Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Se taky vetřu. Neměl by, prosím, někdo kontakt na nějakého rozumného urologa na Severní Moravě? Nejlíp Nový Jičín, Frýdek, Ostrava a okolí?
Mám v kabelce žádanku od dětské, a urolog u nás je ras. Syn má 7, zúženou předkožku, ale jinak bez problému. Navíc asperger, takže na sebe stejně nedá sáhnout.
@KristynaTita píše:
@gin 124Pan Janeček mi na muj mejl odpovedel toto:
„Maminko, se zcela klidným svědomím Vám sděluji, že pokud synek nemá problémy, tj. volně močí a neměl zánět předkožky NENÍ POTŘEBA V TOMTO VĚKU DĚLAT COKOLIV!!!
Zdravím. LJ."
Jistě, v rámci toho, že jednou bude nutné předkožku přetáhnout je dobré předkožku "rozcvičovat“, tj. naznačovat přetahování, ale to je lepší mamince ukázat.
Je to dost zvláští, že primář z nemocnice doporučuje jinak, než dětská doktorka.
Co se týče toho močení, to jsem někde četla, že může vadit. Ale jako holka pamatuji, že kluci čůrali a schválně si drželi ty předkožky, takže se jim nafoukly předkožky jak veliký balónky a pak až to pouštěli. Myslím, že z toho neonemocněli ale jako holka jsem se bála, aby jim to neprasklo. Stejně jak může prasknout balonek na pouti. Dělali to pravidelně, kluci na venkově, kam jsem jezdila na prázdniny. Potom v pubertě, někdy v mých 13 už kluci naopak čůrali a vždycky tu předkožku předtím si stáhli. Pak s ní dělali jiště něco jinýho. To bylo v době, když bych se před klukama styděla, čůrat jsem šla jedině sama, ale nevadilo mi, když mi to ukázali. Takže ani to nafukování předkožky do balonku nebude tak nebezpečné.
@JankaMk Mne to zvlastni neprijde. Nazory lekaru jsou mnohdy diametralne odlisne co se tyce cehokoliv. Az mam dite, uvedomuji si to cim dal vic, az mi z toho jde hlava kolem a jsem z roho pri nejmensim rozlazena.
@KristynaTita píše:
@JankaMk Mne to zvlastni neprijde. Nazory lekaru jsou mnohdy diametralne odlisne co se tyce cehokoliv. Az mam dite, uvedomuji si to cim dal vic, az mi z toho jde hlava kolem a jsem z roho pri nejmensim rozlazena.
Chápu, že různí lékaři doporučují stahovat od různého věku. Ve věku roku někteří doporučí, jiní doporučí s velkou opatrností nebo to jen připustí jako možné, jiní jsou zásadně proti. Tohle trošku chápu. Ale nechápu, že může doktorka tvrdit, že by mu mohli onemocnět ledviny. Jak jsem psala, kluci už větší tak normálně čůrali, naschvál si předkožku vzadu drželi, takže se vyčůrali do ní, nafoukla se a pak to teprv pouštěli. Obrovský balony to byly, fakt jsem se bála, aby jim to neprasklo. Že by z toho onemocněly na ledviny to fakt ani náhodou. Ale u malých dětí možná ano, když by se vůbec nevyčůral, jen by to kapalo, velkým tlakem by to musel tlačit, tak třeba by se to vracelo do ledvnin, infekce nevyprázdněného močového měchýře. Pokud ale normálně byl schopen se vyprázdnit, tak ta doktorka normálně lhala. Nic jiného než vymýšlení si. Což bych netolerovala, našla si jinou. Vůbec by mi vadila doktorka, který nemůžu důvěřovat.
@analoja píše:
Se taky vetřu. Neměl by, prosím, někdo kontakt na nějakého rozumného urologa na Severní Moravě? Nejlíp Nový Jičín, Frýdek, Ostrava a okolí?
Mám v kabelce žádanku od dětské, a urolog u nás je ras. Syn má 7, zúženou předkožku, ale jinak bez problému. Navíc asperger, takže na sebe stejně nedá sáhnout.
Sry, co je prověřeno, je ten primář Janeček. Myslím, že nejblíže k Vám ordinuje i v Tynisti nad orlicí, ale to je pořád daleko. Navíc většina zákroků se dělá pouze ve FN, a tam si jedou podle svého- potřebují tu dětskou kůži na jiné využití.
Z toho je patrné, že u Vás moc možností nemáte- buďto FN nebo někam jet…Ale jestli to má syn zúžene, tak vyzkoušejte konzervativní metody a procvičovani. Spoustě dětem se to vyřeší samo kolem 10 let.
ZALOŽ VLASTNÍ VLÁKNO s dotazem na tu Ostravu a okolí a třeba dostaneš dobrý tip, který pomůže i někomu jinému. ![]()
@Tomášek8 píše:
Sry, co je prověřeno, je ten primář Janeček. Myslím, že nejblíže k Vám ordinuje i v Tynisti nad orlicí, ale to je pořád daleko. Navíc většina zákroků se dělá pouze ve FN, a tam si jedou podle svého- potřebují tu dětskou kůži na jiné využití.Z toho je patrné, že u Vás moc možností nemáte- buďto FN nebo někam jet…Ale jestli to má syn zúžene, tak vyzkoušejte konzervativní metody a procvičovani. Spoustě dětem se to vyřeší samo kolem 10 let.
ZALOŽ VLASTNÍ VLÁKNO s dotazem na tu Ostravu a okolí a třeba dostaneš dobrý tip, který pomůže i někomu jinému.
Mně jen láme hlavu ten asperger. Podíval jsem se na to. Je to podobné autismu, ale moc chytrý z toho nejsem.
Nejhorší je, že jsem se v tom v pár bodech našel, jako bych byl sám ten asperger. Jenže, když jsem byl děcko, tak o tom psychologové ještě u nás ještě o tom nevěděli, já ten pojem včera večer viděl poprvé.@analoja píše:
@KristynaTita píše:
@JankaMk
Doktori jsou casto preventivne preventivni.
Jenže být preventivní neznamená, že by měli zrovna mrzačit pohlavní orgány. Já jako děcko vzpomínám na naši dětskou starou bábu (MUDr Vorlovou - dejž jí Pánbů věčnou slávu), která snad naše pindíky nikdy neviděla, protože ji to vůbec nezajímalo. Někdy je to tak lepší.
@gin 124 asperger se dá srovnat s vysoce funkčním autismem. Inteligence je obvykle v pořádku, spíš nadstandard, ale jsou tam ataky vzteku, fóbie, určitá sociální nechápavost… U nás konkrétně související s tématem problém s fyzickým vyšetřením - chytne hysterák, začne pobíhat, vřískat, třepat sebou… v těchhle věcech nepomůže žádná motivace, jako u běžnýho dítka.
Jako na pindíka si sáhnou nedá, nepostojí aby ukázal,… momentálně jen pomáhám se sprchováním,, to celkem není problém, kontroluju, že se pokusí stáhnout, ale ten otvor je cca 2 mm takže nereálný. Jestli je to uvolněný netuším. Řezání nepřichází v úvahu, to bych ani nedovolila. Ale v podstatě si neumím ani představit to vyšetření, jak probíhá. Doktorka zmiňovala nějaký ty kortikoidní masti.
Co jsem načetla, tak bych to prostě nechala otevřený do puberty, když není žádný problém. Ale doktorka tvrdí, že když je to zúžený, tak to prostě nepovolí ![]()
@Tomášek8 Díky, to Týniště není pro nás úplně nereálný… máme kousek od něj zázemí, takže kdybych to zrealizovala o prázdninách jako výlet, tak by to i šlo.
@analoja píše:
@Tomášek8 Díky, to Týniště není pro nás úplně nereálný… máme kousek od něj zázemí, takže kdybych to zrealizovala o prázdninách jako výlet, tak by to i šlo.
Zkuste toho zmiňovaného primáře - dá se s ním bez problémů domluvit e-mailem (liborjanecek.cz) a můžete mu vše popsat. Třeba si se synem budou rozumět
Určitě Vám navrhne nějaký postup, jak syna vyšetřit - je ochotný a určitě voli konzervativní metody dokud to jde. Je to prověřeno. Ordinuje v Tynisti, H. K. a Kolíně. Ale i kdyby nevyšel tento lékař, tak vyzkoušejte ty kortikoidy a to protahování- spousta matek tu s tim ma dobre zkušenosti a ty kortikoidy mají údajně až 95% úspěšnost.
V těch 7 by se to určitě mělo vyzkoušet a vyšetřit odborníkem, aby bylo jasné, jak na tom je. Dá se to namazat třeba, když bude syn spát a ani to nezaregistruje. V tom by neměl být žádný problém. ![]()
@Tomášek8 píše:
Zkuste toho zmiňovaného primáře - dá se s ním bez problémů domluvit e-mailem (liborjanecek.cz) a můžete mu vše popsat. Třeba si se synem budou rozumětUrčitě Vám navrhne nějaký postup, jak syna vyšetřit - je ochotný a určitě voli konzervativní metody dokud to jde. Je to prověřeno. Ordinuje v Tynisti, H. K. a Kolíně. Ale i kdyby nevyšel tento lékař, tak vyzkoušejte ty kortikoidy a to protahování- spousta matek tu s tim ma dobre zkušenosti a ty kortikoidy mají údajně až 95% úspěšnost.
V těch 7 by se to určitě mělo vyzkoušet a vyšetřit odborníkem, aby bylo jasné, jak na tom je. Dá se to namazat třeba, když bude syn spát a ani to nezaregistruje. V tom by neměl být žádný problém.
Neordinuje v Týništi nad Orlicí, ale v Ústí nad Orlicí. Tam působí různí primáři. Pro dospělé je tam jeden primář z Hradce Králové.
Vyčetl jsem, že kortikoidy nepředepisuje, když tak operuje, na krátký dotaz mi odpověděl toto:
Jméno: Antonín Vlas
Datum: 07. 6. 2017
Předmět: jizevnatá fimóza
Pane doktore, jako dětský chirurg operujete do kolika let věku? Dělám totiž v Německu a tak v tomto neznám české reálie. Jde o 14 letého chlapce s jizevnatou fimózou, který by to chtěl vyřešit jinak než obřízkou. Dále se zabývám osvětou v této oblasti, tak bych měl pár dotazů, myslím si, že by bylo lepší je zaslat emailem. Děkuji
Odpověď:
Operuju do 19 let věku, výběrově i dospělé. Ano, vše ostatní řešme mailem či telefonicky. Hezký den. L. Janeček.
Operace je nutná pouze v případě těžší jizevnaté fimózy. Normální fimóza se dá vyřešit bez operace.
Příspěvek upraven 13.10.17 v 09:37
@gin 124 ty stránky mám právě pročtený… takže to vidím tak, že navštívím nejbližšího urologa, abych měla splněno a nebyla za nezodpovědnou matku, stejně na mladýho nešáhne a dál budu hlídat a kontrolovat a počkáme do puberty a hotovo.
A doktorce donesu odkaz a stránky, nebo rovnou vytištěný, ať si počte.
@analoja píše:
@gin 124 ty stránky mám právě pročtený… takže to vidím tak, že navštívím nejbližšího urologa, abych měla splněno a nebyla za nezodpovědnou matku, stejně na mladýho nešáhne a dál budu hlídat a kontrolovat a počkáme do puberty a hotovo.A doktorce donesu odkaz a stránky, nebo rovnou vytištěný, ať si počte.
Byl mi smazán příspěvek, že fotka porušuje pravidla. Žel, já si nepamatuju všechna pravidla kam přispívám, kvůli Modrému koníku jsem radši předělal své osvětové webovky, že je mám ve dvou verzích, ta odlehčená verze neobsahuje žádné fotografie intimních míst. Tu se nejednalo o fotografii, ale o ilustraci ze stránek Maria Lichtenheldta, které jsou určeny pro náctileté kluky, tak mne ani nenapadlo, že je to proti zdejším pravidlům. Mario ty stránky předělal, já mám na svých jeho původní verzi ještě se starými ilustracemi. Tu ilustraci jsem tu dal jen proto, že se jedná o stejného ilustrátora, který ilustruje stránky MUDr Staňka. Ten článek tam MUDr Staněk zařadil na mou žádost a přepracoval ho na české poměry. Tu v Německu je systém s lékaři jiný.
Protože jste ho přečetla, tak sem nový příspěvek bez té ilustrace už dávat nebudu.
Jinak na povzbuzení:
Jak jsem psal o té matky z Bratislavy, co byla na mé doporučení u MUDr Janečka a tím se vyhli téměř jisté a zcela zbytečné obřízce, tak mi napsala, že se na to zeptala svého manžela, a ten jí řekl, že mu ta předkožka šla stahovat až na konci puberty. Zeptala se na to svého otce, a ten jí řekl to samé.
Zakladatel naší německojazyčné internetové skupiny, pan Edwin Manfred Reichardt ze Štýrského Hradce píše, že mu to šlo až na rozhraní jeho 16 a 17 let.
To samé zdejší účastník Doctus, který s tím má osobní zkušenost a který mi napsal:
Dobrý den. Obřízka se dříve (a bohužel v mnoha krajích dodnes) prováděla jako na běžícím páse, aniž by se někdo zamyslel nad případnými negativy tohoto (skoro) nezvratného výkonu. Obřízka jen v přísně indikovaných případech. Na osvětě nevidím nic špatného.
Fimózu jsem začal řešit až v pozdní pubertě, nijak mě ani v masturbaci neomezovala (nějaký pohyb tam asi byl). Klidně můžete použít vše, co jsem napsal.
Osobně mám s kortikoidními externy poměrně špatnou zkušenost, přechodně sice došlo ke zlepšení, ale kůže se stala natolik jemnou, že při pokusu o plné přetažení došlo k trhlinkám. Proto letěly krémy do koše a nastoupilo klasické roztahování. To zabralo a bez jakékoliv kapky krve.
a ještě tu okopíruju něco od jinud, kde s tamním webmasterem dobře vycházím:
Miras (věk: 28) říká:
To se mi líbí! To se mi nelíbí!
Zdravím všechny, tak jsem si po přečtení pár komentářů řekl, že sem musím něco taky napsat, protože mi přijde, že spousta postižených Fimózou jsou přesvědčeni, že jediné východisko je obřízka. Před pár lety jsem si to také myslel, měl jsem pocit, že už na nic jiného, než na můj žalud nemyslím a mám strach jen pomyslet na to, co budu dělat a že snad nikdy nebudu mít holku, protože jí ho nikdy nebudu moct ukázat. Určitě většina z vás to má stejně, pořád jsem to oddaloval a myslel si, že se to nějak vyřeší samo, jenže když mi bylo 15 let, tak strach a nepříjemný pocit při ztopoření mě donutil jít k lékaři. Máma o tom věděla připravila mě na to, že to nebude příjemné a že to má svá pro a proti. Po návštěvě lékaře jsem měl smíšené pocity, protože i když mi nekoukala ani špička žaluda, tak mi doktor dal na výběr. Buď úplná obřízka nebo hoodně poctivý tréning. Přišlo mi, že to není zastánce obřízky a tak mi řekl, ať zkusím tu druhou možnost a po pár měsících se uvidí. Měl jsem si zkoušet přetahovat a napínat předkožku minimálně 3× denně a to až do mírné bolesti. Nebudete tomu věřit, ale po cca 1 měsíci už byla vidět špička žaluda a to i při ztopoření. To mě ujistilo v tom, že to půjde. Po 3 měsících se mi stala nepříjemná věc. S obrovskou radostí jsem si předkožku přetáhl přes celý žalud a poprvé v životě ho uviděl
jenže vzrušením se mi ztopořil a kůže na to nebyla ještě dost vytažená. Dost to bolelo a nejhorší bylo, že jsem myslel, že mi praskne žalud, nemohla z něj totiž odcházet krev. Zareagoval jsem tak, že jsem si vlezl do ledové sprchy a pořád si ho chladil. Pochvilce mi asi zmrznul a začal se zmenšovat
Po roce od začátku tréningu už vše fungovalo jak má a předkožka šla normálně přetáhnout i při ztopoření. Jediné co mi vadilo, byla nedostatečně natažená uzdička a tak jsem sice měl odkrytý celý žalud, ale veškerá kůže byla nahrnutá hned za ním a dál to nešlo. Kůže je ale velice elastická a dnes, je to už 13 let, je vše v perfektním stavu. viz. foto Chtěl jsem tím jen říct, že i když to tak nevypadá, tak hodně záleží na vás a na doktorovi kterého chytnete. Dnes jsem strašně rád, že jsem tenkrát narazil na doktora, který né za každou cenu chtěl hned řezat. Mějte se a přetahování zdar
Foto v dnešním stavu, neobřezán!…
Dnes už i u nás v ČR pomalu a jistě vchází ve známost, že na 95% takových obřízek ze „zdravotních důvodů“ je naprosto zbytečných. Žel, takových doktorů, který ten nesmysl vehementně tvrdí, je u nás v ČR více než dost.
A teď si radši ze svého podpisu odstraním stránky, na kterých jsou fotografie intimních míst a ponechám tam pouze odlehčenou verzi bez těch fotografií.
Příspěvek upraven 13.10.17 v 13:04