Práce učitelky 1. Stupeň + Vš

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
28.11.22 13:41

Práce učitelky 1. Stupeň + Vš

Pěkný den, našla jsem tady na to jedno téma, ale z doby 2017, kdy byl svět ještě v rámci možností normální. Chci se zeptat jak je to teď. Nejlépe přímo učitelek, ráda si přečtu Vaše pohledy na věc. Pokud tu byl někdo na Ostravské univerzitě, budu ráda, kdybychom si mohly popsat i ve zprávách.
Popíšu Vám, jak na tom jsem.. Vždy byl můj sen být učitelkou češtiny na prvním stupni, mám ji ráda a ráda bych ji dále vyučovala. Zjistila jsem tedy, že bych musela jít na třídní učitelku, což bych ráda, ale obávám se těch 5 let. Je to dlouhá doba a nikdy nevíte, co se může stát.. Nedej bože bych v půlce otěhotněla, vím, že se dá přerušit vzdělání a pak dál pokračovat.
Dále se bojím dnešní doby, toho, že dnešní děti nic nebaví, nejeví velký zájem, zajímá je především internet (samozřejmě ne všechny, ale válnou většinu) protože je k tomu dnešní doba vede. A největší problém mi dělají rodiče většina namyšlených podnikatelů, podle kterých je problém v učitelce než aby si uznali svou chybu.
Tohle vše mě děsí ale stále je to můj sen a práce s dětmi mě baví. Jen nechci, abych si po pěti letech a chvíli práce řekla, že mě to nenaplňuje tak, jak jsem si představovala a jen se trápím.. Jaký na to máte názor vy učitelky prosím?

A teď ke škole. Je mi 20, teď budu maturovat na nástavbě. Angličtinu mám cca A2, nemám slovní zásobu, jinak časy, teorii atd chápu. Neumím na žádný nástroj, dá se to doučovat za chodu vysoké? Fyzičku nemám skvělou a mám blok ze skoku přes kozu. Kterou se tam snad učit nebudeme, když je to 1. Stupeň.
Co jsou prosím za předměty na vysoké a jak jsou rozděleny? Je to hodně složité nebo se to dá? Co byste mi o škole řekly?

A jak probíhá běžný den / týden učitelky na prvním stupni?
Děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
64952
28.11.22 13:49
@Anonymní píše:
Pěkný den, našla jsem tady na to jedno téma, ale z doby 2017, kdy byl svět ještě v rámci možností normální. Chci se zeptat jak je to teď. Nejlépe přímo učitelek, ráda si přečtu Vaše pohledy na věc. Pokud tu byl někdo na Ostravské univerzitě, budu ráda, kdybychom si mohly popsat i ve zprávách.
Popíšu Vám, jak na tom jsem.. Vždy byl můj sen být učitelkou češtiny na prvním stupni, mám ji ráda a ráda bych ji dále vyučovala. Zjistila jsem tedy, že bych musela jít na třídní učitelku, což bych ráda, ale obávám se těch 5 let. Je to dlouhá doba a nikdy nevíte, co se může stát.. Nedej bože bych v půlce otěhotněla, vím, že se dá přerušit vzdělání a pak dál pokračovat.
Dále se bojím dnešní doby, toho, že dnešní děti nic nebaví, nejeví velký zájem, zajímá je především internet (samozřejmě ne všechny, ale válnou většinu) protože je k tomu dnešní doba vede. A největší problém mi dělají rodiče většina namyšlených podnikatelů, podle kterých je problém v učitelce než aby si uznali svou chybu.
Tohle vše mě děsí ale stále je to můj sen a práce s dětmi mě baví. Jen nechci, abych si po pěti letech a chvíli práce řekla, že mě to nenaplňuje tak, jak jsem si představovala a jen se trápím.. Jaký na to máte názor vy učitelky prosím?

A teď ke škole. Je mi 20, teď budu maturovat na nástavbě. Angličtinu mám cca A2, nemám slovní zásobu, jinak časy, teorii atd chápu. Neumím na žádný nástroj, dá se to doučovat za chodu vysoké? Fyzičku nemám skvělou a mám blok ze skoku přes kozu. Kterou se tam snad učit nebudeme, když je to 1. Stupeň.
Co jsou prosím za předměty na vysoké a jak jsou rozděleny? Je to hodně složité nebo se to dá? Co byste mi o škole řekly?

Děkuji za odpovědi.

O studiu na tridni ucitelku jsem ještě neslysela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
28.11.22 13:50
@vokishka píše:
O studiu na tridni ucitelku jsem ještě neslysela

Vyloženě učitelství na prvním stupni, samozřejmě se to nepíše přesně takhle. Ale chtěla jsem tím říct, že práce učitelky na prvním stupni obnáší výuku všech předmětů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3153
28.11.22 13:52

Na prvním stupni studuješ všechno, nejen čj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10876
28.11.22 13:56

Každá práce má svá pro a proti.
Do studia pletes těhotenství.
Bojíš se vlastně úplně všeho, což není dobrý předpoklad pro to, abys měla nějakou motivaci. Ono studium na VŠ není žádný med. Do každého studia a vzdělávání budeš muset vložit kus energie. Jenže ty ji plýtváš na něco, co se ještě nestalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
28.11.22 13:56
@AnnieTRoj píše:
Na prvním stupni studuješ všechno, nejen čj.

Ano já vím, psala jsem, že jsem si původně, když jsem si o tom nic nezjišťovala myslela, že to jde a pak jsem tedy zjistila, že musím rovnou na magistra na 5 let a vyučovat všechno, samozřejmě bych to ráda vyučovala i přesto, ale obávám se toho, co jsem psala, proto bych ráda názory učitelek, které se s tím setkávají dnes a denně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3153
28.11.22 13:59
@Kleisy píše:
Ano já vím, psala jsem, že jsem si původně, když jsem si o tom nic nezjišťovala myslela, že to jde a pak jsem tedy zjistila, že musím rovnou na magistra na 5 let a vyučovat všechno, samozřejmě bych to ráda vyučovala i přesto, ale obávám se toho, co jsem psala, proto bych ráda názory učitelek, které se s tím setkávají dnes a denně

Já učím jen ČJ na prvním stupni (obvyklé to nebývá). Se studiem neporadím, já studuji ČJ/RJ pro druhý stupeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
28.11.22 14:07
@Trojlístek píše:
Každá práce má svá pro a proti.
Do studia pletes těhotenství.
Bojíš se vlastně úplně všeho, což není dobrý předpoklad pro to, abys měla nějakou motivaci. Ono studium na VŠ není žádný med. Do každého studia a vzdělávání budeš muset vložit kus energie. Jenže ty ji plýtváš na něco, co se ještě nestalo.

Já se bohužel dívám moc dopředu a snažím se počítat se vším, co by se mohlo stát, samozřejmě dělám adekvátní věci pro to, abych se tomu vyvarovala, takže by se to stát nemohlo, ale zajímaly mě ostatní názory. Učím synovce, 7., 3. Třída a sestru 2. třída, jde nám to pěkně, mám energii pro to, ty děti učit, mám i skvělé nápady, kvůli našeho bývalého učitele, který miloval děti a já chci jít v jeho šlépějích, jen nevím, zda by to děti bavilo. Já to milovala a opravdu mi tipy zpříjemnil dětství a já chci zlepšit zase dětství a radost ze školy dalším dětem. Dát do toho všechno. Aby na to děti rády vzpomínaly i v dospělosti tak, jako já. Dát jim do života to, co dal učitel mi.

Příspěvek upraven 28.11.22 v 14:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30388
28.11.22 14:12
@Anonymní píše:

Děkuji za odpovědi.

Hodně lidí si myslí, že vystudovat učitelství prvního stupně je brnkačka - viz „Mám blok ze skoku přes kozu, ale ten se učit nebudeme, protože první stupeň“. Nebo - chci učit češtinu, ale neumím angličtinu, nemám fyzičku a neumím na žádný nástroj. No to je těžká věc. Při studiu se připrav na gymnastiku, plavání, atletiku, zkoušku z hudební nauky, atletiky, angličtiny, přítoků Labe, kostry člověka a všech prezidentů nebo státní zkoušku z matematiky - která opravdu není v rozsahu prvního stupně. Být tebou, zachovám se jako potencionální student vysoké školy, zabrousím na stránky a podívám se na předměty a požadavky k přijímačkám a talentovkám. Učitelství je krásná - ale především práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9652
28.11.22 14:20

Hele, já obvykle nemám potřebu rýpat do pravopisu, ale pokud bys chtěla učit čj, tak na něm zamakej. Protože leckterý páťák píše číslovky a čárky ve větách lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24592
28.11.22 14:22

Tak za prvé, dnes není snad problém naplánovat si rodičovství tak, aby nezasahovalo do studia. Nejdřív dostudovat, pak rodit. Za druhé, tělocvik se vším, co k tomu patří, je součástí studia učitelství 1. stupně a je celkem jedno, co se ty děti pak reálně učí a neučí (viz ten skok přes kozu). A dále je tam také VV a HV. Standardně se vyučuje hra na klavír, co vím, umíte aspoň noty? Máte hudební sluch? Netuším, jestli je vůbec možné se tam dostat bez jakýchkoliv hudebních základů. A také je třeba mít trochu výtvarný talent. To bych viděla jako větší potencionální problém než cizí jazyk. Taky rozsah učiva, které budete muset zvládnout i v dalších předmětech, bude rozhodně větší, než co se učí na 1. stupni, na to pozor. Za třetí, s většinou rodičů i žáků se vyjít dá úplně normálně a s těmi ostatními nakonec taky, pokud je učitel tak trochu diplomat a umí se na leccos povznést. Psychicky náročná práce to je, to bez debat. Za čtvrté, učební plán té které školy se dá jistě vyhledat někde na webu. I to, co je potřeba k přijímačkám.

Příspěvek upraven 28.11.22 v 14:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10876
28.11.22 14:25
@Kleisy píše:
Já se bohužel dívám moc dopředu a snažím se počítat se vším, co by se mohlo stát, samozřejmě dělám adekvátní věci pro to, abych se tomu vyvarovala, takže by se to stát nemohlo, ale zajímaly mě ostatní názory. Učím synovce, 7., 3. Třída a sestru 2 třída, jde nám to pěkně, mám energii pro to, ty děti učit, mám i skvělé nápady, kvůli našeho bývalého učitele, který miloval děti a já chci jít v jeho šlépějích, jen nevím, zda by to děti bavilo. Já to milovala a opravdu mi tipy zpříjemnil dětství a já chci zlepšit zase dětství a radost ze školy dalším dětem. Dát do toho všechno. Aby na to děti rády vzpomínaly i v dospělosti tak, jako já. Dát jim do života to, co dal učitel mi.

Tak zvolni nebo se duševně uštveš.
Ono plánovat je fajn. Tak tedy prostě plánuj, ze těhotná nebudeš, hotovo.
No a práce učitele je dost o poslání.
Budou se ti v praxi pravděpodobně dít všechny ty věci, které popisuješ.
Jenže v každé práci něco budeš řešit.
S dobou studia… Učitelka našich dětí, které nešťastně převzala ve třetí třídě, kdy udeřil Covid měla Bc., ale netuším v jakém oboru, pracovala v družině. Další dva roky a titul Mgr. získala v Polsku. Studium v češtině. Tzn. nejdříve působila celou 1.a 2. třídu s Bc. v družině, při tom studovala a získala titul Mgr., v jejich 3. třídě je dostala jako třídni učitelka, ale hned vzápětí otěhotněla.

Znám i další případ takového studia. Když jsem s mladší dcerou chodila na cvičení s dětma, byla tam holčina s Bc. a Mgr. získala studiem v Polsku. Nyní učí na 1.stupni ZŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.11.22 14:25
@Jahru píše:
Hele, já obvykle nemám potřebu rýpat do pravopisu, ale pokud bys chtěla učit čj, tak na něm zamakej. Protože leckterý páťák píše číslovky a čárky ve větách lépe.

Chápu, ano není reprezentativní, když zrovna někdo, kdo se chce hlásit na češtinářku a píše, jak ji miluje, napíše chybu v čárkách. Psala jsem to v rychlosti cestou, ne doma u televize. Každopádně k té číslovce, to je podle Vás jak? 5ti? :lol:

• Citovat
  • Upravit
24592
28.11.22 14:33
@Jahru píše:
Hele, já obvykle nemám potřebu rýpat do pravopisu, ale pokud bys chtěla učit čj, tak na něm zamakej. Protože leckterý páťák píše číslovky a čárky ve větách lépe.

No divila byste se, jací exoti na ČJ ji studovali se mnou. Nejlepší byli tělocvikáři (kombinace ČJ-TV pro 2. st. ZŠ). Ti za těch pět let nenapsali dobře snad jediné mluvnické cvičení nebo diktát a že jich bylo. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10876
28.11.22 14:40
@Anonymní píše:
Chápu, ano není reprezentativní, když zrovna někdo, kdo se chce hlásit na češtinářku a píše, jak ji miluje, napíše chybu v čárkách. Psala jsem to v rychlosti cestou, ne doma u televize. Každopádně k té číslovce, to je podle Vás jak? 5ti? :lol:

No normálně 5
Když je číslovka řadová tak 5. Žádné pofiderní koncovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat