Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj všem,
trošku v tom tápu, proto prosím o radu, situace se má takto. Ve firmě A mám smlouvu na neurčito, ve firmě B momentálně pracuju na DPP, domluveno na výdělek do 10 tisíc. Je to stejná práce. Ve firmě A na dohodu jít nemůžu, je to specifická práce, nejde to obejít jak to někteří dělají a pozměnit název práce, nabídli mi zkracený úvazek 100 hodin, což je pro mě nereálné, je to moc. Ve firmě B mě vzali na DPP, ale brzo vyčerpám 300 hodin, takže budu muset přejít na DPČ, když jsem na rodičovské, neplatím sociální a zdravotní, platila bych jenom 15% daň. A teď v čem tápu. Vratka daně. Je tam nějaký limit, do kterého mi tu daň vrátí, ale nemůžu to nikde dohledat. Ví někdo, kolik to je, kde bych to dohledala, jestli je to fixní částka nebo procentuální? Na rodičovské jsem celý tento rok, budu příští rok do srpna. Teď mě právě dost limituje těch 10000, mohla bych si vydělat i víc a i bych si potřebovala vydělat víc, práci by pro mě měli, ale tu vratku daně jsem nikde nenašla, kolik je tam ten limit. Nemáte tušení někdo? Prosím prosím. Myslím že to bylo nějakých 34 tisíc ročně, ale nevím, jestli si to s něčím nepletu.
@Asterea No, z tvého dotazu není jasné, na jakou vratku daně se ptáš… Zda na svoji nebo na slevu na manželku.
A jen tak mimochodem, pokud na DPČ překročíš 4000,– tak sociální a zdravotní normálně platit budeš.
Za rok máš nárok na slevu na poplatníka 30.840 Kč za rok. Tu někde uplatnujes měsíčně? Pak záleží jestli budeš mít ještě nějaký položky co si můžeš uplatnit a kolik na dani odvedes.
Pokud presahnes limit co se neplatí u dohod odvody tak to ti taky budou normálně srážet, na to nemá rodicak vliv. Jen to nebude případně do povinného minima.
U zaměstnavatele, kam se budu vracet mám HPP na neurčito. Našla jsem si brigádu v jiném oboru, ale nepodepisovala jsem tam „růžovku“. Loni na jaře už jsem vyčerpala 300 hodin na DPP. Vešla jsem se do 10 tis., takže se mi strhávala jen daň. Pak jsem podepsala DPČ, a z toho se mi strhávalo jak sociální, tak zdravotní a daň. Teď na jaře jsem podala daňové přiznání a skoro celá daň se mi vrátila. Sociální a zdravotní ne, to stát schvátí a nenavrátí.
@j.a.n.i1 na svoji vratku daně, nejsme manželé. Před 3 rokama jsem při rodičáku dělala celý rok na DPČ a vraceli mi přes 17 tisíc z ročního čistého výdělku nějakých 90 tisíc. Už ale nevím, jak to tam přesně bylo a hlavně ty limity nemůžu vůbec nikde najít. Teď dělám na DPP ale přemýšlím právě, jestli přejít na DPČ, jestli bych na tom nebyla líp, jak jsou pro dohodáře všechny příplatky, jdu 5× do práce a končím ten měsíc, mám vydělané 10 tisíc, jsme tak domluvení, ale ráda bych to změnila, malý je už šikovný, není s ním už tolik práce, dalo by se chodit i víc. Nebo dojet 300 hodin a pak na DPČ stejně budu muset. A kdybych přešvihla na DPP 10 tisíc, tak to sociální a zdravotní platím taky a bylo by to jako na DPČ finančně? Pak je tam nějaká sleva na poplatníka, takže ta daň by vlastně byla až od té částky, kdy by bylo 15% z výdělku víc, než ta sleva na poplatníka? Děkuji za odpověď.
@Asterea Žádný limit na osvobození od tvé daně není, prostě ze všeho platíš 15% daň, akorát část ti ji pokryje sleva na poplatníka, případně nějaké další slevy, které uplatníš.
@Mina Titivu žila jsem v tom, že do 10 tisíc se daň nestrhne protože sleva na poplatníka. je vyšší než ta daň. U DPP. Ale teda se těch 10 tisíc nevztahuje na daň, ale na sociální a zdravotní. Takže jsem to úplně domotala ![]()
Daň máš 15% ze všeho, pak si můžeš uplatnit nějaký slevy buď měsíčně, nebo ročně. Podle toho ti pak možná něco vrátí.
@Asterea píše: Více
Ne, tu daň ti pokryje sleva na poplatníka proto se jakoby nic nestrhne, ale je tam vždy.
@j.a.n.i1 jooo děkuju už to chápu. Takže je nesmysl jít na DPČ, pokud nemám vyčerpaných 300 hodin. Když přešvihnu 10 tisíc, zaplatím sociální a zdravotní a jinak se jede dál. Daň platím až když přešvihnu slevu na poplatníka
@j.a.n.i1 a pak na DPČ bych platila všechno od 4 tisíc. No tak 4 tisíce je hodně nízký limit, to ani nepřemýšlím že bych se do toho vešla.
Přesně tak, dokud nevycerpas tech 300 hodin, tak DPP vyjde lip.
@Asterea u DPP se dá zašmelit to, že ti napíší míň hodin a vyšší sazbu, ale nesmí to být nějak moc nápadný, jako např. že ti dají najednou litr za hodinu když jsi do teď dělala uklízečku za 120.
Protože jsem neměla podepsanou růžovku (jakési prohlášení na růžovém papíru, nevím jak se to jmenuje), tak se mi daň strhávala a teď se mi po ročním zúčtování vrátila (uplatnila jsem slevu na poplatníka až teď v daňovém přiznání).
Jinak DPP do 10 tisíc vychází nejlíp, nad 10 je to stejné jako DPČ, ty odvody jsou pak stejné.
@JancaS84 to u nich neprojde, oni mají všecko pintlich tip top tak, jak má být. Ani to po nich nechci. Momentálně já potřebuju práci, oni by se beze mě obešli, je jejich dobrá vůle, že mě vzali a že mi dají práci v tu dobu, kdy mám čas. Takže držím hubu a krok. Vlastně i před 3 rokama, když jsem u nich byla na dohodu při prvním rodičáku, jsem měla veškeré příplatky, co mají zaměstnanci. Stravné, cesťák, ztížené pracovní prostření, osobní ohodnocení, všecko mám a to mi hodí takovou částku, že i když by mě kolikrát potřebovali a já bych čas měla a i bych chtěla do práce jít, narážíme na těch 10 tisíc. No ale práci mi dává naše šéfová a mzdy a smlouvy dělá účtárna a to jsou dva odlišné světy.