Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Cuddy píše:
Spádová, pár minut od domu. Nepsala jsem, že mám něco proti tandemové výuce, ten koncept je fantastický, když si sama nesledujes, co dítě umí a neumí. Ony ty výsledky samozřejmě dlouho nejsou vidět, pokud se opravdu aktivně nezajímáš nad rámec běžné komunikace s učitelkou. Dítě je spokojené, rodič je spokojeny. Ono je i těžké se o ty výsledky dítěte nějak zajimat. Děti například domu nenosí žádné učebnice ani pracovní sešity, jen když z toho mají úkol. Slovního hodnocení je minimálně, od začátku roku máme ze všech předmětu 7 záznamu ve škole online.Ono se to postupně začíná vyloupavat. Děti v druhé třídě v listopadu píší tužkou velkými tiskacími písmeny. Ve škole nečtou, nahlas vůbec, prý je to pro děti nudné, čtou 1× týdne, kdy si každý nosí svoji knihu a čtou potichu. Jsou děti, které již rok nosí jednu a tu samou, dělá jim problém přečíst zadání z Hejnyho. A v tomto přístupu buď musíš mít bezproblémové dítě a nebo být jako rodič pes, protože škola nevytváří tlak téměř žádný.
Vidíš, zajímavé…ono zas v lecčems ta starší klasika nebude tak hroziva, jak si myslím. Ale fakt co zmuzu, je tu prostě spadovka a žádný fetky, vyhorely učitele a prý dokonce třídy max 22 ( to je podle mě taky ale každý rok proměnné, navíc se tu furt staví…)
@Finkaa píše:
@Cuddy Je super, že jsi si vyřešila svůj vztah se školou. Ale tvé dítě určitě nepíše jen velkým tiskacím nebo ano? V tom případě bych měla velký problém se svým vztahem k takovéto ZŠ… Projekty a prezentace by mi nevadily, jestli si je dítě/děti tvoří z velké části samo a musí je prezentovat. Ale pokud uvažuješ o náročnějším 8G, tak tedy budete muset v 5. třídě velmi makat, protože budou mít ze ZŠ zafixovanou matiku? (Hejny třeba vůbec násobilku neautomatizuje - v rychlosti výpočtu, kde je třeba - to je pak znát, zase krásně rozvíjí logiku…) a co český jazyk - budou tedy probírat vše co se má… Aby jsi se pak trošku nezbláznila a dítě se ti u přípravy neseklo…
Vím, že jsi tady nebo někde v jiné diskusi uvažovala o soukromé ZŠ a ten typ by tobě a možná následně i tvým dětem (pokud ty jako rodič máš větší ambice 8G atd.) vyhovoval víc. Já sama totiž nad ní uvažovala, ale prostě je to pro nás časově téměř nedosažitelné…
Ne, naše dítě píše vázaným písmem, dle mého průměrně, dle ucitelky krásne. Ale to proto, že jsem v první třídě zakoupila domu pisanku a cvičný sešit a denně jsme psali. Jenže zase jsem musela být za psa já. Ve školní pisance nemělo od učitelky nikdy nic opravené, nikdy opraveny sklon, délku klicek apod. Nám se v dětství vracely pisanky červené a my věděli, co opravit. U nás nemusí opravit nikdy nic, protože jim to nikdo nekontroluje. Za celý rok a půl jsem v žádném sešitě neviděla od učitelky nic opraveného, i když teď dítě nepochopilo něco v angličtině a mělo celou stránku špatně, veselo to v tom sešitě mělo dál.
Prostě jsme na hraně druhého extrému. Jeden extrém jsou 5 v listopadu v první třídě a druhý extrém je všechno máte děti dobře, chyba je náš přítel a pište si do sešitu co chcete a jak chcete.
Diskusi jsem celou necetla, ale obecne mi prijde, ze deti mate hodne sikovne. Syn je predskolak, je hodne hravy a zadne sesity apod delat nechce, byt to zkousim formou hry. Okamzite odhali, ze cilem je uceni a utika pryc
. Co umi? Barvy, pocitat do 20, do 10 zvladne i nejake to scitani odcitani, obstojne vybarvuje, aby neprecmrkl. Pismenem umi par a fakt je delat nechce. Tuzku drzi hezky, ale podepsat je tiskacim jeste uplne neumi (aby to slo precist). Delame logo - tam jsou vetsi nedostatky - r, ř, sykavky, č š ž, takze pocitam, ze budeme chodit i v prvni tride. Krouzek ma 1 sportovni, mel dva, ale strasne ho to nebavilo. Pujdeme do PPP, ale spis jen tak pro info, odklad asi uplne nechci.
Já toho mého kluka nutím teď každý den stříhat, funí u toho jak divočák, ale za těch pár dnů se hodně zlepšil. Nic složitého, třeba jen nakreslím obrys sněhuláka, on mu dokreslí obličej a vystřihne.
Dneska si otevřel v pokojíku Mekáč a napsal si celé menu - Královský hambáč, hranolky, piza
, kola, párek v rohlíku. Ty „y“ si odůvodnil podle hy-chy-ky-ry… ![]()
@Cuddy píše:
@Oriseka a pro kolik škol DDM toto poskytuje? Chápu, že jeden lektor vyzvedne děti z jedné školy, ale třeba v Praze je jedno DDM na 5-6 škol, to má to DDM nějaké služby?
Na 1 krouzek je prevod vzdy jen z 1 skoly. U nas jsou jen 2 skoly a DDM ma prostory na vice mistech, takze prevadi vzdy ze skoly, ktera je bliz. Kazdy krouzek ma u sebe napsano, zda a z jake skoly se deti prevadi a zda je moznost je i do druziny vratit. To same krouzky od Salezianu.
@Amandine píše:
Já toho mého kluka nutím teď každý den stříhat, funí u toho jak divočák, ale za těch pár dnů se hodně zlepšil. Nic složitého, třeba jen nakreslím obrys sněhuláka, on mu dokreslí obličej a vystřihne.Dneska si otevřel v pokojíku Mekáč a napsal si celé menu - Královský hambáč, hranolky, piza, kola, párek v rohlíku. Ty „y“ si odůvodnil podle hy-chy-ky-ry…
To je sikovny. Strihani je hodne o treninku. To za chvilku bude umet.
@ludmilaadamkova píše:
U nás se malá připravuje na oslavu narozenin… momentálně udělala přáníčko a teď po mě chce abych ji udělala Elsovskej copánekjá umím jen normální pletenej
Ten obrázek je krásný.
Až z toho mám trochu depku ![]()
@Hlaholice píše:
Ten obrázek je krásný.
Až z toho mám trochu depku
Já mám zase depku že jsem malou nedokázala v létě naučit na kole bez koleček ![]()
Ale jako zvládly jsme to potápění takže neříkám nic. Ale plán je že jako na jaře budu s kolem prudit.
@Anonymní píše:
Diskusi jsem celou necetla, ale obecne mi prijde, ze deti mate hodne sikovne. Syn je predskolak, je hodne hravy a zadne sesity apod delat nechce, byt to zkousim formou hry. Okamzite odhali, ze cilem je uceni a utika pryc. Co umi? Barvy, pocitat do 20, do 10 zvladne i nejake to scitani odcitani, obstojne vybarvuje, aby neprecmrkl. Pismenem umi par a fakt je delat nechce. Tuzku drzi hezky, ale podepsat je tiskacim jeste uplne neumi (aby to slo precist). Delame logo - tam jsou vetsi nedostatky - r, ř, sykavky, č š ž, takze pocitam, ze budeme chodit i v prvni tride. Krouzek ma 1 sportovni, mel dva, ale strasne ho to nebavilo. Pujdeme do PPP, ale spis jen tak pro info, odklad asi uplne nechci.
A kolik mu je?
Syn také neumí několik hlásek, na logo chodí už skoro rok. A za tu dobu dal dvě hlásky a nějaké další asi naskočily samy. Nedokážu nějak dekódovat, co vlastně v současnosti neumí. Mně přijde, že je to taky dost slovo od slova. A že ta jeho výslovnost je rázem mnohem lepší, pokud je naštvaný. Asi si to dneska zkusím vyzkoušet, co umí a neumí.
@ludmilaadamkova píše:
Já mám zase depku že jsem malou nedokázala v létě naučit na kole bez kolečekAle jako zvládly jsme to potápění takže neříkám nic. Ale plán je že jako na jaře budu s kolem prudit.
Syn nemá o kolo zájem, má rád koloodrážedlo, koloběžku, trochu bruslí. Šlapat sice umí, ale nějak ho to kolo nebere. My mu tam teda ty kolečka ani nedaly, tak je to možná i tím, že ho to kolo neláká. Ale z tohohle depku nemám, protože vidím, že on tíhne úplně k jiným sportům.
@Anonymní píše:
Diskusi jsem celou necetla, ale obecne mi prijde, ze deti mate hodne sikovne. Syn je predskolak, je hodne hravy a zadne sesity apod delat nechce, byt to zkousim formou hry. Okamzite odhali, ze cilem je uceni a utika pryc. Co umi? Barvy, pocitat do 20, do 10 zvladne i nejake to scitani odcitani, obstojne vybarvuje, aby neprecmrkl. Pismenem umi par a fakt je delat nechce. Tuzku drzi hezky, ale podepsat je tiskacim jeste uplne neumi (aby to slo precist). Delame logo - tam jsou vetsi nedostatky - r, ř, sykavky, č š ž, takze pocitam, ze budeme chodit i v prvni tride. Krouzek ma 1 sportovni, mel dva, ale strasne ho to nebavilo. Pujdeme do PPP, ale spis jen tak pro info, odklad asi uplne nechci.
Taky trenujeme Č, S, Z×C, S, Z. Chtela bych to stihnout do 1.tridy. V prvni tride je toho hodne, tak bych uz chtela mit logopedii hotovou. Tento skolni rok je na to prostor.
@Anonymní píše:
A kdy je narozený? To máme také hodně podobné.
@ludmilaadamkova píše:
Já mám zase depku že jsem malou nedokázala v létě naučit na kole bez kolečekAle jako zvládly jsme to potápění takže neříkám nic. Ale plán je že jako na jaře budu s kolem prudit.
Taky taky
ještě mám v záloze brusle, ale on vuuubec nedrží rovnováhu, zadek kdovikam, jsem zvědavá na ten lyžařský kurz.
@Cuddy Tak pak záleží, zda ty děti co píší pouze velkým tiskacím nebo čtou už rok jednu knihu nemají nějaké podpůrné opatření a i v běžné ZŠ by psaly/četly stejně a jen by to ještě víc razilo do očí. To že učitelka neopravuje záleží, zda vychází z konceptu školy nebo prostě jen z toho, že se ji nechce, je to pro ni práce navíc, pokud to druhé, tak ani v běžnější ZŠ by jsi s tím nic moc neudělala… Důležité je, kam ty děti dojdou a případně, jak jsou pak úspěšné u přijímacích zkoušek na SŠ, pokud v pohodě, tak bych to moc nehrotila. Ovšem jelikož ty máš jiné ambice a chceš děti na 8G, předpokládám nějaký výběrovější, tak budeš muset být velmi proaktivní a ještě s více dětmi… Máš můj obdiv. Ale jo ty obrovské rozdíly mezi školami mi vadí taky…
@Anonymní píše:
Moje nenapočítá ani do dvaceti. Já ji to tedy ani nijak neučím, má základní mat. představy - větší/menší, rozdělit malý počet věcí na dvě/tři stejné části. Písmena ji taky neučím, umí zrakem odlišit různé tvary i písmen třeba v řadě nebo vyhledat stejné písmeno dle vzoru. Chci, aby první třída pro ni byla zajímavá a nová, takže procvičujeme zrakové, sluchové vnímání, grafomotoriku a tak. Taky chodí na logopedii a asi taky bude chodit i další rok… S odkladem teď už moc nepočítám - sluchové vnímání ji hezky poskočilo, ale dokonalé to není…
@Oriseka Moc ti přeji, aby jste to dotrénovali, ono pokud tam není nějaká vážná vada, tak to jistě zvládnete. My sykavky jedeme už skoro dva roky a tento týden nám je logopedka vzala a nemáme trénovat, že to dotrénujeme později (no takže asi příští rok
). A má fixovat l a vyvozovat r. No stále jsem to úplně nestrávila a hledám motivaci k další práci…
Příspěvek upraven 17.11.23 v 19:47
@Bubla Bůčková Na naučení na bruslích(zimních) je fajn hrazdička nebo na zimní stadioně mají i takové zvířátka na lyžinách a s ručkama, dítko se jich chytne a tlačí před sebou, holka to milovala, už se těším až budeme opět chodit, loni ke konci už jezdila bez nich. Letos možná zkusím vzít i synečka, ale ten je takový víc pohodlný, myslím, že to za pár minut vzdá ![]()