Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tejina píše:
@Sany80s @Regina HeroJasny, působit to tak muze. Tohle konkretne je dost intimni, nechci rozepisovat detaily, zjednodusene - vezla me sanitka se silnym krvacenim, uz jsem o sobe skoro nevedela, nicmene rida detem rekla, ze jsem v praci, tridim knizky blabla, i když jsem ji vyslovne požádala, at jim to vysvetli tak, jak to je - primerene samozrejme.
Jsou tam i další věci. Třeba to, ze jsem je několikrát slusne poprosila, aby deti nerozdelovaly, dokud samy nebudou chtit - jsou to dvojčata, fixovany. Po par mesicich mi vitezoslavne oznamovaly, ze se je dari za bonbony rozdělovat - na procházkách, při hrani.
Když u jidla mluvi, musí u nej stat nebo odejit uplne. Proste nesmí mluvit.
A další a další…samo o sobe blbosti, ale jak se to kupi, jsem z toho cim dal vic rozladena.
Tak s tím „lhaním“ se ředitelce ani nedivím. Taky nevím jestli bych se hrnula oznamovat „cizím“ dětem, že jim maminku odvezla sanitka do nemocnice. Asi bych se to taky snažila nechat na někom z rodiny.
To že mamku veze sanitka bych ani nechtěla, aby někdo mojim skolkarum řekl, krom tatky.
Dyt by měli sok a zbytecne víc se báli.
Že je rozdělili, možná ma důvod, že spolu zlobí ne?
Zas si nemyslím, že dvojčata musí vše spolu.
U jídla i doma učíme, že není slušně mluvit.
Hledáš zbytečně na skolce chyby a ty delas ty problémy.
@Tejina píše:
Jo, ja vim, ze to není moc k reseni, ale jak rikam, kupi se to…kdyby to byla tahle jedna věc, tak neresim…ale je toho vic. Napr. mila pani reditelka lze mejm detem, když jsou na zahrade (ta zahrada ma dobrejch 2000 metru), tak nesmí opustit piskoviste ani na vzdalenost peti metru…a další a další.
jé tohle bylo ve školce i za mě byli jsme na pískovišti a nikam jinam se prostě nesmělo ![]()
@Tejina píše:
@Sany80s @Regina HeroJasny, působit to tak muze. Tohle konkretne je dost intimni, nechci rozepisovat detaily, zjednodusene - vezla me sanitka se silnym krvacenim, uz jsem o sobe skoro nevedela, nicmene rida detem rekla, ze jsem v praci, tridim knizky blabla, i když jsem ji vyslovne požádala, at jim to vysvetli tak, jak to je - primerene samozrejme.
Jsou tam i další věci. Třeba to, ze jsem je několikrát slusne poprosila, aby deti nerozdelovaly, dokud samy nebudou chtit - jsou to dvojčata, fixovany. Po par mesicich mi vitezoslavne oznamovaly, ze se je dari za bonbony rozdělovat - na procházkách, při hrani.
Když u jidla mluvi, musí u nej stat nebo odejit uplne. Proste nesmí mluvit.
A další a další…samo o sobe blbosti, ale jak se to kupi, jsem z toho cim dal vic rozladena.
tak dovedu pochopit, že paní ředitelka nevysvětlovala dětem, že maminku veze sanitka, krvácí a je na tom špatně… spíš se je snažila uklidnit, řekla jim něco, co je u maminky běžné v tom čase - že je v práci a dělá to, co vždycky… za tohle bych se na ni určitě nezlobila… právě naopak, nechtěla bych, aby jim takovou zprávu řekl někdo cizí…
Dvojčata sama nemám, ale taky nevidím nic špatného na tom, že nejsou ve školce vždy jen spolu… to jim myslím může jen prospět, pokud jim to nepůsobí vyloženě nějaké trauma a psychické potíže… a takové nenásilné zvykání bych řešila i doma, časem se jistě stane, že každé bude chodit do jiných kroužků, třeba i do jiné třídy, školy…
ale jak píšu, zkušenosti s tím nemám…
K tomu jídlu - asi to tak mají ve školce zavedené, tak by to děti měly respektovat, že se u jídla nemluví… u nás přímo na to mají říkanku, kdy si popřejí Dobré chutnání a žádné povídání… jak to dodržují a jak se jim to daří, to nevím…
@Kelsey píše:
To že mamku veze sanitka bych ani nechtěla, aby někdo mojim skolkarum řekl, krom tatky.
Dyt by měli sok a zbytecne víc se báli.Že je rozdělili, možná ma důvod, že spolu zlobí ne?
Na mě to tak působí od začátku, že ty problémy dělá sama ![]()
V tom prvním případě asi měly respektovat tvoje přání.
Na druhou stranu, nechápu, že jsi o sobě nevěděla a ještě jsi jim byla schopná sdělovat, co si přeješ?
Nebo se ti zlepšilo a ty jsi to po nich požadovala až když ti bylo lépe? To tě hned pustili, i když jsi o sobě brzy před tím nevěděla?
V praktickém smyslu mi tvoje sdělení nedávají smysl, asi tam chybějí podstatné informace.
Chápu, že je to asi intimní, ale bez těch informací si to každý může vyložit jinak.
Třeba tak, že děti neplakaly proto, že jim každý řekl něco jiného, ale prostě proto, že se vyděsili tou vhodně řečenou pravdou a učitelky prostě jen měly lepší odhad než ty.
Rozdělování bych brala spíše jako úspěch učitelek. Spíš bych měla pocit selhání, že ony to dokázaly a já ne. Třeba měly pocit, že tě to trápí a chtěly pomoci. Mě by teda trápilo, že jsou na sebe takhle staré děti tak moc fixované, že jsou na sebe neustále nalepené, i když jde o dvojčata.
A co se jídla týká, tak to, že se u jídla nemluví, je u malých dětí ve školce dost praktická věc. Pro ně není jídlo ještě moc automatické, takže je vhodné, že by se měly soustředit pouze na jídlo a ne na mluvení.
Není na tom nic hrozného a jestli to máte doma jinak, je to tvoje věc, ve školce je to taky jinak, má to docela relevantní důvody a dá se to pochopit.
Nojo, to je tim, ze jste u tech situaci nebyly a domejslite si kraviny
To s tou sanitkou - ona jim rekla, ze jsem v praci - v době, kdy jsem do práce ještě nechodila, coz deti samozrejme vedely. Mela jsem nastupovat za tyden. Tak co si asi tak decka muzou myslet. Navíc to rekla i ucitelkam a ty mi pak vynadaly, co si to jako dovoluju…divne nedorozumeni, ale nejak jsem ztratila duveru. Mohla rict, ze jsem musela akutne k doktorovi, kterej me ale da do kupy, ne…ne vymejslet takovy hovadiny.
A s tim jídlem…mne naopak pripada, ze by se deti mohly ucit, ze jidlo je spolecenska událost, u který se konverzuje za jistých pravidel, ale ne mlci. Nebo vy jdete do restaurace na veceri a celou dobu mlčíte, protože „dobře chutnani a bez povidani“?
@Tejina píše:
Jo, ja vim, ze to není moc k reseni, ale jak rikam, kupi se to…kdyby to byla tahle jedna věc, tak neresim…ale je toho vic. Napr. mila pani reditelka lze mejm detem, když jsou na zahrade
Nejdřív pomluva, ze které se vyklubalo, že není pomluva a teď zase ředitelka lže tvým dětem. Co konkrétně jim lže?
@Tejina srovnáváš jídlo ve školce, kdy na to mají přesně vyhrazený čas, s večeří v restauraci? Dobrý… pak už se nedivím, že vidíš ve školce samé problémy a naschvály…
@Tejina píše:
Nojo, to je tim, ze jste u tech situaci nebyly a domejslite si kravinyTo s tou sanitkou - ona jim rekla, ze jsem v praci - v době, kdy jsem do práce ještě nechodila, coz deti samozrejme vedely. Mela jsem nastupovat za tyden. Tak co si asi tak decka muzou myslet. Navíc to rekla i ucitelkam a ty mi pak vynadaly, co si to jako dovoluju…divne nedorozumeni, ale nejak jsem ztratila duveru. Mohla rict, ze jsem musela akutne k doktorovi, kterej me ale da do kupy, ne…ne vymejslet takovy hovadiny.A s tim jídlem…mne naopak pripada, ze by se deti mohly ucit, ze jidlo je spolecenska událost, u který se konverzuje za jistých pravidel, ale ne mlci. Nebo vy jdete do restaurace na veceri a celou dobu mlčíte, protože „dobře chutnani a bez povidani“?
Znovu nechápu: za co Ti učitelky vynadaly a kdy? Když si se vrátila z nemocnice, za to, že si byla v nemocnici?
@Regina Hero píše:
@Tejina srovnáváš jídlo ve školce, kdy na to mají přesně vyhrazený čas, s večeří v restauraci? Dobrý… pak už se nedivím, že vidíš ve školce samé problémy a naschvály…
Přesně tohle jsem chtěla napsat…
A 4letý děcko určitě řeší jak maminka chodí do práce
![]()
@Kelsey píše:
Dyt by měli sok a zbytecne víc se báli.Že je rozdělili, možná ma důvod, že spolu zlobí ne?
Sorry, reaguju úúúplně OT, ale jako fakt? To taky když jdete s partnerem do restaurace a večeři, tak tam taky mlčíte jak Fučíci?
Anebo třeba takový pracovní oběd. Sorry pane řediteli, při jídle se nemluví
![]()
My si doma při jídle naopak povídáme. Společné jídlo, to je u nás rituál, však kdy jindy pěkně spolu pokecat?
Jako chápu, že ve školce se ty děti musí trochu krotit, ale aby ani nemekly, to je taky zvrácenost. ![]()
@Sany80s ano, je to intimni, takze toho nechame, rozepisovat detaily nechci. A deti neplakaly proto, ze bych jim rekla, ze jsem musela do spitalu, ale proto, ze jim reditelka rekla, ze jsem v praci, kam jsem v te době ještě nechodila a ony tim padem vůbec nevedly, co se tedy deje, protože vedely, ze do práce ještě nechodim. Chapes?
Na rozdelovani se asi neshodneme. Netvrdim, ze to není dulezite, ale k tomu si musí deti dospet, kor ty moje citlivky, normalne a prirozene, ne za uplatu.
@Tejina píše:
Jojo, blbe jsem to napsala, sorry…no, jednoduse, reditelka rekla něco detem, ja jim rekla něco jiného a kluci byli zmateny jak lesni vcely a vůbec to nedavali, plakali…do toho ty nadavajici učitelky. Vůbec jsem to nechapala, ale když jsem se pak zeptala kluku, co jim rekla, tak mi to bylo jasny. Nasledne jsem si to vysvětlila i s p. ředitelkou, která je dodnes ale bohuzel urazena. Blbost, ale zamrzi, protože bachorky pro deti nevymejslim, vysvetluju jim věci jak jsou primerene jejich veku. Vzdelanej pedagog si je vymejsli, aby udajne „ochranil“ deti, ale o svým planu nikomu nerekne…co na to rict a co rict detem, který jsou z toho tak vykolejeny, ze.
No a o co šlo? Ona jim řekla, že je přinesl čáp a ty, že jsi je nosila v bříšku, nebo co?
@Šmoulice píše:
Přesně tohle jsem chtěla napsat…A 4letý děcko určitě řeší jak maminka chodí do práce![]()
![]()
Taky mi přijde, že čtyřleťák se spíš srovná s informací, že si musela maminka jít něco do nové práce přichystat než s informací, že jí doktor bude dávat do „kupy“
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.