Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Prosím o radu..Tak jsem se poprvé pustila do domácí jablečné přesnídávky. Po vyčtení několika návodů jsem zavařovala v troubě, protože nemám zavařovací hrnec. Ale skoro všechny skleničky mi ještě v troubě protekly. Vyndala jsem dnem vzhůru a nechávám chladnout. Zkazí se? Mám je znovu otevřít, víčka umýt a znovu zavařit? Dávala jsem to do skleniček od tatarek a hořčic, utažená byla dle mých sil myslím dobře a plnila jsem ca 1cm pod okraj. Tak kde jsem udělala chybu??? Chci udělat ještě aspoň jednu várku, tak abych nemusela pak průběžně všechno vyhazovat.. ![]()
za pomoc děkuji předem ![]()
To nechytne, pokud to vyteklo, zašpinila se víčka a okraje skleniček. Možná to bylo moc plné, možná byla trouba na moc velký výkon a začalo to ve skleničkách vařit.
V troubě jsem zavařovala, jen když jsem měla kvalitní horkovzdušnou. Teď po přestěhování mám obyčejnou, nová bude, až bude nová kuchyň, takže zavařuju raději v zavařovacím hrnci.
Nevím, jestli jsou skleničky od tatarek a hořčic vhodné, protože tyto produkty se nesterilují. POužila bych raději skleničky třeba od dětských přesnídávek nebo od různých rajčatových omáček, pesta atd. - ty, co mají uprostřed takové to kolečko, co klapne.
@ruuzenka Já přesnídávky nikdy nezavařuju
A to jsem jich dělala minulý a předminulý rok přes 50 kusů, možná i víc. Vždycky jsem ovoce povařila s cukrem až ovoce změklo, rozmixovala tyčovým mixerem, pak asi ještě 5 minut povařila a vařící dávala do těch sklenic - z tatarky, jogurtů atd, obrátila dnem vzhůru a v pohodě. Jestli se mi za sezónu zkazily 2? ![]()
@Jančik No, nevím, pokud to dělám pro dítě, radši to zavařím, v přesnídávce není zase tolik cukru, aby to působilo bezpečně jako konzervant, marmelády, to je jiná. Ale přesnídávky bych určitě sterilovala.
Pokud jsem si nebyla jistá zda mi sklenky chytly, tak jsem je vždy dávala pro jistotu do lednice. Ale ze začátku jsem také dělala to, že jsem horkou přesnídávku lila do horké sklenice a zavřela a otočila dnem vzhůru. Takto udělané přesnídávky (ovocné) se mi nikdy nezkazily.
@ruuzenka vylila bych ze skleniček, umyla je znovu nalila a zavařila v hrnci velkém klasickém. Tj. vzít hrnec větší než jsou skleničky, na dno dát hadr, nalít vodu, vložit skleničky, zakrýt pokličkou a vařit až jdou mírné bublinky nastavit na těch 20 min. Sice to nebude jako v zavařovacím hrnci na 80°C, ale plus mínus. Když něčeho dělám jen třeba 5 skleniček tak se mi nechce vytahovat celý hrnec a takto to jde v pohodě.
@Cuarentena A proč? Myslíš, že si tím pomůžeš? Podle mne, pokud to drží, tak není třeba sterilizovat, stejně každou přesnídávku zkouším, když jí otevřu a dětem z toho nikdy nic nebylo. Naopak, chutnalo jim a byly v pohodě. ![]()
@Jančik píše:
@Cuarentena A proč? Myslíš, že si tím pomůžeš? Podle mne, pokud to drží, tak není třeba sterilizovat, stejně každou přesnídávku zkouším, když jí otevřu a dětem z toho nikdy nic nebylo. Naopak, chutnalo jim a byly v pohodě.
Je to složitější, jsou věci, které nepoznáš ochutnáním, ani tím, jestli víčko drží. O to víc jsou nebezpečné. Tou sterilací by se měly zničit možné mikroorganismy, které by to mohly způsobit.