Používate na vaření masox?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
860
16.11.17 10:56

Do čeho všeho a kolik dáváte masoxu? Já do polévek, gulášů a omáček, většinou 1/2 kostky až kostku, ale poslední dobou už mě to začíná štvát, protože vím, že je to fakt nezdravé, ale nemůžu si pomoct, omáčka bez masoxu je prostě jalová. Zkoušela jsem nahradit libečkem, ale u nás seženu jen sušený, a to nechutná moc dobře. Dá se teď sehnat v marketu čerstvý? Je na trhu něco nového, co by zvýraznilo chuť a přitom to bylo vhodnější? Vím o ALnatuře, Naturu od Vitany, ale to není moc dobré - i když, určitě je to i o zvyku, kdybych vařila chuťově méně výraznější jídla delší dobu, určitě bych si na tu „zdravou“ chuť zvykla. A myslíte si, že je Masox opravdu tak moc nezdravý?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59410
16.11.17 11:01

@Romilda nedávám, proč dávat do jídlo které je z maso chemii, celé jídlo je tím znehodnocené :? Já si vystačím s běžným kořením ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
16.11.17 11:02

Masox je náhrada vývaru. Nemusí být masový či z kostí, stejně dobře funguje třeba vývar z tvrdší kůrky vyzrálých sýrů, hub a nebo luštěnin.

stejně tak funguje sojová, rybí, houbová a nebo třeba ústřicová omáčka a nebo miso pasta.

To zázračnou chutí jsou bílkoviny naštípané dlouhým varem a nebo fermentací na snadno a rychle vstřebatelné aminokyseliny -tzv. umami chuť.

Pokud se nechcete měnit základní systém vašeho vaření - tedy dělat polévky a omáčky z rozumného základu a chuť posílit tím, že všechny suroviny předem orestujete, tak zdravěji můžete přidat instantní dochucení buď pomocí lahůdkového droždí a nebo miso pastou. oboje koupíte ve zdravé výživě.

Miso pro začátek kupujte co nejsvětlejší shiro-miso - rýžové. Má nejjedmnější chuť, ostatní kromě umami a soli do jídla přidávají i výraznější tóny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
16.11.17 11:05

Deti jsou nemocne a ja delala poprve v zivote cesnecku, nemusim ji. v receptu byl masox, tak jsem koupila a dala tam. jinak ho vubec nepouzivam, naposledy jsem ho videla jeste kdyz jsem bydlela u rodicu a varila mamka pred cca 20 lety :lol: chut dobra, myslim, ze jednou za cas masox neuskodi. ja jinak pouzivam vyvary a koreni a bylinky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860

@Ou 8o 8o tak o tomhle slyším úplně poprvé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1689

@Romilda vsude misto masoxu davam domaci vegetu, na netu je spousta receptu, neni to tezke si ji udelat, ochuti to uplne stejne jako masox a hlavne je to jen zelenina a sul. Mrknete na recepty a vyzkousejte.Ja to muzu jen doporucit!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
16.11.17 11:10

Ano, masox opravdu není zdravá potravina, dle mě z něj bio značka jako zde uváděná Alnatura z něj zdravější produkt neudělá, stále je to umělé chemické dochucovadlo. Je samozřejmé, že pokud ho používáte celý život k vaření, bude Vám ze začátku připadat, že bez něj nic nechutná, ale to je opravdu jen o zvyku. Nejsem nějaká ortodoxní bláznivka, proto pokud ho člověk občas použije jako nouzovku, zdraví se mu kvůli tomu hned nezbortí, ale za mě ho nedoporučuji, sama ho nepoužívám, ale také nemohu říci, že ho nikdy nejím, protože když jím jídlo, které si neuvařím já, například na návštěvě, nemohu vědět, zda byl použit. Není nad poctivý zdravý vývar, uvidíte, že nakonec nepochopíte, jak jste ho mohla používat, že s opravdovou chutí potravin nemá nic společného :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
16.11.17 11:17

@Romilda
Osobně vařím bez masoxu - ta chuť se dá opravdu dosáhnout vývarem z masa od kosti a zeleninou. Vařím polévku z vepř. srdce(žeber, krků, apod.) a podlévám vývarem všechno ostatní. Na omáčky jdu dvěma způsoby - buď zeleninu peču i s masem v troubě v zavřeném pekáč a když je měkká vytáhnu a maso dopeču zvlášť, nebo vařím s masem v jednom hrnci víc zeleniny. Libeček je možné si pěstovat i na balkoně, ale masox úplně nenahradí.
Na druhou stranu si nemyslím, že by přiměřené používání masoxu bylo nějak škodlivé - pokud nedáváš na 1l tekutiny víc jak půl kostky tak je vše OK - tu sůl by si tam stejně musela dát, nějaké koření taky a dalších složek je v něm tak málo, že zdraví člověk si s tím poradí i kdyby se stravoval jen masoxovým vývarem. A hl. ty samé konzervanty máš prostě ve všem.
Masox kostku můžeš nahradit i maggy - ale je to z bláta do louže. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25221
16.11.17 11:21

@Romilda Nedávám, na co? Vařím s čistých surovin (no i když… nedělám si iluze o tom, co jíme v kupované zelenině :( ). Bujon kupuju výjimečně na vaření, když jedeme pod stan (i tak ho málokdy použiju) a kupuju Alnaturu.
Podle mě je problém, že si lidi, co toto jedli třeba už doma od maminky, zvykly na silné výrazné chutě a pak mají problém sníst obyčejný vývar. Ale když se udělá silný vývar, tak je to k nepoznání od toho s bujonem.
Libeček miluju, ale myslím, že ti bujon nenahradí. Nemůžeš si zasadit svůj? Udělej si doma silný tažený vývar, zamraž ho a používej ten, když tu chuť potřebuješ.
Nebo dělali něco Kluci v akci, zkus projet ne, já nenašla.

Příspěvek upraven 16.11.17 v 11:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21914
16.11.17 11:22

Nepouzivam, nesnasim tu hnusnou chemickou chut, jak je nekde v polevce, okamzite to poznam. A ten, kdo ho pouziva a tvrdi, ze bez nej je jidlo mdle, pak neumi moc chutne varit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
16.11.17 11:23

Já vařím bez masoxu a podobných náhražek. Když má něco jalovou chuť, stačí přidat trochu cukru. A když restuju cibuli, nechám tam zkaramelizovat lžičku cukru. V omáčkách a pod maso na pečení je to luxusní. Stejně tak do dušeného zelí.

• Citovat
  • Upravit
31292
16.11.17 11:24

Pokud neděláš klasický vývar z masa a zeleniny (a stejně se solí), tak ten masox jen tak ničím nenahradíš :think:
Občas kupuju takové ty vaničky od vitany, taky to docela jde.
Jinak je to fakt o zvyku, za pár uvaření bez masoxu by sis zvykla, já to mám taky tak.
Jinak když vařím maso, třeba na ovar nebo když vařím třeba uzená žebra na flíčky, tak si ty vývary schovávám - přecedím a zamrazím (normálně ve dvojitém mikrotenovém pytlíku) a pak používám místo obyčejné vody do omáček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860
16.11.17 11:26
@Eemii No tak teda dík :)
@Eemii píše:
Nepouzivam, nesnasim tu hnusnou chemickou chut, jak je nekde v polevce, okamzite to poznam. A ten, kdo ho pouziva a tvrdi, ze bez nej je jidlo mdle, pak neumi moc chutne varit.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3451
16.11.17 11:28
@Eemii píše:
Nepouzivam, nesnasim tu hnusnou chemickou chut, jak je nekde v polevce, okamzite to poznam. A ten, kdo ho pouziva a tvrdi, ze bez nej je jidlo mdle, pak neumi moc chutne varit.

Do puntíku souhlas :palec: už i tchýně se ho odnaučila používat :palec: a to je stará škola, vařila s ním X desítek let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
16.11.17 11:28

@Romilda Masox vůbec nepoužívám. Omáčky dělávám z vývaru, který mám vždy do zásob v mrazáku. Do všeho ostatního jen koření a v záloze mám bujony od Alnatury nebo Wurzl. Je to opravdu o zvyku. Nedávno jsem měla čest jíst omáčku s přídavkem Masoxu a opravdu mi to nechutnalo. Byla z toho cítit chemie, umělina, nejsem na to zvyklá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí