Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, omlouvám se za anonym. Přítel má synka s expřítelkyní. Platí alimenty 4500 měsíčně, ale expřítelkyni to nestačí, pořád žádá o zvýšení, ale nikdy ji to neprošlo. Příteli totiž klesl plat, takže by spíš prošlo snížení, ale chce na syna přispívat stejně, o nic nežádáme. Chceme se teď s přítelem vzít, ale já jsem již starší než ona a tím pádem docela zabezpečená. Ona teď vyhrožuje, že až v manželství ukážu můj plat, tak ji alimenty zvednou a že ji bude pěkně živit ta ku*va (jako já..). Jsem naštvaná a nechci abych kvůli své pili někoho musela živit. Myslím, že 4500 alimenty na dítě jsou dostačující a na její požitky ji nic platit navíc nechci. Jak tomu předejít? Přemanželskou smlouvou? Zúžením SJM? Lze to vůbec? Vztahuje se to vůbec na alimenty? Pokud ne, raději zůstanu asi svobodná nebo půjdu na pracák, toto mně přijde ujeté a v každém případě si to chci zařídit tak, aby ze mě neměla ani korunu. Ona je na pracáku již 10 let od mateřšké, v životě nepracovala a já makám celý život. Děkuji za jakékoliv rady.
Pokud vím na alimenty se nevstahujou tvoje příjmy jen příjmy otce dítěte.
Ahoj, já bych to určutě řešila předmanželskou či manželskou smlouvou, ta by ti tvé finance ochránila před takovými zlatokopkami! Hlavně by neměla nárok na nějaké zvyšování ze strany bývalého manžela, pač tvůj majetek je tvůj (krom SJM) a jeho se netýkají..
Ahoj, určitě můžete sepsat předmanželskou smlouvou, kde vymezíte Tvůj a partnerův majetek. Ale při posuzování alimentů se berou v potaz pouze příjmy otce, nikoliv Tebe, jako nové manželky, takže bych se toho tolik nebála. Byl by problém jedině v případě, že byste společně např koupili nemovitost nebo něco podobného, soud by pak zkoumal, kde jste na to vzali, když má otec nižší příjmy. Ale jinak nee.
Podle mě by svatba neměla ničemu vadit, řeší se otcův příjem, ne tvůj. Ale zeptej se raději právníka, tohle ti poradí i po telefonu. Ono celkově zúžení SJM je podle mě dobrá věc..
Možná je to blbost, ale nemůže se stát, že při žádostí o zvýšení se bude brát to, že díky nové manželce mají vyšší životní úroveň, tedy nemusí on mít takový vysoký výdaje, protože je pokryje i ona a tím pádem z jeho platu aliky zvýšit? Jen mě to napadlo, asi to bude blbost, ale když se všude (porodné, příspěvky atd) řeší příjem obou partnerů, tak bude to tady 100% neprůstřelne?
@lecka píše:
Pokud vím na alimenty se nevstahujou tvoje příjmy jen příjmy otce dítěte.
To není pravda, pokud budou manželé, bere se příjem domácnosti
Ahoj, všem vám děkuji za reakce!
Hned jsem klidnější. Dnes se objednam k právníkovi a proberu to s nim. Každopádně udělám maximum pro to, aby ta výžírka neviděla z mých peněz ani korunu. Přítel na dítě platí dost a tim by to mělo koncit. Každopádně nejaka klicka tam asi bude, protoze moje sestřenice si vzala rozvedeného chlapa s detmi a příjmy k soudu dokládala.. No, nejak to musim osefovat, nedělám 11 hodin denne kvuli nejake vycurane paní které prace smrdí. Děkuji!
@Seizdra píše:
Možná je to blbost, ale nemůže se stát, že při žádostí o zvýšení se bude brát to, že díky nové manželce mají vyšší životní úroveň, tedy nemusí on mít takový vysoký výdaje, protože je pokryje i ona a tím pádem z jeho platu aliky zvýšit? Jen mě to napadlo, asi to bude blbost, ale když se všude (porodné, příspěvky atd) řeší příjem obou partnerů, tak bude to tady 100% neprůstřelne?
Přesně tak, fakt nejde aby otec pracoval za minimální mzdu a platil alimenty třebas 1.000,– když bude jeho nová manželka brát 180.000,– protože v manželství je její příjem i jeho…
@monika32 píše:
To není pravda, pokud budou manželé, bere se příjem domácnosti
Aha.. A v tomhle případě mne asi predmanzelska smlouva nebo SJM asi nepomuze, ze? Na svatbě netrváme a pokud bych mela prijit treba o 5 tisíc mesicne, tak se na to radeji vybodneme. Ona jenom čeká na to, az se vezmeme:-/
@Anonymní píše:
Aha.. A v tomhle případě mne asi predmanzelska smlouva nebo SJM asi nepomuze, ze? Na svatbě netrváme a pokud bych mela prijit treba o 5 tisíc mesicne, tak se na to radeji vybodneme. Ona jenom čeká na to, az se vezmeme:-/
Určitě pomůže, při zúžení SJM je to pak jinak, potom jsou tvoje příjmy jen tvoje… Fakt to chce právníka, ale jak budete mít rozdělené nebo zúžené SJM, pak je už fuk, kolik vyděláváš ty.
@monika32 píše:
Určitě pomůže, při zúžení SJM je to pak jinak, potom jsou tvoje příjmy jen tvoje… Fakt to chce právníka, ale jak budete mít rozdělené nebo zúžené SJM, pak je už fuk, kolik vyděláváš ty.
Jé, no to by bylo super!!! Domluvim se s právníkem aby to nemohla napadnout a pokud to schválí a rekne, ze to bude neprustrelne, tak se vezmeme.. A pokud ne, tak musime udělat jenom symbolicky obřad, protoze ty následky by šly celkove minimalne do pul milionu kdyby to brali i z mého přijmu:-/ Coz nehodláme akceptovat.
@monika32 píše:
Přesně tak, fakt nejde aby otec pracoval za minimální mzdu a platil alimenty třebas 1.000,– když bude jeho nová manželka brát 180.000,– protože v manželství je její příjem i jeho…
No právě tohle mě selským rozumem napadlo…
Sice alimenty budou brány z jeho platu, ale on bude mít díky příjmům manželky menší výdaje, protože se druhým příjmem zvýší životní úroveň i když nebude tu hlavní část dávat on. Ale jak říkám, vůbec se v tomhle neorientuju, tohle mě napadlo jen jako ‚pozor, co když…‘
@Seizdra tak tak vysoké výdaje už nemá teď protože se oně dělí s partnerkou a nemusejí být manželé, on soud může vyžadovat plat i jen partnerky a nemusí být manželé, prostě zdílí jednu domácnost na které se podílejí. To že budou manželé nemění nic že už se na společných výdajích podílejí.
Já jsme to před svatbou taky řešila a bylo mi od právníka řečeno že se nemám čeho obávat že max k příjmu přihlíží ale to i teď před svatbou a soudce od soudce. že na základě toho že se vezmem mu to nezvíší. Určitě si k právníkovi dojdi kort jestli máš nějaký majetek a klidně si pro klid duše nech udělat to zůžení SJM. Ale moc bych se toho nebála.
@jaaajaa píše:
@Seizdra tak tak vysoké výdaje už nemá teď protože se oně dělí s partnerkou a nemusejí být manželé, on soud může vyžadovat plat i jen partnerky a nemusí být manželé, prostě zdílí jednu domácnost na které se podílejí. To že budou manželé nemění nic že už se na společných výdajích podílejí.
Já jsme to před svatbou taky řešila a bylo mi od právníka řečeno že se nemám čeho obávat že max k příjmu přihlíží ale to i teď před svatbou a soudce od soudce. že na základě toho že se vezmem mu to nezvíší. Určitě si k právníkovi dojdi kort jestli máš nějaký majetek a klidně si pro klid duše nech udělat to zůžení SJM. Ale moc bych se toho nebála.
Tak uz jsem mluvila s právníkem, pry mne s tim pomůže a lze to lze ošetřit a ze pokud mam majetek a dobre zamestnani, tak to vřele doporučuje, protoze bychom se bez smluv opravdu nemuseli doplatit. Takhle bude prokázané, ze je majetek a plat jenom muj a pry ji mam poslat do prace
Super, takze svatbu nam to neohrozí;-)
Ahoj, omlouvám se za anonym. Přítel má synka s expřítelkyní. Platí alimenty 4500 měsíčně, ale expřítelkyni to nestačí, pořád žádá o zvýšení, ale nikdy ji to neprošlo. Příteli totiž klesl plat, takže by spíš prošlo snížení, ale chce na syna přispívat stejně, o nic nežádáme. Chceme se teď s přítelem vzít, ale já jsem již starší než ona a tím pádem docela zabezpečená. Ona teď vyhrožuje, že až v manželství ukážu můj plat, tak ji alimenty zvednou a že ji bude pěkně živit ta ku*va (jako já..). Jsem naštvaná a nechci abych kvůli své pili někoho musela živit. Myslím, že 4500 alimenty na dítě jsou dostačující a na její požitky ji nic platit navíc nechci. Jak tomu předejít? Přemanželskou smlouvou? Zúžením SJM? Lze to vůbec? Vztahuje se to vůbec na alimenty? Pokud ne, raději zůstanu asi svobodná nebo půjdu na pracák, toto mně přijde ujeté a v každém případě si to chci zařídit tak, aby ze mě neměla ani korunu. Ona je na pracáku již 10 let od mateřšké, v životě nepracovala a já makám celý život. Děkuji za jakékoliv rady.