Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@ekira5 píše:
@Hlaholice ja ešte len uvidím ako to bude v škole. Tam kam ide syn je na prvom stupni málo detí v triede, tak okolo 12, až druhý stupeň ich spájajú a bude ich okolo tých 20 a viac. Tak dúfam, že bude mať učiteľka dosť času sa deťom venovať.
Tak jestli mají na Slovensku 12 děti v první třídě, tak se z toho Češi můžou posadit na pr.de.l a přestat mudrovat, proč je tolik odkladů a bidny školství ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Tak jestli mají na Slovensku 12 děti v první třídě, tak se z toho Češi můžou posadit na pr.de.l a přestat mudrovat, proč je tolik odkladů a bidny školství
Nie je to pravidlom.. v našej škole je to tak, sme na dedine. Zvyčajne býva 20-22 detí.
@Bubla Bůčková píše:
Tak jestli mají na Slovensku 12 děti v první třídě, tak se z toho Češi můžou posadit na pr.de.l a přestat mudrovat, proč je tolik odkladů a bidny školství
Ale prosím tě, tomu fakt věříš? Fakt bys věřila, že na Slovensku je obvyklý počet dětí ve třídě 12? Tak si zadej do googlu klíčová slova jako Slovensko zs počet dětí ve třídě a uvidíš, kdo má komu co závidět.
@Oriseka k paměti. Já to mám naopak, první dítě má paměť obrovskou a druhé porovnávám s ním. Myslela jsem si, že má paměť špatnou, ale od té doby, co chodí na Angličtinu, vidím, že paměť má moc pěknou. Ano, první se stále učí výrazně rychleji, ale předškolák v porovnání s ostatními dětmi je na tom dobre. U písniček se dle učitelek v MŠ paměť úplně nepozná, protože dětem pomáhá rytmizovani.
Jsou školy kde je v první tříde klidně i 6 žáků… ale to musíš na vesnice. Zase tam ale třeba nebývají tak kvalitní učitelé a jené věci.
My máme na celé škole 38 žáků
a máme 5 ročníku přicemž jsou první a třetí spojená a druhá a čtvrtá spojená a pátá zvlášt.
Každopádně v jedné třídě je dohromady 13 dětí v druhé 14 a pak máme páťáky 11 dětí zvlᡚt.
@Cuddy píše:
@Oriseka k paměti. Já to mám naopak, první dítě má paměť obrovskou a druhé porovnávám s ním. Myslela jsem si, že má paměť špatnou, ale od té doby, co chodí na Angličtinu, vidím, že paměť má moc pěknou. Ano, první se stále učí výrazně rychleji, ale předškolák v porovnání s ostatními dětmi je na tom dobre. U písniček se dle učitelek v MŠ paměť úplně nepozná, protože dětem pomáhá rytmizovani.
Rytmizovani mu nepomuze, protoze to rika jako basnicku. Ono u prvniho jde hodne o tu nechut se ucit basnicky. Nevidi v tom smysl.
@Bubla Bůčková píše:
Jo jo, největší chyba si něco prozpěvnout…mami, přestaň, už to nedělej![]()
U vas je to taky? Ja si rada zpivam a prvni syn se proste zacal chytat za usi a utikat ode me
. Pak jsem zjistila, ze mu vadi detske pisnicky a lidove pisnicky. Od tech 4 let mel rad Kabaty, coz proste vubec nekoresponduje s pisnickami, co se bezne deti v tomto veku uci. V prvni tride pak meli na hudebce hrat hru, kdy zpivali lidovou pisen a nezne si u toho meli predavat satecek. Super hra pro takoveho kluka. Takze jsem dostala nastvany mail od ucitelky s poznamkou, ze syn satek zahodil a usklibl se.
@Cuddy píše:
Ale prosím tě, tomu fakt věříš? Fakt bys věřila, že na Slovensku je obvyklý počet dětí ve třídě 12? Tak si zadej do googlu klíčová slova jako Slovensko zs počet dětí ve třídě a uvidíš, kdo má komu co závidět.
Píšem na našej škole, píšem, že to nie je pravidlom. Predškolákov býva 1,5 triedy, prvý stupeň sú rozdelený na dve triedy v ročníku, druhý stupeň na jeden. Na jednu triedu v prvom stupni je ich veľa, druhý stupeň má povolený väčší počet žiakov. Nemusíš mi veriť, ja viem ako to tu na škole máme. Pochybujem, že v Čechách máte presne rovnaký počet detí v každej jednej škole v každej jednej triede.
@ekira5 píše:
Píšem na našej škole, píšem, že to nie je pravidlom. Predškolákov býva 1,5 triedy, prvý stupeň sú rozdelený na dve triedy v ročníku, druhý stupeň na jeden. Na jednu triedu v prvom stupni je ich veľa, druhý stupeň má povolený väčší počet žiakov. Nemusíš mi veriť, ja viem ako to tu na škole máme. Pochybujem, že v Čechách máte presne rovnaký počet detí v každej jednej škole v každej jednej triede.
To urcite nemame. Tady jsou take vesnicke skoly s malym poctem zaku a velke mestske skoly, kde se pocet deti splaha ke 30. Jedna uzivatelka s emimina dela na nejake pidi skole, kde maji snad necelych 40 zaku a k tomu 4 ucitele a 5 asistentu, pak jeste vychovatelku, kucharku, uklizecku, reditele. Nechapu, jak se takova skola muze uzivit a ze nekdo vubec napise tolik asistentu, kdyz maji tak malo deti ve tride
. Takze i u nas jsou takove skoly. Ale bohuzel vetsina deti chodi do takovych obrich kolosu, jako muj syn a to neni zrovna nejake privetive prostredi a ani se nedivim, ze se rodice o sve deti boji, aby to zvladly. Tady nesmis jako rodic ani vstoupit do budovy skoly. Takze jsem na zacatku roku vypustila sveho nestandartniho prvnacka u dveri a doufala, ze sam najde satnu, svoji skrinku, prevlece se a pak najde svoji tridu ve 2.patre budovy.
Příspěvek upraven 16.11.23 v 15:58
@ludmilaadamkova A budeš do takové školy dávat dceru? U nás je taky taková škola, letos bylo prvňáčků 8. Jsou spojený se školkou, děti tam chodí na oběd ze školky a mají tam angličtinu. Takže tu školu vlastně znají. Od druhého stupně se dojíždí do města, do velké školy. Mají potom adapťák, aby se děti poznaly. Přemýšlím, že ho dám rovnou do města, bojim se kvality vzdělání, ale taky případného rozdělení kamarádů, ve městě je na výběr ze 3 škol, určitě by všichni nešly do stejné školy, případně třídy. I když naše škola je chválena, dětem se tam opravdu věnují, učí se převážně v terénu. Když se berou např stromy, jsou v lese u myslivce atd.. Jestli se spíš bojím potom toho rozdělení, nevím.
@Oriseka tu môže byť maximálne v triede tuším prvý stupeň 22 a druhý stupeň 29 deti. Som rada, že na našej škole to je ako je.
@ekira5 píše:
@Oriseka tu môže byť maximálne v triede tuším prvý stupeň 22 a druhý stupeň 29 deti. Som rada, že na našej škole to je ako je.
Mate to lepsi. U nas bylo 28 deti v 1.tride a ted v druhe jich je 25, protoze se 2 spoluzaci vratili na Ukrajinu a 1 presel do vedlejsi tridy. Je to fakt hodne deti a je jich tam hodne, co potrebuji vetsi peci. Prijde mi to skoro nezvladnutelne.
@Míša213 píše:
@ludmilaadamkova A budeš do takové školy dávat dceru? U nás je taky taková škola, letos bylo prvňáčků 8. Jsou spojený se školkou, děti tam chodí na oběd ze školky a mají tam angličtinu. Takže tu školu vlastně znají. Od druhého stupně se dojíždí do města, do velké školy. Mají potom adapťák, aby se děti poznaly. Přemýšlím, že ho dám rovnou do města, bojim se kvality vzdělání, ale taky případného rozdělení kamarádů, ve městě je na výběr ze 3 škol, určitě by všichni nešly do stejné školy, případně třídy. I když naše škola je chválena, dětem se tam opravdu věnují, učí se převážně v terénu. Když se berou např stromy, jsou v lese u myslivce atd.. Jestli se spíš bojím potom toho rozdělení, nevím.
Záleží jak kde. U dcery na 8G byly 3 děti z jedné malotřídky (tj. dostala se jich skoro polovina).
@Míša213 píše:
Kdyby u nas byla nejaka mala skola, tak bych tam syny hned dala. Ty velke skoly pro me nemaji moc vyhod. A kde se ucitelka muze venovat vic detem, kdyz je 8 deti ve tride nebo 28?
@Oriseka píše:
Mate to lepsi. U nas bylo 28 deti v 1.tride a ted v druhe jich je 25, protoze se 2 spoluzaci vratili na Ukrajinu a 1 presel do vedlejsi tridy. Je to fakt hodne deti a je jich tam hodne, co potrebuji vetsi peci. Prijde mi to skoro nezvladnutelne.
28 je strašne veľa, hlavne na prváčikov. To nemôže učiteľka stíhať, je to väčší záber pre rodičov.