředitelka, která mě nutila jíst pomazánky a zeleninu, beztak jsem to nikdy nesnědla, a pak nastoupila nová, kterou moje mamka požádala, ať mě do určitého jídla nenutí, což se také splnilo, dostávala jsem suchý chleba a dětem učitelky řekly, že mám alergii, též jsem školku milovala a brečela jsem, když jsem byla nemocná a nemohla tam,
asi je to i tím, že jsem jedináček i dcera a milujeme kolektiv a měly jsme asi obě štěstí na skvělé učitelky
@Alušáček píše:
U nás v první třídě úča mlátila přes prsty. Jsem 78. Dnes by rodiče ihned žádali vyhazov učitelky, tenkrát to nikdo neřešil. Doučila normálně do důchodu ![]()
@Russet píše:
Chtěla bych slyšet od ní, proč. Nemyslím si, že je to OK. Ale dala bych jí šanci se hájit.
Nojo, ale já si myslím, že obhajitelne to není v žádném případě. Ale rozumím Ti…
@Russet píše:
pokud se to tak doopravdy stalo, nechápu proč se zakladatelka učitelky nezeptala, proč holčičku pohlavkuje