Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jessikka jj stačí jedna podmínka a nemusí mu být 12 let. Tam je věk nasazený jen při sezení jako spolujezdec bez autosedačky/podsedáku.
@jessikka pro jizdu bez podsedaku staci splnit jednu podminku. Tedy vahu nebo vysku. U 150 cm vysokeho ditka bych se nebala. Problem ale podle me je mensi dite ale obezni, ktere by se diky vysce uskrtilo na pasu. To bych nechala alespon na tom podsedaku i kdyz to zadna vyhra neni. Vek se neresi. 12let bylo pro predni sedadlo bez sedacky ale tusim uz to tam neni ![]()
@HankaHK píše:
Akorát by mě zajímalo, když má synovec cca 38kg v 9 letech a má 130cm tak kam s ním?
autosedačka nebo podsedák který by ho unesl, nebo nic. Váhu splňuje
@Bejbyy a co potrebujes vedet o 0-18? Sdruzena kategorie, nekdy kompromis, pro nektere deti (ktere vyrostou z vajicka a nesplnuji podminky na jizdu po smeru) nezbytnost ![]()
@HankaHK teoreticky by mohl jezdit bez sedacky ale prakticky bych ho dala na podsedak aby se mi neuskrtil na pasu. Na dospely pas je 130cm proste malo ![]()
@ynax no právě že váhově už není na žádnou sedačku, ale když si sedne do auta jen tak, tak mu pásy jdou přes krk, takže babo raď. Zase v sedačce při větší váze hrozí prasknutí plastů ne?
@kate02 píše:
Jinak my když jsme řešili, jak bychom řešili třetí dítko v autě, tak prostě jeden z prcků by jezdil vepředu v autosedačce a jeden dospělej vzadu mezi sedačkama…
Zkus si to, fakt ohromný pohodlí.
Nám se sice tri dozadu vejdou, ale mně vadí, že nevidím na malýho, musím koupit aspoň zrcátko
@ynax píše:
@jessikka jj stačí jedna podmínka a nemusí mu být 12 let. Tam je věk nasazený jen při sezení jako spolujezdec bez autosedačky/podsedáku.
Ten věk už tam nefiguruje - přesně od doby co se zavedla povinnost sedaček.
@kačenka1 píše:
Zkus si to, fakt ohromný pohodlí.Nám se sice tri dozadu vejdou, ale mně vadí, že nevidím na malýho, musím koupit aspoň zrcátko
Já tak jezdím a jde to… raději oželím svoje pohodlí, než bezpečnost svého dítěte ![]()
@HankaHK jestli mu jdou pásy přes krk, dala bych ho na podsedák - alespoň na ten, co je do 36kg
@kačenka1 píše:
Zkus si to, fakt ohromný pohodlí.Nám se sice tri dozadu vejdou, ale mně vadí, že nevidím na malýho, musím koupit aspoň zrcátko
já si to zkusila, neboj… Ale pořád je pro mě důležitější bezpečnost dětí, než moje pohodlí… ![]()
@JayLee píše:
Tak ja nemam problem s velikosti auta to mam vic nez velke jak pro sedacku a podsedak ale uprimne me zajimalo to od kdy se muze pouzit ten podsedak na dcerku kdyz ji bude za 2 mesice 5 let a zda se smi pouzit vepredu nebo jen vzdau pac v hodne autech potkavam jak rodice vozi deti jen na podsedaku a podstatne mladsi nez je ta nase takze sama tápu jak to teda jezda ji muzu vozit v autosedacce porad nebo uz muzu podsedak a kde ma teda sedet
Autosedačka 15 - 36 je stejná kategorie jako podsedák, takže teoreticky na podsedák můžeš posadit už 2,5 letý dítě, který má 15 kilo… ![]()
@JayLee píše:
Tak ja nemam problem s velikosti auta to mam vic nez velke jak pro sedacku a podsedak ale uprimne me zajimalo to od kdy se muze pouzit ten podsedak na dcerku kdyz ji bude za 2 mesice 5 let a zda se smi pouzit vepredu nebo jen vzdau pac v hodne autech potkavam jak rodice vozi deti jen na podsedaku a podstatne mladsi nez je ta nase takze sama tápu jak to teda jezda ji muzu vozit v autosedacce porad nebo uz muzu podsedak a kde ma teda sedet
manžel vozí naší 4 letou na podsedáku už tak rok ve předu má 2 místné auto navíc naše už váží 24 kg takže v pohodě jo a u těch 3 děti je také v tom zákoníku že pokud je v autě málo místa může to nejstarší jet bez zádržného systému což teda mi využíváme páč váží 35 kg a měří 145 cm takže už to neřešíme má 11 let
@JayLee muze se pouzit kdekoliv a teoreticky od 15kg. Vzdy by se ale mela resit i vyska ditete. Protoze trilety se jiste uskrti na pase pri prvnim pribrzdeni. Pokud tu moznost mas podsedak vubec nepouzivej (kez uz by konecne prijali novelu, ktera ma podsedaky zakazat). Vidam i vajicka po smeru jizdy i nepripoutane deti v horsim pripade jeste stojici mezi prednimi sedadly, ale myslim ze neni dobre to povazovat za normu
![]()
@jessikka píše:
@martina.se Takže dítě, aby mohlo jezdit úplně bez autosedačky, musí splnit jen jednu podmínku? 150 cm? Co když neváží 36 kg? A myslela jsem, že mu musí být i 12 let…
musí mít víc jak 150 cm nebo víc jak 36 kg - samože s tou váhou opatrněji - nějaké širší dítko, co má 120 cm bych bez sedačky nevezla. Spíš jede o tu výšku. 12 let je podmínka pro přední sedadlo, nikoliv pro jízdu bez pásů. Můj má cca 144 cm - ještě ho přeměřim, sedačku má pořád, ale holka asi stihne dorůst..
@ynax @martina.se. pokud ctu dobre tak tech 12 let uz tam neni ![]()
http://business.center.cz/…st1h2d1.aspx
Příspěvek upraven 02.04.14 v 13:50