Předškolák 2023

Napsat příspěvek
Velikost písma:
K92
2035
14.11.23 10:43

@Sluníčko1511 ano, my máme doma emočně nezralé dítě, ale odklad dávat nebudeme, šel by skoro v sedmi a přišel by tak zároveň o spoustu kamarádů, navíc je dost chytrý a už teď se ve školce nudí. Psycholožka nám dala nějaké materiály k prostudování a návody, jak s dítětem pracovat. Když bychom chtěli odklad, tak nám ho dá… Psycholožka se vyjádřila tak, že by to byl velký problém hlavně ve chvíli, když by nedělal pokroky, já ten progres ale vidím a věřím, že jednou prostě dozraje. Samozřejmě to není zadarmo, hodně s ním pracujeme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2519
14.11.23 10:45
@Hlaholice píše:
Jenže ta připravenost je právě (v našich končinách) i o tom, že dítě neruší ostatní, i když má hotovo. Případně, že si umí vyjednat nějakou jinou činnost, která ho bude bavit a nebude u ní rušit. A to je právě i jeden z těch důvodů, proč těch odkladů máme tolik.

Byla to monte třída a dítko požadované týdenní minimální požadavky mělo splněno rychle a na kecání jsou potřeba vždy minimálně dva. Pak jsem dítko přesvědčila, že se nemá řídit těmi pomalými kamarády a fakt může jet napřed podle toho vzorňáka a byl klid. Jen muselo pochopit, že může dělat navíc a rychleji, než ostatní a ne se řídit rychlostí těch, co jim to tolik nešlo. To mimo třídu a vlastní zkušenost dítko nezjistí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
14.11.23 10:45
@Sluníčko1511 píše:
Holky a slyšely jste o odkladu pro emoční nevyzrálost? Syn je velmi nadaný a chytrý… Byla nám doporučená první třída už loni od dětské lékařky ale bojím se že letos mu školka doporučí odklad pro emoční nevyzrálost… Je dost plačtivý a vše si bere osobně…

Jo, znám dítě, které mělo odklad pro emoční nezralost. Ale rozhodnutí je stejně na tobě, jestli na vyšetření půjdeš nebo a zda se podle něj budeš řídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
14.11.23 10:49
@Kasandra159 píše:
Byla to monte třída a dítko požadované týdenní minimální požadavky mělo splněno rychle a na kecání jsou potřeba vždy minimálně dva. Pak jsem dítko přesvědčila, že se nemá řídit těmi pomalými kamarády a fakt může jet napřed podle toho vzorňáka a byl klid. Jen muselo pochopit, že může dělat navíc a rychleji, než ostatní a ne se řídit rychlostí těch, co jim to tolik nešlo. To mimo třídu a vlastní zkušenost dítko nezjistí.

Když monte třída je zas něco jiného než běžná základka. To je jako s tou školou v Anglii, nejde to úplně srovnávat. To monte je zaměřené více individuálně, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2519
14.11.23 10:59
@Hlaholice píše:
Když monte třída je zas něco jiného než běžná základka. To je jako s tou školou v Anglii, nejde to úplně srovnávat. To monte je zaměřené více individuálně, ne?

Tím jsem myslela, že dítko kecalo, i když je v monte hodně času na individuální práci dle volby dítka, jen to moje prostě bylo oproti většině rychlé a rádo plnilo zadání. Takže moje mělo splněno a spolukecači ne, protože nebyli rychlí a měli odkládací tendence (což je pro mě pochopitelnější, než můj vzorňák :lol: ). Jinak to byla třída běžné státní základky, ostatní třídy v ročníku byly klasické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
14.11.23 13:17

Víte co je zvláštní? źe c okolních zemích - Slovensko 8 procent odkladů německo dokonce jen 2,5 procenta odkladu.. i nás 20-25 procent…

tak pokud má skoro čtvrtina dětí odklad tak je fakt něco špatně…

• Citovat
  • Upravit
26747
14.11.23 13:29
@ludmilaadamkova píše:
Víte co je zvláštní? źe c okolních zemích - Slovensko 8 procent odkladů německo dokonce jen 2,5 procenta odkladu.. i nás 20-25 procent…tak pokud má skoro čtvrtina dětí odklad tak je fakt něco špatně…

Ne odklady, ale výuka, system na těch. Psaly to tu německý maminky, triletej může do školky s plenkou atd. U nás musí všechno nadrtit doma sama mamka bez potřebného vzdělání, tím nemyslím vzdělání na odplenkovani, ale snad si rozumíme :lol: třeba ten úchop například. Nebo dostupná podpůrná péče- psychlog, logopedie- taky v Německu jiné a u nás čekáš rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42140
14.11.23 13:32
@Bubla Bůčková píše:
Ne odklady, ale výuka, system na těch. Psaly to tu německý maminky, triletej může do školky s plenkou atd. U nás musí všechno nadrtit doma sama mamka bez potřebného vzdělání, tím nemyslím vzdělání na odplenkovani, ale snad si rozumíme :lol: třeba ten úchop například. Nebo dostupná podpůrná péče- psychlog, logopedie- taky v Německu jiné a u nás čekáš rok.

Myslíš, že slovenské školství je o tolik jiné? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
14.11.23 15:08
@Havlova píše:

Tak tam ta úroveň je spíš horší a proto děti asi nepotrebuji tolik odkladů :lol: těžko říct, o tom mi popravdě nikdo nevypravel, to spíš se tu dočtes o tom Německu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42140
14.11.23 16:05
@Bubla Bůčková píše:
Tak tam ta úroveň je spíš horší a proto děti asi nepotrebuji tolik odkladů :lol: těžko říct, o tom mi popravdě nikdo nevypravel, to spíš se tu dočtes o tom Německu :D

Ale, myslíš že se učí v první třídě něco jiného než naše děti? Silně pochybuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22528
14.11.23 16:10
@Havlova píše:

Treba tam o odkladech rozhoduji odbornici a ne rodice :nevim:. Ted je to politicke tema. Chteji vice pracujicich, co odvadeji dane, takze zadne odklady a hned je mozna 1 pracovni rok navic :think:. Vzdycky jde o prachy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42140
14.11.23 16:17
@Oriseka píše:
Treba tam o odkladech rozhoduji odbornici a ne rodice :nevim:. Ted je to politicke tema. Chteji vice pracujicich, co odvadeji dane, takze zadne odklady a hned je mozna 1 pracovni rok navic :think:. Vzdycky jde o prachy.

Ono to kolikrát ubližuje i těm zbytečně odkladovým dětem. Na podzim s odkladem, v téměř 17. ukončí ZŠ, v 21 SŠ. A nebo taky ne, protože se s mladšími necítí dobře. A ještě je vlastně uměle od počátku ZS tlačen k úrovni mladších dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
14.11.23 16:18
@Bubla Bůčková píše:
Tak tam ta úroveň je spíš horší a proto děti asi nepotrebuji tolik odkladů :lol: těžko říct, o tom mi popravdě nikdo nevypravel, to spíš se tu dočtes o tom Německu :D

Podle mě prostě ty odklady jsou u nás strašně zajete. Pokud se narodí kluk, květen až srpen tak se všichni diví když nemá odklad.

Aby nebyl nejslabší ve třídě a je tedy fakt že obecně jsou kluci pomalejší ve vývoji než holčičky a víc divocí ( samozřejmě výjimky jsou všude) ale oni to pak kluci dohoní na druhém stupni kdy se srovnají a nebo holky i předběhnou.

U nás jsou v predskolacich 4 kluci.

1 podzimní pudje do školy určitě
2 pozdní jaro/ léto už mi maminky říkaly že určitě odklad, že to ví už teď.
A poslední podzimní kluk ( poměrně špatně mluví )- tocicta místo kočička tak tam to vidí maminka 30 procent že půjde 70 procent ze odklad… jinak kluk je taky moc šikovnej.

( jsem sondovala jestli malé zbudou nějací kamarádi ve školce až ji odejdou do školy předškoláci)

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
14.11.23 16:21
@Havlova píše:
Ono to kolikrát ubližuje i těm zbytečně odkladovým dětem. Na podzim s odkladem, v téměř 17. ukončí ZŠ, v 21 SŠ. A nebo taky ne, protože se s mladšími necítí dobře. A ještě je vlastně uměle od počátku ZS tlačen k úrovni mladších dětí.

Ono je to na obe strany. Když dáš do školy dítě dřív ( předčasné zaškolení) může ho to taky dohonit jak jsou holky do puberty že najednou spolužačky už jsou jinde honí kluky.

• Citovat
  • Upravit
22528
14.11.23 16:25
@Havlova píše:
Ono to kolikrát ubližuje i těm zbytečně odkladovým dětem. Na podzim s odkladem, v téměř 17. ukončí ZŠ, v 21 SŠ. A nebo taky ne, protože se s mladšími necítí dobře. A ještě je vlastně uměle od počátku ZS tlačen k úrovni mladších dětí.

Podzimnim bych odklad nedavala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect