Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@a12 píše:
Tak to asi jak kde.. Nemůžeš tady psát, že je budou učit instruktoři, že všude maj hrazdičky.. To není pravdau nás si prostě na hodinu zaplatí stadion a jediný kdo je tam učí jsou učitelé a hrazdičky pro 50 děti teda nemaj
nehledě na to, že ty hrazdičky jsou dělaní na pětileté děti, obvykle se nepředpokládá, že je bude potřebovat někdo větší.
@spiritt píše:
Ale třeba se tam ani plavat nenaučí..Já se naučila možná pár temp, doteď se považuju spíš za neplavce, v hloubce okamžitě zmatkuju, fakt úplně fóbie, to asi není normální strach z vody. Jako nerada bych, aby syn byl na tom stejně, ale prostě mám strach, že ten instruktor třeba 20-30 dětí najednou neuhlídá. A nedejbože kdyby museli do hloubky…
No tak to jsi toho plavání asi měla málo a potřebovala bys další kurz, aby ses plavat naučila pořádně. Někdo se to holt za těch pár hodin nenaučí. A než začneš vyšilovat kvůli hloubce, tak bych si zjistila, jaká největší hloubka u vás v bazénu vůbec je. U nás třeba není hloubka nikde. A taky jak ta výuka probíhá. Pochybuju, že někdo pustí neplavce na hloubku. A těch 20-30 dětí to mi taky nepřijde úplně pravděpodobný, že by tam byl jeden člověk na tolik dětí. A ještě ve skupině neplavců, vždyť ve škole většina dětí už bude umět plavat a bude mít za sebou nějaký výcvik ze školky.
Jo a já bruslit neumím a nikdy mi to nechybělo ![]()
Vždyť skoro nemrzne. ![]()
Dcera by to určitě zkoušela ráda. Ale u nich se nebruslí, u nich se plave.
@Floryanna píše:
Já teda absolvovala všechna ta povinná bruslení a plavání, i když mi to nic pozitivního nepřineslo. Pro mě osobně to byl jenom obrovský zdroj stresu. Táta se mě snažil vést ke sportu - lyže, plavání i brusle se mnou zkoušel a dodnes si pamatuju, jak jsem se hrozně bála, takže potom to taky vzdal, ale na základce mě z ničeho neomlouvali. Zpětně bych za omluvenku byla ráda, protože vše jsem se naučila až jsem se na to cítila. Tyhle kurzy mi jenom prohloubily strach. Plus se spolužáci umí krásně posmívat, když po celém kurzu plavání nedostanete ani diplom, protože se na hladině neudržíte a na bruslích se nikdy nepustíte mantinelu…
Jo, takže když někoho stresuje hudebka, angličtin, matika nebo čeština, tak je taky budeme omlouvat
nebo budeme rozhodovat, že něco z toho povinného je povinnější a něco méně ![]()
@Pudloslava píše:
Ohledně bruslení tak přísná nejsem, čím větší kolohnát začátečník a třeba ještě neobratný, skutečně si může dost namlátit. na druhou stranu když si představím partu mladejch na zamrzlym rybníku a Pepa říká „já neumím“, tak Pepa nebude u holek úplně nejatraktivnější. Proto ty svoje nemehla nutím semtam na led jít a alespoň jet dopředu.
Určitě bych šla s klukem sama, aby ve škole neměl napoprvé úplnou ostudu. A pořádně bych ho navlíkla. Já dávám dětem na led helmy.
Když já si představím partu mladejch na zmrzlým rybníku, řeknu si „páni, propadla jsem tunelem v čase?“
Vždyť skoro nemrzne.
Hele, ja se taky bojim brusleni - po xkrat narazenych zadech a zapestich. Jako dite jsem proste byla kopyto. Jenze my jsme bruslili bez dozoru a pomucek na hrbolatem zamrzlem rybniku.
Kdyby nase deti mely brusleni v ramci telocviku, tak bych byla nadsena. Muzou jezdit s oporou, budou pod dozorem instruktoru. (Nase deti se nastesti neboji a maji prirozeny talent na brusleni, ja s nimi na led nevlezu. Ale kdybych se mohla ucit s oporou, tak bych do toho sla.)
Co se tyka povinnosti, tak je samozrejme, ze kdyz je to v ramci TV, tak to povinne je. A je prece jasne, ze pokud si syna na tu hodinu odvedes, tak bude mit neomluvenou hodinu, pokud tu hodinu teda nevyuzijete treba k navsteve zubare. A jinak tam proste bude muset byt pritomen a koukat na ostatni, podobne jako koukaji treba zranene deti. Jen mu teda nejspis bude poradna zima. At to proste zkusi s tou oporou, treba se nenauci bruslit, ale aspon nezmrzne. A treba se zbavi strachu a zacne ho to bavit.
Dekuju vsem za reakce. Plavani povazuju za zaklad, brusleni ne. V rodine jsme meli hodne osklivy uraz na bruslich, takze syn se prirozene boji. Presto jsem rekla, at se diva, ze si to kdyz tak muze zkusit, kdyby chtel. A uvidime. Ale nutit ho rozhodne nebudu. Instruktora mit zadneho nebudou, jen ucitelka a asistent.
@j.a.n.i1 píše:
Jo, takže když někoho stresuje hudebka, angličtin, matika nebo čeština, tak je taky budeme omlouvatnebo budeme rozhodovat, že něco z toho povinného je povinnější a něco méně
U hudebky klidně. ![]()
U matiky, češtiny nebo anglištiny, se to může každý s normálně zachovaným intelektem naučit. Ale bez hudebního sluchu se zpívat nenaučíš, ať na tebe řve píuč, jak chce.
@Bábrdl píše:
Když já si představím partu mladejch na zmrzlým rybníku, řeknu si „páni, propadla jsem tunelem v čase?“Vždyť skoro nemrzne.
Třeba loni se dalo i v Praze bruslit asi 14 dní zcela bezpečně, dalších 7 už trochu o hubu, ale dalo
Pokud bydlíš v chladnější části republiky, tak těch dnů je jistě mnohem víc a o žádný tunel v čase nejde, stačí se projet mezi vesnicema. Na jihu Čech, kde máme chatu, se bruslí na každém kačáku ![]()
@Bábrdl píše:
Když já si představím partu mladejch na zmrzlým rybníku, řeknu si „páni, propadla jsem tunelem v čase?“Vždyť skoro nemrzne.
no tak na veřejnym kluzišti ![]()
my nějak jezdíme každej rok, ale je pravda, že každý ten rok je to jej ojedinělá příležitost trvající sotva pár dní. Máme rybníček za domem, můžem se vychystat ad hoc.
@Pudloslava píše:
nehledě na to, že ty hrazdičky jsou dělaní na pětileté děti, obvykle se nepředpokládá, že je bude potřebovat někdo větší.
Tak to asi taky jak kde. Já viděla čtvrťáky, hrazdičky měli všichni až pár jedinců. Nedávno jsem viděla s hrazdičkou dospěláky.
@Anonymní píše:
Dekuju vsem za reakce. Plavani povazuju za zaklad, brusleni ne. V rodine jsme meli hodne osklivy uraz na bruslich, takze syn se prirozene boji. Presto jsem rekla, at se diva, ze si to kdyz tak muze zkusit, kdyby chtel. A uvidime. Ale nutit ho rozhodne nebudu. Instruktora mit zadneho nebudou, jen ucitelka a asistent.
No nevím, my měli v rodině ošklivou autonehodu, to mám přestat jezdit autem? Jo, bruslení není základ, ale taky to není nic, co by nemohl zkusit. Helmu a chrániče na kolena a ruce mu klidně dej a třeba ho to bude bavit ![]()
@Pudloslava píše:
@Bábrdl píše:
Jako v tomhle případě bych byla fakt ráda, ze by moje dítě reklo, ja bruslit neumím a ten „zamrzlej“ rybník vůbec nelezlo ![]()
@Hlaholice píše:
Tak to asi taky jak kde. Já viděla čtvrťáky, hrazdičky měli všichni až pár jedinců. Nedávno jsem viděla s hrazdičkou dospěláky.
JJ, normálně jsou. Tyhle řeči, že „jsou jen pro pětileté“, čemu to pomůže? Zvlášť, když to není pravda.