Předškolák 2023

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26747
14.11.23 09:58
@K92 píše:
Jinak v mém okolí převažují „zbytečné“ odklady… mám v okolí zrovna teď několik sportovně nadaných kluků, kteří hrají hokej, fotbal a chodí na plavání a aby to stíhali, tak rodiče upřednostnili sport před první třídou a rok ještě počkají. Děti narozené květen - červenec. Pak je v mém okolí častým důvodem třeba stěhování, rozvod rodičů… když se s těmi maminkami bavím, tak přiznávají, že zcela jasný důvod úplně tak není, ale odklad by chtěly, protože to bude jednodušší. Nesoudím, chápu je, ale systémově je to prostě pak problém.

A v čem přesně je ten problém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
14.11.23 10:00
@Cuddy píše:
Protože není jen první třída. A v první třídě rozdíů není, ale mezi 12 a 14 nebo 15-17 letou holčičkou již ano.

Taky pravda, ale toto právě vždy popírají matky předčasně zaškolenych, nebo většina. Těžko říct, ještě že mám podzimní dítě a je mi to fuk :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22525
14.11.23 10:01
@Amandine píše:
Já napíšu svou zkušenost s žádostí o odklad. Dcera je narozená v půlce srpna, měla být až koncem srpna, zkrátka to datum je na hranici. Je velice drobná. Citlivá, nesmělá, emočně labilnější. Nemá buňky na matiku, logiku. Já už začátkem roku, než by měla teoreticky nastoupit do školy, nechala jsem ji vyšetřit speciálním pedagogem. Tam vyšlo špatné držení tužky, špatný fonematický sluch a ještě něco, už si nevzpomenu. Tak jsme se dceři věnovali, zároveň dali žádost o odklad. Pak jsme šli do PPP a počítala jsem s tím, že si s paní psycholožkou po vyšetření dítěte promluvíme a zřejmě se shodneme že bude asi vhodnější odklad. A to jsem se pěkně zmýlila. Tím, že jsem s dcerou pracovala, tak část nedostatků zmizela a hlavně byla navyklá soustředěně a sama pracovat (takové ty listy, grafomotorika apod.). Takže zhodnocena, že je připravena na školu. V té době ještě nebyla výslovnost R a Ř, ale že to prý taky nevadí. Zkrátka bylo více drobných faktorů, pro které by se o odkladu uvažovat dalo. Pracovnice PPP byla ale total neprůstřelná. A to já jsem poměrně výřečný člověk, ale nedalo se. Výsledek: nastoupila a byla ještě dlouho dost mimózní, nesoustředěná, špatný úchop tužky se nepovedlo opravit za dva roky každodenního upozorňování. Ve škole brečela kvůli kravinám a brečí doteď, je ve 3. třídě, je o poznání méně mimózní a až nyní ví, co je za domácí úkol. Nadále neví že budou třeba psát písmenku. Míry 120 cm a 20 kg (minimální rozměry prvňáka) má až teď. První třída byl veliký boj, kdo ví, zda s odkladem by to bylo hladší.

Posléze jsem v okolí byla za exota, že mi odklad neschválili. Běžně to dávali za nesoustředěnost, špatnou výslovnost, stěhování…tak nevím co se stalo :D

Nicméně s dcerou a její školou mám práci doteď, musím policajtovat a přenášet kompetence na ni se daří jen velmi, velmi pomalu. To se bavíme třeba jen o úkonu, kdy si má sama dát do tašky svačinu (a posléze vyndat). Pozitivní na tom vidím, že bude dřív ze školy, má rok na práci navíc, to se hodí, zvláště u těch žen. Když pak např. V 25 vylezou z VŠ, jak mají vydělat na bydlení a ještě mít dítě, to prostě moc dobře nevychází.

Tak to jste spis vyjimka. Ja co vim, tak daji odklad kazdymu, kdo chce. Spis s predcasnym zaskolenim delaji velke strachy. Zase v budoucnu se to bude dceri hodit. Ja s tim vysetreni v PPP nemam nejak extra dobre zkusenosti. On je rozdil, jestli dite dokaze plnit ukoly soustredene v prostredi jeden na jednoho nebo ve velkem kolektivu, kde je x rusivych vlivu. To je opravdu drobounka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
14.11.23 10:01
@Kasandra159 píše:
Jak se jinak dá vyložit věta: Navíc při předčasným zaškolení tu každá maminka vehementně tvrdí, jak dokonce tomu jejímu všichn deti pomáhaly a nikdy věk neresily.Já nepovažuji první třídu zas za tak náročnou, takže tu módu odkladů taky nechápu. Moje dítko nevynikalo, jen to pro něj nebylo nic těžkého a bylo oproti jiným relativně rychlé, tak kecalo :lol: Vždy to bylo, vaše dítko moc kecá a ruším tím ty pomalejší :mrgreen: Prostě na vzorňáka, který byl ještě rychlejší, plnil a navíc nerušil, nemělo :mrgreen:

Jenže ta připravenost je právě (v našich končinách) i o tom, že dítě neruší ostatní, i když má hotovo. Případně, že si umí vyjednat nějakou jinou činnost, která ho bude bavit a nebude u ní rušit. A to je právě i jeden z těch důvodů, proč těch odkladů máme tolik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
14.11.23 10:03
@Amandine píše:
Já napíšu svou zkušenost s žádostí o odklad. Dcera je narozená v půlce srpna, měla být až koncem srpna, zkrátka to datum je na hranici. Je velice drobná. Citlivá, nesmělá, emočně labilnější. Nemá buňky na matiku, logiku. Já už začátkem roku, než by měla teoreticky nastoupit do školy, nechala jsem ji vyšetřit speciálním pedagogem. Tam vyšlo špatné držení tužky, špatný fonematický sluch a ještě něco, už si nevzpomenu. Tak jsme se dceři věnovali, zároveň dali žádost o odklad. Pak jsme šli do PPP a počítala jsem s tím, že si s paní psycholožkou po vyšetření dítěte promluvíme a zřejmě se shodneme že bude asi vhodnější odklad. A to jsem se pěkně zmýlila. Tím, že jsem s dcerou pracovala, tak část nedostatků zmizela a hlavně byla navyklá soustředěně a sama pracovat (takové ty listy, grafomotorika apod.). Takže zhodnocena, že je připravena na školu. V té době ještě nebyla výslovnost R a Ř, ale že to prý taky nevadí. Zkrátka bylo více drobných faktorů, pro které by se o odkladu uvažovat dalo. Pracovnice PPP byla ale total neprůstřelná. A to já jsem poměrně výřečný člověk, ale nedalo se. Výsledek: nastoupila a byla ještě dlouho dost mimózní, nesoustředěná, špatný úchop tužky se nepovedlo opravit za dva roky každodenního upozorňování. Ve škole brečela kvůli kravinám a brečí doteď, je ve 3. třídě, je o poznání méně mimózní a až nyní ví, co je za domácí úkol. Nadále neví že budou třeba psát písmenku. Míry 120 cm a 20 kg (minimální rozměry prvňáka) má až teď. První třída byl veliký boj, kdo ví, zda s odkladem by to bylo hladší.

Posléze jsem v okolí byla za exota, že mi odklad neschválili. Běžně to dávali za nesoustředěnost, špatnou výslovnost, stěhování…tak nevím co se stalo :D

Nicméně s dcerou a její školou mám práci doteď, musím policajtovat a přenášet kompetence na ni se daří jen velmi, velmi pomalu. To se bavíme třeba jen o úkonu, kdy si má sama dát do tašky svačinu (a posléze vyndat). Pozitivní na tom vidím, že bude dřív ze školy, má rok na práci navíc, to se hodí, zvláště u těch žen. Když pak např. V 25 vylezou z VŠ, jak mají vydělat na bydlení a ještě mít dítě, to prostě moc dobře nevychází.

To jo, ale ten start teda neměla jednoduchý a ani vy, škoda, zrovna u vás by odklad pomohl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24377
14.11.23 10:04

@Cuddy ale neřekla bych to tak ostře. Prostě byla nekompromisní :D Prý že žádný pádný důvod pro odklad není. Nějaká velká, významná vada či nezralost.

To vím, že předčasný zaškolení posuzují mnohem přísněji, ale přijde mi to tak v pořádku.

Jinak dcera tam byla sama asi 45 minut, tu dobu co jsem čekala venku přicházely různé děti a to byly zrovna takové, že jsem si říkala, že to moje je ještě těžce v pohodě. Jedno se válelo po zemi, ječelo, maminka už tam na vrátnici hlásila že asi nebude spolupracovat… dotáhli ho nějak do té místnosti a za pár minut šílený řev, tak ho zas vyvedli že je nevyšetřitelný. Pak další dítko co přišlo, tak mluvilo ale jestli se dalo porozumět každému 5. slovu? Další děvčátko, ani se neumělo svléct z bundy, pak si sedla ke stolečku a ten rodič že má jít na chvilku dovnitř sám. Tak říkal, že to asi nevydrží takhle sama. Vzala pak tužku jak vařečku a začala rýt do papíru. No já jen koukala, tak tihle odklad jistě dostali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22525
14.11.23 10:06
@Hlaholice píše:
Nulté ročníky by byly super. Já mám v okolí jen jednu jedinou přípravnou třídu, ale ta je vyloženě pro děti, které mají nějaký větší hendikep, ty děti pak většinou ani nejdou na běžnou ZŠ.
Já si myslím, že ty nulté ročníky by byly fajn i třeba pro děti, které jsou narozené na podzim.

Ja znam zas pripravnou tridu, kde chodi jen deti z urcite komunity. Uci se tam myt ruce a. poznavat barvy. To taky neni zrovna to, co bys chtela pro sve dite. Asi by ti ani nedali doporuceni do takove tridy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
763
14.11.23 10:06

Holky a slyšely jste o odkladu pro emoční nevyzrálost? Syn je velmi nadaný a chytrý… Byla nám doporučená první třída už loni od dětské lékařky ale bojím se že letos mu školka doporučí odklad pro emoční nevyzrálost… Je dost plačtivý a vše si bere osobně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
14.11.23 10:07
@Cuddy píše:
@Amandine to jsi natrefila na nejakou blbenu. Ja byla s ditetem v ppp kvuli predcasnemu zaskoleni. Nejdriv si popovidali se mnou a rovnou rekli, ze odklad davaji radi, predcasne zaskoleni ne. Pak tam bylo dite 1,5 hodiny, ja zatim cekala v cekarne. Deti, co si sly pro odklad se tam vystridalo za tu dobu asi 6, byly tam doslova chvilku.

A jaká je čekacka v těch Říčanech, mně jedna maminka říkala, že se jí ozvali po roce..já to pořád nechápu, kdy mám řešit to spc a ppp? Jako I teď 2 roky dopředu a dají mi tipy jak pracovat? Nebo za rok v únoru, když pak má v září nastoupit? Nebo ke klinické psycholozce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22525
14.11.23 10:10
@Bubla Bůčková píše:
Taky pravda, ale toto právě vždy popírají matky předčasně zaškolenych, nebo většina. Těžko říct, ještě že mám podzimní dítě a je mi to fuk :D

Taky se nam to vyresilo podzimnim ditetem :lol:. Druhy je v kvetnu, ale ten je v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24377
14.11.23 10:10

@Sylvania 333 jj přesně, policajtování by odklad nevyřešil, to je prostě povahou, a jsem smířená s tím, že ještě nějaký čas policajtovat budu 8)

Taky kolize s o hlavu vyššími spolužáky a o 20 kg těžšími, těch už bylo. To je prostě víla proti monstru :D

Zase dcery spolužačky, ty se nervují před písemkou, mají potíže se spaním, usínáním, bolí hlava, bříško. Tak to mi přijde moc, vždyť je to jen první stupeň obyčejné státní ZŠ 8o To je snad i lepší, že mé dítě to má tzv. na salámu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24377
14.11.23 10:12

Z mé zkušenosti teda děti hodně řeší věk, ne že ne. Hodně se porovnávají mezi sebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2035
14.11.23 10:30

@Bubla Bůčková Já jen píšu, že odklad se dává i z jiných důvodů, než jen kvůli nedostatečné školní zralosti nebo poruchám… v ČR má odklad skoro 1/4 dětí. V uvedeném případě to jsou děti kamarádek, nesoudím je a jako kamarádka je naprosto chápu, ještě rok mají jako rodina jednodušší život, ale právě systémově je to pak průšvih a stává se z toho celospolečenský problém (nejsou místa ve školkách, ve třídách jsou velké věkové rozdíly mezi dětmi - to je problém pak pro ty, co odklad neměly apod.)… navíc pokud dostane odklad dítě, které odklad vlastně nepotřebuje, tak začne ve školce zlobit, protože se nudí a spousta kamarádů odešla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
14.11.23 10:36
@Sylvania 333 píše:
Syn byl předčasně narozený, termín jsem měla v létě, narodil se v březnu.
O odkladu jsem neuvažovala, od 4 se sám naučil číselnou řadu, rád počítal, v pěti výplňoval cvičení pro předškoláky.
Problémy po nástupu měl, s vyššími, silnějšími kluky s odkladem.
S učením ne.
Základka je džungle a jsem ráda, že už je pryč. :roll:

Syn zvládl udělat skoro celý sešit pro předškoláky ve 2 a půl letech za jeden večer, zvažujeme předčasné zaškolení. Nedávno mu bylo pět, umí sčítat a odčítat (pokud zrovna chce) a v posledních dnech začíná číst. Je také předčasně narozený, i když teda ne o tolik.
Jenže ono je úplně jedno, co zvládalo moje nebo tvoje dítě, tady jde o to, jak je na tom průměrné dítě (kluk). A průměrný srpnový kluk opravdu může být nezralý na školu už jen z toho důvodu, že vývojem odpovídá věku.
A krom toho zralost na školu není jen o tom, jestli se dítě zvládne naučit počítat, číst a nebo udělat úkoly pro předškoláky. Je to i o tom, zda je dítě dostatečně sociálně a emočně zralé, o motorice. Ale třeba i o tom, zda bude školu zvládat bez nějaké větší únavy. Pro drobnější dítě je třeba ta škola po fyzické stránce namáhavější. A taky i o tom, jak je samostatné. A v některých ohledech i rychlé. Třeba u převlékání a přesouvání nebo u jídla. Ale vlastně i u dalších úkolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
14.11.23 10:42
@Oriseka píše:
Ja znam zas pripravnou tridu, kde chodi jen deti z urcite komunity. Uci se tam myt ruce a. poznavat barvy. To taky neni zrovna to, co bys chtela pro sve dite. Asi by ti ani nedali doporuceni do takove tridy.

No, ono v té přípravné, co máme v okolí, to bude dost podobné, kolem dokola té školy je vyloučená lokalita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí