Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chci se zeptat
? Jsem v 19 tt. A ma gynekolozka, se vubec nezminuje o tom.Co budu mit za pohlavi. A teprve vcera, me poslala na kontolu se srdickem..Tak, zda-li je to normalni postup..Dekuji ![]()
@MarieMartin Ahoj. A ty ses neptala na pohlaví? já vždy od screeningu jsme se ptala jen to nnešlo vidět až minulí týden to jsem byla 20+4..Jako ona nekontroluje srdíčko?
a byla si na screeningu?
Kajka9 Ahojky, dekuji za odpoved
No ptam se vzy, ale vzdy rekne jen NE, jakoze nevi co to je za pohlavi.Jen mi rekne na monitoru, ruce nohy telo hlava srdce a to je cela prohlodka. A co je to?? Nevim co to znamena
Asi nebyla
@MarieMartin No to se dělá v prvním trimestru do 13+6 je to test kombinovaný na zjištění vývojových vad…Krev + Uz (velký UZ ). Je to daleko přesnější než ty trypltesty které se dělají v 16tt jsou celkem nesprávné tak proto se chodí na ten screening…pak je velký UZ v 20-22tt to je druhý screening tam se děla podrobný (dlouhý) ultrazvuk jak v u prvního ale bez krve a pak se dělá ve 30tt to stejný
Aha..Tak to je hezky teda..Zitra rano volam okamzite, jinemu gynekologovi a prechazim, od ni pryc…Neposlala me nikam ani jednou a jsem 19 tt… A ani semnou o nicem nekomunikuje. Dekuji Vam hrozne moc ste mi pomohla. A je to bezny postup vsude u kazde zeny v tehotenstvi. Nemate s tim zkusenost treba jen Vy? Dekuji
@MarieMartin Tak jako na prvním screeningu byly všichni koho znám…vyloučí to vázné vady… no tak to je pěkný že vám nic nedělal za testy zachvilku už by jste měla jít na velký uz ( druhý už)
@MarieMartin Je to běžný postup u každé ženy…Nedělá too každý gynekolog proto jestli ten váš to nedělá tak vám měl o tom říct o screeningu a poslat vás tam kde ho dělají stojí 1450 aspon u nás někde jen 100 tak to zaplatíte a pojištovna vám 1000 korun vrátí když výjde špatně tak vám měl udělat tripl testy a poslat na genetiku na plodovku atd atd…
@MarieMartin někde jen 1000kč*
pokud je na screeningu vše v pořádku tak pak chodíte zas ke svému dr klasika poradna po každé měří tlak, moč kontroluje a váhu no a pak 20-22tt se dělá zas ten velký uz
Ahoj holky,
jsem v 16. týdnu a zatím také nevíme, co čekáme. Na prvním screeningu jsem byla tak mimo, že mě ani nenapadlo se zeptat
.. Tak co myslíte? Poznáte to někdo, nebo troufáte si tipnout? ![]()
@MarieMartin Že se nezmiňuje o pohlaví mi divné nepřijde.. Někteří lékaři se nezmiňují zámerně, protože někdo třeba nechce vědět pohlaví. Je potřeba se zeptat (já se třeba zatím nezeptala, protože mě to prostě v ten moment nenapadlo
). Ale srdíčko mi teda moje gynekoložka pouštěla při obou ultrazvucích - při potvrzení těhu, i při návštěvě v první poradně.
@Bseni No má nožky u sebe z této fotky to nejde poznat a na prvním screeningu to málo komu řeknou nám až na velkém UZ 21tt..
Ono jde o to co jsem pochopila tak že nikdo nedělal první screening ani žádné jiné testy
@Kajka9 Říkala jsem si, že ať koukám, jak koukám, nikde nic nevyčnívá
. Tak uvidíme, času dost. Hlavně, že je prcek zdravý.
Pokud se nedělaly vůbec žádné testy, pak je něco špatně (myslím s postupem dr.), to máte pravdu. Takže určitě okamžitě změnit gynekologa. Přece jen bych očekávala minimálně krevní rozbory, atd.. To je snad základ. Nehledě na to, že na prvním screeningu se upřesňuje i TP.
@Bseni Ještě je čas přesně stejně by to určil tak na 60-70% na screeningu
hlavně že je mimísek v pořádku
. No právě že ani ten první screening a nic v 19tt je to divný ještě jsem neslyšela o nikom kdo by nebyl na screeningu ![]()
My se ptali a řekli nám to ve 30tt až, a ani tak to nebylo jistý - bylo blbě vidět.
Jinak pokud Tě neposlala gyndařka na žádný screening (konkrétně na triple testy v 16tt), tak to je non lege artis a měla by sis na ni stěžovat. U nového lékaře rozhodně požaduj velký screening, a kdybys měla jo velký problém s případnou VVV, tak i amniocentézu.