Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Harpyje, zvědavost mi nedala a nakoukla jsem k vám také. Snad to nevadí… pokud ano tak se omlouvám.
Špageto- jistě, jen přijď
nové členky jsou srdečně zvány !!!
Ahojky všem. Mě vyšly tripltesty 1:180 na DS. Byla jsem na plodovce a ted jsem teda rada, ze jsem tam sla. Po 14 dnech mi volali, ze DS je z plodove vody potvrzen. Na ultrazvuku vubec zadne znamky postizeni, dr. si byl jist, ze je malej uplne v poradku. Sam byl z toho spatnej, kdyz mu volali z genetiky vysledek z plodovky. Ale nedalo se nic delat, na dalsi „potvrzujici“ amnio bylo pozde. Takze jsme se rozhodli pro predcasny porod a ukonceni tehotenstvi. Bolelo to , bylo to hrozne, ale uz to mam za sebou. Bylo to minule pondeli. Takze sice triple testy byvaji ze 60 % falesne pozitivni, ale v mem pripade by se mi nevyplatilo odmitnout amnio. Bala jsem se jestli je to 100%, ale asi 6 dalsich doktoru od znamych me ujistilo, ze bohuzel to 100% je. Ze se muze treba narodit a vypadat ze je vse ok, ale ze to postizeni tam proste nekde je a to nikdo nezmeni. ale bohuzel nemuzou ani rict do jake miry by to postizeni bylo velke. Takze pro me bylo jedine spravne reseni tohle. Pevne verim, ze dalsi miminka budou jen a jen zdrava. ![]()
Dobrý pozdní večer,p.Hartypo, jsem tu dnes nová, poprve jsem tento web a jeho diskuzi navštívila včera… Dnes - tedy už včera - jsem se dozvěděla strašnou zprávu, že naše 4.miminko má T18, vady neslučitelné se životem, napsala jsem Vám soukromou zprávu, protože mě zaujal Váš případ … Našla jsem v něm jisté podobnosti s naším trápením… Jestli vás to nebude moc obtěžovat, napíšete mi????
Děkuji moc!!!!
Promiňte,omlouvám se,spletla jsem se, můj dotaz je pro harpyji… napsala jsem p.Hartypo… nezlobte se prosím, děkuji za pochopení… Nováček Dhalia.
Dobrý den,
jako zakladatelka této diskuze vám všem musím napsat, že už máme miminko! Jmenuje se Karolínka a narodila se 19.1. akutním císařským řezem v 37. týdnu. Šla jsem normálně do poradny na kontrolu a paní dr. se nelíbil monitor. Pak zjistila na UTZ málo plodovky, následoval zátěžový test s monitorem, který dopadl špatně. Dr. rozhodla pro SC. Malá vypadala po porodu moc pěkně. Na genetice ji budou zkoumat, ale jdem tam až na jaře. Máme z ní velkou radost, hlavně naše holky. Normálně se hýbe, umí zaplakat, teď už se nám začíná dařit i kojení se suplementorem, ze začátku totiž moc nepila, měla žloutenku a byla dost spavá (kromě srdeční vady, kterou nám na kardiu potvrdili cestou z porodnice).
Myslím, že jsem měla zbytečné obavy, podpořené jednáním našich odborníků na prenatální diagnostiku. Vlastně mi celé těhotenství zbytečně pokazili, protože teď už i z různých jiných webových stránek a ze zkušeností ostatních maminek vím, že život všech dětí, i těch, které se nenarodí jako ideální, má zkrátka smysl.
Zemánek
Dobrý den Zemánku,
gratuluji k narození holčičky a oběma Vám ze srdce přeju hodně zdraví a štěstí.
Mám radost, že to tak dobře dopadlo.
Mějte se hezky. Š.
@zemanek píše:
Dobrý den,
jako zakladatelka této diskuze vám všem musím napsat, že už máme miminko! Jmenuje se Karolínka a narodila se 19.1. akutním císařským řezem v 37. týdnu. Šla jsem normálně do poradny na kontrolu a paní dr. se nelíbil monitor. Pak zjistila na UTZ málo plodovky, následoval zátěžový test s monitorem, který dopadl špatně. Dr. rozhodla pro SC. Malá vypadala po porodu moc pěkně. Na genetice ji budou zkoumat, ale jdem tam až na jaře. Máme z ní velkou radost, hlavně naše holky. Normálně se hýbe, umí zaplakat, teď už se nám začíná dařit i kojení se suplementorem, ze začátku totiž moc nepila, měla žloutenku a byla dost spavá (kromě srdeční vady, kterou nám na kardiu potvrdili cestou z porodnice).
Myslím, že jsem měla zbytečné obavy, podpořené jednáním našich odborníků na prenatální diagnostiku. Vlastně mi celé těhotenství zbytečně pokazili, protože teď už i z různých jiných webových stránek a ze zkušeností ostatních maminek vím, že život všech dětí, i těch, které se nenarodí jako ideální, má zkrátka smysl.
Zemánek
Zemánku…moc gratuluji k narození holčičky
![]()
a po těch všech nesnázích v těhotenství, jak se vám daří nyní???
Ahojky, jsem na tom teď podobně, jsem v 19 týdnu, našli mi 26% mozaiku Down v plodové vodě, jenže srdíčko je na ultrazvuku „bohužel“ vpořádku. Chytala jsem se vlásku naděje, že by ještě mohl být v pořádku, nechala jsem odebrat pupečníkovou krev, ale nebude, v pupečníkové krvi je Down taky. Velikost postižení prý nikdo neodhadne. Navíc je mi 41, 2 roky jsem se léčila pro karcinom endometria, bojovala se sebou i doktory a doufala v miminko. Mám strach, že bych se o něj nedokázala postarat a co třeba za dvacet třicet let. Jsem zoufalá z toho, že ho zabiju jen proto, že by byl hloupej a hodnej. Co dál? Mám výčitky už teď…
Ahoj, no tak mozaika 26% Down je krásný výsledek! Přesně takovou diagnózu má první Češka s DS, která studuje vysokou školu. Nám nakonec vyšel z genetiky taky DS, ale malá vypadá moc pěkně, už v porodnici mi genetik řekl, že si úplně jistý není. Taky si dělám trochu starosti, co s ní bude, až budeme staří, nebo až tady nebudem, ale stejně tak bych se mohla utrápit i kvůli našim zdravým dětem
. Podle mě, když už život vznikl, nějaký smysl má a nám Karolínka přinesla tolik radosti, že jsem si to ani nedokázala představit! Kdybyste chtěla, napište mi soukromou zprávu.
Ahojky, jsem objednaná na pondělí. Jsem zbabělá bestie, žádný řešení není dobrý. Vím, že to je konec i můj. Ale mám strach, že bych nezvládla, kdyby to propuklo úplně, hlavně mne děsí leukemie, vady srdíčka a předčasný Alzheimer.
Malá měla i srdeční vadu, v září byla na operaci, bylo to náročné, ale zvládli jsme to. Člověk podle mě zvládne, co zvládnout chce. Máte ještě jiné děti?
Dobrý den,
Downův syndrom opravdu není konec života
, byť Vás chápu, protože vím, co prožíváte. Měli jsme to úplně stejné - s tím rozdílem, že malá měla srdeční vadu. Rovněž jsme se to dozvěděli v těhotenství a nebylo v začátcích jednoduché k tomu zaujmout postoj. Důvodem byla nevědomost - nevěděl jsem co je to DS, jaké ty děti jsou, respektive naše představy byly velmi zkreslené… Když trochu DS poznáte, zjistíte, že to vůbec není tak hrozný, jak se to jeví. Děti s DS jsou opravdu velmi šikovné, často ani moc nezaostávají. Hodně záleží na rodinném zázemí. Nebojte se DS. Věřte mi, že by jste se o své dítě s DS dokázala postarat stejně, jako se umíte postarat o dítě bez DS. Všichni z toho máme ze začátku obavy. Dítě s DS Vám dá mnohem víc, věřte mi. Lékémií a podobnými prognózami straší pouze publikace a někteří doktoři. Takhle onemocnět mohou i zdravé děti - a bohužel se to i stává - jen se o tom v žádné publikaci nepíše. Znám hodně rodin, co mají děti s DS, ale pouze jedno si leukémií prošlo. Je to holčička a jmenuje se Hanička. S jejími rodiči se znám velmi dobře. Koukněte na stránky: http://www.klubnejmensich.cz. Pod odkazem Naše děti najdete kromě Haničky i další dětičky a jejich příběhy v četně fotek. Než jsme se rozhodli dát malé šanci, pomohlo nám přečíst si příběhy rodin s DS. Kromě klubu nejmenších najdete další velmi pěkné na stránkách Ovečky: http://www.ovecka.eu/jste_zvani.htm. Osobně jsem poznal, že děti s DS Vám rozšíří obzory, jen se nesmíte bát změny - i když, moc těch změn zase není - hlavní je pouze ta, že máte dítě s DS a nebát se to přijmout.
V Brně a okolí je hodně rodin, které vychovávají děti s DS. Rádi Vám taky pomohou, pokud budete potřebovat a nebudete se bát poptat se. Děláme to tak všichni - nikdo neví vše. Je velmi dobré, že Vaše malé nemá srdeční vadu. Je to dobré v tom, že je možné s děťátkem pracovat hned od začátku a pak je to na vývoji znát - stává se, že v hrubé motorice děti téměř nezaostávají a nebo jen málo.
Ještě bych napsal, že máme dvouletou holčičku - Gitušku s DS a dělá nám velkou radost. Gituška neměla takové štěstí se srdíčkem, strávila delší čas v nemocnici a tudíž jsme s malou začali cvičit o něco později a tím pádem i její hrubo-motorický vývoj je oproti jiným dětem s DS opožděn. Ale nám to nevadí, víme, že se to vše postupně naučí. Nicméně máme mezi sebou i další děti s operovanou srdeční vadou, které nemuseli trávit v nemocnici tolik času jako my a ve většině případů jsou velmi šikovné.
Ještě bych dodal, že děti s mozaikou jsou šikovnější než jak je to u dětí s prostou trizomií. Dokonce se uvádí, že v průběhu života se poměr zdravých buněk mění ve prospěch těch zdravých.
Škoda, že je velmi těžké vyjádřit, že DS není tak zlý, jak se ze začátku jeví. Vím, že to pro Vás není jednoduché. Můžu jen říct, nebojte se toho.
David
Příspěvek upraven 14.12.12 v 23:30
@Hannavera Ani my nelitujeme života s chlapečkem s DS, má rok a musím říct, že jsme ho prožili nad očekávání
lékaři, kteří nám podávali první informace pravděpodobně žádné dítě s DS v pozdějším věku neznali a prognozy, které uváděli asi vycházely z doby, kdy tyto děti žily v ústavech, což je nesrovnatelné s dětmi, které vyrostou v rodině. Náš syn má stejné místo v našem
jako ostatní děti, ani do jejich budoucnosti nevidíme a nevíme, jestli nebudou žít v odmítnutí a bolesti, až tady nebudeme. Taky jsem ochotná odpovědět na jakoukoli otázku v SZ o tom, co prožíváme. Máte ještě šanci to zvážit, ukončení těhotenství teď vypadá jako jediná a nejjednodušší cesta, ale nemusí to tak být
stejně jako nikdo, kdo vám radí si mimi nechat, se potom o něj nepostará, tak ani žádný doktor, který radí ukončit na sebe nevezme vaši bolest z prázdné náruče ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.