Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
První věc je probrat to s otcem, nejlíp napřed bez přítomnosti dcerky.
Bude záležet na tom, jestli by ji do péče chtěl nebo ne.
V každém případě bych navrhla dost intenzivní kontakt (taky záleží na otci samozřejmě), ať má dcerka trošku reálnou představu a ne růžový ideál, jak tu už zaznělo. Víkendy, jarní prázdniny… Dítě potřebuje oba rodiče a občas taky vymezit hranice, pokud je otec v pohodě, tak jí to nejspíš prospěje tak jako tak.
Mám dceru 7 a půl a nemyslím si, že by slečny v tomhle věku měly fakt reálnou představu o takovéhle změně, i když samozřejmě každé dítě je jiné. („Já nic nesmím“ a „nejsem tvoje dceruška“ občas slyším taky, ta naše má teda „smůlu“, že její otec s námi bydlí a variantu, že se přestěhuje ke kamarádce, jsme jí zamítli.)
@Knihomyš píše:
První věc je probrat to s otcem, nejlíp napřed bez přítomnosti dcerky.
Bude záležet na tom, jestli by ji do péče chtěl nebo ne.
V každém případě bych navrhla dost intenzivní kontakt (taky záleží na otci samozřejmě), ať má dcerka trošku reálnou představu a ne růžový ideál, jak tu už zaznělo. Víkendy, jarní prázdniny… Dítě potřebuje oba rodiče a občas taky vymezit hranice, pokud je otec v pohodě, tak jí to nejspíš prospěje tak jako tak.
Mám dceru 7 a půl a nemyslím si, že by slečny v tomhle věku měly fakt reálnou představu o takovéhle změně, i když samozřejmě každé dítě je jiné. („Já nic nesmím“ a „nejsem tvoje dceruška“ občas slyším taky, ta naše má teda „smůlu“, že její otec s námi bydlí a variantu, že se přestěhuje ke kamarádce, jsme jí zamítli.)
U otce bude mít zase macechu, tak nevím, jestli si výrazně polepší.. Pravděpodobně zničí vztah i jim
@markytka3 píše:
@růžový achát „@pohledzdruhestrany“ koukam, ze neumite moc cist, prani zit u otce je z hlavy dcery a ne matky. ono pochopit psany text je obcas tezke, obzvlast, kdyz clovek misto rady si chce kopnout … ale, coz, ne kazdemu do vinku byla dana inteligence a empatie…Příspěvek upraven 03.01.19 v 19:39
že ty máš podobnej problém s nabíječem/dětma, tak to tak prožíváš
Zakladatelko, nevím, jak u vás probíhal rozvod, jak fungoval taťka dcerky po Vašem rozchodu, za jak dlouho po rozvodu do Vašeho života vstoupil Tvůj přítel. Chování Tvé holčiny bych přirovnala k velkému bojkotu ze změn, které jí v životě zasáhly, odchod taťky, možná byla nějaký ten měsíc, rok s Tebou a sourozenci sama, někdy se stane, že opuštěný partner na přechodnou dobu své děti postaví do role „svého životního partnera“ a pak ty děti velmi špatně akceptují nový dospělý element v rodině. Těch důvodů, proč se Tvoje dcerka chová může být spousty a jen Ty sama víš co bylo a nebylo. V každém případě 8mi leté dítě není dítě bez názoru a myslím si, že čím více budeš zakazovat, přikazovat, tím se Ti bude stavět na zadní. S bio otcem bych se o samotě sešla, snažila se probrat všechny možnosti, rozhodně bych v této chvíli neuvažovalo o změně péče, i když věřím, že někdy je dcerka na přetržení vejpůl a že to vše člověka tam někde uvnitř strašně bolí. Trvala bych spíše na intenzivnější styku taťka - dcera a nechala všemu potřebný čas. Děti to mají prostě občas tak, že si myslí, že doma musí poslouchat, ale jinde bude kvést jiná pšenka a budou si moci dělat co chtějí, ale ono to tak v reálu není. Dej tomu všemu potřebný čas, opravdu.
A ty zdejší komentáře typu že jsi špatná mamina, protože vyměníš dítě za nabíječe, apod. naprosto ignoruj, to jsou stále stejné nicky, které se do každá nové diskuse chodí předvést a kdoví, jaká životem zhrzlá duše za tím monitorem při psaní takového příspěvku vůbec sedí.
@pohledzdruhestrany píše: že ty máš podobnej problém s nabíječem/dětma, tak to tak prožíváš
Jezismarja
to je zase blbost ![]()
@pohledzdruhestrany píše: že ty máš podobnej problém s nabíječem/dětma, tak to tak prožíváš
@markytka3 píše:to je zase inteligentni komentar
ostatne jako vetsina vasich
myslim, ze jste dobry adept na Ynteligenta emimina ci Blbku emimina
![]()
![]()
vite, ne vsichni mysli prirozenim tam dole, na druhou stranu, mnozi jako vy ho maji i misto hlavy, tak neni divu, ze je nic jineho nenapada
„Dobry den, měla bych dotaz ohledně nezvladatelneho dítěte, které nevím proč ničí můj vztah s přítelem.“
Fakt nevím, co na tom chceš analyzovat, ty tvoje sluníčkový a chápavý komentáře jsou jen přetírání hovna, aby míň smrdělo.
@růžový achát píše:
Chudáci rodiče, při souloži vznikl vedlejší produkt dítě a teď jak se ho zbavit
tolik tupych lidi, co se zde vyrojilo
vsimli jste si, ze autorka jiz delsi dobu se nevyjadrila? .. proc asi!? … ![]()
@růžový achát píše:
Chudáci rodiče, při souloži vznikl vedlejší produkt dítě a teď jak se ho zbavit
chudaci partneri tech rodicu ![]()
@pohledzdruhestrany píše:… kdyz uz analyza, tak v prvnim prispevku nici a o dalsi dal uz priznava, ze je znicen a pritel s nima neni… ano, jsem chapava, a verte, zivot mi to hodne ulehcilo, nez byt namyslena nula, ktera si mysli, ze snedla vsechnu moudrost sveta… vetsina z vas jen umi kydat nadavky, na nic vic se bohuzel nezmuzete, kazdy by se k te veci postavil jinak, ja povolila, jiny zatrhl, ale nikde neni prece psano, co je dobre a co spatne. proste jiny pohled na situaci. a jen stoupove jine nazory zesmesnuji a ponizuji. nerikam, ze me reseni situace je spravne, ale hned autorku spinit - to je pro mne znamka hloupeho cloveka… a to, ze vase komentare jsou plne vulgarit, urazek a nemaji hlavu ani patu, o tom zadna… takto se ve virtualnim zivote projevuji zivotni nuly, ktere si zvedaji sve nulove ego.
„Dobry den, měla bych dotaz ohledně nezvladatelneho dítěte, které nevím proč ničí můj vztah s přítelem.“Fakt nevím, co na tom chceš analyzovat, ty tvoje sluníčkový a chápavý komentáře jsou jen přetírání hovna, aby míň smrdělo.
p.s. nevim ,jestli muj zivot a nazory jsou slunickove, ale je fakt, ze bych nemenila. ![]()
@markytka3 píše: … kdyz uz analyza, tak v prvnim prispevku nici a o dalsi dal uz priznava, ze je znicen a pritel s nima neni… ano, jsem chapava, a verte, zivot mi to hodne ulehcilo, nez byt namyslena nula, ktera si mysli, ze snedla vsechnu moudrost sveta… vetsina z vas jen umi kydat nadavky, na nic vic se bohuzel nezmuzete, kazdy by se k te veci postavil jinak, ja povolila, jiny zatrhl, ale nikde neni prece psano, co je dobre a co spatne. proste jiny pohled na situaci. a jen stoupove jine nazory zesmesnuji a ponizuji. nerikam, ze me reseni situace je spravne, ale hned autorku spinit - to je pro mne znamka hloupeho cloveka… a to, ze vase komentare jsou plne vulgarit, urazek a nemaji hlavu ani patu, o tom zadna… takto se ve virtualnim zivote projevuji zivotni nuly, ktere si zvedaji sve nulove ego.p.s. nevim ,jestli muj zivot a nazory jsou slunickove, ale je fakt, ze bych nemenila.
@markytka3 píše: … kdyz uz analyza, tak v prvnim prispevku nici a o dalsi dal uz priznava, ze je znicen a pritel s nima neni… ano, jsem chapava, a verte, zivot mi to hodne ulehcilo, nez byt namyslena nula, ktera si mysli, ze snedla vsechnu moudrost sveta… vetsina z vas jen umi kydat nadavky, na nic vic se bohuzel nezmuzete, kazdy by se k te veci postavil jinak, ja povolila, jiny zatrhl, ale nikde neni prece psano, co je dobre a co spatne. proste jiny pohled na situaci. a jen stoupove jine nazory zesmesnuji a ponizuji. nerikam, ze me reseni situace je spravne, ale hned autorku spinit - to je pro mne znamka hloupeho cloveka… a to, ze vase komentare jsou plne vulgarit, urazek a nemaji hlavu ani patu, o tom zadna… takto se ve virtualnim zivote projevuji zivotni nuly, ktere si zvedaji sve nulove ego.p.s. nevim ,jestli muj zivot a nazory jsou slunickove, ale je fakt, ze bych nemenila.
no třeba tahle podnětná debata včetně velmi nesluníčkových názorů pomohla zakladatelce se zamyslet nad tím, jestli náhodou při výchově nepreferuje potřeby partnera, respektive snahu o to, aby jí partner neopustil (s tím opuštěním je to dle popisu zakladatelky divné, třeba doufá, že až dcerku vylifruje, tak se partner vrátí), nad zájmy dítěte
třeba to tak není, ale určitá pravděpodobnost tu je, a třeba má zakladatelka sebereflexi, zamyslí se nad tím a nám haterům se podařilo zachránit jeden šťastný dětský život
![]()
@pohledzdruhestrany a treba je to dalsi prispevek trolla, aby emimino neztratilo navstevnost
, jako je zde nekolik mesicu zvykem. clovek, kdyz si precte jen autorciny reakce, tak na prvni pohled prestava neco stymovat …
@Keyllah píše:píše někdo, kdo uráží pomalu v každém příspěvku a o jiném napíše, že je tupý nebo adept na Ynteligenta emimina ci Blbku emimina
… no pokud jste si vsimla, jedna se o reakci na prispevek, ktery mne urazi, autorka nikoho neurazi, jen zada o radu a hned je tu osocovana a urazena … vidite ten rozdil? … fakt nechapu lidi, co maji potrebu za kazdou cenu nekoho urazet, … je tu plno diskusi, ktere nejsou me gusto a myslite, ze mam potrebu autorky urazet, prectu si dotaz, v duchu si reknu, to je zase nejaka blbka/naivka/… a tema zavru, … v jednom mate pravdu, ve svem prisevku jsem se snizila na uroven druhestrany …
Nejdříve bych zkusil vymítače, dítě může být klidně posedlé nějakým démonem. No a pokud by to nepomohlo, tak jedině razantní změna výchovného způsobu, nebo rovnou změna prostředí. Pokud by se s otcem domluvit dalo, nevidím důvod, proč nepřenechat výchovu jemu.