Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky ![]()
Chtěla jsem se vás zeptat, jestli dětem pouštíte pohádky? Malej miluje Bořka Stavitele ale i jiné (bez dlouhého příběhu). Vím, že to není moc ideální, zvykat dítě na televizi, ale on krásně po těch postavičkách i opakuje slovíčka a celkově s nimi komunikuje. Ještě musím dodat, že Bořek u nás „jede“ tak šestkrát za den, syn je blázen do traktorů. Jinak chodíme ven, mezi děti do kolektivu a i spolu si hrajeme.
Jaký na to máte názor ?
Když byl Vaškovi 1,5 roku, miloval Krtka. Snažila jsem se to omezovat na 30 minut denně, takže pokaždý, když jsem vypínala, následoval řev. Dneska, jsou mu 2,5 a kouká denně tak hodinu, výběr už je větší, naše pediatrička mi to neschválila, ale já si nemyslim, že by mu to zas tak mohlo uškodit, když mimo to děláme spoustu jiných aktivit…
Makýš
ahojda, s koukáním na tv se to samozřejmě nemá přehánět, ale jedna pohádka za den mu neublíží, Terka kouká při snídani , což brzy odbourám, a pak přes den podle toho co si vybere, a pak až večer večerníček. myslim si, že pokud nekouká od rána do večera tak je to v pohodě
Zlatka+Terezka
Ja sledovani TV omezuju a neomezuju… Nenabizim to dcerce (2 roky), ale kdyz si rekne, tak vetsinou poustim (z toho mnohdy neni cas, nebot nekam jdeme…).
A vysledek? Dcerka sama treba uprostred DVD prijde, ze uz se nechce divat, ze to vypneme… proste neni zavisla, sama ma svou miru… A ja jsem rada
. Jinak take vidim prinos v sledovani DVD - prenasi tu komunikaci ke svym hrackam, jak to slysela, atd… Ale to by asi fungovalo stejne, kdybysme vic cetly (ne jen dvacet minut pred spanim…) ![]()
Hromix
Ještě dodám, že nám třeba za den to dvdčko šestkrá běží, ale Adámek se na celé nesoustředí a stále odbíhá, nebo si hraje a občas jukne. Zase myslím, že když už mít televizi jako kulisu, tak lepší pohádky, než reklamy a střílečky. Večerníček taky máme rádi, ale mrzí mě to časové posunutí, rovnou jsem ho pak dala do sprchy, takhle jetě vymýšlím aktivity, ale většinou pro zklidnění „malujeme“.
My jsem začali s telkou asi před 2 měsíci, do té doby vydržela u večerníčku asi tak 5s. Teď kouká na Teletubbies, u Krtečka brečí, takže jsme ho odložili. Pouštím když si řekne, max.2× denně na 15 minut + večerníček, u kterého jsem s ní. S vypínáním není potíž, řeknu "zamávej, teletabisci jdou odpočívat. . . " Ale většinou někde lítáme a na dvd si ani jedna nevzpomeneme.
Ja vicemene proti televizi nic nemam, ale sama ji skoro nesleduji, tak ji nijak casto ani nepoustim dceri (rok a pul).
Pres tyden chodi do jeslicek, takze doma je pouze odpoledne a to jeste ne vzdy, protoze mame i jine aktivity, takze na televizi nejak nezbyva cas. Pokud je cely den doma, tak se vetsinou chvili diva na krtka, ktery je momentalne nejvetsi hit. Dlouho u toho nevydrzi, porad musi nekam odbihat, takze jakmile odbehne, tak vetsinou televizi vypinam.
Holky, tak já jsem bohužel ten typ co má puštěnou televizi od ráno do večera aniž by věděl co tam vlastně je. Bohužel jsem si všimla, že ten náš prďola se na tu telku chytl (je nám 13m) a dívá se i dvacet minut vkuse. „Televizní“ kamarádky mi to nevěří, prý jejich děti pozornost neudrží a televizi úplně ignorují. No prostě teď v letech se učím mít televizi vypnutou a celý den poslouchám dětská CD. Pouštím až večer večerníčka. Teda tajně v kuchyni kouknu i na nějaký ten magazín.
Tak to berte jako odstarašující případ. Roční dítě se na televizi souvisle určitě dívat nemá. Snad se toho zlozvyku zbavím.
Malou začli zajímat pohádky až teď čerstvě a je to Krtek-večerníčk. A nic proti tomu nemám, když by jí zamíjalo i něco jinýho a dýl klidně bych jednu pohádku na něčem za den pustila, i když vím že by to se to asi ještě nemělo…
Ahoj, tak my máme jenom Krtka, občas (jednou za měsíc, když už Krtka nemůžu ani slyšet
) mu místo něj pustím Maxipsa Fíka. Nic jiného se mu nelíbí. Fíka skoukne jednou a pak zas Krtek Krtek. Máme 6 dvd a já mám stejně pocit, že je znám nazpaměť. Teď je navíc i ve Večerníčku
, takže u nás je momentálně překrtkováno. Zkouším mu občas pustit i něco jiného, ale zatím nechce, ani Boba a Bobka, Křemílka, nic.
Dokonce se mu nelíbí ani pošťák Pat a přitom ten mi přijde skvělý. Když je v Kouzelné školce, chci se s ním na něj dívat, ale on to vypíná. Jinak se mu pak líbí ty slepičky i Ladova říkadla. Dokonce i poslouchá tu příšernou Dádu, to zase odcházím já
. Já můžu všechny ostatní, hlavně Michala, ale Dádu nee.
A časově to máme asi tak, že ráno koukneme na Kouzelnou školku, pak si hrajeme, jdeme ven. Před obědem má na chvilku Krtka, po spinkání někdy školku, když ji stihneme, pak jdeme ven. Krtka má znovu večer, ale jen když si o něj řekne. Před koupáním Večerníček, ale na ten taky někdy zapomeneme.
O víkendu se na něj dívá i ráno, když se chceme v klidu nasnídat a někdy mu ho pravda pouštím, když potřebuji něco rychle vyřídit nebo stihnout a chci ho zabavit. Nikdy ale nejde dýl jak půl hodiny. Čteme samozřejmě taky, tedy spíš si prohlížíme obrázky, čtení ho ještě moc nebere.
Meduzo, tak to je nás víc, já jsem na Dádu přímo alergická a Tomík ji taky nemusí…Vždycky „dužíme palce“, ať je Michal nebo Majda
A ještě se mu líbí Jitka Molavcová, protože hraje na kytaru to svoje Hola hou dobrý den
Jinak u nás je každý den Kouzelná školka a Večerníček a někdy nějaká ta pohádka z To nejlepší z večerníčů na DVD.
Zdravím!
Přiznám se, že taky většinou pouštím dětem každý den nějakou pohádku. Většinou je to po ránu, kdy aspoň v klidu stihnu poklidit, zajít si na WC a tak.
Myslím si, že pokud televize neběží celý den, tak to uškodit nemůže. Snažím se ale pečlivě vybírat, na co se dívají.
Neměla by se taky televize pouštět jen jako kulisu, protože prý to hodně narušuje schopnost se soustředit. Já to sama vidím na sobě. Doma často hrávala televize a se soustředěním mám opravdu velké problémy.
Jak psala Laura, tak mi taky vadí, když se dětem dávají hračky typu pistole, meč, váleční mutanti apod.
Dělá se mi zle, když vidím, jak si některé děti hrají na hřišti a dělají, že po sobě střílí a dělá jim to hroznou radost. Maminka na to vše s úsměvem přihlíží. Ale co se v mládí naučíš… ![]()
A rozhodně nechci, aby moje děti sledovaly „pohádky“ jako byli Pokémoni a podobné či ještě horší. Určitě jim to může spíše uškodit.
Jéé, holky díky moc za názory, nečekala jsem že se to takhle rozběhne
. Malej taky zatím moc není na čtení, ale prohlížení ho baví. Jinak Pokémony a podobné blbosti mu také nepouštím a zbraně neuznávám ![]()
Tak malá 3,5 je televizní maniak, klidně zvládne celou dobu ledovou najednou. Televizi si pouští ,ale hlavně přes víkend(přes týden je ve školce). Ve dvou letech milovala teletubbies, naučila se rychle mluvit-zvládala barvy(základní),počítat do 10 a nějaké další věci.Nemyslím si, že ji to uškodilo a mi to pomohlo se vždy trošku zrelaxovat.
Nápodobně, dcera 3 je taky maniak. Také chodíme ven, do herny, písek atd. jsem venku hodně ale když jsem doma, tak ráno chce pohádku, celou dobu ledovou taky, teď letí bambi, pak něco jiného ale nesedí u toho stále, spíše jako kulisa u toho si hraje atd.no a večer před spaním např. tarzan.Zná písničky nazpaměť, počítá také do 20, myslím že jí to neubližuje