Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak já peru bílé na 60, pak taky ručníky a utěrky na 60 a barevné na 40, takové ty hodně choulostivé kousky na 30.
I ložní peru na 40. Zdá se mi, že při vyšší teplotě se vypírají barvy.
A do každého bílého dávám Vanish.
Makina
Přidávám se k většině, bílé prádlo ložní a kapesníky peru na 60 ostatní povětšinou na 40 a na těch 40 mi to většinou vypere i krev. Jitka
Nemám co dodat. Peru úplně stejně jako Jittyy a pokud se něco náhodou nevypere, tak to příště hodim do várky na 60° a je po problému.
Já peru světlé na 60, a tmavé na 40 nebo 50. Myslím že je zbytečné vyvařovat … žehlením se případné bakterie taky zničí …
Andělka
ja peru na 40 nebo spis na 30vsechno pradlo,nemyslim ze mame nejakou nemoc abych prala na vic,uz 30C voda je dost horka,zkuste ji zmerit,skoro pali…
Do obleceni pro mimi i plinek jsem davala specilani prasek,ktery zbavoval bakteriia plysni.NA Skvrny davam odskvrnovac,pri 60C se barvy vyperou a obleceni dost vytaha a nestoji za nic,vetsina materialu obleceni je na prani na max. 40C.
Rucniky a lozni peru na 40taky.. vydrzi tak porad hezky barvne…
cauky,
taky peru jako vetsina na 40C barevne,bile jak kdy-na 40 nebo 60-to hlavne v lete,kdyz prijde manzelovo „antukove obdobi“
.Rucniky a povleceni na 60.
Jen k te teplote vody-
Ajo,myslim,ze takovy rozdil uz mezi 30-40C na prani neni,neco hodim i na 30..ale chtela jsem jen k tomu,ze 30ti stupnova voda pali.Nepali.Me teda ne
Kdyz maleho koupu tak do 35C voda je tepla,ale pro me na koupani je studena
Ja musim mit snad kolem 45C
a pak si teprve lebedim.
Pradlu zdar! ![]()
Any
Holky muzu vam vsem rict, ze vam zavidim ten vyber teplot a smutne vzpominam na svou „ceskou“ pracku. Japonske pracky perou POUZE ve studene vode!!! Krome toho, ze byste nanosily horkou vodu do pracky rucne, proste pracku neprinutite prat jinak. V zime je voda primo ledova. Co se tyka bakterii - myslim, ze vetsina pracich prasku je zabiji celkem ucine - co me stve je, ze bile pradlo se fakt poradne nevypere, ale neda se nic delat.
Po teple vode v pracce se mi vazne styska, ale kvuli prani v teple vode urcite nejsou lidi zdravejsi - Japoncici ziji urcite dyl nez Cesi…Ale uz ted mam trauma z toho, jak budu prat, kdyz prijde mimco ![]()
Saraai, koukám jako z jara!!!
![]()
To by mě teda fakt nenapadlo, že může být pračka jen na studenou vodu!! A nikde se v Japonsku nedá koupit evropská na teplou?
Aji, jaký spec.prášek jsi dávala proti bakteriím a plísním? Dík. M
Tak praní ve studené vodě fakt nezávidím
zvyk je železná košile,to chápu ![]()
Já peru vílé a světlé oblečení i ručníky na 60tku a barevné na 40tku.Ložní na 90tku.
Malému jsem prala s námi a přidávala jedno máchání navíc.
Gabka
Ahojda, já peru plínky, ručníky a bílé na 60, barevné na 40. Jednou za čas dám plínky na 90.
Když jsem byla na Zélandu, tak tam se v některých domácnostech taky pralo jen ve studené vodě.
Katka
No evropska pracka se tu sehnat da, ale asi bych ji do nasi minikoupelny nenarvala a pak, taky za ni nehodlam platit majland…Co vim, maji ji jen ti, co si za ni neplatili, napr. zamestnanci amba:,–(y, ti co tu pracuji pro velke zahranicni firmy apod. No clovek by nerek, ze do hi-tech Japonska jeste nedorazily pracky na teplou vodu a ustredni topeni. Japonci na me koukali
, jako bych byla z Marsu, kdyz jsem jim vypravovala o nasich zlatych prackach, ktere nejen ze v teple vode perou, ale dokonce si tu vodu na spravnou teplotu samy zahreji
. No zas tu maji spoustu jinych vymozenosti-nasmyslu, o kterych se nam v Evrope jen zda ( stastne zijeme bez nich
).
Taky koukam jak zjara, pracka na studenou vodu, hihi…nebudou to japonske necky? ![]()
Ja peru skoro vsechno na 40, rucniky a lozni na 60. Kapesnik naposledy prala moje mama, kdyz jsem chodila do skolky, od te doby mame papirove ![]()
Pepsi
Lucina píše:
Ručníky se svetrama, no to jsem ještě neslyšela.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Stačí přidat trochu aviváže a nic neškrábe, ale ručník potřebuje určitě víc stupňů než svetr. Lucka
Tak teď zas zírám já, proč myslíš, že ručníky potřebují víc stupňů
Já teda nevím co do nich utíráte, ale my se do ručníků a osušek utíráme po tom co se umyjeme, takže jsou rozhodně čistější než třeba povlečení a nikdo nepsal, že by ho vyvařoval
Neber to jako útok na tebe, jen nechápu to vyvařování ![]()
Kačátko, nestresuj se. Já myslím, že když ty ručníky pokaždém použití necháš pořádně proschnout, nejlépe venku, tak se v nich nedrží bakterie a tudíž nezapáchají a nevyžadují vysokou teplotu praní.
Já je teda peru na 60. Asi je to na zvyku.
Jinak co je s váma, jak pokračujete? M.
Tak já peru bílé i barevné prádlo na 40,pokud malá něco fest zašpiní,tak peru při 60.Jinak,když byla Eli mimčo taky jsem moc neprala při 60.(Mám pračku s programem pro alergiky tak ani větší teploty snad netřeba.) Na 95 jsem prala snad 2× a to když si manžel hodně zašpinil montérky.