Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jinak v mém okolí převažují „zbytečné“ odklady… mám v okolí zrovna teď několik sportovně nadaných kluků, kteří hrají hokej, fotbal a chodí na plavání a aby to stíhali, tak rodiče upřednostnili sport před první třídou a rok ještě počkají. Děti narozené květen - červenec. Pak je v mém okolí častým důvodem třeba stěhování, rozvod rodičů… když se s těmi maminkami bavím, tak přiznávají, že zcela jasný důvod úplně tak není, ale odklad by chtěly, protože to bude jednodušší. Nesoudím, chápu je, ale systémově je to prostě pak problém.
@Cuddy píše:
@Oriseka já s těmi 3-4 dětmi také nesouhlasím, to nejsou ty děti s VD a extrémně předčasně narozené. Nezralé dítě. V Anglii se nastupuje do přípravné třídy úderem 4. roku, od 5 do školy, kde se učí číst a psát. Nezralost je často dílem rodičů a právě diky berlicce, kterou mají v odkladu. Kdyby ten odklad byl jen z lékařský podložených důvodu, což návštěva pop není, tak by se rodiče výrazněji snažili s těmi nezralými dětmi něco dělat. Nejdelší rodicak v Evropě a nejvíce odkladu.
Jenže v té Anglii je ten systém i styl výuky jiný. I pomůcky tam jsou jiné. To nejde porovnávat. To, co je v ČR ve škole problém, to v Anglii problém není. Tomu by se muselo to školství přizpůsobit.
@K92 píše: Řešením těch odkladových dětí by měly být nulté třídy. Já si myslím, že dítěti s odkladem rok školky navíc nic moc nedá (ještě když jsou třídy smíšené), tyhle děti by vůbec neměly zůstávat ve školce, ale měly by normálně nastoupit do školy do nulté třídy. Povinně a bez debat. Škoda, že nulté třídy u nás nejsou samozřejmost v každé škole.
Nulte tridy by mohly byt resenim, ale nejsou. U nas v nasi mestske casti neni ani jedna.
@Oriseka u nás ve městě bohužel taky ne, ale bylo by to v tuhle chvíli nejjednodušší řešení jak vytvořit více míst ve školkách a zároveň jak co nejlépe připravit odkladové děti na školu
@Kasandra159 píše:
Mám předčasně zaškolené říjnové dítě a rozhodně mu nikdo ze spolužáků nepomáhal, nebyl důvod. Nebylo nejmenší, vždy bylo v té vyšší půlce třídy, nejmenší byla odkladová holčička. Tělocvik byl pro mé dítě málo akční, takže to řešily tréninky. Dítko nemělo problémy ani s učením, i v monte systému, aby nudou nerušilo příliš a stále nekecalo, tak pomáhalo těm slabším spolužákům a vysvětlovalo a vysvětlovalo.Nikde jsem si nevšimla, že by jiná matka předčasně zaškoleného dítka psala, že mu museli všichni pomáhat. V čem mělo být našim dětem pomáháno?
No vlastně píšu to samé…vylozily ste si špatně to pomáhaly. Jakože skvěle zapadly do kolektivu, měly je strašně rády…což potvrzujes i teď ty výše, jak tvoje ditko mega super, ještě vynikalo, takže potom fakt nechápu ten hejt, když jde dítko 7,5 do první třídy
Ve třídě se chytají děti 5let osm měsíců, budou se chytat v pohodě děti 6,5 tak proč tedy vadí těch 5 kousků 7,5 let ![]()
@Bubla Bůčková píše:
No vlastně píšu to samé…vylozily ste si špatně to pomáhaly. Jakože skvěle zapadly do kolektivu, měly je strašně rády…což potvrzujes i teď ty výše, jak tvoje ditko mega super, ještě vynikalo, takže potom fakt nechápu ten hejt, když jde dítko 7,5 do první třídyVe třídě se chytají děti 5let osm měsíců, budou se chytat v pohodě děti 6,5 tak proč tedy vadí těch 5 kousků 7,5 let
Protože není jen první třída. A v první třídě rozdíů není, ale mezi 12 a 14 nebo 15-17 letou holčičkou již ano.
@Bubla Bůčková píše:
No vlastně píšu to samé…vylozily ste si špatně to pomáhaly. Jakože skvěle zapadly do kolektivu, měly je strašně rády…což potvrzujes i teď ty výše, jak tvoje ditko mega super, ještě vynikalo, takže potom fakt nechápu ten hejt, když jde dítko 7,5 do první třídyVe třídě se chytají děti 5let osm měsíců, budou se chytat v pohodě děti 6,5 tak proč tedy vadí těch 5 kousků 7,5 let
Jak se jinak dá vyložit věta: Navíc při předčasným zaškolení tu každá maminka vehementně tvrdí, jak dokonce tomu jejímu všichn deti pomáhaly a nikdy věk neresily.
Já nepovažuji první třídu zas za tak náročnou, takže tu módu odkladů taky nechápu. Moje dítko nevynikalo, jen to pro něj nebylo nic těžkého a bylo oproti jiným relativně rychlé, tak kecalo
Vždy to bylo, vaše dítko moc kecá a ruším tím ty pomalejší
Prostě na vzorňáka, který byl ještě rychlejší, plnil a navíc nerušil, nemělo ![]()
@K92 píše:
@Oriseka u nás ve městě bohužel taky ne, ale bylo by to v tuhle chvíli nejjednodušší řešení jak vytvořit více míst ve školkách a zároveň jak co nejlépe připravit odkladové děti na školu
U nas pripravna trida byla, ale zrusili ji kvuli prostorum. Tezko kazdy rok vymysli, kam vsechny deti dat (skola i skolka je problem). Moc deti. Byty se stavi a instituce ne. V pripravne tride je jen 12 deti. V bezne tride skoly nebo skolky 28. Radsi v tech prostorach udelaji normalni tridu.
Jinak ja tuto diskuzi zalozila jako pratelske pokecani nad nasimi predskolacky. Nechytejte, prosim, nekoho za slovo. Lide maji ruzne zkusenosti a nazory a je to tak v poradku. Nerada bych, aby zde byla nepratelska atmosfera.
Já napíšu svou zkušenost s žádostí o odklad. Dcera je narozená v půlce srpna, měla být až koncem srpna, zkrátka to datum je na hranici. Je velice drobná. Citlivá, nesmělá, emočně labilnější. Nemá buňky na matiku, logiku. Já už začátkem roku, než by měla teoreticky nastoupit do školy, nechala jsem ji vyšetřit speciálním pedagogem. Tam vyšlo špatné držení tužky, špatný fonematický sluch a ještě něco, už si nevzpomenu. Tak jsme se dceři věnovali, zároveň dali žádost o odklad. Pak jsme šli do PPP a počítala jsem s tím, že si s paní psycholožkou po vyšetření dítěte promluvíme a zřejmě se shodneme že bude asi vhodnější odklad. A to jsem se pěkně zmýlila. Tím, že jsem s dcerou pracovala, tak část nedostatků zmizela a hlavně byla navyklá soustředěně a sama pracovat (takové ty listy, grafomotorika apod.). Takže zhodnocena, že je připravena na školu. V té době ještě nebyla výslovnost R a Ř, ale že to prý taky nevadí. Zkrátka bylo více drobných faktorů, pro které by se o odkladu uvažovat dalo. Pracovnice PPP byla ale total neprůstřelná. A to já jsem poměrně výřečný člověk, ale nedalo se. Výsledek: nastoupila a byla ještě dlouho dost mimózní, nesoustředěná, špatný úchop tužky se nepovedlo opravit za dva roky každodenního upozorňování. Ve škole brečela kvůli kravinám a brečí doteď, je ve 3. třídě, je o poznání méně mimózní a až nyní ví, co je za domácí úkol. Nadále neví že budou třeba psát písmenku. Míry 120 cm a 20 kg (minimální rozměry prvňáka) má až teď. První třída byl veliký boj, kdo ví, zda s odkladem by to bylo hladší.
Posléze jsem v okolí byla za exota, že mi odklad neschválili. Běžně to dávali za nesoustředěnost, špatnou výslovnost, stěhování…tak nevím co se stalo ![]()
Nicméně s dcerou a její školou mám práci doteď, musím policajtovat a přenášet kompetence na ni se daří jen velmi, velmi pomalu. To se bavíme třeba jen o úkonu, kdy si má sama dát do tašky svačinu (a posléze vyndat). Pozitivní na tom vidím, že bude dřív ze školy, má rok na práci navíc, to se hodí, zvláště u těch žen. Když pak např. V 25 vylezou z VŠ, jak mají vydělat na bydlení a ještě mít dítě, to prostě moc dobře nevychází.
@Hlaholice píše:
Ale tak pokud dítě jen není zralé, tak žádné PO podle mne nepotřebuje, stačí mu běžný program ve školce. Potřebuje jen dozrát a procvičovat to, co se v té školce stejně procvičuje.
Takový kluk předčasně narozený koncem srpna ani nemusí mít žádný větší problém, bohatě stačí to, že úrovní odpovídá svému věku.
Já souhlasím s tím, že těch odkladů je strašně moc. A myslím si, že i těch 10 procent je zbytečně hodně. Jenže to by také u nás to školství muselo fungovat trochu jinak než teď. Už třeba jen ty zmiňované těžké tašky. V hlavě je řešení naprosto snadné, v praxi člověk často narazí. Blbý je třeba i to, že stačí špatná grafomotorika a dítě může mít problém hned v několika předmětech, narazí-li na učitelku, pro kterou je krasopis a úprava velmi zásadní.
Syn byl předčasně narozený, termín jsem měla v létě, narodil se v březnu.
O odkladu jsem neuvažovala, od 4 se sám naučil číselnou řadu, rád počítal, v pěti výplňoval cvičení pro předškoláky.
Problémy po nástupu měl, s vyššími, silnějšími kluky s odkladem.
S učením ne.
Základka je džungle a jsem ráda, že už je pryč. ![]()
@Cuddy píše:
@Anais Brno tak roli přípravné třídy má u nás školka. Ve 4 letech co jineho?
Jenže ta jejich přípravná třída je poněkud něco jiného než naše česká školka. Nám bylo na rodičáku řečeno, že třída, ve které jsou čtyřleté děti, je na to, aby se děti procvičovaly v sebeobsluze a naučily se být v prostředí bez rodičů a nemáme čekat, že se tam budou bůhvíco učit nebo nějak hodně vyrábět.
V okolí je česko-anglická školka. A už jen na zařízení školky je vidět rozdíl mezi touhle školkou a naší školkou. V téhle školce ty děti hodně tvoří, učí se písmenka (vždy po nějakou dobu jedno písmenko a k němu se vztahují různé aktivity - D vyrobíme domeček, vyzkoušíme si dalekohled, probereme dovolenou, učíme se o dinosaurech, upečeme dort, čteme knížku o dráčkovi - asi v takovéhle stylu, akorát oni se to učí teda na anglických slovech v té školce), dělají pokusy, mají spoustu vzdělávacích programů. Ty nejstarší děti tam i píšou. Problém je v tom, že v běžné české škole se budou ta písmena přeučovat, protože je píší tak, jak jim to vyhovuje a ne tak, jak je určeno, že se má správně psát. Případně bez zvládnutí prvků, která ta písmena obsahují (místo špicky ještě pořád zakulacení), což se opět tak trochu míjí s tím naším školstvím, které spíš jede v tom, že dítě má nejprve umět všechny ty prvky, správně držet tužku, mít správný přítlak a teprve potom se může začít učit psát - postupně podle daného pořadí.
@Amandine píše:
Já napíšu svou zkušenost s žádostí o odklad. Dcera je narozená v půlce srpna, měla být až koncem srpna, zkrátka to datum je na hranici. Je velice drobná. Citlivá, nesmělá, emočně labilnější. Nemá buňky na matiku, logiku. Já už začátkem roku, než by měla teoreticky nastoupit do školy, nechala jsem ji vyšetřit speciálním pedagogem. Tam vyšlo špatné držení tužky, špatný fonematický sluch a ještě něco, už si nevzpomenu. Tak jsme se dceři věnovali, zároveň dali žádost o odklad. Pak jsme šli do PPP a počítala jsem s tím, že si s paní psycholožkou po vyšetření dítěte promluvíme a zřejmě se shodneme že bude asi vhodnější odklad. A to jsem se pěkně zmýlila. Tím, že jsem s dcerou pracovala, tak část nedostatků zmizela a hlavně byla navyklá soustředěně a sama pracovat (takové ty listy, grafomotorika apod.). Takže zhodnocena, že je připravena na školu. V té době ještě nebyla výslovnost R a Ř, ale že to prý taky nevadí. Zkrátka bylo více drobných faktorů, pro které by se o odkladu uvažovat dalo. Pracovnice PPP byla ale total neprůstřelná. A to já jsem poměrně výřečný člověk, ale nedalo se. Výsledek: nastoupila a byla ještě dlouho dost mimózní, nesoustředěná, špatný úchop tužky se nepovedlo opravit za dva roky každodenního upozorňování. Ve škole brečela kvůli kravinám a brečí doteď, je ve 3. třídě, je o poznání méně mimózní a až nyní ví, co je za domácí úkol. Nadále neví že budou třeba psát písmenku. Míry 120 cm a 20 kg (minimální rozměry prvňáka) má až teď. První třída byl veliký boj, kdo ví, zda s odkladem by to bylo hladší.Posléze jsem v okolí byla za exota, že mi odklad neschválili. Běžně to dávali za nesoustředěnost, špatnou výslovnost, stěhování…tak nevím co se stalo
Nicméně s dcerou a její školou mám práci doteď, musím policajtovat a přenášet kompetence na ni se daří jen velmi, velmi pomalu. To se bavíme třeba jen o úkonu, kdy si má sama dát do tašky svačinu (a posléze vyndat). Pozitivní na tom vidím, že bude dřív ze školy, má rok na práci navíc, to se hodí, zvláště u těch žen. Když pak např. V 25 vylezou z VŠ, jak mají vydělat na bydlení a ještě mít dítě, to prostě moc dobře nevychází.
Policajtovar bys musela stejně, to odklad nevyřeší. Odkladoví spíš potom začínají bojkotovat školu úplně. V 16 mají už jiné zájmy.
@Amandine to jsi natrefila na nejakou blbenu. Ja byla s ditetem v ppp kvuli predcasnemu zaskoleni. Nejdriv si popovidali se mnou a rovnou rekli, ze odklad davaji radi, predcasne zaskoleni ne. Pak tam bylo dite 1,5 hodiny, ja zatim cekala v cekarne. Deti, co si sly pro odklad se tam vystridalo za tu dobu asi 6, byly tam doslova chvilku.
@K92 píše: Řešením těch odkladových dětí by měly být nulté třídy. Já si myslím, že dítěti s odkladem rok školky navíc nic moc nedá (ještě když jsou třídy smíšené), tyhle děti by vůbec neměly zůstávat ve školce, ale měly by normálně nastoupit do školy do nulté třídy. Povinně a bez debat. Škoda, že nulté třídy u nás nejsou samozřejmost v každé škole.
Nulté ročníky by byly super. Já mám v okolí jen jednu jedinou přípravnou třídu, ale ta je vyloženě pro děti, které mají nějaký větší hendikep, ty děti pak většinou ani nejdou na běžnou ZŠ.
Já si myslím, že ty nulté ročníky by byly fajn i třeba pro děti, které jsou narozené na podzim.