Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky.
Chtela bych Vas poprosit o radu, pripadne zkusenosti.
mam RH negativni faktor, manzel Rh pozitivni. prvni protilatky na zacatku tehu mi vysly negativni, pak jsem se na doporuceni mudr. nechala preockovat anti D serem a ted ve 33tt mi delali dalsi (druhe)krevni testy a vyslo mi, ze mam pozitivni protilatky, coz mi prijde divne, prijde mi, ze to by nemelo byt, ale sestra mi rikala, ze toho jsme chteli dosahnout, ze je to proto, ze jsem preockovana. ze po porodu dostanu dalsi injekci, abych mela zase pozitivni protilatky a ze ty pozitivni protilatky tak po pul roce po porodu vymizi. mudr. to nekomentovala. mne to prijde ale dost divne. mate nektera podobnou zkusenost? myslela jsem, ze jde o to mit negativni protilatky.
nechavala jste se taky nektera preockovat anti D zhruba ve 20 tt, pojistovna to neproplaci, stoji to kolem 1000,– Kc, ale v evrope se to pry normalne dela?
Dekuji vsem za rady ![]()
Jo, v Evrope resp. ve Skotsku se to dela normalne u kazdy, co ma Rh negativni a otce ani nezkoumaj. Ja dostala u kazdyho ditete. Jenom nevim, jestli sem pak mela protilatky nebo ne
Jenom po porodu uz sem nic nedostala, kluci byli tusim oba taky negativni. No takze ja sem vlastne protilatky asi ani mit nemohla. Nevim no.
Ahoj,já jsem taky rh negativnía přítel rh pozitivní,ale bylo mi řečeno že Anti-D dostanu po porodu,a tušim že ani protilátky mi zatím nenabírali,jsem ve 21tt.Takže ti vlastně asi moc neporadim.. ![]()
Ahoj. Taky jsem Rh -. Dostala jsem injekci po odběru plodové vody tam ji dávají automaticky a pak i po porodu. Taky mě vyšli protilátky pozitivní před porodem zas negativní
. Ale nikdo to nijak neřešil. Prý jen pak na novorozeneckém víc hlídali malému žloutenku a šel už druhý den pod světlo jak se mu to začlo rozjíždět a celý pobyt jsme se svítili.
po porodu se u matek Rh neg.vyšetřuje krevní skupina miminka a pokud je dítě Rh pozitivní, tak se dávají matce protilátky aby z její krve vychytaly případné krvinky s Rhplus od miminka, které mohly projít při porodu do matky. Že by se to dělalo preventivně slyším poprvé v životě.
Stačí to dát po porodu a tam to proplácí pojišťovna.
katule9 píše:
Ahoj,já jsem taky rh negativnía přítel rh pozitivní,ale bylo mi řečeno že Anti-D dostanu po porodu,a tušim že ani protilátky mi zatím nenabírali,jsem ve 21tt.Takže ti vlastně asi moc neporadim..
Protilátky ti určitě nabírali, jak se bere krev v těhu, tak součástí jsou i testy na protilátky, dělají se dvakrát za těhu, ale teď si nepamatuju v kterém týdnu.
J8 jsem Rh -, manžel Rh +, v těhu klasické screeningy, ale o očkování slyším prvně. Dítě je Rh+, takže jsem po porodu dostala injekci a po půl roce kontrola u gynekologa na odběry. Kdyby byly i nadále pozitivní, tak se dává další injekce.
Tak já nedávno řešila s Rh faktorem taky problémek.
Po porodu jsem nebyla očkována imunoglobinem nebot jsem prý měla protilátky v sobě už před porodem. Ted jsem podruhé těhu a začala jsem se obávat všemožných rizik, které jsem si přečetla. Doktorka mě uklidnila, že na příští kontrole se mi budou dělat odběry, a pak se uvidí.
Tak či onak, budeš prostě víc hlídaná, budeš mít častější odběry krve.
Já jsem taky RH-. Po amniocentéze jsem dostala imuno anti D, tudíž protulátky byly pozitivní, obvykle jsou tak 3 měsíce od očkování. Jak se blížil porod, chodila jsem na testy skoro každý týden, pak na specializované, kde zjišťovali, zda jsou pozitivní jen vlivem očka nebo ne. Do porodu jsem je měla pozitivní, na poslední krvi jsem byla v den porodu (jooo, to jsem ještě jaksi ráno nevěděla, že večer začnu rodit). Výsledek vlastně pořád nevím
Ale pan primář to se mnou konzultoval, že u mě je to v pořádku, je to jen vliv očka, navíc prvorodička. Po porodu jsem jako všchny RH- rodička dostala injekci protilátek a bylo. Takže se prostě nic neděje, jen tě budou víc sledovat ![]()
teda musím říct, že o tomto očkování jen tak v průběhu těhotenství (neberu případ, kdy je odběr plodové vody), slyším poprvé.
já jsem Rh- a obě děti RH+. takže jsem dostávala po obou porodech anti D. teď naposled mi i sestřička říkala, že pokud půjdu do půl roku po porodu na imunologické testy krve, že musím ukázat krabičku od té vakcíny, protože budou zkreslené výsledky na tyto protilátky. V těhotenství jsem byla jen více hlídaná a dělali mi víckrát rozbory krve na přítomnost protilátek. bohužel se obávám, že z tebe doktor vytáhl 1000,– za očkování úplně zbytečně ![]()
díky moc vsem. dneska uz clovek fakt nevi co je potrebne a na cem chce doktor jen vydelat. ale hlavne, ze je mimi ok:-) jinak po amino nejsem a jsem prvorodicka, takze tak:-)
CHci se zeptat, zda má někdo zkušenosti s pozitivními protilátkami v těhotenství u krve RH-. Je to mé třetí těhotenství a vždy jsem v 28. tt a po porodu dostala injekci imunoglobulinu. V tomto těhotenství nám vyšla špatně genetika a musela jsem podstoupit odběr chor. klků. Před odběrem jsem měla protilátky negativní a po dostala také injekci imunoglobulinu. Teď. jsem ve 28. tt a při odběru mi zjistili pozitivní protilátky. Prý by to mělo být z té injekce po odběru CVS. Měl to z vás někdo také tak? Jak jste potom byly hlídané? Jaké další testy vám dělaly?