Pomáhá Vám muž?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Kolicek95
7.3.22 09:17

Jo a ráno o víkendu mu dej děti, ať s nimi vstane on a ty si dej ještě dvě hodiny. To pomůže podle mě hodně.

• Citovat
  • Upravit
3958
7.3.22 09:22
@Katka372 píše:
Já nevím, jak se tu všichni pořád rozčilují nad tím slovíčkem „pomáhá“. Mě to přijde úplně v pořádku, to slovo používám taky. Je to asi dáno tím, že on prostě chodí do práce a moje práce je starat se o děti a o tu domácnost. Jinak můj manžel mě nechá naštěstí dospat třeba přes den si jdu na hodinu lehnout nebo ráno se o víkendu vystřídáme a jeden z nás si přispí. V domácnosti občas sám od sebe udělá třeba myčku nebo tak, občas i vyluxuje nebo vytře, ale to už si třeba musím říct..

Já si taky myslím, že, zvláště pokud je žena na rodičovské, s dětmi a domácností muž pomáhá. Můj muž doma dělá zejména ty “chlapské práce”, kterých je u nás taky požehnaně, jen za poslední měsíc výměna zámku u dveří, namontování nových roštů do gauče, oprava žaluzií, výměna sprchové hlavice, prodej starého nábytku, pneumatik z auta atd atd. A to vše má k tomu, že nejenže “chodí´ do práce, ale on vede několik firem, zaměstnává xxx lidí, je to dost stresující. Takže taky potřebuje odpočinek. Já mám na starost “jen” děti a domácnost, což je sice vyčerpávající, zejména psychicky, ale nejsou to žádné stresy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5752
7.3.22 09:27

Muž se normálně podílel jako spolurodič a partner na péči o děti a domácnost. Na druhou stranu, nemohl kojit, tak jsem po něm nechtěla, aby v noci uspával a nespal (dítě by stejně plakalo a já bych nespala, to jsem radši nechala vyspat jeho, má práci, kde hodně řídí auto, tak jsem úplně nechtěla, aby se živitel rodiny někde rozsekal). Ale když mohl, tak je vykoupal, přebalil, šel s nimi ven, hrál si s nimi, připravil jim jídlo, oblékl je, když byly větší, uložil do postele, přečetl pohádku, jeden čas, když jsem měla nějaké problémy, se o ně staral i víc než já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
7.3.22 09:45

O starší pětiletou se stará hodně - v podstatě s ní nemám žádnou starost, je víceméně samoobslužná, manžel s ní cvičí logopedii a večer ji ukládá, akorát ve čtení pohádky se střídáme. S mladší nechce manžel mít celkem nic společnýho, má půl roku a je hrozná kozomilka :mrgreen: Takže k tý vstávám co hodinu já, každou noc si dáme krom toho 2-3 hodinky bdělý okno kdy ona leze po postýlce a já dřímu :mrgreen: Dospat není kdy, přes den spí jen málo a já navíc pracuju. Zvykla jsem si :)
Nicméně manželovi k dobru je potřeba říct že když jsem dvakrát byla na skoro celej den v kanclu tak se postaral ukázkově, a zkušenosti praví že jakmile začne malá fungovat víc jako člověk a míň jako mimino, tak to přestane bejt celý jen na mně :) Čili minimální pomoc s miminem toleruju, dokud se zapojuje v jinejch oblastech rodinnýho života a fungování domácnosti. Díky němu mám na starosti fakt jen to mimino a práci. Úklid, nákupy, vaření, účty - střídáme se nebo plně řeší manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
7.3.22 10:05

Samozřejmě, že se staral a stará i manžel 8o Když šly prostřednímu zuby, tak ho kolikrát ve tři ráno vzal a konejšil na rukou, i když jsem mu říkala, ať si jde lehnout do pokoje pro hosty. Prostě to odmítl… Nikdy teda nevstával do fabriky, to je pravda, ale nejpozději v osm odjížděl z domu… Co jsem přestala kojit, uspává děti téměř výhradně on, koupání je v jeho režii od miminek. Nebyl to můj požadavek, zvládám péči v pohodě, ale manžel se prostě od začátku tak nějak přirozeně zapojoval. A rozhodně neměl problém s tím, abych se vyspala nebo někam třeba na půl dne vypadla, ale to jsem zase neměla potřebu já :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
7.3.22 11:05

Nepomáhá. On prostě funguje na podobný bázi jako já. On vaření, já úklid, on vozí děti a vyzvedává, já s nimi chodím na hřiště, on tahá tašky s nákupem, já nákup uklidím. Občas mi teda „pomůže“ s tím, že kromě toho, že uvaří, což je jeho práce, i poklidí, když je mi blbě a já mu občas pomůžu tím, že uvařím já, když nestíhá. Prostě neexistuje „chlap pomáhá“. Takže až zas půjdete na kosmetiku a on bude mít na starosti děti, vyhoďte si z hlavy, že pomáhá vám. Je to i jeho práce. Normálně mu ty děti občas přenechte a zamkněte se v ložnici, ať můžete dohnat spánkový deficit. Ať se třeba potento. Že by na hoďku dvě nezvládl péči o 2 děti, něco, co zvládají miliony ženských po celým světě? Tak to je jeho vizitka, holt se to bude muset naučit. Není to jen vaše práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
7.3.22 11:10

Souhlasím s výše napsaným, muž mi s dětmi nepomáhá, protože to nejsou moje děti, ale jeho. A i kdyby byly moje a jeho, tak jsou naše společné a staráme se společně. Tohle je třeba si ujasnit na začátku. Ne být pak šoku, že chlap jen chodí do práce a zbytek je na ženské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
7.3.22 11:16

Jinak tedy k dotazu, můj muž je kompletní otec/rodič a tedy se dokáže postarat o děti se vším všudy. Zároveň své roli dostatečně rozumí, takže kromě toho, že je schopen, je i ochoten. Schopnost a ochota jsou různé věci, dost často zeměňované.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1339
7.3.22 12:48
@Anonymní píše:
Mám dvě děti (2r) a (6m). Holka naštěstí v noci už tak nějak spí dobře, ale syn teď asi měsíc jsou noci děs, každou hodinu vzhuru, už jsem ko, vstáváme už po šesté hodině. Ponaha Vám chlap s dětmi? Nebo prostě některá z vás, co Vám děti v noci nespí, tak prwote nespíte, jak to zvládáte? Vím, že se vyspíme, až děti budou velké, už jen ta představa, že až budou velké mi je 😭, strašně to utíká.. Nepotřebuji spát každou noc, ale aspoň jeden den v týdnu bych potřebovala nabrat trochu síly.. Uspavani je už na nervy, uspavam obě naráz, nejdřív kluka, jak usne, jdu uspat holku, jsou semnou oba v ložnici, už mi tečou nervy.. Jsem ráda, že spí a kdyz s nima usnu, tak zase poslouchám chlapa, že je sam(chápu ho, ale jsem tak vyřízená..) doma mi tak nějak pomáhá s úklidem, to jsem ráda, ale někdy bych uvítala, kdyby na chvíli zabavil obě děti a já si mohla na chvíli lehnout, odpočinout si od dětí.. Sotva jdu na kosmetiku, nebo na pedikúru a hned chlap, ať spěchám domu.. (vím, že se mu nelíbí, že někam jdu, přijde mi, že by nejraději, kdyby děti spaly) ale musím najít východisko, abych od dětí na chvíli odešla, i když nerada, miluji je nadevše.. No, nechci tu psát dlouhý sloh.. Jak to ženský, které nespíte děláte?

S takhle malým věkovým rozestupem to musí byt masakr a jestli k tomu má chlap laxní přístup, musíš mu podle mě rict, jak by sis to predstavovala ty. Pak najít kompromis.
Ono jestli ho samotnýho nenapadne jit si a dětmi hrát, tak je to blby, ale zas s takhle malinkyma si kolikrat chlapi neumí poradit, nebaví je to (mě třeba mimina taky nebaví ale co se dá dělat :D ). U nás taky nebyl tatinek dlouhou dobu schopny zabavit oba najednou, láme se to až ted v poslední době, dětem je 5 a 2,5.

Jinak, ja to beru tak, ze když je ženská na rodicaku a děti takhle malé, ta starost o domácnost +péče o děti je její,,práce” a chlap tedy skutečně jen,,pomaha “. Nerikam, ze by neměl byt schopny se postarat o svoje děti, ale ty role jsou proste rozděleny nějak, takže na mateřský / rodicaku rozhodne necekam od otce stejnej zaprah jako mám doma ja. Pises, ze doma uklizi, k tomu samozrjme chodí do práce, tak ještě doladte tu zábavu s detma a nevidím problém :lol: Idelaní je děti obléknout a vystrcit je s tatinkem ven.

A o všem mluvit. Ja mám pocit, ze tyhle problémy skoro vždycky vychází z nedostatku komunikace, aspoň teda u nás to tak bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
7.3.22 13:08
@Any9 píše:
S takhle malým věkovým rozestupem to musí byt masakr a jestli k tomu má chlap laxní přístup, musíš mu podle mě rict, jak by sis to predstavovala ty. Pak najít kompromis.
Ono jestli ho samotnýho nenapadne jit si a dětmi hrát, tak je to blby, ale zas s takhle malinkyma si kolikrat chlapi neumí poradit, nebaví je to (mě třeba mimina taky nebaví ale co se dá dělat :D ). U nás taky nebyl tatinek dlouhou dobu schopny zabavit oba najednou, láme se to až ted v poslední době, dětem je 5 a 2,5.

Jinak, ja to beru tak, ze když je ženská na rodicaku a děti takhle malé, ta starost o domácnost +péče o děti je její,,práce” a chlap tedy skutečně jen,,pomaha “. Nerikam, ze by neměl byt schopny se postarat o svoje děti, ale ty role jsou proste rozděleny nějak, takže na mateřský / rodicaku rozhodne necekam od otce stejnej zaprah jako mám doma ja. Pises, ze doma uklizi, k tomu samozrjme chodí do práce, tak ještě doladte tu zábavu s detma a nevidím problém :lol: Idelaní je děti obléknout a vystrcit je s tatinkem ven.

A o všem mluvit. Ja mám pocit, ze tyhle problémy skoro vždycky vychází z nedostatku komunikace, aspoň teda u nás to tak bylo.

Tak tady bych se zastavila u toho starého dobrého „je to o komunikaci“. Myslím, že většina chlapů dobře ví, co by měli a mohli dělat, aby to bylo nějak snesitelné pro oba. Taky pochybuju, že když už to dojde až k tomu, že ženská píše dotaz do diskuze, že by už pokusy o komunikaci neproběhly. Když vezmu příklad z pravěku, tak s exem žádná komunikace fakt nehnula. Bych se ukomunikovala. Tak jsem se na komunikaci vykašlala a prostě a jednoduše místo toho jednala. Našla jsem si práci na odpoledne/večer, přišel z práce, já mu předala děti, na nic jsem se neptala, čau. První dny to byl hroznej mazec, tam bordel, tak jsem se otočila ve dveřích, že do toho se vracet nebudu, taky mu to tam takhle nenechávám, když je v práci on - no… Měl to asi ostrý (zatímco já si v práci fakt psychicky odpočinula). Po pár měsících mi brigáda skončila a najednou to šlo. Furt jsem byla ta primární pečovatelka na rodičáku, ale už to nesklouzlo, abych byla dlouhodobě nevyspalá, přetížená, na vše úplně sama. Akorát že s pouhou komunikací jsem nehnula ani o píď. Jinak chlapi umí v tomhle co ženský, my na to žádný špešl kurzy či superschopnosti nemáme. Jak už psal někdo výše: je rozdíl být schopen a být ochoten. Postarat se o dítě zvládne každý svéprávný dospělý bez ohledu na pohlaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
10.3.22 14:48

Nepomáhá, stará se o vše v zájmu spokojené rodiny, úplně stejně jako já. Ženy nemají žádnou superschopnost všechno zvládnout a ani nemáme žádný tajný kurzy žehlení a mytí WC, všichni jsme se to museli naučit a jsme biologicky způsobilí to dělat úplně stejně kvalitně. Dělat z mužů nesvéprávně blbečky se nevyplácí, generace našich matek o tom ví všechno a myslím, že bychom se už mohly poučit. Jedna věc je, když je ženská blbá a baví ji někomu posluhovat, tak ať to dělá. Ale umožňovat někomu nestarat se o vlastní děti je zločin. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11082
10.3.22 14:56
@Any9 píše:

A o všem mluvit. Ja mám pocit, ze tyhle problémy skoro vždycky vychází z nedostatku komunikace, aspoň teda u nás to tak bylo.

Zenska na rodicaku ma starost o deti jako praci, ano, ale ne ze cely den. Chlap taky pracuje jen 8 hodin pondeli az patek. Takze zbytek casu a vikendy by se meli starat snad oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
10.3.22 15:11
@Tarena píše:
Zenska na rodicaku ma starost o deti jako praci, ano, ale ne ze cely den. Chlap taky pracuje jen 8 hodin pondeli az patek. Takze zbytek casu a vikendy by se meli starat snad oba.

Přesně :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
873
12.3.22 13:19

Prosím, tvůj chlap je další dítě, že by měl pomáhat?
Je to partner, on se podílí, nepomáhá.
Taky tě varuji, že teď po dobu tvé mateřské si zvykne, že většinu okolo domácnosti a děti zastáváš ty a časem - jak budeš chodit do práce to bude vyžadovat dál. A ještě se mu nebude líbit, že se mu dost nevěnuješ.
Je to dobrá cesta do blázince.

Ale neboj, já doma taky mám muže co ho vychovala komunistická matka co dělala za všechny všechno - ta je teď před důchodem sedřená, nemocná a vše ji bolí, vypadá o deset let starší.

Tak dopadnout nechceš, že ne?
Musíš si s mužem přerozdělit povinnosti.
Mu se to nebude líbit. Neznamená to, že se ve všem musíte střídat a dělat to napůl.
Jen třeba ty vaříš, on uklízí.
On koupe, ty uspáváš. Ty vstáváš přes týden, on o víkendu.
Jak vám to bude vyhovovat.
Taky si najdi třeba nějaký koníček, třeba 1* týdně plavání a třeba 1* týdně pravidelně sraz s kamarádkama. Bez dětí! Třeba každý úterý odpoledne bazén a každá sobota podvečer návštěva.
Máš taky nárok na čas bez dětí :srdce:
Chlapovi se to líbit nebude, ale musíš na tom trvat. Ne, že to týden bude fungovat a pak to zase zajede do starých kolejí.
Taky od srpna 2022 by měli mít i otcové nárok na dva měsíce volna na každé dítě do osmi let.
Tak to dobře naplánujte, to by sis mohla více odpočinout. :kytka:
Takhle by jsi časem mohla vyhořet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
12.3.22 21:00

Myslím si, že by žena měla doma fungovat, pokud je na s dítětem, po příchodo manžela najít si čas pro sebe a pak společně nějak dát dohromady provozní nepořádek, plus děti, aby si spolu večer na chvilku sedli..
Jako zase na druhou stranu, když někdy slyším maminky, že nejsou na mateřské na uklid a prostě ráno vstanou hrají, se jdou ven, pak oběd z večera, a pak zase něco s dětmi, ven, a pak přijde, manžel, tak si říkám ok.. je dobře, že dítě je venku, ale prostě taky ten dům, byt by neměl být v nepořádku, jenom, proto, že si řeknu, že se věnují dítěti..
Kamarádka to tak měla, hádali se s chlapem, divila se, že ho nebaví denně jezdit s nákupem, ještě bud dělat večeři, a nebo koupat podle jak se rozhodli..Mně by to asi taky vadilo, opačně ráno se někde vypravovat, být v práci někde, cestovat, ještě běhat po nákupech a přijít domů a zase doma něco..
Takže takový střed by to chtělo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect