Posiluje jóga svaly?

zoui08
11.4.14 12:45

Posiluje joga svaly?

Ahojky, zacala jsem cvicit jogu a zajimalo by mne, zda zpevnuje i svalstvo tela, bricho nohy atd? nebo je cviceni jen o protazeni svalstva a uvolneni psychiky?
Zatim cvicim zakladni.
Ma nekdo zkusenosti a zpevnilo mu to i postavu?
Dekuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
538
11.4.14 12:47

Samozřejmě. To vám tam neříkali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
11.4.14 12:52

Ano, posiluje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zoui08
11.4.14 12:55

Bouzel nerikali.Bylo nas tam hodne, navic to tam cvici uz dlouho a ja se pridala az ted. A nejak nebyl prostor pohovorit s lektorkou.
A je to jedno zda se cvici zakladni nebo jina joga, postavu to zpevnuje kazda?
Nejak jsem nepodchytila i dychani, muzes mi poradit jak spravne dychat? A zda nadech nosem a vydech pusou nebo i ten vydech nosem?

• Citovat
  • Upravit
Taková jedna...
11.4.14 13:08
@zoui08 píše:
Bouzel nerikali.Bylo nas tam hodne, navic to tam cvici uz dlouho a ja se pridala az ted. A nejak nebyl prostor pohovorit s lektorkou.
A je to jedno zda se cvici zakladni nebo jina joga, postavu to zpevnuje kazda?
Nejak jsem nepodchytila i dychani, muzes mi poradit jak spravne dychat? A zda nadech nosem a vydech pusou nebo i ten vydech nosem?

jdi cvicit jinam! Tohle jsou zakladni veci, ktere ti musi ucitel vzdy vysvetlit. Dychani je naprosty zaklad!

• Citovat
  • Upravit
zoui08
11.4.14 13:11
@Taková jedna… píše:
jdi cvicit jinam! Tohle jsou zakladni veci, ktere ti musi ucitel vzdy vysvetlit. Dychani je naprosty zaklad!

boužel já u nás jinou možnost nemám, je tu jen tato joga a jen tahle možnost cvičení. Jsem za to ráda.
Chtěla bych si to zkoušet doma, než půjdu na další lekci, chodí se jen 1× týdně.
Jak často by se měla joga cvičit?

• Citovat
  • Upravit
20767
11.4.14 13:12

Zpevňuje, mě pomohla zpevnit hlavně ty vnitřní svaly, se kterými to bývá těžší.
Jinak souhlasím s @Taková jedna… Tohle není správný přístup, nikdy jsem na jogu nechodila nikam, kde bylo 20 lidí, ale do malých skupin, kde měla lektorka čas obejít všechny a pořádně všechno vysvětlit. Dýchání u jogy je základ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
11.4.14 13:14
@zoui08 píše:
boužel já u nás jinou možnost nemám, je tu jen tato joga a jen tahle možnost cvičení. Jsem za to ráda.
Chtěla bych si to zkoušet doma, než půjdu na další lekci, chodí se jen 1× týdně.
Jak často by se měla joga cvičit?

Já jí cvičím denně, za chvíli už dám stoj na hlavě :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
11.4.14 13:16

@zoui08 předříkává lektorka aspoň to dýchání (jakože „S nádechem ruce nahoru, vádech předklon..“)? jestli ne, tak to fakt nemá cenu tam chodit, resp. s jógou to nebude asi mít moc společného. Nebo si musíš stoupnout do první řady a přihlásit se, že jsi začátečník a potřebuješ dohled :)

na youtube se najde spousta jógy, ale ze začátku je lepší někam chodit, abys měla jistotu, že děláš ty pozice dobře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
11.4.14 13:16

Jógová cvičení na základní úrovni jsou určena především k posílení hluboko uložených svalů okolo páteře a v okolí beder (posílení „středu těla“), uvolnění velkých kloubů a nácviku správného dýchání. Když nastane tento stav (budeš dobře dýchat, držet střed a mít dobrý rozsah pohybů) tak se ti velmi uleví, obvyklá je nečekaná psychická pohoda (je mi prostě tak nějak dobře a je šumák jestli je to odblokováním čaker nebo zlepšením základních fyziologických funkcí) a chuť do dalšího cvičení. Můžeš „přitvrdit jógu“ ke složitějším balančním a silovým prvkům a můžeš se s úspěchem věnovat jiným typům cvičení (pilates nebo nějaké aerobní skákačky nebo tanečky apod.). Že by ti 8× denně provedený pozdrav Slunci zformoval zadek do plavek to asi ne, ale umožní ti efektivně cvičit cokoli jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
538
11.4.14 13:17

@Taková jedna… má pravdu!
To dýchání je stejně důležité, jako pozice, jedno bez druhého nefunguje. Možná se k tomu dostanete v dalším cvičení. Pokud ale ne, je to na pováženou - než to dělat špatně a osvojit si nesprávné návyky, by bylo možná lepší si koupit nějakou knihu či DVD (otázkou ale je, jestli se pak donutíš cvičit sama).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zoui08
11.4.14 13:22
@radkka píše:
Zpevňuje, mě pomohla zpevnit hlavně ty vnitřní svaly, se kterými to bývá těžší.
Jinak souhlasím s @Taková jedna… Tohle není správný přístup, nikdy jsem na jogu nechodila nikam, kde bylo 20 lidí, ale do malých skupin, kde měla lektorka čas obejít všechny a pořádně všechno vysvětlit. Dýchání u jogy je základ.

Tak já si myslím, že naše lektorka je moc fajn ženská, příjemná a sympatická a jistě když se ji na něco budu chtít zeptat, tak mi odpoví. Boužel fakt je, že nás tam je hodně a tak všechny neobchází. Hodně sice u toho mluví a zda to tam někdo cvičí dobře či špatně, nevíme. Taky jsem měla předtsavu, že nás bude kontrolovat, ale boužel je nás tam hodně a jistě to tam hodně lidí neumí, tak že předcvičovat musí a na obcházení lidí není čas.
Já mám skoliozu zad a strašně se hrbim a bolí mě pořád záda, proto jsem moc ráda, že tady nějaké cvičení je a taky si potřebuju zpevnit břicho, zadek a nohy.
A tak tu píši o radu zda mi tu někdo trošku blíže pomůže, nebo jestli má někdo nějaký dobrý odkaz na video a čtení? :kytka:

• Citovat
  • Upravit
zoui08
11.4.14 13:24
@Etcetera78 píše:
@zoui08 předříkává lektorka aspoň to dýchání (jakože „S nádechem ruce nahoru, vádech předklon..“)? jestli ne, tak to fakt nemá cenu tam chodit, resp. s jógou to nebude asi mít moc společného. Nebo si musíš stoupnout do první řady a přihlásit se, že jsi začátečník a potřebuješ dohled :)na youtube se najde spousta jógy, ale ze začátku je lepší někam chodit, abys měla jistotu, že děláš ty pozice dobře

Ano ano, to lektorka říká :)
myslím že to je dobrá lektorka.Jen prostě jsem mezi ně přišla dýl a tak určité věci nevím. Ostatním to jistě na začátku všechno vysvětlila.

• Citovat
  • Upravit
Taková jedna...
11.4.14 13:25

Joga ma vyznam nejen pro telo, ale i pro psychicky stav, je to cely komplex, je to zivotni styl… Cviceni denne-nejlepe-nebo i obden, aspon pozdravy slunci. Najit dobreho ucitele je stesti. Da se cvicit i doma, doporucuji instruktazni videa od Vaska Krejcika, velmi dobre to vysvetluje. Na youtube je spoustu videi, velke mnozstvi. V pocatku jsem taky cvicila doma podle videi a az ted si skladam cviceni podle momentalni potreby.

• Citovat
  • Upravit
Taková jedna...
11.4.14 13:27
@zoui08 píše:
Tak já si myslím, že naše lektorka je moc fajn ženská, příjemná a sympatická a jistě když se ji na něco budu chtít zeptat, tak mi odpoví. Boužel fakt je, že nás tam je hodně a tak všechny neobchází. Hodně sice u toho mluví a zda to tam někdo cvičí dobře či špatně, nevíme. Taky jsem měla předtsavu, že nás bude kontrolovat, ale boužel je nás tam hodně a jistě to tam hodně lidí neumí, tak že předcvičovat musí a na obcházení lidí není čas.
Já mám skoliozu zad a strašně se hrbim a bolí mě pořád záda, proto jsem moc ráda, že tady nějaké cvičení je a taky si potřebuju zpevnit břicho, zadek a nohy.
A tak tu píši o radu zda mi tu někdo trošku blíže pomůže, nebo jestli má někdo nějaký dobrý odkaz na video a čtení? :kytka:

muze byt prijemna, ale pokud to tam plno lidi nezvlada, o necem to svedci. Cvicit uplne zaklady, ukazat a obchazet jednoho po druhem a opravovat. Cvicit spatne jogu je jeste horsi nez ji necvicit vubec. A dech je naprosty zaklad. Doporucuju tedy ty videa-viz prispevek vyse. Hodne stesti :-) joga je droga :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková