Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Vím že můj finanční poradce razí heslo, že když mám levnou hypotéku, mam investovat peníze raději do něčeho jiného, než dávat např. mimoradne splátky. No stejně si jdu po svém, když mi ta splátka sníží úrok o 500 měsíce, tak jsou to prachy, které bych někde na sporáku nedostala. Takze pokud nemáš nějakou investici v nejbližších par letech, zreba auto, na které by sis pak musela brát úvěr, tak bych ti hypo klidně doplatila. Je pravda, že teď tam musíte platit úrok 00prd, ale mají ti ležet jen tak na účtu?
Jo a relativně vysoké sumy nedávám podílové fondy atd, jak by ti taky určitě někdo poradil. Sice je tam lákavý výnos, ale také riziko a na to jsou ty peníze určené na bydlení moc vzácné…
To záleží kolik máte nasetreno a jestli máte do čeho jiného investovat. Pokud peníze jen tak leží na nějakém účtu, tak bych hypo splatila, ale nechala bych si samozřejmě nějakou rezervu. Před pár měsíci jsem udělala to samé. A to i z toho důvodu, že dokud má člověk hypotéku tak není vlastně vlastníkem nemovitosti.
@Anonymní píše:
Má někdo zkušenost s předčasným splacením hypotéky? Hodnotíte to jako dobrý krok? Zcela upřímně: ekonomika mi je cizí, ale i jako laika mě děsí současné prognózy - Piráti, kteří chtějí snížit schodek rozpočtu hyperinflací atd. Máme nasetrene nějaké peníze a docela se bojím, abychom o ně kvůli něčemu takovému nepřišli. Proto uvažuji o tom „investovat“ je do předčasného splacení hypotéky (zbývá nám na hypotéku doplatit 460 tisíc za 4 roky). Děkuji za názory. Prosím ponechat anonym kvůli financím.
A to jsi nastudovala v letáku SPD nebo kde? ![]()
@Anonymní píše:
Má někdo zkušenost s předčasným splacením hypotéky? Hodnotíte to jako dobrý krok? Zcela upřímně: ekonomika mi je cizí, ale i jako laika mě děsí současné prognózy - Piráti, kteří chtějí snížit schodek rozpočtu hyperinflací atd. Máme nasetrene nějaké peníze a docela se bojím, abychom o ně kvůli něčemu takovému nepřišli. Proto uvažuji o tom „investovat“ je do předčasného splacení hypotéky (zbývá nám na hypotéku doplatit 460 tisíc za 4 roky). Děkuji za názory. Prosím ponechat anonym kvůli financím.
Peníze investovat a nesplacet. Teď ti třeba zbývá 460 tis, které pro nás před 5 lety když jsme měli dohromady 70 tis/měsíc bylo hodně, ale aktuálně máme cca 150 tis/ měsíc (v čistém). Hypo se změnou úroku zvýšila o 2 tis, ale příjem zdvojnásobil. Celkove úroky dělají stále cca 500-600 tis a za dalších 5 let budeme mít zas vyšší platy (dělám ve sféře IT)a ty úroky budou oproti příjmu prd. Co se mi jeví jako fajn je hypo od airbank, protože to můžeš jakoby předběžne splácet, ale zároveň ty peníze nad kdykoliv vybrat. Takže se vlastně zbavis částečně úroku a zároveň je mas stále k dispozici pro potreby investice. Tohle jsem ale do podrobná nestudovala, protože máme ještě na dlouho fix. Ale zase chápu, ze pokud někdo šetří z malého rodinného příjmu, tak tam je to fuk a radši bych splatila hypo, protože ztráta v investici napr 300 tis je bude mrzet mnohem víc než me.
Splatili jsme hypotéku po roce od podepsání půjčky poté, co jsem prodala byt. Měla jsem…
Příspěvek upraven 11.03.26 v 15:25
@Anonymní píše:
Splatili jsme hypotéku po roce od podepsání půjčky poté, co jsem prodala byt. Měla jsem cenu, pod kterou jsem nechtěla jít i kdyby se měl prodat o rok později. Zůstaly mi pak miliony na účtu a představa, že bych je strkala do nějakého fondu s žádnou garanci výnosů, dalších dvacet let splácela hypotéku a na mateřské měla hovno.Spím teď s klidnou hlavou a peníze z následujících let bez hypo jsme dali do rekonstrukce podkroví.
A víš co je inflace? Jako chápu, že se ti nechce strkat někam peníze, my investovali do dluhopisů a možná teď o to přijdeme (už nikdy více!), ale jsou i relativně spolehlive investice, které ti vyrovnají aspoň tu inflaci.
Peníze tvoří další peníze.
Největší hloupost je splatit hypotéku před očekávanou vyšší inflací. Ta inflace neznehodnocuje pouze úspory, ale také dluhy. Ty úspory vám můžou vydělat a zároveň inflace „sežere“ hypotéku.
@Anonymní píše:
A víš co je inflace? Jako chápu, že se ti nechce strkat někam peníze, my investovali do dluhopisů a možná teď o to přijdeme (už nikdy více!), ale jsou i relativně spolehlive investice, které ti vyrovnají aspoň tu inflaci.
Já investoval do akcii, aktuálně za 250 tis mám 400 během 3 let. Ale věděla jsem do čeho jdu a rozhodne ne nějaká Sazka
Řešili jsme teď podobné a dospěli k tomu, že v době, kdy je inflace 3 % (a pravděpodobně bude brzy mnohem vyšší) a já mám hypo pod 2 %, tak nejlepší peníze jsou půjčený peníze. Tudíž jsme úspory vzali a koupili za ně další malou nemovitost. Hypo rozhodně nemáme na krev, nedlužíme milióny a na účtu nám zůsala dostatečná rezerva, abychom s ní dokázali při výpadku příjmů normálně fungovat a dost dlouho splácet. Ano, dlužíme za byt furt, ale není to náš jedinej byt a částka není taková, abych z ní nespala. Před deseti rokama, kdy jsme si ji půjčovali, byla vzhledem k příjmům výrazně vyšší a šli jsme do toho na dvacet let.
@Anonymní píše:
A víš co je inflace? Jako chápu, že se ti nechce strkat někam peníze, my investovali do dluhopisů a možná teď o to přijdeme (už nikdy více!), ale jsou i relativně spolehlive investice, které ti vyrovnají aspoň tu inflaci. [/citace
Hypo byla 2.65 a inflace podobně. Nevěřím na zázračné zbohatnuti z investic a už vůbec ne u produktů, které nabízí v ČR. Fondy které vedou odborníci jako Miloš filip ano, ale vstup je od nekolika milionů. Radsi ty peníze strčím do stroje, který bude vyrábět a produkovat zisk
Obnovuju diskuzi, i když s trochu jiným dotazem. Jak je to s předčasným splacením hypotéky? Jakou částku člověk vlastně zaplatí? Když bych si teď vzala hypotéku s úrokem třeba 4,5 s fixací na 3 roky a za ty 3 roky byla úroková sazba třeba 2,5 a já chtěla hypotéku předčasně splatit. Platí se ta částka přepočítaná na ten nižší úrok nebo ta, která byla vypočítana na začátku? Snad to je srozumitelně napsané ![]()
@LolaAA banka Ti to vyčíslí a dle mého je to z toho původního úroku, protože je to v době fixace. Ten případný nový úrok by platil až po uplynutí fixační lhůty. Ale možná se pletu nebo vysvětluji dostatečně.
Platí se anuitní splátka, tzn. Že v každé splátce umořuješ jistinu a platíš úrok z aktuální výše dluhu. Takže, když budeš chtít doplatit, je jedno jaký je úrok, doplatíš neumořenou jistinu.
Aha. Takže kdybych si nejdřív tu hypotéku přefinancovala na ten úrok 2,5 třeba na 3 roky a chtěla to splatit na konci toho období. Tak už by se na to vztahoval ten nižší úrok a přepočítalo by se to? Vůbec se v tom nevyznám.