Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Chci se zeptat, jaký máte zkušenosti z Trebíčskou porodnici. Nechci kojit představa o tom že bych měla kojit me ubýjí. Nedokážu si představit že bych si sama na bradavky měla sáhnout natož aby se mi přisálo dítě. Ale mám strach jak se tam na mě budou dívat. A aby me neodsoudily a bez tak me do toho nutili. Děkuji za jakyholiv informace.
Ahoj:) muzu se ze zvedavosti zeptat, zda jsi teda nekojila a jak to sestricky braly? Ja kojit chci, ale mame s tim v rodine problemy a tak se jen ze zvedavosti ptam, na co se mam pripravit?:) dekuju:)
@Adula99 já rodila v Třebíči v lednu císařem a teď plně kojím. Sestřičky se celkem snaží s kojením pomoci , ale dávají dost příkrmy. Hlavně je si třeba uvědomit, že mlíčko se spustí až 4-5. den po porodu. A to už budeš doma. V porodnici příkládej co to jde, jak si mimčo řekne. Koukni na nějaké ty polohy při kojení ať trošku tušíš co a jak. My domů přišli s příkrmem a já kloboučkem. Je celkem fajn mít nějaký doma. Malý byl moc šikovný a hezky sál. Proč jsem kojila přes klobouček bylo proto, že po císaři mi úplně zmizli bradavky. Pak je vytáhl. Jenže jak se mi doma nalili 5. Den prsa tak nemohl tu bradavku chytnout. Takže jsem kojila s kloboučkem pár dní a teď už ho nepotřebujeme. Doma jsem mi snížila množství příkrmu , aby chtěl víc pít z prsa a trošku jsem si i odstřikala ( manuální odsávačka je taky fajn mít doma) a bradavku polila mličkem, aby se líp chytl, pač přece jenom příkrm že stříkačky byl pro něj jednodušší. Jak se ti nalijí prsa tak masíruj, před kojením nahřát ve sprše a po kojení chladit. To brzo přejde, ale je to nepříjemné. Jinak bradavky jsem mazala hned purelanem od medely , aby nevznikly ragady. Jo a kojení fakt ze začátku bolí, ale jak si prsa zvyknout tak pohoda. Sestřičky otravuj, popros o ukázání poloh, neboj se zazvonit. Když budeš chtít kojit tak to zvládneš
já mám obrovská prsa( 80/H), bradavky ne moc velké a taky jsme to zvládli. Z porodnice jsem šla 4. den a o dva dny později jsme plně kojili a malý krásně přibral. Hlavně žádný stres, že nemáš mlíčko, to bude fakt až doma
ty dva dny doma jsme fakt museli s malým zabojovat, ale vyplatilo se ![]()
@anavi13 píše:
@Adula99 já rodila v Třebíči v lednu císařem a teď plně kojím. Sestřičky se celkem snaží s kojením pomoci , ale dávají dost příkrmy. Hlavně je si třeba uvědomit, že mlíčko se spustí až 4-5. den po porodu. A to už budeš doma. V porodnici příkládej co to jde, jak si mimčo řekne. Koukni na nějaké ty polohy při kojení ať trošku tušíš co a jak. My domů přišli s příkrmem a já kloboučkem. Je celkem fajn mít nějaký doma. Malý byl moc šikovný a hezky sál. Proč jsem kojila přes klobouček bylo proto, že po císaři mi úplně zmizli bradavky. Pak je vytáhl. Jenže jak se mi doma nalili 5. Den prsa tak nemohl tu bradavku chytnout. Takže jsem kojila s kloboučkem pár dní a teď už ho nepotřebujeme. Doma jsem mi snížila množství příkrmu , aby chtěl víc pít z prsa a trošku jsem si i odstřikala ( manuální odsávačka je taky fajn mít doma) a bradavku polila mličkem, aby se líp chytl, pač přece jenom příkrm že stříkačky byl pro něj jednodušší. Jak se ti nalijí prsa tak masíruj, před kojením nahřát ve sprše a po kojení chladit. To brzo přejde, ale je to nepříjemné. Jinak bradavky jsem mazala hned purelanem od medely , aby nevznikly ragady. Jo a kojení fakt ze začátku bolí, ale jak si prsa zvyknout tak pohoda. Sestřičky otravuj, popros o ukázání poloh, neboj se zazvonit. Když budeš chtít kojit tak to zvládnešjá mám obrovská prsa( 80/H), bradavky ne moc velké a taky jsme to zvládli. Z porodnice jsem šla 4. den a o dva dny později jsme plně kojili a malý krásně přibral. Hlavně žádný stres, že nemáš mlíčko, to bude fakt až doma
ty dva dny doma jsme fakt museli s malým zabojovat, ale vyplatilo se
Dekuji moc
uzasne rady:) a muzu se prosim jeste zeptat, jak jsi byla s nemocnici spokojena? Popripade co je dobry si vzit navic…? Prece jen, kazda to ma jinak:)
@Adula99 já byla spokojená moc, ale neměla jsem žádné speciální požadavky. Mě stačilo, že budeme oba zdraví a v pořádku. Já rodila normálně celý den a nakonec jsem musela porodit akutním císařským řezem. Malý si špatně nastavil hlavičku a nešel by ven ani kleštěmi. Celou dobu jsme se snažili porodit normálně, měnila jsem polohy, hodně chodila. Personál úžasný na porodních sálech. Porod byl fakt hezký, ale bohužel komplikace, kterou nikdo nemohl ovlivnit. Šestinedělí taky super. Jen mi možná mohli malého dříve ukázat než za tři hodiny, ale zase jsem byla po celkové anestezii, takže chápu. Jediné co mi vadilo, bylo, že se nás snažili pustit co nejdříve domů a proto malému dali dost příkrmy, aby přibral a mě to komplikovalo kojení, pač byl přejezený. Ale jak říkám doma jsme se rozkojili pěkně. Co sebou navíc nevím - možná hroznový cukr na porodní sál, ať máš energii, svačinku pro chlapa
určitě síťované kalhotky a obyč porodnické vložky . Já je nosila i dlouho doma kvůli jizvě po císaři. A dudlík pro miminko případně. Moc si toho neber jen fakt nutné věci, co bude potřeba ti donese rodina. Ještě mě napadl jelení lůj na rty a něco na ty bradavky a fakt hned mazat
a přečti si fakt něco o tom kojení. Prso uchopuj vždy celé, ne jen bradavku a dítě se přikládá k prsu a ne prs k dítěti ![]()
@Adula99 Ja bych tedy rekla, ze je lepsi se trosku teoreticky pripravit, neprislo mi ze by tam byl uplne velky zajem o podporu kojeni- dostala jsem brozurku o kojeni a bylo:) bohuzel me to silene bolelo, nektere sestricky pak byly empatictejsi a snazily se vymyslet co s tim, jine ani ne. Kdyz jsem chtela aby me nekdo zkontroloval jestli kojim spravne kdyz to tak boli, musela jsem si o to rict. Kloboucky mi tez nabizely, ale co mi radila laktacni poradkyne, tak to neni uplne dobra volba. Pokud ti na kojeni zalezi, dobra volba je mit domluvenou laktacni poradkyni ktera dojede bud do porodnice nebo domu a pomuze. Mne nepomohlo ani to, mam nejaky vetsi problem, ale i pres celkem velkou bolest uz plne kojim tri mesice, je to ale zasluhou hlavne pevne vule
anonym z duvodu osobniho infa, nechci aby si me znami spojili s nickem…
tady najdete recenze na porodnici v Třebíči a můžete přidat svojí ![]()
@Káťa19 rada napisu, ja sem koukala i na jine weby, ale vse je to minimalne rok stare
a tim padem to neni uplne aktualni…
Příspěvek upraven 08.03.19 v 14:35
@anavi13 opravdu moc dekuji:) jako ja prave taky nemam zadne specialni naroky. Porodni plan je pro me zbytecny… az za pochodu zjistim, co je nejjj:) A tak nikdo akut. cisare neovlivni. Hlavne ze to dobre dopadlo:)
@Anonymní píše:
@Adula99 Ja bych tedy rekla, ze je lepsi se trosku teoreticky pripravit, neprislo mi ze by tam byl uplne velky zajem o podporu kojeni- dostala jsem brozurku o kojeni a bylo:) bohuzel me to silene bolelo, nektere sestricky pak byly empatictejsi a snazily se vymyslet co s tim, jine ani ne. Kdyz jsem chtela aby me nekdo zkontroloval jestli kojim spravne kdyz to tak boli, musela jsem si o to rict. Kloboucky mi tez nabizely, ale co mi radila laktacni poradkyne, tak to neni uplne dobra volba. Pokud ti na kojeni zalezi, dobra volba je mit domluvenou laktacni poradkyni ktera dojede bud do porodnice nebo domu a pomuze. Mne nepomohlo ani to, mam nejaky vetsi problem, ale i pres celkem velkou bolest uz plne kojim tri mesice, je to ale zasluhou hlavne pevne vuleanonym z duvodu osobniho infa, nechci aby si me znami spojili s nickem…
Dekuji:) a anonym naprosto chapu a neomlouvej se:)
Holky, opravdu jste mi moc pomohly! Ja mam sice termin az v kvetnu, ale jako prvorodicka a jeste k tomu mi je jen 19… tak hromada lidi na me kouka skrz prsty a narazkam typu mlada a ma decko a ani se o nej nepostara, nebo ho nenankrmi, tak chci predejit:) uz takhle pohledy na me a moje bricho jsou skarede ![]()
@Adula99 prosím tě 19 let, to už je v pohodě
vždyť tak normálně rodili naše maminky
jojo s tím kloboučkem, laktační poradkyně ho nedoporučují, ale upřímně já bych bez něj nekojila. Měla jsem v těhotenství bradavky fakt v pohodě, ale jak mám velké prsa a bohatou mléčnou žlázu (netvoří je u mě moc tuk) tak tak zatekli, že je opravdu dítko nemohlo chytnout. Klobouček jsme používali max. 10 dní. On sám malý už ho potom odmítl. Takže nevím, laktační poradkyně je určitě fajn, ale chce to použít i svůj rozum. V případě dokrmů použít stříkačku. Hlavně klid a pohodu a to kojení půjde
vždy ti musí být u kojení pohodlně. Já kojím nejraději v křesle s kojícím polštářem
Ale teď už po tom měsíci nakojím jakkoliv ![]()
já porodní plán taky neměla, na vše se ptali, se vším musíš souhlasit a až dokonce , i když jsem byla vyčerpaná byla skvěle informovaná. V podstatě až do komplikací jsem měla přirozený porod a příště ráda budu rodit vaginálně znovu
jak říkám, na sále byla taková pohoda, že ani ty komplikace mi neudělali porod škaredý
jen malá rada
ty porodní bolesti musíš přijmout jako jedinou možnost jak dostat miminko ven a nebránit se jim. Vždy se snažit uvolnit
já byla pořád ve sprše nebo chodila a dalo se to krásně zvládnout ![]()
@anavi13 to maminy rodily:) i moje tak rodila, takze bude mlada babicka:) ale ted se pomery trosku zmenily a ty, ktere to drive tak mely. Tak jsou nejzlejsi… bohuzel ![]()
Dulezity je, aby malej nebyl linej… u me to skoncilo tim, ze jsem neumela sat a jak jsem zjistila, ze z flasky to tece samo… tak bylo po kojeni ![]()
A co se tyce tech bolesti tak jsem zvedava, ja jsem desnej bolestinek. Tal uvidime, zvladnout to budu muset:)
A jsem rada, ze si nemocnici tak chvalis, ja taky v okoli neznam nekoho, ze by na nemocnici nadaval. Ale nekdo jede rodit jinam… Vancice/ Jihlava… a nedokaze vysvetlit proc, jen ze tu je to desny a rodit tu nebude ![]()
@Adula99 porodnice je tu fajn, zažila jsem i jinou porodnici a to byla hrůza. Popravdě nevím na co si stěžují. Já to připisuji spíš k tomu, že první porod je horší než druhý.
Ty reakce okolí jsou hrozné, tak jim vždy ukaž fotku z ultrazvuku a zeptej se jestli si to miminko měla nechat zabít, když už se prostě stalo a jsi těhotná. Někdo si prostě nevidí do pusy. Já rodila v 26letech a snažili jsme se rok a půl, takže bych raději rodila v 19 letech než se trápit, že to nejde. A mladá maminka a babička je fajn. Mám to taky tak a je to super ![]()
Ty porodní bolesti fakt nejsou tak hrozné a hlavně to zapomeneš
jinak moje mamka mě ani mě sestry( jsme tři) nekojila, že to nešlo a já kojím krásně a to se říká, že velké prsa kojí špatně. Je to fakt jen o hlavě, být v pohodě a kdyžtak trošku doma zabojovat ![]()
Ráda bych obnovila téma a zeptala se:
Co s sebou pro miminko do porodnice? Na stránkách mají seznam, opravdu to tak stačí?
těhotenská průkazka se všemi vyšetřeními a výsledky
občanský průkaz, event. cestovní pas
průkaz pojišťovny
oddací list (provdané ženy)
Prohlášení z matriky o určení otcovství (svobodné nebo rozvedené ženy, pokud chcete, aby dítě mělo příjmení po otci)
omyvatelné přezůvky
toaletní potřeby, brýle, čočky, mobilní telefon, nabíječku, psací potřeby
léky v originálním balení, které pravidelně berete
2 ručníky, event. župan (není nutné)
vložky, toaletní papír, papírové kapesníčky
prubanové (jednorázové) kalhotky
podprsenka, vložky do podprsenky
jednorázové pleny, vlhčené ubrousky
event. ponožky pro miminko, dudlík
event. čerstvé vepřové sádlo ve skleničce (na promazávání miminka, i na promazávávní bradavek a prsních dvorců po kojení)
Díky moc:)
@smoule.koule píše:
Ráda bych obnovila téma a zeptala se:
Co s sebou pro miminko do porodnice? Na stránkách mají seznam, opravdu to tak stačí?těhotenská průkazka se všemi vyšetřeními a výsledky
Díky moc:)
občanský průkaz, event. cestovní pas
průkaz pojišťovny
oddací list (provdané ženy)
Prohlášení z matriky o určení otcovství (svobodné nebo rozvedené ženy, pokud chcete, aby dítě mělo příjmení po otci)
omyvatelné přezůvky
toaletní potřeby, brýle, čočky, mobilní telefon, nabíječku, psací potřeby
léky v originálním balení, které pravidelně berete
2 ručníky, event. župan (není nutné)
vložky, toaletní papír, papírové kapesníčky
prubanové (jednorázové) kalhotky
podprsenka, vložky do podprsenky
jednorázové pleny, vlhčené ubrousky
event. ponožky pro miminko, dudlík
event. čerstvé vepřové sádlo ve skleničce (na promazávání miminka, i na promazávávní bradavek a prsních dvorců po kojení)
Určitě bych si vzala dost ručníků, poporodních vložek, jednorázových kalhotek a hemagel, v pripade, že byste byla šitá, lépe se hojí, sádlo určitě nepotřebujete, vezměte raději dětský olejicek a na bradavky bepanthen. Pribalte si i něco k jidlu, protože strava nebude nic moc, vezměte sebou hrnek a Caro, to je dobře na lepší kojení.
@KRTECEEKK Takže není třeba žádné oblečení typu body a dupačky pro miminko? Všechno tam dostanu?
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.