Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Oriseka píše: Více
A to se vylucuje? Ja treba cvicim rada, ale s menzes do vody nelezu, co je na tom tak divneho? Ted treba nedavno tenistka Strycova promluvila jak jeji vykon ovlivnuje menstruace, ono se o tom moc nemluvi, ale menses vliv ma, negativni. A nejsem profesionalni sportovec, abych se musela premahat. Takze ano, pokud mam bolestivou menstruaci, radsi jsem v klidu, neplavu, necvicim, ale s tim jak jsem sportovne zalozena a jak mam rada sport, to nesouvisi nijak..
Budu trochu mimo téma - je ještě někdo, komu nepřipadá normální nutit 16letý holky se v rámci povinnýho plavání (resp. sprchování před a po) svlíkat do naha před všema spolužačkama? Jako jasně, některým to asi nevadí, ale mě fascinuje ten befel, že prostě musí a hotovo.
@Anonymní píše: Více
Přesně z toho důvodu jsem nechodila plavat.
U nás jsou prevlekarny a ačkoli by se mělo sprchová bez plavek, nikdo z dospelych to nedela.
@PAN66 píše: Více
U tebe treba ne, ale myslis, ze se to nazneuziva? To se delalo uz za nas, ze se reklo, ze mam MS a nemuselo se cvicit. Me cviceni na MS bolesti pomahalo. Nepsala jsem si omluvenky zbytecne. Jestli je to pro zakladatelku problem, tak to muze rici mame, at ji napise. Na tom neni moc co resit.
U nás jsme měli taky chlapa, omlouvali jsme se že nemůžeme plavat věděl že máme ms a pokud jsme řekli že je to po nemoci tak to bylo po nemoci, rozlišoval si to, alespon myslím když to holky začali zneužívat rázně jim to vysvětlil
Já jsem závodně plavala a s ms jsem do bazénu nelezla. Párkrát jsem zkusila tampon a vždy mi vypadl
Naštěstí zůstal v plavkách
. Až po dvacítce jsem se naučila s kalíškem a s tím je to naprosto v pohodě, protože fakt utěsní a žádná voda se dovnitř nedostane.
Vážně mas pocit, ze ma kazdy ms presne jednou do mesice?
@hospodki píše: Více
Me to tady hlavne vyprovokovalo, jak hned v druhem prispevku se pise na omluveni z celeho plavani. Kdo se vymluvi z telaku je in. Na vysce fakt byly 2 omluvy za pololeti a plavalo se kazdy tyden a lidem slo o zapocet a najednou nesedela pulka holrk na lavicce
. Hele, at se omlouvaji, ale jen ten kdo ma fakt duvod a ne, ze se mi nechce. A taky jsem porad doma, tak se nudim. Jdu delat neco uzitecnejsiho. Zas dnes nova informace-skoro vsem vadi plavani behem MS. Tady se clovek pouci.
@Hanka1 píše: Více
Asi se stydí. Já jsem v pubertě taky o tom s mámou nechtěla mluvit.
A dobrý vztah s rodiči spousta lidí opravdu nemá.
To je teď nějaká častá menstruační problematika, spíše se Vám holky nechce plavat…tak si ten tampon zkus a uvidíš, že to není nic těžkého, po plavání ho vyndat a vezmeš si vložku, nic nereálného…dříve všichni plavat chodili a nikdo s tamponama problém neměl…
@Oriseka
Já třeba tampony fakt nesnesu, ale na gymplu jsme plavání v rámci těláku měly max. jednou za rok, takže jsem to nikdy řešit nemusela. Jinak bych si tu omluvenku asi taky nechala napsat ![]()
A to jsem celý gympl cvičila, i když jsem zrovna menstruovala, ale většina spolužaček si automaticky jednou měsíčně omluvenku napsala.
Telak neni jen plavani, jako je hodne lidi, co nema rado plavani z ruznych duvodu a neznamema to hned, ze jsou lini a hledaji duvidy necvicit. Spousta lidi nesnasi chlorovanou vodu, ma strach z vody nebo hloubky, nerada se ukazuje v plavkach kor v tomto veku. Ano, vetsine lidibto treba vubec nevadi..
U nás na vejšce bylo potřeba naplavat hodinu v týdnu, kdy menstruace nebyla. Bylo samozřejmé, že s ms se neplave.
Mozna nova pro tebe, ja vim o dost zenach, ktere to maji stejne..