Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jééé, to je přesně diskuze pro mě. Máme doma to samé, naše dvouletá od rána do večera pusu nezavře. Mluví snad od narození
Přes pád týdny se naučila mluvit ve větách a je jak kulomet. Pořád slyším jen mamííí, mamííí a koukej, ukážu. Jdu na záchod a ona stojí za dveřmi a volá pořád mamíí čuáš
Je schopná stát ve vaně a volat na mě, dokud nepřijdu, ona mi něco neukáže a zas můžu jít. Mluví i ze spaní, mluví prostě pořád. Jakmile večer usne, tak si vyloženě užívám to ticho
Kde se to v ní bere netuším, ale od mimina je hodně ukecaná. Proti ostatním dětem v okolí je v mluvení celkem napřed.
Můžu se přidat? Mam skoro pětiletého kluka a ten snad od roka a půl nezavře pusu, mluví pořád a není k zastavení, při jídle, při čištění zubů… pořád něco vypráví atd…, když je doma, tak mam hlavu jak pátrací balón ![]()
@Manka Rumcajzovic píše:
Přečti si můj příspěvek výše
Pak už leda kobercovka.
Je fakt, že mé dítě má chvíle, kdy se zabaví samo, případně mluví jen pro sebe nebo na plyšáky. A dokáže vydržet, když mluvíme spolu s chlapem. Z toho čerpám určitou naději. ![]()
Máme doma úplně to samé. Smířila jsem se s tím, že z něj bude nejspíš tiskový mluvčí.
![]()
Je holky nas malej mluvil hned po 1 roce ve vetach, ted jsou mu skoro 4 roky pusu nezavre celej den. Nestydi se vubec nikde, vsechny lidi co potkame hned vyzpovida, ve fronte v obchode nevydrzi v klidu, nedokaze pockat, s manzelem nas nepusti ke slovu. Uz z toho silim.
U nás také stejné, ještě jak jsou dva, tak se podporují, takže ticho přes den opravdu nehrozí… ![]()
Jen počkejte, až půjdou do školy a vy budete chtít vědět, co se tam dělo ![]()
Co jste dělali ve škole? Už si nepamatuju.
Co bylo k obědu? Polívka a druhý.
Máte úkol? Asi. … ![]()
Našla jste některá vypínač na dítě?
Po 9 letech už jsem asi vyhořelá a unavená. Už tři týdny jsme spolu doma, protože byl nemocný. Přiznávám, že už nemůžu. Mluví pořád - u jídla, čtení, učení. Vstane v šest. Přijde mi říct, že je vzhůru, co bylo, je bude a s písní na rtech jde na televizi. Ale i u televize vydává zvuky. Vydává je pořád. Povídá si s pohádkami, štěká, střílí, napodobuje zvuky meče, auta, motorky, sekačky, vrtačky… A tak to je, než jde spát. Zaviram jeho pokoj a on mluví a mluví.
Dneska jsme měli půl dne návštěvu, co má 4 děti a nikdy nic podobného nezažili. Kamarádka mi sdělila, že si myslela, že má hlasité a náročné děti, ale bude se jim muset omluvit.
Už mi nestačí ani to, že si na hodinu vypnu.
@Anonymní píše:
Po 9 letech už jsem asi vyhořelá a unavená. Už tři týdny jsme spolu doma, protože byl nemocný. Přiznávám, že už nemůžu. Mluví pořád - u jídla, čtení, učení. Vstane v šest. Přijde mi říct, že je vzhůru, co bylo, je bude a s písní na rtech jde na televizi. Ale i u televize vydává zvuky. Vydává je pořád. Povídá si s pohádkami, štěká, střílí, napodobuje zvuky meče, auta, motorky, sekačky, vrtačky… A tak to je, než jde spát. Zaviram jeho pokoj a on mluví a mluví.
Dneska jsme měli půl dne návštěvu, co má 4 děti a nikdy nic podobného nezažili. Kamarádka mi sdělila, že si myslela, že má hlasité a náročné děti, ale bude se jim muset omluvit.
Me desis. Máme pětiletého a ten taky mluví nonstop. Mluví aby mluvil
když už jde do tuhého a Já se rozlobim tak začne septat, ale proste říct to musi. On mluví i ze spani. Mám ještě mimino a to v 10m taky furt blekota, děla čerta, krutu a kolikrát zní jako krtecek. Ta až to rozjede, tak to bude peklo.
@hospodki píše:
Me desis. Máme pětiletého a ten taky mluví nonstop. Mluví aby mluvilkdyž už jde do tuhého a Já se rozlobim tak začne septat, ale proste říct to musi. On mluví i ze spani. Mám ještě mimino a to v 10m taky furt blekota, děla čerta, krutu a kolikrát zní jako krtecek. Ta až to rozjede, tak to bude peklo.
@Anonymní píše:
Uklidnim te, muze byt hur. Mam tohle doma 2×, osmileta a triletak. Melou nonstop, od rana do vecera bez pauzy, idealne do kazdeho ucha jeden. V mezicase se zvladnou pohadat. Triletakovi nejde moc rozumet (vyrusta dvojjazycne). Kdyz se chci dostat ke slovu, musim casto zarvat TICHO! Pomuze to na to, abych neco zvlada rict a jede se hned dal.
Obcas premyslim, jestli nemam nejaky vypinaci mód pro sebe
zvuky vydava triletak pri hrani taky, auta nebo dinosaury, osmileta kvici a vydava zvuky a hystericky zajeci, kdyz se ji neco nepovede, neco ji udela bracha a podobne. Kdyz ji poprosim, at je 5 minut zticha, vydrzi to 5 vterin ![]()
@Jahru píše:
Jen počkejte, až půjdou do školy a vy budete chtít vědět, co se tam dělo
Co jste dělali ve škole? Už si nepamatuju.
Co bylo k obědu? Polívka a druhý.
Máte úkol? Asi. …
To ja se ted divila na tridnich schuzkach, ze ostatni rodice nevedeli, ze byli deti presazeny a kdo kde sedi a dalsi veci. My nez dojdeme domu, tak vim naprosto vse
@Walerka vydržet, časem to přejde. Mě ji vždy že školky předávaly jako nemluvici dite a já věděla, že od 2 do 8 už pusinku nezavre a dozvím se co se učili, co kdo provedl, kde byli atd. Vypnula až spánkem.
@hospodki píše:
Me desis. Máme pětiletého a ten taky mluví nonstop. Mluví aby mluvilkdyž už jde do tuhého a Já se rozlobim tak začne septat, ale proste říct to musi. On mluví i ze spani. Mám ještě mimino a to v 10m taky furt blekota, děla čerta, krutu a kolikrát zní jako krtecek. Ta až to rozjede, tak to bude peklo.
On ani septat nezačne. Nějaké výlevy matky jsou mu jedno.
Ze spaní mluví taky. Ve skole taky.
@blumen píše:
To ja se ted divila na tridnich schuzkach, ze ostatni rodice nevedeli, ze byli deti presazeny a kdo kde sedi a dalsi veci. My nez dojdeme domu, tak vim naprosto vse
My víme vše o celé škole a vše několikrát, kdybych náhodou neposlouchala.
Taky máme 2 děti. Starší je v pubertě, taky mluví pořád a má k tomu drze hlášky. Pokud nedrzkuje, pouští hudbu. Tam to zvládám lépe, protože má tišší hlas a respektuje základní pravidla, že musí počkat, když někdo mluví…
U nás nepomáhá ani ticho. Zařvu ticho a nic. Prostě nevnímá a musí mluvit.
Pokud je někdo u nás, naprosto nerespektuje, že mluvíme a mluví taky. Neumí počkat nebo vydržet. Učíme pořád. Starší to zvládá.