Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Cuddy píše:
Začít spolu je takový běžný standard.
Přijde ti to jako standard u ZŠ? U MŠ ano, to je velmi časté. Ale třeba ZŠ v mém okolí od toho upustila a má jen prvky z něj - jeden projektový den týdně. Celý týden takto nejedou a já se vůbec nedivím. Protože dle mě je třeba, aby ty děti zvládly aspoň základní všeobecné minimum/trivium a ne si vybíraly, jen třešničky na dortu.
Příspěvek upraven 13.11.23 v 21:38
@ludmilaadamkova píše:
@CuddyMně to přijde taky v pohodě. Ale někteří rodiče zde to berou jako těžkou alternativu
Tak ono záleží jakou formou to máte pojaté. Zda doopravdy si děti každý den volí pouze z center aktivit a to zcela dobrovolně, jen dle svého uvážení. Nebo je to jen jako doplněk ke klasické výuce.
Mají normálně učebnice a myslím že úplně jen v projektech nejedou. Ale projektu mají dost. Taky jsou hodně venku a mají hodně aktivit. Je tam i dost kroužku na to jak malá je to škola v rámci družiny. V první a v druhé třídě se neznamkuje a děti se hodnotí i sami.
Ve třetí se pritvrzuje.
Ale já to mám vše jen z doslechu. Co vím tak rodiče „chytrejjsich“ děti jsou spokojeni že je rozvíjí rodiče dětí co mají naopak děti pomalejší nebo s hodně dys tak nadávaji.
@Finkaa píše:
@Oriseka Tak pokud má více problémů jistě to dítko má PO. Já fakt nechápu, jak může mít dítě odklad a přitom nemít žádné PO, vždyť první stupeň tvoří sama škola. A hlavně dítě bylo v PPP, tam odklad navrhli, takže museli zjistit deficit a navrhnout nějaká opatření. Ale vlastně ne ono stačí napsat odklad a dítko nám třeba dozraje… Ne toto není dle mě důvod na odklad. Fakt se čím dál tím víc kloním k tomu, aby děti byly zaškoleny v šesti letech všechny, ty co mají deficit větší, tak třeba právě do paragraf. tříd, mít navíc hodiny spec. ped. péče. Nebo aspoň nutnost jít do přípravné třídy, ale třeba u nás v okresním městě není žádná… Takže mé děti mají ve třídě MŠ sedmileté dítě, které má odklad a nepotřebuje dle MŠ žádné podpůrné opatření, tak kde to tedy jsme?
A jak vis, ze nema zadne PO? 1. a 2. stupen jen tak nepoznas, kdyz nevidis primo papiry z poradny. Do jakych paragrafovych trid? Jako tady je treba specialni skola, ale ta je jen pro postizene deti. Tam nema nejaky dysfatik nebo jen ADHD, co delat. Pripravna trida neni, vyrovnavaci trida neni, specialni tridy pro ADHD nebo dysfatiky nejsou. Asistenti se budou nejspis hodne omezovat. A ano, takovy dysfatik muze za rok se posunout a jit do normalni tridy. Pred tretim rokem te na logopedii nevezmou, nez udelas kolecko a zjistis, jak diteti pomoci, tak mu jsou 4 a do 6 blizko. Rok navic muze dost vyresit. A to sedmilete dite v MS ti nejak vadi? A ta 1 hodina specialne pedagogicke pece to nevytrhne, kdyz je dite nezrale. Skolni taska vazi bezne 7kg a tak s tim maji zas problem deti drobne. Ono je fajn, aby 16kg dite tahlo 7kg tasku. Takze ja se nedivim ani odkladu pro drobnost ditete. Videla jsem prvnaka, co byl velky jak trilete dite. S tou taskou kolikrat bojuje i muj urostly druhak sportovec.
@Oriseka Stačí se zeptat, zda ve třídě mají dítě/děti s PO. Neptáš se na konkrétní dítě, to ti neřeknou…
Paragrf. třída, stejně jako škola, prostě pro žáky s vážným ment., zrak., sluch. postížením, prochami chování, učení, s vadami řeči, záleží, kdo co zřídí… A ano, za takovými se dojíždí, nejsou všude. Ale přesto si myslím, že toto malé procento dětí, pokud má takto vážný deficit nemám mít odklad, ale má nastoupit no ZŠ. Protože u takto vážných deficitů stejně nějakou spec. ped. péči potřebuješ, a to ti ani běžná MŠ nezajistí. Vy máte v MŠ spec. pedagoga, který se těmto dětem intenzivně každý týden věnuje? Ale za hlavní problém vidím, že s těmito vážnými deficity se svezou i děti, které žádný až tak vážný deficit nemají. To že taška bude vážit sedm kilo, se musí řešit jinde, dvojí učebnice byly už i za mě a ne tím, že dítko tašku neunese…
Místo toho u nás ve třídě máme děti, co mají odklad bez PO, proč tedy? A drobné toto dítko fakt není
A ano, nejsem úplně nadšená, že mám tříleťáka ve třídě se sedmiletým dítkem. Přeci jen ty potřeby, zájmy jsou někde jinde…
@Bubla Bůčková K té soukromé škole. V soukromé škole, která se mi líbí, je ten rozdíl od běžně školy hlavně asi v těchto ohledech:
Řekla bych, že se tam dost znalostí naučí tak nějak mimoděk. A určitě tam nejedou takové to šprtaní se spousty věcí zpaměti. Ale to já vítám. Myslím si, že to jsou věci, které se dítě v dnešní době může klidně naučit samo doma, pokud bude chtít. Já vidím přínos spíš v tom, že děti poznají, co je baví, čím by se jednou mohly živit, naučí se spolupracovat, prezentovat, diskutovat, poznají hodně věcí z praxe, budou mít možnost být kreativní, pomůže jim ta škola poznat sebe samotné, přijdou na to, jakým stylem se učí nejlépe.
@Finkaa píše:
Přijde ti to jako standard u ZŠ? U MŠ ano, to je velmi časté. Ale třeba ZŠ v mém okolí od toho upustila a má jen prvky z něj - jeden projektový den týdně. Celý týden takto nejedou a já se vůbec nedivím. Protože dle mě je třeba, aby ty děti zvládly aspoň základní všeobecné minimum/trivium a ne si vybíraly, jen třešničky na dortu.Příspěvek upraven 13.11.23 v 21:38
Ano, vesměs všechny školy v okolí program Začít spolu mají. Nepřijde mě to jako třešničky na dortu.Mam zatím druhaka a prostě když jsou dušičky, tak celý týden jedou prvouce výtvarné, hudebce a češtině toto téma plus k tomu měly nějakou běhací hru v parku. Teď svatý Martin, opět čtou texty o tomto zvyku, něco mu dneska psaly, to samé hudebka, výtvarka. Rodiče spolužáků jsou velmi spokojeni, my již méně, ale my jsme velmi výkonově zaměření, že nás by měli mít více drilu.
@Finkaa a učebnice samozřejmě mají, matiku Hejnyho a v češtině si ty druhy vět také řeknou. Na prvouku nemají nic, tu jedou dle aktuálních témat a potřeb.
@Cuddy píše:
Ano, vesměs všechny školy v okolí program Začít spolu mají. Nepřijde mě to jako třešničky na dortu.Mam zatím druhaka a prostě když jsou dušičky, tak celý týden jedou prvouce výtvarné, hudebce a češtině toto téma plus k tomu měly nějakou běhací hru v parku. Teď svatý Martin, opět čtou texty o tomto zvyku, něco mu dneska psaly, to samé hudebka, výtvarka. Rodiče spolužáků jsou velmi spokojeni, my již méně, ale my jsme velmi výkonově zaměření, že nás by měli mít více drilu.
Ale toto dle mě není program Začít spolu, to je jen možná inspirace jím. Ale je fakt, že pro ZŠ jsem to zcela přesně nestudovala, mě stačí to co mají v MŠ. Jako klidně takto, jak to máte pojaté proč ne, toto bych brala. Pořád máte rozdělené předměty a jen se točíte kolem nějakého tématu. Všechny děti předpokládám se musí minimálně rozvinout ve všech oblastech.
Ale ono by to mělo být, že dětem se otevřou každý dne určitá centra aktivit a z těch si to dítě svobodně a jen ze své vůle vybírá a v tomto centru pracuje-spolupracuje s ostatními. Případně pak přejde do dalšího centra. Děti samy mohou i ovlivnit, jaké centra by rády otevřely, co by rády v nich dělaly. Samy hodnotí svou práci (toto vidím asi jako jedno z velkých pozitiv). Ovšem jak by se ti líbilo, kdyby tvé dítě si pořád vybíralo, jen určitý okruh center…
@Finkaa píše:
@Oriseka Stačí se zeptat, zda ve třídě mají dítě/děti s PO. Neptáš se na konkrétní dítě, to ti neřeknou…
Paragrf. třída, stejně jako škola, prostě pro žáky s vážným ment., zrak., sluch. postížením, prochami chování, učení, s vadami řeči, záleží, kdo co zřídí… A ano, za takovými se dojíždí, nejsou všude. Ale přesto si myslím, že toto malé procento dětí, pokud má takto vážný deficit nemám mít odklad, ale má nastoupit no ZŠ. Protože u takto vážných deficitů stejně nějakou spec. ped. péči potřebuješ, a to ti ani běžná MŠ nezajistí. Vy máte v MŠ spec. pedagoga, který se těmto dětem intenzivně každý týden věnuje? Ale za hlavní problém vidím, že s těmito vážnými deficity se svezou i děti, které žádný až tak vážný deficit nemají. To že taška bude vážit sedm kilo, se musí řešit jinde, dvojí učebnice byly už i za mě a ne tím, že dítko tašku neunese…
Místo toho u nás ve třídě máme děti, co mají odklad bez PO, proč tedy? A drobné toto dítko fakt neníA ano, nejsem úplně nadšená, že mám tříleťáka ve třídě se sedmiletým dítkem. Přeci jen ty potřeby, zájmy jsou někde jinde…
Specialni skoly apod. se rusili. Mame integraci. To co zbylo, tak toho je malo a beznadejne plne. 15 mist v logoskolce a 70 zajemcu. Uplne bezne. Nejake treba ADD neni vazny deficit a ten rok muze pomoci. Takove dite na zadnou specialni skolu nepatri. Me treba vubec nevadilo mit triletaka se sedmiletyma. Proc by mi to vadilo? Meho triletaka si tam pekne opecovavali a byl to pro nej prinos byt mezi starsimi. Asi neuznas, ze jsou deti, co jim odklad muze pomoci, at se ozvou zde maminky, co jejich dite odklad melo a tem to vysvetli, ze to byla chyba meli radsi dite dat nekam do specialni tridy(ktere nejsou). Jo a bezne deti, ktere jdou do specialnich trid, tak taky maji odklady. Myslim opravdu postizene deti. Treba i 2 odklady. Pece pro ne neni a tak se zdrzujou v rezimu skolstvi (myslim, ze to ma i nejaky pozitivni financni dopad na rodinu).
@Finkaa také jsem to nestudovala, takto to v naší škole je. Kdyby otevíralo jen jedno centrum aktivit? Jsem matka pes, doma bych mu otevřela ty další ![]()
Takto, já k naší škole mám určitě výtky, řešila jsem to v diskuzi o druhacich. Ono je to spíš výtka k základnímu školství obecně, že neumí pracovat s těmi velmi šikovnými (ne geniálními) dětmi. Ale tak dají si děti 5 let v klidu na přátelské rodinné škole a pak poputují někam dál.
@Oriseka Klidně uznám, že odklad může dětem pomoci. A i sama jsem trochu nad ním uvažovala a tu myšlenku zcela neopustila. Ale přesto si myslím, že je těch odkladů nadbytek a opravdu si nemyslím, že je standard tebou uváděných 3-4děti na 25 dětí, to je prostě dle mě moc. To máme teď v MŠ my a ani jedno dítko nemá PO, proto se ptám (začala se ptát) proč tedy? Nemají deficit, když nepotřebují PO? Proč nejsou v ZŠ? Ano, loni měli jedno dítko s deficitem a asi tam ten odklad pomohl, i když těžko soudit, to vyhodnotí, za několik let. A pokud se bavíme, že těch odkladů by mělo být do pár procent, tak momentálně se kloním k myšlence, těch pár procent obětovat, za to, že těch 10-15procent odkladů co jsou navíc, by nastoupilo do základního vzdělání.
@Finkaa píše:
@Oriseka Klidně uznám, že odklad může dětem pomoci. A i sama jsem trochu nad ním uvažovala a tu myšlenku zcela neopustila. Ale přesto si myslím, že je těch odkladů nadbytek a opravdu si nemyslím, že je standart tebou uváděných 3-4děti na 25 dětí, to je prostě dle mě moc. To máme teď v MŠ my a ani jedno dítko nemá PO, proto se ptám (začala se ptát) proč tedy? Nemají deficit, když nepotřebují PO? Proč nejsou v ZŠ? Ano, loni měli jedno dítko s deficitem a asi tam ten odklad pomohl, i když těžko soudit, to vyhodnotí, za několik let. A pokud se bavíme, že těch odkladů by mělo být do pár procent, tak momentálně se kloním k myšlence, těch pár procent obětovat, za to, že těch 10-15procent odkladů co jsou navíc, by nastoupilo do základního vzdělání.
Nejstarší měl odklad kvůli řeči(logopedie za rok pomohla celkem), a potížím ze kterých se časem vyklubalo dys a porucha pozornosti. Na to by tedy asi čas nestačil. Ale on byl i takový tichý. Až po půl roce promluvil na učitelku apod..
@Finkaa píše:
Tak ono záleží jakou formou to máte pojaté. Zda doopravdy si děti každý den volí pouze z center aktivit a to zcela dobrovolně, jen dle svého uvážení. Nebo je to jen jako doplněk ke klasické výuce.
Při ZAS na ZŠ se zadává ráno společná práce. Takže tam každý den máš nějaké učení, které je pro všechny. (dle webu ZAS)
@Cuddy
Mně to přijde taky v pohodě. Ale někteří rodiče zde to berou jako těžkou alternativu