Prediabetes - co teď?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
29.8.22 08:43

Jinak kdyby to někoho zajímalo, tak cukr při kontrole jsem měla v pořádku (glykovaný hemoglobin posledně 35), ale intenzivně pracuju na hubnutí (strava, pohyb) a jde to docela rychle dolů (rozhodně nehladovím, jím naopak podle jídelníčku nutriční terapeutky, která mě v něm krmí ostošest :mrgreen: ). Ale opravdu denně mám pohyb. A plánuju hubnout stále dál, dokud nebudu v normě a nebo jen pár kilo nadváhy. Pro mě to znamená ještě tak 10 kg zhubnout minimálně. Držte mi palce, ať mám cukr v pohodě už napořád.:)

Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.8.22 08:45
@Anonymní píše:
Taky mám diagnostikovaný prediabetes, ale hodnoty např. 6.3 a dlouhodobý cukr 37 (což je hodnota „zdravého“ člověka") Váhu jsem snížila o dvacet jedna kilo a popravdě, zatím ranní cukr stále kolem 6. Kdyby zakladatelka chtěla si o tom třeba popsat, nějak se společně třeba podporovat, budu ráda. Taky se v tom trošku plácám, věk 34 a nadváha ještě velká, pracuji na tom a tajně doufám, že se toho zbavím, alespoň na pár let.

Jo a 21 kg je úžasný výsledek! Gratuluju. :srdce: :* Nevím kolik máš teď, ale shodit 21 je přeci dost.

Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
5
9.12.22 10:05
@Anonymní píše:
Neznáte někdo knihu Skoncujte s cukrovkou! od Joel Fuhrmana? Myslíte si, že to může pomoct?

Skoncujte s cukrovkou! je nejlepší v češtině dostupná kniha o vlivu stravování na diabetes. Alespoň zezačátku to ale ještě chce vyvarovat se ořechů, semínek a avokáda. Po obnovení senzitivity na inzulin a dosažení BMI pod 23 lze opatrně v malém množství tyto potraviny občasně zkusit zařadit.
Celkově nejlepší jsou Mastering Diabetes a Dr. Neal Barnard's Program for Reversing Diabetes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.3.23 19:11

Ahoj, naměřili mi nalačno hodnotu 6. Nadváhu mám max 10kg. V rodině cukrovka není. Plánujeme těhotenství. Co teď? Mám držet přísně tu spec. dietu? Těch 10kg zhubnout zvládnu. V těhotenství se ale moc hýbat nesmím, bude rizikové už tak (předchozí předčasný porod.), tak to zase naberu… Nemůže mi těhotenství tu cukrovku rozjet a už ji mít? :,( Děkuju za rady.

• Citovat
  • Upravit
6.5.23 16:35

prediabetes a alkohol

Mám dotaz a prosbu, je-li někde na netu jídelníček, recepty pro prediabetiky, našla jsem jen pro diabetiky.
Zjistili mi zvýšený „dlouhý cukr“ v hodnotě 42, jinak glukóza na lačno 4,60, což je v pořádku, pak ještě ztučnělá játra (GGT) 1,34, tak se chci zeptat, jak je to se stravou, jestli musí být opravdu tak hodně přísná dieta a jak je to s příležitostným alkoholem, jestli vadí alkohol třeba 1-2× za měsíc za situace, když se budu opravdu poctivě dietně stravovat, víc hýbat…Jinak - nadváhou netrpím, mám podezření, že to všechno mám ze stravování, které jsem teď poslední půl rok hodně zanedbávala (nepravidelná strava, převládající pečivo a sladkosti) a málo pohybu při hodně sedavém zaměstnání.
Děkuji za rady :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
6.5.23 17:00

@Iveta Černá
Tak alkohol není optimální, tady je to popsáno.
Max bych si dala tak deci suchého bílého
 http://www.diabetickaasociace.cz/…hol-ano-ale/

• Citovat
  • Upravit
116297
6.5.23 17:02
@Iveta Černá píše:
Mám dotaz a prosbu, je-li někde na netu jídelníček, recepty pro prediabetiky, našla jsem jen pro diabetiky.
Zjistili mi zvýšený „dlouhý cukr“ v hodnotě 42, jinak glukóza na lačno 4,60, což je v pořádku, pak ještě ztučnělá játra (GGT) 1,34, tak se chci zeptat, jak je to se stravou, jestli musí být opravdu tak hodně přísná dieta a jak je to s příležitostným alkoholem, jestli vadí alkohol třeba 1-2× za měsíc za situace, když se budu opravdu poctivě dietně stravovat, víc hýbat…Jinak - nadváhou netrpím, mám podezření, že to všechno mám ze stravování, které jsem teď poslední půl rok hodně zanedbávala (nepravidelná strava, převládající pečivo a sladkosti) a málo pohybu při hodně sedavém zaměstnání.
Děkuji za rady :-).

Kolik a jaký alkohol?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.5.23 19:58

@aiwwa
Alespoň to suché bílé 2dc nebo půl l světlého piva :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116297
6.5.23 20:01
@Iveta Černá píše:
@aiwwa
Alespoň to suché bílé 2dc nebo půl l světlého piva :-)

Na pivo se vykašli, to je kalorická bomba, v půl litru kolem 25 g sacharidů. Víno bych si v pohodě dala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.5.23 20:05

@aiwwa
Tak to jsem chtěla „slyšet“ :-). Díky :-). A je někde nějaký jídelníček pro prediabetiky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116297
6.5.23 20:06
@Iveta Černá píše:
@aiwwa
Tak to jsem chtěla „slyšet“ :-). Díky :-). A je někde nějaký jídelníček pro prediabetiky?

Já myslím, že nic nezkazíš, když budeš držet diabetickou dietu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.5.23 20:09

@aiwwa No, ono je to celkem podobné, tak uvidím, jak vydržím. Teď je to šílený, 2 týdny nejím vůbec sladké, pečivo jen trochu a celozrnné, tak je o boj :-(.
Ale díky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116297
6.5.23 20:12
@Iveta Černá píše:
@aiwwa No, ono je to celkem podobné, tak uvidím, jak vydržím. Teď je to šílený, 2 týdny nejím vůbec sladké, pečivo jen trochu a celozrnné, tak je o boj :-(.
Ale díky :-)

To zvládneš :kytka:

Příspěvek upraven 02.12.24 v 23:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
6.5.23 21:00
@Anonymní píše:
Ahoj holky,jdu si pro radu. Zjistili mi prediabetes. HbAc 39 a glukóza 5,38 (norma do 5,60). Děsí mě hlavně to HbAc, tedy dlouhý cukr. Je pravda, že už jsem obézní (mám 89 kg na 167 cm) a poslední půl rok stres a špatný režim. Samozřejmě mě to vyděsilo a už dnes jsem začala sportem, dietou. Mám strach, že už se to nedá zvrátit a budu mít cukrovku. Znáte třeba někoho, kdo prediabetes měl a spravilo se to potom, co se kousl a začal se sebou něco dělat? Věk 32.:(

Možná blbý dotaz, ale nejsou ty hodnoty ok? Zvýšený cukr je od 5,6, což ty nemáš, a hba1c od 40 a výše, ne? podle těch hodnot mi. prijdes zdravá. Nebo kolik jsou normy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116297
6.5.23 21:25
@obycmamca píše:
Možná blbý dotaz, ale nejsou ty hodnoty ok? Zvýšený cukr je od 5,6, což ty nemáš, a hba1c od 40 a výše, ne? podle těch hodnot mi. prijdes zdravá. Nebo kolik jsou normy?

Reagujes na starý dotaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast