Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@AmyJ Ahoj, měla jsem sice akutního císaře za porodu (což je prý teoreticky kvůli kojícím hormonům lepší, než plánovaný), ale zase mi malého dali na přiložení až cca 8 hodin po porodu (u plánovaných císařů dávají mimi k prsu hned na sále). Nicméně s kojením a mlékem jsme neměli žádný problém. V den porodu už bylo nějaké mlezivo a mléko se mi začalo dělat asi ten třetí den po porodu.
Takže je to dost individuální. Důležité je přikládat a hlavně si nepřipouštět, že by to nešlo. Kojení je hlavně ze začátku dost o hlavě. ![]()
@Svistice No jo, kdyby to šlo tak lehce si říct - kojit budu/nebudu a prostě by to tak bylo
Mě každý odrazuje od císaře, že normální porod je prostě lepší nejen kvůli hojení, ale i kvůli tomu, že to tělo je lépe na vše připraveno, ale vzhledem k tomu, že mám nějaké zdravotní problémy, tak bych asi byla klidnější a radši za ten císař, ale bojím se, abych pak kvůli tomu mohla vůbec bezstarostně kojit ![]()
@AmyJ měla jsem to kvuli poloze mimča - konec pánevní, s kojením jsem měla pak bohužel velké problémy, kromě toho, že jsem měla strašně málo mléka, tak se malá ani vůbec nechtěla přisávat, jak viděla prso, tak strašlivě řvala, jak když ji mučí
nakonec to dopadlo tak, že jsem 7 týdnů odsávala směšné množství mlíka (v dobách největší slávy to bylo cca 60ml za den), když už jsem odsávala víc jak týden max. 20ml denně, tak jsem se na to po domluvě s pediatrem vykašlala. Takže malá je od porodnice na UM, jen ze začátku k tomu měla trošku mateřského. Ale se mnou tam byly další 2 maminy po císaři, jedna po akutním a druhá po plánovaném a obě kojily dobře.
@vrtulka78 Aha, takže to asi opravdu nezáleží tak nějak na císaři samotném, ale prostě holt individuálně na těle, jak se tomu každé tělo přizpůsobí ![]()
@AmyJ píše:
@vrtulka78 Aha, takže to asi opravdu nezáleží tak nějak na císaři samotném, ale prostě holt individuálně na těle, jak se tomu každé tělo přizpůsobí
Na těle a také na miminu. Když bude dítě nesavec, kojení půjde hůř nebo taky třeba vůbec.
@Svistice Jéžiš, já z toho mám hrůzu už teď, jestli nám to půjde. Tak moc bych chtěla kojit a co nejdéle to půjde. Známá bohužel kojit nechtěla, tak od samého začátku dávala umělko a nepřála bych vám vidět ten pohled na to miminko jak je fakt doslova a do písmene tlusté ![]()
@AmyJ Neboj, já si taky říkala, jestli nám to půjde, když měl syn při narození jen 2,6 kg, byl fakt drobek. Jestli bude mít dost síly sát a vytáhnout si, co bude potřebovat. Když mi ho poprvé přinesli a přiložili, tak se chytnul a bylo vidět, že sát chce (ale ještě nebylo moc co). Tak jsem si řekla dobrý, to zvládneme. Věřila jsem mu, že on se hlady týrat nenechá a věřila jsem sobě, že svoje dítě ukojím. V tom je základ. ![]()
@AmyJ ahojky, jdu na císaře ze zdravotních závažných duvodu, jinak ti povím že normální porod je lepší a budeš hned fit, každopádně císař se nedělá na vyžádání, jen když je to nutné, tak pokud jsi ty i mimčo ok tak proč řešíš císaře, je to operace a poté se bohužel člověk dává dohromady asi měsíc než je fit.
@atik No, je mi jasné, že není na vyžádání
Řeším ho ze zdravotních důvodů, ale i tak si nejsem jista, jestli by to byla pro mě úleva a menší zlo a nebo zda zkusit prostě normálně
Zajímají mě proto zkušenosti po císaři, abych si případně stála za svým rozhodnutím. A hlavně bych pak nerada někde ležela x hodin a zjistilo se, že to normálně nepůjde a odbyla si tím obě varianty - ale vlastně i to se může stát, to bohužel člověk neovlivní ![]()
I já vám holky můžu přispět, rodila jsem teda CS už v r. 2008,důvod byl konec pánevní u holčičky, takže plánovaný, byla jsem nervozní jako blázen, ráno mi dali Yal klistýr a asi v 10 jsem šla. S tím že jdu na epidurál, tak jsem se vyšpulila, vůbec to nebolelo, nic jsem necítila, jenže nic se nedělo, tak na bok do klubíčka, chválili mě jak jim krásně spolupracuju, jenže to už mi sestřičky šeptaly že ve mě strašně šťourá…no co jsem asi měla dělat já? Položili mě, dali cévku a čekali co to se mnou udělá, furt jestli cítím nohy, řikám jo, normálně, pak mě začlo střílet do pánve, takový jak elektro šoky a vystřelovalo mi to nohy, to bylo vše, epidurál se jim nepoved, takže naběhli všichni v rouškách, nebavili se se mnou, dali mi na hubu to dejchadlo, připadlo mi že se dusim a už sem spala, údajně trvalo dost dlouho i než malou vyndali a pak mě nemohli vzbudit…vůbec tot ak být nemělo…nicméně potom že mam krásnou jizvu…prd…hnusnou do dnes, dren mi nedali, takže mi z jedné strany pak tekla krev, druhou stranu mi před manželem na posteli zašívali, zvedla jsem se překvapivě v pohodě, říkali že takhle si neštráduje nikdo…pak mi bylo hůř, po spinálu, bolesti hlavy, takže následovala procedura, která to zastaví, to bylo v pohodě a zabrala…no a pak konečně domu, tam mi to začlo krvácet z té jizvy, ale v pohodě, prostě se to vyčistilo a bylo to, ale proti ostatním maminám mam jizvu hnusnou a podruhé jim to rozhodně neulehčim
no a kojení uplně bez problému, maminy co rodily normál měly problémy a u mě malá sosala od druhého dne a vždycky vcucla tuplovanou dávku než vůbec měla, takže se nebojte, není to vždy tak že to nejde…já neměla problém, malá se nacpala a pak se mi ani nebudila na další jak byla narvaná…Tím CS jsem vás nechtěla nijak vystrašit, já mám bohužel vždy něco extra, ale za chvíli vám to ani nepřijde, jakmile ste doma, tak ste ve svém a vše z vás spadne…sestřičky byly neuvěřitelně milé, ochotné, nečekala sem to, bohužel s doktorama jsem tak spokojená nebyla…bohužel dodnes je mi strašně líto a špatně nesu že jsem nemohla vidět malou jako čerstvé miminko…
@parmicka ahojky, jdu na plnou narkozu, protože ředím krev, tak jsme zvědavá jak to pak bude, stím drenem jsi mě překvapila, myslela jsme že ho dávaj všem po Cs, a jaký doktor ti dělal CS??
@atik Chteli me pustit po 4 dnech, ale kvuli male jsem tam byla o den dyl