Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lemanka píše:
@hanka.br. Chodí na logopedii. Jinak s tou obslužností bych to viděla na tu lenost, neochotu něco udělat, takže to pak neumí.
Ve finále to je jedno, jestli to neumí nebo se nechce. Za rok to bude lepší a totéž platí o výslovnosti.
@hanka.br. Mně je stejně už delší dobu jasné, že příští školní rok ještě prvňáci nebudou. Počítám s odkladem.
@EvaG aha, tak to asi špatně vyznělo, já jsem to brala jako chválu koloodrážedla, že vlastně dítě už udrží balanc a pak jen stačí aby dalo nohy na šlapky a jede
Nakonec neteře koloodrážedla nemají a ta mladší skoro ve 4 letech neumí jezdit ani s těma postranníma kolečkama, resp. nechce se jí šlapat. Naše děti se šlapat učily na tříkolce - máme tu s řetězem (zn. Smile).
@Mufina obe deti umi ve trech slapat a okolo ctvrteho bez kolecek. Co znam deti tak prave maji problémy urcite zalezi i na detech.
Syn jezdil jako malý na koloodrážedle, ve 4 letech jsme koupili kolo, vůbec nebylo třeba přidělávat ty postranní kolečka a hned uměl jezdit. Tohle záleží podle mě hlavně na tom, jak je dítě sportovně nadané a zdatné, syn se i naučil za krátkou dobu lyžovat, bruslí, chodí na plavání. ALE zase neumí vůbec písmenka (pozná tak maximálně 5 písmen), nejeví o to zájem. Je to předškolák, takže mám ze zápisu docela obavy. Jinak napočítá do 20, barvy, tvary, prostorová orientace, básničky, sebeosbsluha… to vše umí. Až na tkaničky, přiznám se, že ty jsme zatím zkoušely jen jednou, musíme začít víc trénovat, ale všechny boty má na suchý zip. Kreslí podle mě špatně, baví ho jen něco (auta, lodě apod.), chodíme na grafomotoriku a logopedii (neumí Ř a sykavky ještě nemá 100%). I vybarvování je bída, vždy to tak odflákne, jen aby už to měl za sebou. Na druhou stranu chodí už třetím rokem na keramiku a to ho hrozně baví a učitelka ho chválí. Největší starost mám, jak dokáže v 1. třídě sedět V KLIDU v lavici a udržet 4 hodiny pozornost.
Jé zapomněla jsem napsat, oba umí už druhým rokem plavat, ale jen pod vodou, musí se chytit a dát nad hladinu, aby se nadechli, oni se neumí ještě sami vynořit, ale jinak normálně plavou, i tam kde nestačí, kluk ale vyžaduje brýle pod vodu, holka plave i bez nich.
@lemanka, takže „neumí“ plavat
Každopádně zrovna tohle taky není moc podstatné - pokud budou mít odklad a v září ještě do školy nepůjdou, tak si vůbec nemusíš dělat hlavu. Za tu dobu se ještě o obrovský kus posunou, on leckdy stačí měsíc a dítě najednou udělá nečekaný vývojový skok. Žádná písmenka neřeš, leda jako „bonus“, kdyby je to bavilo, ve škole se stejně jede od začátku, takže i když mnohé děti budou písmenka všechna znát nebo dokonce číst, bude to pro Tebe znamenat jen o něco víc práce než pro ostatní maminky.
Řeč, uvolněná ruka, sebeobsluha, samostatnost apod., to jsou daleko podstatnější věci, na kterých je potřeba cíleně pracovat.
U nás co tak sleduji kamarádky okolo, tak děti umí čísla, písmena- některé, logické sčítaní většinou ne, umít o jenom jako básničku počítat, některé číslive poznají.. no a co u nás řeším, že kluk asi jedniný s dvěma se neumí tiskacím podepsat jinak všechyn děti umí..
takže se budem teď hrou! učit podepsat
Oživuji diskusi, chci se vás zeptat synovi je 6let měli jsme odklad. chodíme na logopedii. Uměli již vaše děti v tomhle věku R? I když sním trénuji, nemůžu ho tam dostat už nevím jak na to. děkuji všem za rady ![]()
@Milka111 můj první syn umí R od 5 a kousek, ale nijak výrazně bych se neznepokojovala. pokud umí všechny ostatní písmenka, tak to R dřív nebo pozdějc taky naskočí, neboj ![]()
jinak já na logo nechodila, naučila jsem se to z ničeho nic, bylo mi 5,5 roku, a prý jsme s mámou koukaly na televizi, a já najednou, z ničeho nic, u reklamy na Persil, řekla krásně nahlas „perrrrrrsil“
mi to prostě v tu chvíli docvaklo, jak to mám v tý puse uspořádat, aby se R povedlo. bude to tak i u vás, neboj ![]()
@Milka111 píše:
Oživuji diskusi, chci se vás zeptat synovi je 6let měli jsme odklad. chodíme na logopedii. Uměli již vaše děti v tomhle věku R? I když sním trénuji, nemůžu ho tam dostat už nevím jak na to. děkuji všem za rady
Naše malá(teda 3 roky) se naučila R tak, že jsme se s manželem bavili o tom, jak jako malý chodil na logo kvůli ráčkování a že musel opakovat pořád dokola tudubka, až řekl trubka. Malá to furt zkoušela, za 2 dny měla čisté R
.ale asi na to není jednoznačný návod. Pokud chodíte na logo a jinak mluví v pohodě, tak to určitě naskočí ![]()
@slavuska1 píše:
@Milka111 můj první syn umí R od 5 a kousek, ale nijak výrazně bych se neznepokojovala. pokud umí všechny ostatní písmenka, tak to R dřív nebo pozdějc taky naskočí, neboj
jinak já na logo nechodila, naučila jsem se to z ničeho nic, bylo mi 5,5 roku, a prý jsme s mámou koukaly na televizi, a já najednou, z ničeho nic, u reklamy na Persil, řekla krásně nahlas „perrrrrrsil“mi to prostě v tu chvíli docvaklo, jak to mám v tý puse uspořádat, aby se R povedlo. bude to tak i u vás, neboj
Dcera chodila na logopedii od 4 a tři čtvrtě, nejprve kvůli L, a pak jsme cvičili i další písmena. R naskočilo cca 2-3 měsíce před 6 rokem, přesně v 6 letech nám to vyšlo, že uměla komplet písmena (Ř pak trvalo jen chvilku)
Ale co má mladší dcera ve školce spolužáky, tak R umí sotva polovina předškoláků
Naše 4 letá zatím neumí R, Ř a trénujeme sykavky (šlape si na jazyk u S, C, Z, Ž, D, T, N) ![]()
Starší bude 6 v únoru a R a Ř začala říkat před pár týdny… ještě je emá úplně ustálené, ale jsem ráda, že na to konečně přišla… už od 5. roku jsem přemýšlela, že půjdeme na logo, ale sám pediatr říkal, ať to zkusíme trénovat zatím sami a pak se uvidí…
Ještě na podzim to vázlo, tak už jsem nás chtěla objednat a za pár dní zrovna přišla a uměla ![]()
Menší budou 4 taky v únoru a R a Ř umí dávno
![]()
Ono když se bude trénovat, tak to přijde, ale chce to vytrvat ![]()
Myslíte, že jsou na tom současní předškoláci se znalostmi a dovednostmi hůř než jsme byly jako děti my?
Dneska jsem byla se synem u jedné místní učitelky na řeči. Je mu 5 let a neumí R a Ř. Na začátku si s ním tak obecně povídala, aby odhalila, co neumí, a pak mi ho chválila, že má velkou slovní zásobu, umí povídat ve větách, ví kdy má narozeniny i svátek, zná adresu, ví kolik let je mně, tátovi, prarodičům a další.
Učitelka mi k tomu říkala, že to většina dětí neumí. Prý současné děti jdou obecnými znalostmi dolů. Hůř mluví a prý nejen výslovnost, ale nemají moc širokou slovní zásobu. Neznají často prarodiče jménem, neznají adresu…
Když začínala učit, tak prý mělo 1 dítě v ročníku vadu řeči, teď mívá ve třídě 3-4 děti, co na začátku první třídy nemluví. Děti prý ani neznají barvy, strany, neumí držet tužku. Čím myslíte, že to může být? Opravdu jsou současné děti na tom tak špatně?