Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já si tedy dovolím nesouhlasit. Tři dny po oplodnění sice není zahnízděno, ale buňky se mohutně dělí, replikuje se DNA a embryo je už i v této fázi citlivé k teratogenním vlivům. A to, že by se vůbec neuhnízdilo, taky není tak docela pravda. To by nedocházelo k porodům dětí s dvěma hlavami, s půlkou ruky, nohy, nebyly by potřeba screeningy, protože by byly zahnízděné jen kvalitní a prosperující embrya…
Všechno může být naprosto v pořádku, ale bude dobře, když to nepodcení a na screeningu to zdůrazní.
@Whitedog to máš pravdu, ale taky ty dvě hlavy může mít proto, že vajíčko bylo od začátku špatné, matka měla rýmu, ožrala se jak dobytek, k jídlu střídá konzervu s McDonaldem, vzala si lék na alergii nebo se třeba v den oplození špatně vyspala. To je prostě 1000 vlivů, které mohou a nemusí mít vliv a dělá je každý. Každopádně výsledek je ten, že i když zakladatelka potratí, tak nikdo rozumně uvažující neřekne, že za to určitě může to CT. Tohle nikdo neví. Navíc myslíš, ze každá žena, která dělá se zářením nebo například chemickými látkami, je radši po ovulaci doma, aby náhodou nepřišla do kontaktu s něčím škodlivým? Popřípadě, že se taková žena víc vyšetřuje?
První dva týdny platí zákon vše nebo nic, takže co se týče CT, byla bych v klidu ![]()
Ano, 1000 různých vlivů, které mohou a nemusí mít vliv. Až na to, že u některých je ta pravděpodobnost trochu vyšší.
Taky je trochu rozdíl být obsluhou CT a ležet na stole a nechat si ozařovat břicho, že…
Radiodiagnostici nosí povinně dozimetr, který hlídá hodnoty ozáření, aby nepřekročily povolenou mez. A světe div se, jde o rizikové pracoviště, takže mají příplatek za riziko. Aktivně o dítě se snažící žena se záření pokud možno vyhýbá a těhotné na pracovištích se zářením nepracují.
@Whitedog pracuji v prostředí se zářením (nejedná se o zdravotnictví) a ne, opravdu jako snažící jsem žádné úlevy v práci neměla. Těhotná už tam samozřejmě nechodím a zůstala mi jen činnost v kanceláři. Ale těhotenství jsem zjistila po vynechané menstruaci, takže těch cca 14 dni do menstruace jsem taky nějaké záření dostala. A co vím, nejsem první ani poslední. Jo a ty příplatky? 20 Kč za hodinu, aby bylo jasné o čem se bavíme 🙂 Ale jako souhlasím, že existují lepší věci po oplodnění než CT břicha s kontrastem. Ale rozhodne není nutné z toho teď dělat vědu. Ono už je určené, jak to dopadne.
@Havlova píše:Úžasný, moc děkuju
Vyjádření Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.
@Havlova píše:Úžasný, moc děkuju
Vyjádření Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.
Všem moc děkuju za plodnou, slušnou a užitečnou diskuzi, uklidnily jste mě. Mějte se všechny moc fajn ![]()
@Ivusska777 tak to je teda extrémně hloupý názor.
Srovnávat rýmu s ionizačním zářením.
Nicméně já si o kvalitě radiologických asistentů v CZE myslím své, takže se vlastně ani nedivím za takový názor.
Ionizační záření je jednoznačně riskantní. I před zahnízděním, nebo snad před nidací má embryo na sobě olověný župan?
Nebo si myslíte, že lidské tělo je tak dokonalé a dokáže VŽDY detekovat poškození ionizačním zářením a buňka se NIKDY nezahnizdí?
Zakladatelko jestli chceš mít klid na duši
Kontaktuj příslušné pracoviště, kde Ti dělali CT
Zjisti jaká byla tvá dávka a konzultuj to s radiologem daného pracoviště
Myslím, že Ti vyjdou vstříc
A navíc je to jejich povinnost se ptát pacientek zdali nejsou těhotné.
@sarah1618 píše:
Srovnávat rýmu s ionizačním zářením.Nicméně já si o kvalitě radiologických asistentů v CZE myslím své, takže se vlastně ani nedivím za takový názor.
Ionizační záření je jednoznačně riskantní. I před zahnízděním, nebo snad před nidací má embryo na sobě olověný župan?
Nebo si myslíte, že lidské tělo je tak dokonalé a dokáže VŽDY detekovat poškození ionizačním zářením a buňka se NIKDY nezahnizdí?
Ona nebyla těhotná, byla 3-5 dnů po oplodnění. A i závěr článku zní, že jedno standardní CT vyšetření dělohy není rizikem.
@sarah1618 píše:
Srovnávat rýmu s ionizačním zářením.Nicméně já si o kvalitě radiologických asistentů v CZE myslím své, takže se vlastně ani nedivím za takový názor.
Já jim podepsala že těhotná nejsem. Jak píšu výše, bylo to dost nepravděpodobné. Na koho se mám obrátit? Myslím tím koho mám chtít k telefonu. Děkuju.
@Anonymní píše:
Já jim podepsala že těhotná nejsem. Jak píšu výše, bylo to dost nepravděpodobné. Na koho se mám obrátit? Myslím tím koho mám chtít k telefonu. Děkuju.
Nikoho. Přečti si ten článek až do konce.