Práce prodavačky ve značkovém obchodě
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Venetia píše:
nějak nevím, co může zvládnout na zkoušce, když se na tu práci musí nejprve zaškolit, aby ji dělal pořádně. Zaškolování nových zaměstnanců k tomu prostě patří, i když to je opruz.
Přesně tak ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bohužel „vyzkoušení“ bez nějakého papíru je běžné. Ačkoliv zkušební doba je od slova „zkusit“, že se obě strany navzájem testují a mohou se bez průtahů rozloučit v podstatě okamžitě, tak se to kolikrát nebere. Zaměstnavatel vidí „zbytečné papírování“ a co pak, když mu tam zaměstnanec po dvou dnech skončí a případně levnou (nebo i zdarma) odvedenou práci.
Potencionální zaměstnanec to bere třeba jako brigádu (dostane třeba i peníze na ruku).
Ještě bych to pochopila v nějaké administrativě, kde riziko pracovního úrazu je přece jen menší. Ale časté je to u dělnických pozic. Bohužel, když si něco (ne)zaměstnanec bez papíru udělá, tak nemá pracovní úraz a je bez peněz. Ale i v té administrativě nebo i v obchodu s obuví si pracovník zlomit nohu/ruku může kdykoliv.
Takže za mě ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nečetla jsem všechno, ale k Tvému dotazu,, to nebude tak zlý, dělám v podobně zaměřeném i “luxusním” obchodě, na začátku jsem neuměla nic, ale všechno jsem se naučila
A komunikace se zákazníkama, to je v klidu, pokud tedy jsi alespoň trochu společenská
Jinak, zkušební, neplacený prodej mi přijde normální, vždyť je to jen pár hodin (u mě trval tak 2) ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Venetia Můžeš, pokud ti to ten jeden, hlavní, zaměstnavatel povolí písemně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hořec píše:
Bohužel „vyzkoušení“ bez nějakého papíru je běžné. Ačkoliv zkušební doba je od slova „zkusit“, že se obě strany navzájem testují a mohou se bez průtahů rozloučit v podstatě okamžitě, tak se to kolikrát nebere. Zaměstnavatel vidí „zbytečné papírování“ a co pak, když mu tam zaměstnanec po dvou dnech skončí a případně levnou (nebo i zdarma) odvedenou práci.
Potencionální zaměstnanec to bere třeba jako brigádu (dostane třeba i peníze na ruku).
Ještě bych to pochopila v nějaké administrativě, kde riziko pracovního úrazu je přece jen menší. Ale časté je to u dělnických pozic. Bohužel, když si něco (ne)zaměstnanec bez papíru udělá, tak nemá pracovní úraz a je bez peněz. Ale i v té administrativě nebo i v obchodu s obuví si pracovník zlomit nohu/ruku může kdykoliv.
Takže za mě ne.
Tak určitě by se to dalo formálně ošetřit jako vstupní test na pracovním místě, nebo něco takového. Jak to dělají třeba umělecké profese při výběru uchazečů třeba do muzikálu? Zazpívám písničku, a běda, když mi nevyplatí honorář? Nebo ať mě rovnou angažují na zkušební dobu, zaučí do role i do zpívání, a když zvorám pár vystoupení, tak mě mohou propustit bez výpovědní lhůty? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych to bral jako součást pohovoru, nevidím v tom problém. Přijde mi to menší zlo, než někoho přijmout, vyřídit všechny papíry a pak ho za hodinu vyhodit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Jde o GEOX, mám přijít na zkoušku, tak na 5 hodin, oni to dělají tak nejenom v obchodech, setkala jsem se s tím i ve výrobě…Nebude to placené, toho stání se taky bojím mám dost křečové žíly, už kdysi operované, ale mám to rodové…Nebo půjdu opět do fabriky a možná pracovat na noc, vše má svoje. Není mi už 20 ani 30let.
Vzhledem k tomu, že se pohybuji ve stejném oboru, tak ti doporučím nastudovat si předem něco o použitých materiálech, obuvnických technologiích, jejich speciální podešvích které dýchají (kravina
) a i takové obyč. věci - jak boty ošetřovat. Najdi si jejich kolekci na webu a zjisti jaké používají usně…ať jsi připravená. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Monikap3 píše:
@Venetia Můžeš, pokud ti to ten jeden, hlavní, zaměstnavatel povolí písemně
To neni pravda, povolení potrebujes pouze pokud ten druhy ma stejnou cinnost, pokud nema, tak zadne pisemne svoleni nepotrebujes.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani píše:asi by měl ty tři měsíce zkušebky dělat zadara …ty jo docela čumím na t názory
Od zkouseni je zkusebni doba, podle toho je taky pojmenovana. Nechapu, proc by novy zamestnanec se mel zaucovat zadarmo, to si jako jak predstavujete?
@jege píše:
Tak ono je rozdíl zaškolení a otestování v reálném provozu, kdy zaměstnavatel a vlastně i zaměstnanec získá aspoň prvotní informaci, jestli uchazeč není úplně levý a danou práci zvládne, respektive, jestli danou práci chce dělat.
tak tam, kde jsem pracovala prostě bez nějakého zaškolení, informací, vysvětlení pracovat prostě nemohl
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Uvědomujete si že v okamžiku když by do podniku přišla kontrola a zjistila že tam jste bez smlouvy tak máte průser jak vy tak zaměstnavatel a hrozí vám dost velká pokuta i když zaměstnavateli větší? Že někdo dobrovolně tohle riziko podstupuje
- Citovat
- Upravit
@smajlik345 píše:
Uvědomujete si že v okamžiku když by do podniku přišla kontrola a zjistila že tam jste bez smlouvy tak máte průser jak vy tak zaměstnavatel a hrozí vám dost velká pokuta i když zaměstnavateli větší? Že někdo dobrovolně tohle riziko podstupuje
Tak se formálně ošetří jako krátkodobá brigáda a žádná pokuta nehrozí, v tom nevidím problém!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jege píše:
Jo, strašná výhra pro zaměstnavatele mít člověka, kterého musí jiný zaměstnanec zaučovat, čímž nemůže fungovat jako normálně a na 100%, přitom nováčkovi platit plnou mzdu, a ještě s tím mít hromadu vybavování, nemluvě o podobných „expertech“, co nechtějí pracovat zadarmo. Pokud chceš hned od začátku plný plat, tak hned pracuj na plný výkon!Mimochodem, největší zápřah pro zaměstnavatele je zaučování nového zaměstnance, a když přitom navíc ještě neví, jestli to ten dotyčný vůbec zvládne, tak je podobná zkušení bezplatná směna nejlepší řešení pro oba!
Naprosto normální součást dnešní doby když někdo hledá zaměstnance je zkušební doba, když tohle nechce tak ať pak nemá svojí firmu, když není schopen zaměstnance od prvního dne zaplatit a chce od něj službu zadarmo..
Mě většinou bylo nabídnuto 3 dny zadarmo (nejmíň) nejvíc 2 týdny a to fakt zadarmo dělat nebudu. Já si hledám robotu s tím že buď si na pohovoru zjistím oč jde a nebo většinou na prac. portálech si přečtu oč by šlo a podle toho se rozhodnu zda chci u nich dělat. A jestli chci tak chci dělat dlouhodobě a od první chvíle chci mzdu.
Taky musím do práce jezdit, platit další poplatky a když budu někomu dělat zadarmo tak nějak nemám z čeho.
- Citovat
- Upravit
@jege píše:
Tak se formálně ošetří jako krátkodobá brigáda a žádná pokuta nehrozí, v tom nevidím problém!https://www.prace.cz/…mi-a-danemi/
A myslis, ze pri kratkodobe brigane nekdo pracuje zadarmo?
A hlavně smlouvu na DPP jsem tu ja navrhovala hned, staci cist a nesnazit se byt nejchytřejší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
A myslis, ze pri kratkodobe brigane nekdo pracuje zadarmo?A hlavně smlouvu na DPP jsem tu ja navrhovala hned, staci cist a nesnazit se byt nejchytřejší.
Když někdo chce, s ohledem na své vzdělání a možnosti, celkem lukrativní práci, tak těch pár hodin zdarma do toho klidně investuje! Kolikrát lidi zaplatí různé vstupní poplatky a školení, jenom aby dostali práci, kde se jím to pak násobně vrátí, a to se přitom často jedná i o různé podvody a „boudy“! ![]()
A DPP se nikde nemusí předem ohlašovat, takže stačí před testem papír podepsat a po testu jej roztrhat. ![]()
PS: Když porovnám, kolik musí do budoucího zaměstnání investovat cizinci, tak mi naši uchazeči přijdou celkem vychytralí! Ještě jsem nic nepředvedl a není ani jasné, jestli vůbec umím, co jsem nabulíkoval na pohovoru, ale peníze na dřevo, nebo nehnu prstem. Sen každého zaměstnavatele!
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jege No je celkem jedno, co si o tom kdo myslí, je to tak prostě dané zákoníkem práce…na to, aby si někoho vyzkoušeli, slouží prostě zkušební doba…takhle by mohli denně někoho zkoušet zadarmo, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit