Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@helenaa syn měl taky určité období šílené. Záchvat sotva viděl tramvaj a v ní to bylo šílené. Tak nejezdil víc jak rok a ted zase slyšim jak rodiče říkají at se podívají na toho hodného chlapečka co krásně sedí a jen kouká z okna
, jen kdyby tušili
ale nezapomenu jak se vztekal u pojízdného řezníka a babka za námi at ho zklidnim a to tam jen poskakoval po chvilce že mu to vysvětlí a asi šla k němu moc zblízka, sehnula se a jak na něj začala mluvit tak jí kousnul do nosu
. Lidi okolo se jí začali smát že ho opravdu uklidnila. Na mě že tohle neni možné tak jsem jí řekla že jí by se taky nelíbilo kdyby na ní někdo koukal z pár cm
Venku jde za ruku, v tramvaji hezky sedí a kouká takže úleva. naštěstí nevypadá na svůj věk. minule na něj cizí ženská že je snad slušnost pozdravit, nějak nechápala že prostě nemluví
. Mě by teda nenapadlo přijít k cizímu dítěti a začít řešit proč mě nepozdraví ![]()
@Mystik píše:
@helenaa řešili jsme v rodině úplně to samé a na veřejnosti perfektně zafungovala dětská reflexní vesta a na ní čitelně na první pohled: Jmenuji se… a jsem autista, nemluvím, nerozumím a tel číslo, kdyby se ztratil.. od té doby si nikdo nic nedovolí a naopak jsou lidi vstřícní a kde kdo se dá do řeči, že má zkušenost…
To je bezva věc. Oni i nízkofunkční autíci umí chvílema vypadat „normálně“, přitom nemluví, nekomunikují.
U mírnější formy postižení vnímají matky takhle rigidní text jako stigmatizující, ale nějaký vtipnější jim nevadí. (Vidím svět jinak, neřeš to. Moje matka má syna autistu. Nejsem rozmazlený, jsem autista. atd.)
@Ali-Ali uplne stejne zkusenosti. Me dite navic do takovych sesti let nerozumelo, takze usmernovat nejakym recnenim fakt nemelo nejmensi smysl. Nemam touhu kazdemu na potkani vypravet diagnozu a potize, parkrat jsem neodbytne radilky proste poslala, kam slunce nesviti. Jednou za nami sel pan z obchodaku az na zastavku autobusu a tam s nami 10 minut cekal a furt mlel o tom, ze maly uz nema mit plinky a dudlik, ze uz je velkej a ze ho mam vic rezat. A nedal se odehnat, malem jsem se uchylila k jeho fyzickemu odstraneni.
Jinak moje dite v zivote nikoho nenapadlo, tim mene deti na hristi, ostatni lidi ho v tom veku vubec nezajimali. Spis ostatni ublizovali jemu, naprosto bezne deti. To je fakt sileny predsudek, ze co postizene dite, to agresor.
@Nafrněná píše:
Tak v autobuse s tím nic nenaděláš, ani na úřadech atd, ale na hřišti k tomu taky nejsem moc tolerantní… ty „jiné“ děti nejen že zlobí, ale někdy i strkají do mého dítěte a to mi hodně vadí, neříkám, že máte být zavření doma, ale to, že máte postižené dítě, neznamená, že se celý svět musí přizpůsobit vám
ale já celkově jsem málo empatická k postiženým, bohužel
Ale ona nepise, ze chce aby se ji vsichni prizpusobovali, jen nemusi myt blbe kecy…no, tak se modlete, az budete jednou stara a nemohouci=pohybove postizena, at nepotkate podobne smyslejiciho cloveka jako jste vy…malo empatickeho ![]()
@Danulinka16 píše:
Ale ona nepise, ze chce aby se ji vsichni prizpusobovali, jen nemusi myt blbe kecy…no, tak se modlete, az budete jednou stara a nemohouci=pohybove postizena, at nepotkate podobne smyslejiciho cloveka jako jste vy…malo empatickeho
já jsem taky neřekla, že to chce, mluvila jsem obecně ![]()
@Nafrněná píše:
ježiš neblbni, jen nemám potřebu se na ně usmívat když jdou kolem, přispívat do sbírek apod.
Z tvého úsměvu si nic nevezmou a přispívat do sbírek na ulici může jen naivní trouba.
@helenaa Na hřiště u našehoé domu chodí taky jedna maminka s autistickou holčičkou. Ona to na potkání všem říká. Je vidět, že se s tím poprala, smířila, nestydí se za to…říká to velmi klidně, vyrovnaně-ani se nebrání, ani „nechlubí“. Prostě to sdělí, když se s někým baví a všichni (minimálně na tom hřišti) jsou k malé velmi pozorní, milí a vlastní děti si trochu více hlídají aby oni „neubližovali“ jí a ona nemohla „ublížit“ jim. Myslím si, že by ti to mohl psychicky pomoct, kdybys měla takovou „podporující“ skupinku navzdory ostatním nevychovancům a netolerantním lidem.
@Bábrdl píše:
Z tvého úsměvu si nic nevezmou a přispívat do sbírek na ulici může jen naivní trouba.
tak to, že nejsem empatická neznamená, že bych je chtěla podkopnout, ani to nijak nekomentuju… nemyslím sbírky na ulici, ale ty benefiční vánoční koncerty atd. přispívám jen na dobrého anděla
@helenaa ignorovat, nepřipouštět si to, najít si nějakou „vtipnou“ odpověď, nebo prostě jen babu setřít. Je to problém nejen postižených (myšleno postižení, které není na první pohled vidět).
Lidi jsou netolerantní a hlavně ti, co to sami nezažili. A hodně jich chce třeba jen „pomoct zoufalé matce, která nezvládá situaci“. Což mi jedna paní vysvětlovala, když viděla, že syna v hysteráku nemlátím a neřvu na něj, protože už dávno mám vyzkoušené, že jakákoliv intervence z mé strany situaci spíš zhorší.
Když má dítě záchvat, tak ho zpacifikuju, aby nikomu neublížil a nechám ho. Bohužel naše společnost má podle mých zkušeností dost nastaveno - řvoucí dítě je potřeba zmlátit, aby přestalo.
Mám zdravé dítě (nebo aspoň natolik malé, že ještě není doba, abychom hledali diagnózu), ale má velké hystaráky, vzteká se, válí se po zemi, kope nohama, mlátí hlavou do asfaltu a řve. Spouštěč je třeba to, že se chce dívat na psa, ale pes utekl pryč. Už se mi stalo, že se takhle válel, já stála kus od něj a čekala jsem, až se sklidní (chodník, kde jsme byli široko daleko sami, nikomu nepřekážel a na první pohled nebyl nikdo vidět). Přišel chlap - cíleně za námi a klukovi řekl, že jestli nezmlkne, tak ho vezme a zavře u sebe do sklepa. Takže hysterák, který pomalu odezníval, se spustil s novou razancí. Naštěstí asi nerozuměl obsahu, ale nemá rád, když na něj mluví cizí lidi. Byla jsem tak v šoku, že jsem chlapovi nic neřekla.
Anonymní2
Když vidím a slyším někde na veřejnosti jecici a vztekle dítě, taky si pomyslím jak je rozmazlene. Bohužel mě nenapadne, že by mohlo být nemocné. Nicméně si to pouze pomyslím, nemám právo kohokoli soudit, takže nechápu reakce lidí, kteří na tebe útočí. Příště jim normálně řekni, že má autismus, a pokud to i tak nepochopí a budou stále útočit, tak jsou s prominutím blbky. Takových lidí si nevsimej. Držím palce. ![]()
@Nafrněná a proč píšete sem? kde je někdo, kdo tu empatii potřebuje, protože zažívá něco, co vy si neumíte představit? má těžce postižené dítě! tak se bavte někde jinde.
Tohle mi fakt hlava nebere.
@Nafrněná píše:
tak to, že nejsem empatická neznamená, že bych je chtěla podkopnout, ani to nijak nekomentuju… nemyslím sbírky na ulici, ale ty benefiční vánoční koncerty atd. přispívám jen na dobrého anděla
Si děláš kozeny? píšeš, že nejsi empatická a přispíváš na dobrého anděla… ![]()
Sebestylizace je hezká věc, ale na tom být slušný člověk, není nic špatného. Vždyť jsi hodná. ![]()
@Mystik píše:
@Nafrněná a proč píšete sem? kde je někdo, kdo tu empatii potřebuje, protože zažívá něco, co vy si neumíte představit? má těžce postižené dítě! tak se bavte někde jinde.
Tohle mi fakt hlava nebere.
tak snad chtěla slyšet názory, ne to, že je vše sluníčkové… pokud to neumíš pochopit tak to prostě nečti
@Bábrdl píše:
Si děláš kozeny? píšeš, že nejsi empatická a přispíváš na dobrého anděla…Sebestylizace je hezká věc, ale na tom být slušný člověk, není nic špatného. Vždyť jsi hodná.
nejsem empatická k postiženým lidem… dobrý anděl je o něčem jiném