Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky díky moc moc za všechny příspěvky.Já sama jsem KP nerodila.Ale narodila jsem se KP já přirozenou cestou a rodila tak moje ségra prvního kluka taky přirozeně.Přišlo mi, že teď těch sekcí je hodně a jsem mile překvapena, že to tak úplně není.Určitě, ale nejsem odpůrce sekcí pokud jde o zdraví a život miminka nebo maminky.
Ahoj, náš Hugo taky KP (už tehdy měl svou hlavu a ne a ne se přetočit
), takže taky císař, celkem narychlo páč se porod už rozjel, ale ještě pár dní v poradně byl v úvaze i přirozený porod, ale prďola si nějak sám řekl jak to chce, vše bylo ok, v Krči
Deminko-držím palce,aby jsi rodila hlavičkou
Všem ostatním díky za info.Jdu na ten císař 1.4. a ani se se mnou moc nebavili.Jen kdyby se malej rozmyslel a přetočil se.No tak první byl normálně a po druhé si vyzkouším něco jiného. ![]()
KP akutní sekcí kvůli jinému problému, ale Dr. mě taky přemlouval k k přirozenému porodu, váhový odhad v 36+1 byl 3200g a malá měla 3890g v 38+1. Bych to přirozeně nedala, sem ráda za sekci.
Já byla porozena KP přirozeně s váhou 3800 a 54 cm,a podle maminy to byl docela masakr, o dva roky později brácha stejně velký hlavičkou a prý nevěděla že rodila..takže rozdíl podstatný..Asi hodně dělá váha miminka..
Hodně štěstí!!!!
Ahoj maminky.
Jsem 32.tt a mimčo je stále KP. Prý už se asi neotočí, bo mám málo plodové vody. První dítě jsem rodila normálně (vše bylo ok) a mám z toho dobrý pocit, že poté „hrůze“ byl člověk do hodiny jak rybička a hned kvačil kolem miminka a radoval se a byl úplně fit.
Hrozně by mě mrzelo, kdybych po císaři musela někam na JIP a zůstala bez mimča a byla další týden úplná mrtvola nesvéprávná (tak nějak si císař představuji). Na druhou stranu, pokud by mě nechali přirozeně, mám od toho porodu čekat nějaké hnusné nevyzpytatelnosti nebo co je na tom horší oproti správné poloze miminka?
(První dcerka měla 2950 g takže je prý dost pravděpodobné, že i toto mimi bude menší).
Myshko po CŘ z tebe není mrtvola bez svéprvnosti. Mrtvolka teda chvíly jo, ale svéprávnost ti zůstává. Záleží na personálu. U porodu polohou KP hrozí vykloubení nožiček, já bych třeba neporodila hlavičku, protože jí měl v poměru k tělu o dost větší. Takže další problém je, že nemusí projít hlavička, U chlapečků může poškodit varlátka.
Jinak tě můžu ubezpečit,že zůstat bez mimča den ja JIPce je nic oproti 5 dnům. Mě malýho hned po porodu odvezli 50 km daleko.
Můj porodník mě nutí do císařského řezu i přesto že mi to moje víra nedovoluje. Poradtě prosím nějakého porodníka v Praze který by mě odrodil normálně. Děkuji Andrea 36+5.
Deminka píše:
Ahojda.Zajímá mě, kolik z vás rodilo při poloze plodu koncem pánevním přirozeně a kolik císařem.U nás v rodině se poloha KP hodně vyskytuje tak mě toto téma zajímá.
známá rodila 4 dítě, ve 42 letech přirozenou cestou koncem pánevním.. prý to není nic příjemného ![]()
Andyn píše:
Můj porodník mě nutí do císařského řezu i přesto že mi to moje víra nedovoluje. Poradtě prosím nějakého porodníka v Praze který by mě odrodil normálně. Děkuji Andrea 36+5.
v Praze nevím, snad porodní dům u čápa a nebo vrchlabí.
Můžu se zeptat jaká je tvá víra? Klidně napiš SZ.
Ještě je jedna možnost pokud chcete vyzkoušet vše pro to, aby se mimi otočilo - obrat zevními hmaty. Přiznám se, že to zní možná drsně, ale mě tato celkem jednoduchá procedura u druhého miminka zachránila před volbou - císař nebo přirozeně prdelkou napřed. Pokud obrat provádí zkušený porodník, nebojte se do toho jít, naše holčička byla otočená primářem v 38 tt a vše proběhlo v naprostém pořádku, porodní hmotnost měla 3 800 g (podle ultrazvuku 3 500g) takže si nedovedu představit ten porod, pokud by nešla první hlavička! Celá procedura trvala ani ne pět minut,samozřejmostí je kontrola doppleru přes ultrazvuk a kontrolní (cca hodinový) monitor ozev.
já rodila syna KP v Novém Jičíně,porod byl vyvolávaný a nekonečný, malej měl 3,75kg a 51cm!!! Kdybych věděla co mě čeká ,tak trvám zásadně na císaři!!!!!!!
lleennttiillkkaa píše:froggy22 píše:Pokud je miminko příčně císaři se nevyhneš.
Jsem 14 dnů před porodem a malý je příčně.Taky bych rodila přirozeně,ale mám strach.Doufám,že doktoři vše dobře odhadnou a případně dají císaře.Zítra jdu prvně na ozvy do porodky Ostarava Fifejdy,tak uvidím, co mi řeknou.
Lezou mi oči z důlků,kolik vás tady je přirozenou cestou a bez větších komlikací.Holky jste dobrý.
Já rodila KP akutním císařem, 9. jsem rodila a 10. by mi bývali dohodli sekci. Chtěla jsem rodit přirozeně, ale rozhodla jsem se pro císaře po přečtení rizik a dodnes děkuji tomu nahoře, že jsem se tak rozhodla. Kdybych bývala rodila přirozeně, tak tu dneska s námi malý nebyl. Měl oproti tělíčku velkou hlavičku a několikrát omotanou šňůru, takže by nejspíš nepřežil.
Nicméně mě taky překvapuje, kolik z vás rodilo KP přirozeně.
Jen pro doplnění… ![]()
myslím, že toto ale nemá souvislost s KP ale s geneticky danou délkou pupeční šňůry, moje dítko šlo normálně napřed hlavičkou a mělo šňůru 3* kolem krčku.. ta šňůra je nebezpečná stejně u KP jako u normálního porodu, při dalším těhu by ti ji měli sledovat..
Tím sem mmj. chtěla říci, že v tomto případě je lepší ten císař ať je dítko jakkoli..
Tak není porod KP jako porod KP… čerstvá zkušenost. Mám za sebou dva, první před šesti lety dcerka, 3,5 kg a nevěděla jsem, že rodím - nic nebolelo, šlo to krásně, bylo to o mnoho lepší a i rychlejší než rok a půl předtím syn, který šel hlavičkou.
A teď mám devítidenního chlapečka, který šel taky KP, navíc ještě nožkama napřed, omotaný pupečníkem nejen přes krk, ale i přes hrudník, vážil 3,75 a 51 cm… a to teda byla síla. On to zvládl bravurně, pro mně to bylo tak na hranici a to jsem třetirodička a leccos vydržím. Musela jsem celou dobu ležet na boku a skoro se nehýbat, aby si malý nevykloubil kyčle a hlavně netlačit, aby dostatečně sestoupila hlavička, a to i ve chvílích, kdy už mě to reflexivně nutilo. To snad bylo to nejtěžsí - vědomě potlačit ten reflex. No zvládli jsme to, hlavně díky skvělým PA ve Vrchlabí, které mě povzbuzovaly jak mohly, zachovávaly naprostý klid a vůbec všeobecně věděly co dělají. Ale přiznám, že byly chvíle, kdy jsem si přála, aby to řízli, ačkoli předtím jsem o sekci nechtěla ani slyšet.
Takže - porod koncem pánevním ano, ale určitě v porodnici, která to umí, a taky vybrat dobrého, zkušeného a trpělivého porodníka nebo PA, který KP UMÍ A BĚŽNĚ RODÍ, to je myslím podstatný, a připravit se na to, že to může (a nemusí) dopadnout akutní sekcí.
V Praze KP určitě rodí Bulovka a Krč (tam teda u druho a vícerodiček, jak s prvorodičkami nevím).