Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám dotaz na již zkušenější těhulky a na maminky, které si to ještě pamatují… ![]()
Jak jste to měly kolem toho 25tt s pohybama?
Vnímaly jste je každý den stejně?
Já je vnímám od 19tt, nejdřív taková ta motýlí křídla, postupně nabírá na obrátkách, nicméně pořád nic velkého prudkého. Možná to bude kliďas po tatínkovi…
Ale stalo se mi, že je třeba den dva aktivnější, kope i převaluje se a dělá kotrmelce, ale pak třeba den i dva o něm skoro nevím, jen mě sem tam maličko kopne, a to mě docela znervózňuje… s aktivním dnem se to nedá srovnat…
Asi je ještě brzo po něm chtít nějaký pravidelnější režim, každý den podobný, vyčetla jsem, že to spíš až tak od 28tt..?
Díky za rady a uklidnění…
Měla jsem to podobně u druhého těhotenství, první výraznější pohyby až hodně po 20tt, a v podstatě až do porodu byly některé dny klidnější, musela jsem si občas šťouchnout do břicha, aby malá kopla a já se uklidnila…Vydrželo jí to dodnes, je klidné a pohybově líné miminko. ![]()
Ahoj, ja zase nezazila motyli kridla, nas mimous zacal rovnou s viditelnyma boulickama v tom 19. tydnu. Pravidelne to ale nebylo, take jsem ho casto dlouhou dobu necitila a byla z toho nervozni. Pravidelneji kopal az pozdeji. Vdavala jsem se ve 26. tydnu a to se pamatuji, ze cely den kopal, ale v tu dobu to take jeste nebylo nic pravidelneho. Tak od 30. tydne najel na rezim, kopal proste porad
az do porodu jsem ho citila snad maximalne po pulhodice. A stejne aktivni je doted
.
To je sranda, jak už v břiše je znát povaha, u syna jsem taky cítila pohyby pořád, u dcery jsem pak byla na nervy, protože byla takový lenoch a já ji pořád budila, abych se uklidnila…
Můžu tě uklidnit, v tomto termínu jsem cítila pohyby dcerky, dá se říct, docela málo a hodně nepravidelně. Vzpomínám si, že jsem byla mezi 27. a 29. týdnem hospitalizovaná v nemocnici a tam se stále na pohyby ptali, a já jsem měla třeba dny, kdy se malá pohnula jednou k polednímu a pak až kvečeru a to bylo vše. Proti ostatním maminkám se mnou na pokoji jsem byla úplný žabař
. Pohyby byly jemné, nikdy, až do konce porodu jsem necítila žádné bolestivé kopance nebo že by mě dítě budilo ze spaní. Přiznám se, že jsem byla kvůli pohybům vystrašená až do konce, psala jsem různé dotazy do diskuzí
, dvakrát jsem dokonce jela na gyn. pohotovost nechat si zkontrolovat monitor, protože jsem dítě téměř necítila.
Po porodu jsem se dozvěděla důvod - malá vážila jen 2,60 kg, tudíž muší váha a placentu jsem měla na přední stěně, která to tlumila.
Netvrdím, že to je přesně tvůj případ, ale samozřejmě je radno pohyby pečlivě sledovat a v případě pochybností raději jet za odborníky.
Synek byl úplně jiný, taky nekopal bolestivě, ale zato pravidelně, tam naštěstí žádné stresy nenastaly.
Užívej si krásné a klidné dny s bříškem
!!!
Tak my jsme to měli v tomto období taky tak - třeba 2 dny nic, pak večer rodeo, pak zase den nic nebo jen navečer…
Co se týče toho každý den podobného „režimu“, tak ten nemáme dodnes a pozítří mám termín… Prostě si dělá, co chce a kdy chce
To bude peklo
![]()
Já mám dojem, že se nám to začíná trochu ustalovat na 3 takový silnější série pohybů denně, nejsilnější kolem desátý večer. Jinak se malá zamrská cca každou hodinu, spolehlivě se probudí, když začnu něco jíst… Asi zdědí manželovu vášeň pro dlabanec. ![]()
Ale pokud bude opravdu venku taková jako v břiše, jak tady píšete, tak potěš pánbu, bude to asi pěkná divoška…
Anguo, držíme všech osum!
Bersabo, děkujem
Ať se vám taky daří…
Jinak s tím jídlem jsme to měli taky tak -jak jsem si začla chystat jídlo, tak to začlo - u nás mám vášeň pro dlabanec já, tak se mi možná vždycky nějak zrychlil tep nebo co
Teď už mi kašle i na to jídlo a dělá si co chce… Jen po čokoládě řádí vždycky ![]()
Holky děkuju moc , uklidnily jste mě, což jsem potřebovala…
Mrňousek se nakrátko včera kolem 23h probral a okopával mě a potom se probral v tradiční hodinu 4:30, kdy se budím na čůrání, tak po ulehnutí zpátky do postele se probudil a převaloval se celý a kopal, i dnes dopoledne se občas projeví ![]()
Jo tak asi to bude kliďas po tatínkovi, a je pravda, že já mám klidový režim kvůli předčasným stahům (začaly mi ve 21tt po infekci v močových cestách), takže nejsem nijak uhoněná a hodně odpočívám…
Uvědomila jsem si, že v těch jeho aktivnějších dnech jsem i já byla aktivnější, i když né že bych se nějak moc honila, když jsem třeba vstávala brzo a jela do Prahy na kontrolu…
Ale stejně to je trošku o nerva, když o něm půl dne nevím…
Začala jsem se pak večer převalovat z boku na bok a na zádech jsem zhluboka dýchala do bříška, tak to na něj trošku platilo, ale asi byl ospalý, takže mu to vydrželo jen chvíli.
Tak krásné sluníčkové Velikonoce, a Anguo tobě držím moc palce
Jana
hele holky a myslite že intenzita kopani souvisi s budouci povahou (klidnosti) ditete? jima me hruza z naseho silernce.
U nás to rozhodně neplatilo. Jak jsem psala, o dcerce jsem v bříšku vůbec nevěděla, ale od narození hodně plakala, neuměla usnout, prakticky byla celý den vzhůru
. Na druhou stranu byla docela „šikovná“, vše hodně vstřebávala, v 6 měsících lezla a stála, na věci v okolí reagovala už v 7 měsících („kde je obrázek, pejsek, čajík …“ - podívala se tím směrem nebo přilezla k té věci).
Pudli, aspoň bude akční - žádné, kam mě postavíš, tam mě najdeš ![]()
Ten náš je zase rebel - dělá naschvály - když si chce někdo přilžit ruku, jak kope, tak přestane, na ultrazvucích si dává ruce před obličej nebo dřív při focení odplouval ze záběru ![]()
Jestli bude rebel i ve skutečnosti se teprve ukáže
![]()
tak to já budu mít teda taky kliďase po tatínkovi. Pohyby jsou dost nepravidelný a takový líný, žádný rodeo. Přesně jako některé z vás, musím Honzíka přes bříško poštuchovat, aby se probudil a když mírně kopne nebo se zavrtí, tak se uklidnim.
obrázek jsem zvědavá jeslti se nám narodí opravdu takový klidasové ![]()
Naschváli známe taky, to je asi obliba všech miminek
Moje máma na kopanec do ruky čeká už několik týdnů a nic, manžel ten ho občas přelstí a nějaký ten štouchanec schytá
A na UTZ se taky furt vrtí a ne a ne se nechat vyfotit - ale to má po mně, ja se strašně nerada fotim ![]()
holkky ja teda fakt nevim, co je lepsi. me to kolikrat boli (jsem teprve 23+2), navic maly je sestouplydole a okopava vnitrni branku,coz me znervoznuje…
a pak, jsem 300% hysterka, tak az bude mit min mista a bude kupat min, tak se z toho zblaznim strachy, ze mu neco je.
On ma ted treba vecer takovou trihodinovku, kdy tam provadi nejakou sportovni gynmastiku, nebo co…
asi by mi vyhovovalo, kdyby kopal casto, ale mene.
Alík píše:
tak to já budu mít teda taky kliďase po tatínkovi. Pohyby jsou dost nepravidelný a takový líný, žádný rodeo. Přesně jako některé z vás, musím Honzíka přes bříško poštuchovat, aby se probudil a když mírně kopne nebo se zavrtí, tak se uklidnim.
obrázek jsem zvědavá jeslti se nám narodí opravdu takový klidasovéNaschváli známe taky, to je asi obliba všech miminek
Moje máma na kopanec do ruky čeká už několik týdnů a nic, manžel ten ho občas přelstí a nějaký ten štouchanec schytá
A na UTZ se taky furt vrtí a ne a ne se nechat vyfotit - ale to má po mně, ja se strašně nerada fotim
Chtela bych vedet jak jste udelala ten metrik me to nejak nejde a neukazuje se miten kod.Diky Simca ten metrik s plodem miminka barevny