Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Ou jsem v šestém tydnu momentálně 5+neco. Můj strach je součástí toho, jak miluji svoji rodinu. Manžela, děti. Bojím se, že se rozhodnu špatně a zůstanu jim na stole
@Anonymní píše:
Já tvůj příběh kdysi trochu sledovala, takže mám úplně husí kůži! Sama jsem byla v situaci 3 děti, neplánovaně těhotná počtvrté (bylo mi čtyřicet, nejstarší dítě devítileté), třetí porod předčasný, i když ne o tolik dřív jako ty, 2 cs za sebou plus další zdravotní komplikace, kvůli kterým jsem už držela v ruce zadanku na potrat. Nešla jsem, nedokázala jsem to. Manžel taky rozhodnutí nechal na mně, i když zpětně přiznal, že se o mě dost bál. Vysledek-tehotenstvi sice ne bez komplikací, ale ani jsem nebyla na rizikovém, porod v 37.tt třetím císařem, naprosto pohodovým a bezproblémovým. Teď tu mám čtyřměsíční mimino a je mi úplně úzko, když si představím, že mohlo nebýt. Nikdy bych si neodpustila. Jo a nepodstoupila jsem sice ivf, ale třetí těhotenství se nedařilo několik let, než to vyšlo. Prosím anonym, je to pro mě dost citlivé.
Děkuji za odezvu ![]()
@Térouš to druhe dvojcatko je po tom predcasnem porodu v poradku, zdrave bez nasledku ? I to by byl pro me duvod k zamysleni, jestli treti dite ano, nebo ne. Pokud ale je ditko zdrave, tak nejspis chodi do 1.tridy,druhemu v dobe porodu budou 2 roky,takze uz to nebude zadne mimino. Takze ja bych v tom nevidela problem. A i kdyz vubec nejsem odpurce potratu, tak v tvem pripade, pokud je druhe dvojce ok a nepotrebuje nejakou specialni peci, bych do tretiho sla. Samozrejme po konzultaci s gynekologem a pokud nehrozi nejake fatalni komplikace. Co se tyce bytove situace, 2kk pro 5 lidi uprimne nic moc, ale da se to urcite zvladnout. Rozhodnuti je na tobe ![]()
@pe-terka píše:
aha, rozumím. Kdesi jsme četla rozhovor s jedním gynekologem a on říkal, že nepamatuje, že by jizva na děloze praskla mimo porodní stahy. Je možné, že ti doporučí šetřící režim, žádné skoky sporty, omezila bych tahání malé, pokud to jde. Ale pokud v té děloze nemáš díru, tak to dítě donosíš do termínu (plus mínus). Často jsou zminovány i ženy po 4 a více sekcích, úspěšných.
Ale tvé strachy a úzkosti chápu, taky jsme zdravotník, byt bývalý. Ale znalost různých rizik je při citlivé povaze opravdu na závadu, taky to tak mám. Zkus to brát fatalisticky - dítě si vás vybralo, tak vědělo, že to spolu prostě zvládnete
Díky za povzbuzení. Ano, měla bych to brát takto. Napadlo mě to. Dokonce mě i napadlo, že se nám vrací duše synka. Snažím se o iracionální pohledy, ale jsem zkrátka posera
@srpen89 druhé dvojce je zdravotně celkem ok, jen se jí musíme více věnovat, nic zásadního. Nějaké snížené sluchové vnímání a motoricky trochu pozadu. Do školy ještě nechodí a ani asi nepůjde příští rok. Fatální komplikace hrozí, i když v řádech procent. Já na ty procenta moc nedám. Prolaps pupecniku má taky nízkou incidenci a stejně nás to postihlo. ![]()
@Térouš píše:
@Ou jsem v šestém tydnu momentálně 5+neco. Můj strach je součástí toho, jak miluji svoji rodinu. Manžela, děti. Bojím se, že se rozhodnu špatně a zůstanu jim na stole
já jsem si těhotenskými úzkostmi prošla taky, byt z jiného důvodu. Dětí už máme požehnaně, další vědomě určitě neplánujeme, i z důvodu té psychiky /a taky věku. Ale pokud by se přesto stalo, z vůle „vyšší moci“, dítě si necháme - fatalistický přístup. Tak nějak věřím, že osud ví víc (a lépe) nežli já ![]()
Třeba je to opravdu poselství z nebe, ztracený synek ![]()
Ty to děťátko chceš.Já to z tvých řádků čtu.Prošla jsem něčím(vzdáleně) podobným a dítě jsem na svět přivedla.
Možná bych popřemýšlela, být tebou , o sterilizaci.
@Térouš nám se třetí povedlo aniž by jsme se cíleně snažili. Cca 18m po druhé sekci. 2 sekce byla nejhorší, měla jsme i dreny a vlastně až př dalším těhotenství mne řekli že tam byla vrůstající placenta do jizvy. Takže u třetího těhotenství to hlídali a na všech utz že ok. My to brali jako zázrak, osud
Já jsme se nesrovnala ani s prvním samovolným potratem takže jít cíleně na potrat to bych nemohla
, manžel by mne na potrat ani nikdy neposlal. ten je proti potratům víc než já ![]()
Kdyz to reknu blbe, nejhorsi treba bude prezit ted ty 3 roky. Nejstarsi uz bude +- v 18 z baraku venku, treba na intru a litat po brigadach nebo uz bude bydlet na pul u kluka. Vam se uvolni misto a budete tam 4. V te dobe ty uz v praci, deti skolka/skola, takze si misto 2kk budete moci dovolit vetsi byt. To by byla asi vyresena ta financni stranka. Jde o to, co na to rika chlap. Pochopila bych, kdyby se uz nechtel nekde drit do umoru a take si s tebou uzit a konecne nekam treba vyrazit. Uzit si poradne deti. Jinak co se tyce porodu a vse kolem, resila bych s doktorem, pak se podle toho vyresila.
@Térouš píše:
@srpen89 druhé dvojce je zdravotně celkem ok, jen se jí musíme více věnovat, nic zásadního. Nějaké snížené sluchové vnímání a motoricky trochu pozadu. Do školy ještě nechodí a ani asi nepůjde příští rok. Fatální komplikace hrozí, i když v řádech procent. Já na ty procenta moc nedám. Prolaps pupecniku má taky nízkou incidenci a stejně nás to postihlo.
Čeho se bojíš, to se stane. Takže hlavu vzhůru a radost do života. Už jsi si všimla, že jednodušší lidé, co moc nepřemýšlejí, plují životem lépe než my, co moc přemýšlíme a analizujeme?
já se bála předčasného porodu celé první těhotenství. Jsem chronicky nemocná a všichni doktoři to pořád zmiňovali. A stalo se…32tt. u druhého už to byla šílená hysterie i ze strany mojí doktorky. Takže od 24tt se mi krátil čípek a ležela jsem poctivě do 32tt prodloužila jsem tím čípek na skoro 5 cm. Pak byly Vánoce a já se přestala hlídat a taky bát. Byla jsem za magickou hranicí svých 32tt. Věděla jsem, že takové miminko už zvládnu a tak se mi vrátila jistota. Ale zato můj čípek zmizel v propadlišti dějin
Otevřená jsem nakonec chodila měsíc
a nakonec mi porod dva týdny před termínem museli vyvolat kvůli chřipce. A nikdo nechápal, na čem tam to dítě drží
Prober vše ve Dr. A pokud máš jenom malou touhu si miminko nechat a zabojovat, tak to udělej.
![]()
Tak ja prvni dite pocato prirozene hned prvni mesic snazeni. Kdyz sme chteli druhe,nasledovalo mimodelozni a po nem se mi diky srustum prirozene otehotnet nepodarilo.nasledoval kolotoc ivf anakonec z nej mam druhe dite.pry sem diky srustum neplodna.ted je mladsimu 6 let, me 40 a hadej co. Sem tehotna prirozene z jedineho sexu v mesici. Je to sok,ale urcite bych se detatka nevzdala.musi to byt fakt bojovnik
jsem v 11tt tak snad to dobre dopadne.