Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky. Vím, že tu asi dostanu sprda, ale na gyndě jsem byla jednou a to ve 11 kvuli sexuálnímu obtěžování. Od té doby nikde. S rodiči jsem neměla dobrý vztah a řekla jsem jim o pohlavním styku až s nynějším přítelem, takže mě na gyndu nikdy nevzali. Nikdy jsem ani žádný problém neměla a tak přes svůj strach z lékařů jsem nikam ani sama nešla. Jenže teď v 19 jsem zjistila, že jsem těhotná a tak si hledám gynekologa. Jenže mám strach, že mě seřve za to, že jsem na gyndu přišla až teď s těhotenstvim. Teď se za to sice proklinam, že jsem neměla dost rozumu zajít nějak dříve, ale čas už nevratim
. A můj dotaz zní, zda lékař bude chtit vědět u koho jsem do teď byla (i když nebyla) a zda mohu nějak ukecat, že jsem přešla aniž by chtěl nějakou kartu z dřívějších vyšetření, která samozřejmě neexistuji
, nebo mu musím říct narovinu, že jsem nikde do teď nebyla?
. Miminko si s přítelem chceme nechat a rada bych měla lékaře, co by mě za to neodsoudil abych se tam cítila dobře. Děkuji předem za rady
Naprosto chápu. Sama jsem na gynekologii byla až dlouho po 20 a je to pro mě problematická záležitost.
V prvé řadě by sis měla uvědomit, že jsi dospělá a svéprávná osoba, za své zdraví se zodpovídáš jen a jen sobě. Stůj si sama za sebou a nenechej se s sebou zacházet jak s malým frackem, od nikoho.. Jít poprvé na gyndu v 19. vážně není nic strašného. Jakékoliv kecy že strany gynekologa svědčí o jeho neprofesionálním chování - tzn. je to špatný gynekolog a nechodila bych k němu. Ty se NEMUSÍŠ za nic nikomu omlouvat.
Přeji hodně štěstí s výběrem toho správného lékaře ![]()
@metalady píše:
Ahoj holky. Vím, že tu asi dostanu sprda, ale na gyndě jsem byla jednou a to ve 11 kvuli sexuálnímu obtěžování. Od té doby nikde. S rodiči jsem neměla dobrý vztah a řekla jsem jim o pohlavním styku až s nynějším přítelem, takže mě na gyndu nikdy nevzali. Nikdy jsem ani žádný problém neměla a tak přes svůj strach z lékařů jsem nikam ani sama nešla. Jenže teď v 19 jsem zjistila, že jsem těhotná a tak si hledám gynekologa. Jenže mám strach, že mě seřve za to, že jsem na gyndu přišla až teď s těhotenstvim. Teď se za to sice proklinam, že jsem neměla dost rozumu zajít nějak dříve, ale čas už nevratim. A můj dotaz zní, zda lékař bude chtit vědět u koho jsem do teď byla (i když nebyla) a zda mohu nějak ukecat, že jsem přešla aniž by chtěl nějakou kartu z dřívějších vyšetření, která samozřejmě neexistuji
, nebo mu musím říct narovinu, že jsem nikde do teď nebyla?
. Miminko si s přítelem chceme nechat a rada bych měla lékaře, co by mě za to neodsoudil abych se tam cítila dobře. Děkuji předem za rady
Naprosto v klidu bych odpověděla, že jsem nikde nebyla ![]()
Příspěvek upraven 28.03.23 v 16:21
Taky jsem byla poprve az jako tehotna. Moje mamka to se mnou neresila, kluka jsem mela az pozdejc a vyuzivala Pharmatex takze antiko bez predpisu z lekarny.
Vzhledem k tomu, ze jsem ty doktorce volala vlastne uplne poprve, rovnou jsem priznala, ze u jineho doktora nikde nejsem a jestli muzu k nim.
Predpoklada, ze nejakej vypis nebo kartu by chtela, tak jsem sla rovnou s pravdou ven.
Divny to bylo asi jen pro me. Sestricka i doktorka profesionalni a nerekli vubec nic.
Kazdopadne pouceni pro me s myma dcerama, vzit je vcas na gynekologii ![]()
Je to tvoje věc. Tvoje zdraví. Já jsem byla poprvé v 18 když jsem začala sexuálně zit a nikdo se tím nezabival, jak dlouho jsem sex. aktivni a jestli jsem předtím někam chodila. Myslím, že i když jsem pak přestupoval tak jsem jen vyplňovala dotazník ohledně zdravotního stavu. Karty se myslím u gynekologu nepředávají jak u praktiků.
Proste řekni, zes nikde nebyla. On na tebe rvat nebude. Já taky byla poprvé v 18, když sem měla zpoždění a bala se těhotenství a Dr byla moc milá a vůbec neřešila, ze sem predtim nikam nechodila.
Byla jsem poprvé kolem 20 a pak pár let na sebe pr dela. Nikdy jsem neměla problém a po Zach pár letech jsem šla s těhotenstvím. Neřekla nic
. Jen byla překvapená, že jsem vůbec dorazila. Myslím, nejsi ani první ani poslední. Důležité je abys teď chodila zotpovedne
Určitě se toho neboj. Lhát nedoporučuju. Teď budeš chodit pravidelně a pokud budeš mile dceru, tak ji povedeš k pravidelným prohlídkám jak nastane čas ![]()
Určitě řekni pravdu, nic trapného na tom není. Jen nechápu proč by tě měli brát na gyndu rodiče. ![]()
Na rovinu a v klidu, takovych lidi je mraky. Nevymyslej složitě konstrukce lzi, neni duvod.
Ahojky vůbec se neboj já byla poprvé když my bylo 19 a to s problémem který mám ale neco nejdříve sem si tam zavolala řekla že se chci objednat a že bych ráda chodila k nim že sem nikde předtím nebyla a nic nerekli
Vůbec se neboj a na gyndu jdi. Jsi mlaďoučká, nikdo tě nebude soudit že tam nechodíš od 15, natož na tebe řvát. Důležité je abys chodila teď v těhotenství a potom by bylo dobré nezanedbávat prevenci, ale je to už bude OK. Všechny víme že ta první návštěva je většinou ta nejhorší a pak už člověk ví do čeho jde a je klidnější.
Když jsem se po letech v zahraničí registrovala na gyndě tady v ČR, tak se mě nikdo ani na předchozího lékaře, nbeo výpis z dokumentace ani neptal. Udělali si vlastní anamnézu a normálně mě objednali na prohlídku, co se týče předchozí péče, tak akorát chtěli vědět jestli jsem měla nějaké porody/potraty a to bylo všechno.
Přeji pohodové těhotenství a porod a hodné a zdravé miminko!
Já jsem šla poprvé ve svých třiceti letech. Jako holka jsem k tomu nikdy nebyla vedená, naopak spíš odrazovaná a protože jsem nikdy neměla problémy ani partnera, tak jsem se sama nedonutila. Až když mi kamarádka povyprávěla o svých zkušenostech s rakovinou… No, na rovinu jsem jak doktorovi, tak sestřičce vysvětlila, jak to je a bylo u nás doma. Žádné poznámky se nekonaly, naopak jsem ještě dostala podporu a pochvalu, že jsem se odhodlala to konečně řešit.
Takže myslím, že v devatenácti se nemusíš vůbec bát ani omlouvat a určitě nejsi jediná, která se někde zaregistruje teprve až s těhotenstvím. ![]()
Lékař je tu jako služba pro tebe, nemá tě co seřvavat, má ti pomoci. Tak k tomu, prosím, přistupuj ![]()
Děkuji, ani nevíte jak jste mi pomohly získat odvahu. Sice mi to ještě par dní trvalo, ale doktorku už mám a mám domluvenou prohlídku. Když jsem tam volala, tak sestřička velmi příjemná a s ničím neměla problém
. Takže jsem se bála zase zbytečně
. Tak snad všechno dopadne v pořádku a pokud budu mít dcerku, tak jí doktora zařídím určitě dříve ![]()