Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@alena36 Aaaaha..ja jsem na tohle totalni d***l
Volali mi z prace prave, abch jim to tam podepsala- asi ten ruzovy papir…a ted musim teda jeste podat DP sama? Tatka prave jeste rikal, ze kdyz jsem si predtim pojistku odecitala, tak ji ted musim zase priznat… ![]()
Moc dekuju ![]()
@angel005 já si DP dělám přes daňový portál ministerstva financí - EPO, nemusíš mít digitální podpis, já si to tam vždy vyplním, ono mi to dopočítá, co mám a pak tam dáš opis do pdf a vytiskneš…dělám to takhle už asi 4 roky..
mrkni i na https://portal.pohoda.cz/…nove-dopady/
@angel005 no záleží, cos na tom růžovém papíru zaškrtla, buď tam zaškrtneš, že DP má podat zaměstnavatel (ale pak nevím, jak to funguje se zrušením té pojistky), nebo pokud jsi zaškrtla, že si DP podáš sama, tak ho musíš podat. Spojila bych se s účetní a zeptala se jí, jestli si máš DP podat sama, nebo jestli to udělají i se zrušením té pojistky.
@alena36 Heh, to snad jsem ani nekrizkovala nic…vzdy mi rekla, kam co napsat - spis jsem psala jen datum a podpis a zaskrtavala, ze neuplatnuju…Ucetni mi prave psala, ze si to musim zaridit sama, ze mi pripravi podklady…Ze pokud jsem si rusila pojistku, tak je to osobni zalezitost a s tim, ze oni to delat nebudou..Jen me zajimalo, jak to teda je…
@angel005 no vypadá to tak, že s tou pojistkou si to asi budeš muset podat sama, když to říká účetní. Je to kvůli té pojistce.
Ten portál najdeš zde:
https://adisepo.mfcr.cz/…m_uvod.faces?…
s tou pojistkou nevím, jak dlouho jsi jí platila, kdys jí vypověděla…
Pokud jsi rušila životní pojištění, které sis uplatňovala jako odečet ze základu daně, pak jsi povinna ulatněné odečty dodanit, protože jsi nesplnila podmínky pro uplatnění pojistky. To znamená podat si daňové přiznání a do ostatních příjmů uvést částku, která odpovídá odpočtům, které sis v minulosti uplatňovala.
@Hanula1212
takze pokud jsem ji mela treba 3 roky, zatu dobu zaplatila treba 12 tisic, tak musim dodanit celou castku, ze? moc diky
Nejde o to, kolik jsi zaplatila, ale kolik jsi uplatňovala. Vyžádej si od mzdovky výpočet daně, tam bude vidět, kolik bylo který rok uplatněno. Pokud to bylo celých 12000,– pak podáš přiznání, uvedeš příjmy ze zaměstnání (z té „proplacené“ dovo) a do ostatních příjmů celkovou částku uplatněného pojištění. S největší pravděpodobností nic platit nebudeš.
Prosím, kdo se vyzná, nemusím podávat daňové přiznání, že ne? Nejsem si úplně jistá a účetní mě (zase) úspěšně ignoruje ![]()
podepsané růžové prohlášení - tedy uplatněna sleva na poplatníka
Je to cajk? Nemusím nikde nic podávat/podepisovat?
Děkuji
(Další dotaz zase za rok
)
Omlouvám se, že vkládám dnes podruhé - u prvního příspěvku chyběla možnost oživit diskuzi ![]()
@Anonymní píše:
Prosím, kdo se vyzná, nemusím podávat daňové přiznání, že ne? Nejsem si úplně jistá a účetní mě (zase) úspěšně ignoruje![]()
- jsem celou dobu na RD
- mám smlouvu na neurčito u zaměstnavatele 1 (bez podepsaného růžového prohlášení)
- dělám na DPP u zaměstnavatele 2, příjmy do 10 tis. měsíčně,
podepsané růžové prohlášení - tedy uplatněna sleva na poplatníka
- manžel uplatní slevu na manželku, můj příjem do 68 tis. ročně
Je to cajk? Nemusím nikde nic podávat/podepisovat?
Omlouvám se, že vkládám dnes podruhé - u prvního příspěvku chyběla možnost oživit diskuzi
Děkuji(Další dotaz zase za rok
)
Nemusíš nic podávat.