Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Bubla Bůčková píše:
No kluci jsou si hodně podobní takže…no ještě máme skoro 2 roky školky![]()
Tak budete mit treba lepsi skolu.
@ludmilaadamkova ta vaše škola zní dobře. Na prvních 5 let, kdy se dítě učí odpovědnosti za své věci a učení, je to super a pak buď 8g nebo větší zs.
@Cuddy píše:
@ludmilaadamkova ta vaše škola zní dobře. Na prvních 5 let, kdy se dítě učí odpovědnosti za své věci a učení, je to super a pak buď 8g nebo větší zs.
Gabča by zvládla první třídu v takové škole s prstem v nose, fakt to zvaž ![]()
@Oriseka píše:
A tvuj syn měl i ve škole asistentku? No stejně se budou rušit, tak už anibclovek nemůže nic vybehavat ![]()
@Oriseka píše:
Proto jsem tu právě řešila to psaní mimo jiné, že už přesně vidím, jak je to u nás na hodinu a bez vazaneho písma bychom byli vysmati..třeba ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Proto jsem tu právě řešila to psaní mimo jiné, že už přesně vidím, jak je to u nás na hodinu a bez vazaneho písma bychom byli vysmati..třeba
Vazane pismo neni u nas nejaky extra problem sice skrabe a obcas zapomene, jak se nejake pismeno pise, ale nevnimam to jako zasadni problem. U nas byl spis problem pretizena ucitelka, ktera asi neni uplne daleko vyhoreni
@Amandine píše:
Já taky přemýšlela o soukromé škole…máme ji za rohem, jedno dítě mám citlivé a pomalejší, druhé zase napřed…ale nakonec jsem to zavrhla, život je víceméně o přizpůsobování se situaci a je potřeba zažít všechno, kam patří i děti ze soc. nepodnětného prostředí, nemajetní. Stejně by jednou museli z té elitářské bubliny vystoupit a pak by se divili…takhle budou přirozeně přijímat fakt, že různí lidé mají různé podmínky, že není samozřejmostí to co mají oni sami… A taky je to zátěž finanční, tím se selektuje kdo tam chodí, děti rodičů co jsou úspěšní, tzn. orientovaní na výkon…ano je taková doba, ale nepovažuji za nutné v tom děti vést už na prvním stupni.
Tak já bych i ráda, své děti této pestrosti - různých soc. vrstev - ve vzdělávacím procesu ušetřila. Stačí, že toto zažijí na hřišti, a když už bych moc chtěla, klidně by mohly zajít do nízkoprahového centra… Takže pokud bych měla kvalitní soukromou školu za humny, děti by tam chodily. I když bychom museli zcela překopat rozpočet a uzpůsobit/změnit práci. Ale mé děti by do takové školy musely dojíždět - jako rodiče bychom strávili 1,5 a 2hodiny na cestách a najeli skoro sto km denně… To fakt nechci.
Teď mi nasadila brouka do hlavy i učitelka v MŠ a ohledně naši spádové školy… No mám v plánu obejít den otevřených dveří asi na 3-4 ZŠ, ale stejně co na tom dnu otevřených dveří uvidím… Realita pro dítě bude stejně zcela jinde, záleží na složení dětí ve třídě a p. učitelce a to si myslím, že nejsem schopna odhadnout.
@Oriseka Malou ZŠ mám v záloze, kdy byl zásadní problém na škole u nás ve městě. Ale ono to nemusí taky vyhovovat všem, 2 nebo 3 ročníky v jedné třídě… Dnes jsem se dozvěděla, že známí z této školy dítě vzali a dali do města, přesný důvod nevím - nějaké prvky šikany… Ale kdybych tam dítě dávala, tak bych holt se vyptala víc. To jen k tomu, že malá škola nemusí sednout všem a pro někoho může být vysvobození víc anonymní prostředí běžné sídlištní základky.
No je to dilema, kam ty naše malá robátka dát, aby se krásně rozvíjely a netrpěly. Přeji všem hodně štěstí při výběru, ať děti najdou kamarády a příjemnou, inspirující paní učitelku ![]()
@Bubla Bůčková píše:
A tvuj syn měl i ve škole asistentku? No stejně se budou rušit, tak už anibclovek nemůže nic vybehavat
Tak oni se uplne rusit nebudou. Je mozny, ze se omezi jejich pocet. Je to blbost. Bez asistentek to uz vubec nepujde zvladat. Jo, ma AP, oficialne sdilenou pro 3 deti, ale musi se venovat i dalsim.
@Oriseka píše:
Vazane pismo neni u nas nejaky extra problem sice skrabe a obcas zapomene, jak se nejake pismeno pise, ale nevnimam to jako zasadni problem. U nas byl spis problem pretizena ucitelka, ktera asi neni uplne daleko vyhoreni
Co tak ve svém okolí vidím, slyším, tak doopravdy na běžné ZŠ nejde ani tak moc o program, typ písma atd. Ale o tu loterii jaké budeš mít spolužáky a paní učitelku… Jako souhra jak u vás, velká pestrost dětí ve třídě a vyhořelá učitelka je má noční můra. Ale je fakt, že u nás není většina škol plně obsazená, takže žáci přechází z jedné na druhou, no taky to není pozitivní slyšet, že museli měnit ZŠ…
Souhlasím, škola je jen rámec, učitelka a složení dětí ve třídě vždy loterie…
@Finkaa píše:
Co tak ve svém okolí vidím, slyším, tak doopravdy na běžné ZŠ nejde ani tak moc o program, typ písma atd. Ale o tu loterii jaké budeš mít spolužáky a paní učitelku… Jako souhra jak u vás, velká pestrost dětí ve třídě a vyhořelá učitelka je má noční můra. Ale je fakt, že u nás není většina škol plně obsazená, takže žáci přechází z jedné na druhou, no taky to není pozitivní slyšet, že museli měnit ZŠ…
Tady se do nespadove zakladni skoly nedostanes. Prechod na jinou skolu v dalsim rocniku neni realizovatelny, protoze nestandartni ditko nikde chtit nebudou. Chtela jsem ho dat alespon do jine tridy, ale ve 2 paralelnich tridach bychom si vubec nepomohli-je to to same. V te ctvrte tride maji super ucitelku, kterou si vsichni chvali, ale ta uz tam ma vyzivneho autistu. Nakonec to na konci roku bouchlo a ted uz je celkem klid. Sedlo si to a zatim je teda v druhe tride klid. Mladsi pujde na stejnou skolu, ale tam je to jedno. Ten je bezproblemovy a verim, ze si poradi kdekoliv a s jakoukoliv ucitelkou. Ja neresim nejaky vykon. Me staci, kdyz budou kluci chodit do skoly radi a nebudou zadne problemy. Nemam nejake ambice, co se vzdelavani tyce.
@Oriseka Tak já nějakou úroveň očekávám, protože jinak je můžu mít doma nebo dát do hodně alternativních škol, kde tedy asi budou chodit rádi, ale co po dokončeném základním vzdělání… Pokud nebudou vysloveně studijní typy nechci, aby pokračovali na náročnější SŠ, klidně uč. obor, který je bude zajímat a později živit, ale prostě chci, aby si uměli dohledat informace, najít v textu podstatné informace, ovládali jeden cizí jazyk, bonus je pro mě umět spolupracovat s ostatními, umět si obhájit svůj názor. Ovšem my máme na hodně ZŠ v okolí i soc. slabší děti, běžně slyším o šikaně. Před naší spádovou ZŠ stojí skoro každé ráno zaměstnanec městské policie… Takže jo, mám obavy jak si to sedne.
@Bubla Bůčková píše:
Gabča by zvládla první třídu v takové škole s prstem v nose, fakt to zvaž
Do PPP bych se stejně objednávala až na začátku ledna… tak uvidim. Každopádně já mám takový pocit že ona moc do školy nechceme momentálně ji to děsně baví ve školce. Teď si tam celou dobu hraje na něco s dětma a " úkoly" dělá jen večer doma aby nemusela jít spát. ![]()
Akorát jsou pro ni ty predskolacke noc jednoduché… tak už dělá první třídu.
U ní opravdu není problém intelekt kdyby šlo jen o něj…
@Finkaa píše:
@Oriseka Tak já nějakou úroveň očekávám, protože jinak je můžu mít doma nebo dát do hodně alternativních škol, kde tedy asi budou chodit rádi, ale co po dokončeném základním vzdělání… Pokud nebudou vysloveně studijní typy nechci, aby pokračovali na náročnější SŠ, klidně uč. obor, který je bude zajímat a později živit, ale prostě chci, aby si uměli dohledat informace, najít v textu podstatné informace, ovládali jeden cizí jazyk, bonus je pro mě umět spolupracovat s ostatními, umět si obhájit svůj názor. Ovšem my máme na hodně ZŠ v okolí i soc. slabší děti, běžně slyším o šikaně. Před naší spádovou ZŠ stojí skoro každé ráno zaměstnanec městské policie… Takže jo, mám obavy jak si to sedne.
Me zas prijde dulezitejsi ta stredni skola, ale to je jeste za dlouho. Starsi nemuze na ucnak. Ten ma obe ruce leve. Ten se rukama zivit nemuze. My jsme oba s manzelem chodili na prumyslovku (kazdy na jinou), takze nam tento druh skoly je nejblizsi. To se uvidi. Mestska cast ma v planu postavit gymnazium hned vedle nasi bytovky, tak mozna taky reseni
, ale ti maji problem postavit cokoliv, takze toho se asi nedozijem.
@Oriseka Pokud ti v tom základu to dítě někdo převálcuje, budeš ho těžko sbírat a motivovat k dalšímu studiu… Pokud mé dítě nebude mít mentální kapacitu na náročnější střední vzdělání, tak ho tam buď nedostanu, nebo vydriluju (puberta no nevím) a je otázkou, zda je pak úspěšně zakončí. Já ale mám děti ještě malé, těžko odhadnout, čeho budou schopné a co tato dynamická doba přinese. Já to beru tak, jak to přichází, takže teď řeším předškolní přípravu a výběr základky.
Ale mít do školy blízko je příjemné a třeba se vám poštěstí a budou to mít kluci jen okolo domu ![]()