Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, asi se potřebují vypsat nebo vypovídat. Mám dvojčata, za měsíc jim budou tři roky, ale jsou o 3 měsíce narozené dřív. Díky tomu jsou holky od začátku náročnější..a od 18 měsíce řeším i jejich výkyv ve vývoji. I když vše zvládly, tak teď jsou mírně opožděné vývojové a mají výrazně opoždění v řeči (odpovídají 18 měsíčnímu dítěti, tzn. Že chápou lehké povely, ale nic složitého a mluví pár slov, teď malinko začínají spojovat). Holky mají i nezralou pozornost, takže mám doma dvě ďáblice, co pořád něco rozhazuji, koušou, vztekaji se, mají období vzdoru atd. Bojují s nocnikem, stále jsou na plenách, do toho se snažím stále rozvíjet jemnou motoriku, kresbu. Však to znáte. Chodím k psychologovi, logopedii, jsem objednaná všude možně, abych jim pomohla ztrátu dohnat. Vím, že potřebuji čas. Že teoreticky, mají 3 roky až v listopadu, ale už jsem myslela, že budu mít parťáky, místo toho mám dvě vztekle torpéda a já někdy padám už na hubu. Nemám možnost hlídání, jsem jen já a táta. Závidím jiným maminkám, přistihuji se u zlých myšlenek, občas už se na ně zlobím, že nejsou jako ostatní děti. Holky jsou výškově i váhové tak na 4 lete..chováním tak na 2 a čtvrt roku, takže se i lidi venku už na nás divne dívají, co to mám za nevychovane děti. Pere se to ve mě, z jedné strany díky předčasnému narození, jsme na tom mohli být daleko hůř, z druhé strany že zoufalství a únavy mám stavy, že jsem vzteklá, zla a protivná na ně. Tak jsem to napsala a třeba to někoho taky podpoří nebo někdo podpoří mě, že se to zlepší. Protože to už je má jediná naděje, že snad v budoucnu budou v pohodě a vše se dožene. ![]()
Tohle znám. Mám 5 letého s vývojovou disfázií a 2 letého naštěstí v normě. A zažila jsem si se starším kolem toho 3. roku! Manžel věčně v práci, já na to doma sama, hlídání 0. Úplně tě chápu ![]()
Krasny vecer, take mam dvojcata - kluky 21 mes a dceru 5,5 let. STRASNE Vas chapu. Neslo by zaplatit alespon na 1-3 dopoledne v tydnu hlidani v detske skupince ( maji do pristiho roku dotace od EU a tudiz zastropovanou cenu max 2500/mes/1 dite)?
Ja mela vsechny doma loni i letos pres covid a take jsem toho mela „plne kecky“, takze od cervna davam kluky na 2-3 dopolka/ tydne a jsem jako vymenena ![]()
Nebo kamaradka platila studentku pedaku, ktera chodila 2× tydne na cca 2 hodky odpoledne s detmi na hriste a ty 4 hodky vzdy sedela s kafem a " vypnula". Take to nevychazelo tak draze.
Drzim palce 👍 chapu Vas, jak je pak clovek pretazeny, unaveny a „prednastvany“. At je lepe
![]()
Taky tě chápu. Dcera je narozená o dva měsíce dříve. Teď je jí pět, drzá a chytrá je jak puberťák, jemná motorika katastrofa, ale co je nejhorší - pozornost na dva. V krámu nebo na návštěvě abych ji hlídala jak batole. A při ranním vypravování do školky si občas připadám jak ředitelka blázince. Jestli to přejde nevím, učitelka ve školce říká, že je „postižená“, ale fakt není. Podle mě je skvělá, jen mimo. Taky už jsem unavená. Drž se! Já nemám ani toho manžela, jsem na to úplně sama. Prosím anonym nebo smazat - zdravotní informace o dítěti.
@Anonymní píše:
Taky tě chápu. Dcera je narozená o dva měsíce dříve. Teď je jí pět, drzá a chytrá je jak puberťák, jemná motorika katastrofa, ale co je nejhorší - pozornost na dva. V krámu nebo na návštěvě abych ji hlídala jak batole. A při ranním vypravování do školky si občas připadám jak ředitelka blázince. Jestli to přejde nevím, učitelka ve školce říká, že je „postižená“, ale fakt není. Podle mě je skvělá, jen mimo. Taky už jsem unavená. Drž se! Já nemám ani toho manžela, jsem na to úplně sama. Prosím anonym nebo smazat - zdravotní informace o dítěti.
Učitelka by se měla jít bodnout, když neví, co to znamená mít tak nedonošené dítě. Podle mě jednou holky budou mít v papírech ADHD…protože u nás taky..doma fungují (i když jsou divoké tornáda), a v novém prostředí nestíhají pobírat nové vjemy a chovají se jak s mentálním postižením.
@Anonymní píše:Učitelka by se měla jít bodnout,když neví,co to znamená mít tak nedonošené dítě. Podle mě jednou holky budou mít v papírech ADHD…protože u nás taky..doma fungují (i když jsou divoké tornáda), a v novém prostředí nestíhají pobírat nové vjemy a chovají se jak s mentálním postižením.
@Janiky2 píše:
Krasny vecer, take mam dvojcata - kluky 21 mes a dceru 5,5 let. STRASNE Vas chapu. Neslo by zaplatit alespon na 1-3 dopoledne v tydnu hlidani v detske skupince ( maji do pristiho roku dotace od EU a tudiz zastropovanou cenu max 2500/mes/1 dite)?Ja mela vsechny doma loni i letos pres covid a take jsem toho mela „plne kecky“, takze od cervna davam kluky na 2-3 dopolka/ tydne a jsem jako vymenena
Nebo kamaradka platila studentku pedaku, ktera chodila 2× tydne na cca 2 hodky odpoledne s detmi na hriste a ty 4 hodky vzdy sedela s kafem a " vypnula". Take to nevychazelo tak draze.
Drzim palce 👍 chapu Vas, jak je pak clovek pretazeny, unaveny a „prednastvany“. At je lepe
Děkuji, asi to hlídání budu muset zvážit. Dětské skupina je u nás jen jedna a do tří let..a to mají holky už za měsíc a dřív mě to nenapadlo, protože jsem vlastně pořád řešila, proč jsou „jiné“..a zda jsou ok.
@MamculeVerca píše:
I ty chudinko
Tak nejsem chudinka, jen jsem se potřebovala posdilet..a možná tím i podpořit jiné..
Jak já ti rozumim
Mám skoro sedmileta dvojčata kluky.Taky narozené o tři měsíce dříve jsou srpnovi měli být až v listopadu.Vse co píšeš dobře znám. Taky opožděný vývoj řeči, nocnik jsme sice zvladli do tří let, ale jinak jako bys psala o nás. Hlidani taky žádné jen já a manžel. Muzu te trošku uklidnit pomalu pomaloucku se to zlepšuje
Prvni celé slovo jsme řekli ve třech letech, od tě doby pusu nezavrem. Chovanim stále tak na pět let, vypadá to asi na ADHD.Noo lidí koukají stále, na radu psycholožky se snažím ignorovat a v klidu řešit. Takže ver, že to bude stále lepší. Posílám hodně sil.
@Stonyllka píše:
Jak já ti rozumimMám skoro sedmileta dvojčata kluky.Taky narozené o tři měsíce dříve jsou srpnovi měli být až v listopadu.Vse co píšeš dobře znám. Taky opožděný vývoj řeči, nocnik jsme sice zvladli do tří let, ale jinak jako bys psala o nás. Hlidani taky žádné jen já a manžel. Muzu te trošku uklidnit pomalu pomaloucku se to zlepšuje
Prvni celé slovo jsme řekli ve třech letech, od tě doby pusu nezavrem. Chovanim stále tak na pět let, vypadá to asi na ADHD.Noo lidí koukají stále, na radu psycholožky se snažím ignorovat a v klidu řešit. Takže ver, že to bude stále lepší. Posílám hodně sil.
Je tak to jsem ráda, já vím nezní to ode mě hezky, ale je fajn v tom nebýt sama. Děkuji děkuji
Myslím, že jediná cesta jak z toho ven, je sehnat si pomoc. O tu práci se s někým podělit. Protože i maminka může vyhořet, když je toho moc. I naprosto bezproblémová dvojčata dají spoustu práce, natož ta tvoje… Ono se to časem rozhodně zlepší, ale ty se té doby musíš dožít při zdravém rozumu
. I kdybys musela jít cestou placeného hlídání, je to přechodná doba, která pomůže náročné období přežít. Za to ty peníze stojí.
@Adeamus Opravdu to znám, zažívám ty pocity každý den.Taky doma jsme celkem v pohodě, ale když vyrazime kamkoliv, předvedou to nejhorší. Porvou a pohadaji se i o to, kdo vstoupí první do autobusu
Prostě o vše a tím, že jsou na mě dva, tak to stojí za to. Obchody, úřady, pošta jsou pro nás stále scifi ![]()