Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojky holky,
Chci se zeptat,mám ročního syna jestli s ním mám jít na roční prohlídku k zubařce…ve zdravotní prukazce máme taky zubní prukaz a máme tam první prohlídku v roce…
Máme sice zubu dost asi 12 a leze nám další dole,ale nedokážu si představit jak by jsme ho donutily mít otevřenou pusu,už jenom když mu chci kouknout na zoubky jestli mu lezou tak se nenechá odemě natož od dokotrky…
Chci se zeptat jesli jste byli a nebo jestli ne tak v kolikati popvé???
Dík moc
tak mi byli poprvé asi ve 14měsících a tyk jsem z toho měla hrůzu jako ty.....Vítě rostli stoličky,bolelo jí to a pusu neotevřela ani násilím…ale u pani zubařky dostala do ruky hračky, sice se trochu mlela ale pusinku jí otevřeli a celkem bez problémů a protože je naše zubařka šikovná bylo to za dve minutky hotové-jen se podívá kolik má zubů, v jakém stavu jsou a jak rostou a pozve si vás za půl roku ![]()
My v tom věku byli, zubařka povozila děti na křesle jako na kolotoči, zablikala světýlkama, pofoukala ručičku vzduchem, vrtačku vůbec nepouštěla, ukázala plyšáka, kterého tam má pro děti, zkusila mrnout do pusy, dala obrázek a šli jsme. Celé to bylo spíš pro to, aby dítě zjistilo, že se někam chodí, co tam je, okouklo to, poznalo paní doktorku, i když u nás to poslední nebylo překvápko, je to švagrová. ![]()
My byli poprvé u zubařky ve 16ti měsících, brala to spíš jako seznamovací schůzku. Povozila ji na křesle, malá si to tam prohlídla, pusinu teda nechtěla otevřít, ale nakonec se začala řehtat, takže aspoň „z rychlíku“ její zoubky zahlídla
Tak malá dostala obrázek a hotovo. Teď jsme tam byli podruhé, bohužel malá jak vidí bílý plášť, hned pojme nedůvěru, takže se mě držela jak klíště a na doktorku koukala jak masovej vrah
Zubů zatím moc nemá, tak jsme jenom probrali co a jak a doufáme, že snad už příště to proběhne jak má
Čištění zoubků se malé celkem líbí, tak snad kazík nemá.
Příspěvek upraven 29.01.10 v 09:02
Já jsem šla s prvním synem ve dvou letech, vím, že na tom roce by pusu neotevřel.
A s druhým synkem půjdu taky ve dvou - už jsme objednaní.
Peťko, já jsem vzala Lucinku poprvé včera, takže v roce a půl, Nikolka byla poprvé taky okolo 18-ti měsíců. Jak píšou holky tady i ve druhé diskuzi, povozila jí na křesle, ukázala zrcátko, pak jsme jí chvíli přemlouvali, aby otevřela pusu, pak narychlo paní doktorka okoukla zoubky zrcátkem, zapsala to do karty a byla prohlídka vyřízená.
R.
my jsme šli teda až v roce a půl, ale chtěla jsem už v roce, jenoomže naše paní zubařka je takový psí čumák studený (přestože je mladá a sama má malé děti)a vždycky mě za něco sepsuje. Do pusy se jí ale podařilo podívat, prdla mě, proč má malý kulatý dudlík, když se dělají anatomické, že už je to na těch zoubkách vidět,tak jsem jí řekla, že ten kulatý mu prdli už v porodnici a šli jsme. Pak nám taky řekla, že si děti zve po tom půl roce smskou…žádná mi doteď nepřišla, půl roku v listopadu a když jsem tam šla osobně se teda objednat, tak nás napsala na konec května. To už bysme tam měli být znovu po dalším půl roce.Takže jsem se nahlásila jinam a už v pondělí jdeme.Tak se toho taky trošku děsím, ptoože máme teď období „bójíš“, má 26měsíců. Určitě bych v tom roku ale šla,nemít tu kozu zubařku
První návštěva by měla být spíš seznamovací, u nás v ordinaci napoprvé dětem ani nic neděláme, jen se vozí na křesle, vyzkouší si vodní a vzduchvou pistoli, pustit vodu do plivátka a tak - když je vstřícné, často samo i zoubky ukáže. Když se bojí, tak jen se projde s maminkou po ordinaci. Nic přes koleno nelámeme a osvědčilo se nám to.
Já když jsem byla na podzim sama u zubařky, tak jsem se jí ptala, kdy mám s malým přijít, tak řekla, že stačí až půjdu za rok sama - to už bude malýmu skoro rok a třičtvrtě. Ale že prý to nevadí, že se malým dětem stejně nic nedělá a ať nemusím chodit na několikrát - malej a pak zase po čase já. Mně by to nevadilo, ale vzhledem k tomu, že syn taky neotevře pusu na požádání a z dětské doktorky - bílého oblečení má děs, tak asi počkám až na letošní podzim. Tož tak. ![]()
Ahoj.
Je dobré dítě doma cvičit na : otevřít pusu.
Na prohlídku jděte, alespoň malej uvidí to prostředí, pan doktor bude hodnej, sestřička mu dá obrázek a příště tam půjde s klidem, už bude panu doktorovi věřit (aspoň trochu
)
![]()
Já byla s první dcerou snad až v 5 letech. Do té doby jsem jí zoubky kontrolovala sama, zda není kaz. zoubky rostly rovně, nebolely a byly sněhobílé. K zubaře jsme šli až když byl problém s vyklajícím se zoubkem, který nechtěl vypadnout a už za ním rostl nový..
Ani s druhou nepůjdu pokud nebude problém takto brzy jako ostatní.
my jsme byli loni touto dobou, to měla malá 10m, byli jsme s manželem objednaní oba, tak nám setřička řekla, at ji rovnou vememe sebou.malá měla jen dva dolní zuby, měla jsem ji na klíně a dr. úplně v poklidu se jí do pusy koukal, sama jsem nechápala, jak se mu to povedlo, ale říkal, že má doma 4 děti
a taky mi říkal, že první prolídka není ani tak o zubech, ale že hlavně kontroluje celou dutinu ústní, jestli tam nejsou nějaké deformity, nádor atd., ted jdeme v únoru, to už má zubů celou pusu (18) a ted jsem teprve zvědavá, jak se jí tam dostane ![]()
U nás se to sešlo tak, že já mám zubařku v Táboře (teďka bydlíme v Praze) takže když jsem měla jít v prosinci 2008 k zubaři, Jakub jel automaticky se mnou. Takže měl 15M, otevírání pusinky jsme trénovali, ale u zubařky ani omylem.
My teda měli děsný problémy s čištěním zubů, a zubů už v té době dost, kromě 5, a jedné 4 už měl všechny zuby.
No ale jak říkají holky, povozila na křesle, nechala napustit vodu do kalíšku, pak koukal, co dělají mě (zrovna vrtala 2 kasy na moudrákách) a bylo to.
Obrázek nechtěl, já se poradila jak na něj s těma zubama a šli jsme, koupili jsme nový kartáček a teď jsme byli v prosinci po druhé a bylo to o něco lepší, spočítala zuby a bylo to!
Byli jsme ve 13ti měsících. Paní doktorka tam měla klokana s vyceněným chrupem a malý mu měl čistit zuby kartáčkem, který si hned strčil sám do pusy
. Samo, že na požádání pusu neotevřel, tak to doktorka jen spočítala víceméně prstem, pak mi vysvětlovala jak čistit zoubky, jak často, že se spíš zaměřit na plošky stoliček, které se dětem kazí, hlavně večer po sladkých kaších. Ptala se, jestli máme v rodině zvýšenou kazivost, jestli má psát fluoridové tablety. Dostali jsme nějaký infoleták. Bylo to tak na deset minut. Jde jen o prevenci a aby bylo dítko někde zaregistrované a zvyklo si na pravidelné návštěvy. Když půjdeš později se nejspíš nic nestane.
Awojky!!!My sme s malým objednaný k zubařcce 16.2.taky jdeme poprvně a to je malýmu 2,5roku.Doted jsme jěště nebyli.Tak jsem docela zvědavá,jak to dopadne. ![]()