Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Rodila jsem už dvakrát, vždy v Podolí, a ani jednou jsem neměla pocit, že by mně někdo otravoval. by právě naopak, celou dobu jsem měla k dispozici stejnou porodní asistentku - vlastně dvě, ještě jednu žákyňku. i když byly obě „erár“
, prostě místní, neplatila jsem si je, byly profesionální, milé, mluvily se mnou normálně, vysvětlily, ptaly se, zda chci klystýr/mám jinou alternativu, chci oholit, pak zda chci píchnout vodu, vysvětlily výhody/nevýhody.
podruhé to byl fičák trvající od chvíle, kdy mě na příjmu viděla dr., do narození celkem 15 minut, rodila jsem pouze s PA (opět dvěma - i žákyňkou), a opět profesionální.
jediné, co Podolí dlouhodobě vytýkám je oddělení šestinedělí. komfort nic moc. nicméně, porodní sály jsou přepychové, přečti si v recenzích..
ano, znám hrozné zážitky mnoha svých kamarádek z různých porodnic. ale domnívám se, že do značné míry to záleží na konkrétní porodnici, takže tu je třeba vybírat s max. pečlivostí.
já jsem měla důvěru v zařízení, kam jsem šla, i proto jsem si vystála frontu na registraci, a nelitovala jsem toho. věřila jsem, že jakýkoliv problém by byl řešen správným způsobem.
(mmchodem, někdy mi přijde, že si zdravotnictví některých států příliš idealizujeme.,
a hlavně, pokud informace pochází z anonymního zdroje,.. ehm, no, nevěřím mu. tím myslím nějaký film někde. )
jak už bylo napsáno, na bábu je možné narazit tady, stejně jako v americe.
tady máš tu výhodu, že nemusíš na porod šetřit, a že se tobě i dítěti dostane nejlepší péče - myšleno medicínské bez ohledu na náklady - za každých okolností. aniž by se tě někdo ptal, jaké máš pojištění, apod. ![]()
tak hlavu vzhůru, rodit příjemně není v čechách takové scifi, jak ti možná připadá, jen si musíš dobře vybrat porodnici, tak, aby ti vyhovoval její přístup. ![]()
@Monca85 píše:
Dal by tady někdo odkaz na ten orgasmicky porod?
Otevři si www.ulozto.cz a dej si hledat orgasmicky porod, já si ho tam stahovala. A na youtube taky stačí zadat „orgamický porod“ a vyjede to i s titulkami. ![]()
Holky a mžu se zeptat na kolik taková dula nebo porodní asistentka přibližně vyjde? Já jsem teda měla první porod strašný, zlé lidi a celkově si myslím, že by to bylo mnohem lepší, kdybych… no ani nevím.. se asi líp připravila.. měla jsem vyvolávaný porod a ten si myslím byl zapříčiněn strachem z porodu.. no to je jedno.. jen by mě zajímalo na kolik by nás to přibližně vyšlo ![]()
@tessika píše:
Holky a mžu se zeptat na kolik taková dula nebo porodní asistentka přibližně vyjde? Já jsem teda měla první porod strašný, zlé lidi a celkově si myslím, že by to bylo mnohem lepší, kdybych… no ani nevím.. se asi líp připravila.. měla jsem vyvolávaný porod a ten si myslím byl zapříčiněn strachem z porodu.. no to je jedno.. jen by mě zajímalo na kolik by nás to přibližně vyšlo
Netuším, nejlevnější to určitě nebude, hlavně ta por. asistentka. Hlavně teda nevím, jak je to přesně v porodnicích, protože si myslím, že si tam cizí porodní asistentku nepustí, musela by to být nejspíš nějaká dobře vybraná místní.
A jestli tady nedostaneš moc rad, tak zkus pohledat na rodina.cz nebo zadat dotaz tam, bývají tam zkušené a náročnější rodičky.
Nemyslím si, že by porodnictví v česku bylo hrozný… spíš mám takový pocit, že češi radějí píší o tom, jak je tady všechno na nic a všude jinde je to super.. žiji v zahraničí a tak člověk může porovnávat…porody doma jsou hlavně z důvodu, že zdravotnictví v americe je pěkně drahý (jestli teda nemají zaplacený pojištění, ale to je pro spoustu američanů nemožný) jsou sice věřejný nemocnice, ale ůroven je šílená!!! chápu, že máš z porodu strach, ale neboj určitě to zvládneš
a dula? pro mě vyhozený peníze ![]()
@tessika Dula stojí 4 až 5 tisíc. I u ní doporučuju sehnat si referenci - když se do toho zanoříš, radu jistě dostaneš ![]()
@Mišanila Podle mě zaplatit si PA je jako zaplatit si porodníka, dát pár korun některý, o kterou stojíš…
Ale nevím, ani jsem to nezkoušela - kdybych rodila přirozeně, chtěla jsem s dulou.
Ja hlavne nechapu, proc si USA vsichni tak idealizuji
to, co vidime v americkych filmech je jen pozlatko, skutecnost je mnohdy horsi nez u nas…
za sebe tvrdim, ze bych v usa rodit nechtela, jak uz psala Gladys, s prirozenym porodem to nema nic spolecneho a od kamaradky vim, ze i tam se personal dokaze chovat „hrozne“
takze zakladatelko, soustred se na svuj porod, na sve telo, nepremyslej o tom, ze nekde v americe bys rodila lip a jednoduseji a pokud koukas na porody v americkych filmech, tak se jim jen zasmej ![]()
Tak to souhlasím, porodnictvím v USA není žádná výhra. Lepší je to v Evropě, co vím, tak třeba Švédsko je hodně na špičce.
Jinak co se týče kvality a odbornosti péče, tak bych se v Čr až tak nebála, je na světové úrovni, i když na neschopného lékaře můžeš narazit kdekoliv. Pokud jde o přirozené porody a nezasahování, tak to si myslím, že s tím mají problém asi lékaři všude, nejen v čechách.
O dost horší než třeba v záp a evropě je ale u nás pořád přístup personálu a chování k rodičkám, i když se to hodně zlepšilo a pořád zlepšuje. Tady si personál dovolí mnohem víc, co vím tak v zahraničí by za mnohé z toho hrozil vyhazov, ženský si u nás často ani nestěžují, protože to berou jako normu.
Ale to neznamená, že si tu smůlu musíš vybrat zrovna ty, můžeš narazit na super lidi. Hodně teda záleží, jak moc jsi náročná a jakou máš představu, průměrná rodička je v čechách vesměs spokojená, horší to mají ty, které mají určité požadavky.
Základ je dobře vybrat porodnici a ujasnit si, co přesně chceš.
Je pravda, že jsem viděla nějaký dokument o porodech v americe a trochu mě to děsilo, protože tam byly samý kapačky, monitory a pod. Myslím, že člověk má částečně možnost volby o to, jak bude porod vypadat- jak v čechách, tak v cizině.
A nemyslím si, že by se nějak hromadně kritizovalo české porodnictví. Tady v deníčkách si myslím, je má docela dobrý průměr. Jinak já taky byla velmi spokojená při porodu. Nikdo mi tam nezavazel, chování vlídné a na poporodním ještě lepší ![]()
@Anonymní píše:
Tak si zaplať porod na nějaké soukromé klinice a budeš mít konfort jako v Americe
@Vandisuke píše:
@Talunka Tak se tam odstěhuj!
Já to napsala v uvozovkách. Je docela k usmání, jak se toho některé chytly a myslí o mě, že jsem asi Amerikofil nebo co. Mě to masírování jak je všechno lepší než u nás štve. A je mi jasné, že je to všechno o lidech. Informovanost je dobrá, spíš v tom, co maminku v ten den čeká, ale všechno to ostatní…po pravdě, vy, co jste už rodily-nebylo spíš pro vás nejdůležitější to, aby to už bylo za váma, a aby mimi a vy byly absolutně v pořádku? Těžko ve filmech a tomto dokumentu by ukázali absolutní realitu, ne? ![]()
http://www.youtube.com/watch?…
Ale jak už tu bylo mnohokrát rozebráno-koukat na to a brát to s rozumem@Talunka píše:
Tak to bylo trapné…
Nikdy jsi nebyla ve státech, co??? Zažila jsi nějaký porod ve státech? Nemyslím, přes počítačovou či televizní obrazovku! Zažila jsi vůbec někdy něco amerického? Uvědomuješ si, že celá Amerika neni jen Miami, bazény, svalovci a dokonalost??? Evidentně ne! A tak nevím z čeho usuzuješ, že péče je tam lepší jak kde jinde! Z dokumentu??? Uvědomuješ si, že dokument se musí ‚prodat‘… To ty seš trapná! Když se budeš chovat slušně, budou k Tobě i v trapné, české porodnici milí a pozorní. Když budeš káča, co tam bude vykřikovat, že v televizi z USA viděla to a to, věř, že tě pošlou do…
@Vandisuke píše:
Nikdy jsi nebyla ve státech, co??? Zažila jsi nějaký porod ve státech? Nemyslím, přes počítačovou či televizní obrazovku! Zažila jsi vůbec někdy něco amerického? Uvědomuješ si, že celá Amerika neni jen Miami, bazény, svalovci a dokonalost??? Evidentně ne! A tak nevím z čeho usuzuješ, že péče je tam lepší jak kde jinde! Z dokumentu??? Uvědomuješ si, že dokument se musí ‚prodat‘… To ty seš trapná! Když se budeš chovat slušně, budou k Tobě i v trapné, české porodnici milí a pozorní. Když budeš káča, co tam bude vykřikovat, že v televizi z USA viděla to a to, věř, že tě pošlou do…