Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky, na kolik perete? Já peru ručníky, kapesníky a utěrky, potom samozřejmě pleny na 95 stupňů a teď jsem tu někde zahlédla, že je to zbytečné. Pokud by stačilo na míň, tak to je lepší z hlediska vody i elektřiny. Tak jak to je? Víte někdo? Martina
Ahoj Martino,
já peru ručníky, kapesníky a utěrky na 80 stupňů a prádlo je vyprané dobře. Když jsem prala pleny, tak na 95 stupňů.
Zuza
Normálně peru všechno prádlo na 40 - šetří to barvy i energii na praní, ale ručníky, utěrky a plíny vyvařuju, protože si myslím, že v tom vlhku ve kterém jsou většinu dobu používání se tvoří strašně moc bakterií a plísní, kterých se dá zbavit jenom na vysokou teplotu, nebo desinfekcí. Na desinfikování nejsem umanutá a tak raději vyvařuju.
Evelina
Ahoj, zkopíruju ti jednu větu z povídání k pracímu prášku DonGemini:
Zkušenosti ukazují, že teplota nad 60°C je nutná jen v případě dezinfekce prádla.
Celé to najdeš na www.dongemini.cz . Já peru maximálně na těch 60°, podle toho, jaké se mi sejde prádlo, třeba pokud mám hodně pokakaných plen (teď měla holka průjem, takže pokaděné byly všechny). Když mám jenom počůrané, peru na 40°, ale i tam přidám pokakanou (předepírám předem v ruce). Dřív se pralo ve studené vodě a taky to šlo. Zatím jsme všichni zdraví
.
Čauky Martino,
my pereme ručníky, kapesníky a ložní na 60 stupňů a jsem s tím spokojena, úplně to stačí. Světlé pereme na 40 a barevné prádlo na 30. Moc to nepřehánějte.
Dáša
My pereme světlé na 40, tmavé taky. Když se mi to zdá hodně špinavé tak světlé na 60. Kapesníky peru na 95.
Maky
Ahojky.
Plínky a ponožky peru na 60, ostatní na čtyřicet. Jediné co musím vyvářet jsou posmrkané kapesníky. Na šedesátku se nevyperou.
Karolinka
ahoj,
připojuji se k většině,beru na 40a 60 a prádlo mám krásně čisté.
luka
Ahoj, tak ja peru bile vetsinou na 60, obcas kdyz se sejde vic veci bilych a zaroven choulostivejsich tak i na 40, a barevny za:,–(ne na 40. Kdyz je pradlo hodne spinave tak peru s predpirkou. Na 95 jsem prala bile miminkovske dokud mu nebylo 1mesic pak uz mu peru normalne, akorat v Lovele. Vyjimecne napr. lozni pradlo nebo rucniky peru taky na 95 z duvodu desinfekce, ale to obvykle musi mit nejaky duvod (napr. rucniky po porodu v sestinedeli). Jana
Ahoja,
já peru všechno na 40, jen ručníky a ložní prádlo na 60 a všechno se krásně vypere. A peru v mýdle, takže extra super práškem to není ![]()
Plenky na 95 je fajn prát v šestinedělí, ale pak stejně stačí 60. Ono se nic nemá přehánět…ono platí, čím víc „sterilizujem“, tím jsme náchylnější a o dětech to taky platí. ![]()
U starších praček je někdy problém, že pereš na 40, ale termostat je nepřesný a topné tělísko moc nefunguje, takže pereš de facto na 30 ani o tom nevíš.
Teda ja nevim, ale rucniky peru se svetrama, jinak jsou takove vysisovane a skrabou
Jinak peru na 60 vsechno, jen bile veci obcas vyvaruju, kdyz se holkam zadari je upatlat, tak, ze to jinak vyprat nejde ![]()
Ručníky se svetrama, no to jsem ještě neslyšela.
Stačí přidat trochu aviváže a nic neškrábe, ale ručník potřebuje určitě víc stupňů než svetr. Lucka
Já taky peru bílý aji barevný prádlo na 60 stupňů. Malé peru taky na 60, ale teď to už dávám na na víc, protože se mi zdá, že když si ublinkne, tak se to moc nevypere.
Ahojky,
já peru plínky, ručníky a povlečení na 60 stupňů, zbytek na 40 stupňů. A plínky jednou za čas peru na 90 stupňů, ale fakt jenom občas, akorát v šestinedělí jsem je prala vždycky na 90 stupňů.
Veronika