Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@anavi13 píše:
@Šáruší celou noc ne, to je mi jasné, ale nevím jak dlouho tohle vydržím. Hlavně i on je ráno unavený. Takže hledám řešení co s tím, proto uvažuji o přechodu na UM. Byla bych šťastná za spánek aspoň tři hodiny v celkuto myslím, že je v půl roce možné
důvěrně to znám, bylo to strašný. U nás sebrat prso pomohlo, ale až v roce a čtvrt, do té doby jsem trpěla. Hele na férovku, měla jsem ji v posteli, jen se otočila, dala prsou, ona se napila a spala dál, já tedy přerušovaně, ale alespoň jsem ležela. V jejích 8měsících jsem dostala zánět prsu, 41 horečka, myslela jsem, že umřu. Antibiotika a zákaz kojení a bylo to peklo, i s falškou. To k ní tedy vstával manžel, ale nezabralo, že nemůže prso.
@Lumíkovec s tatinkem spi krásně, nejdřív se budil 10× za noc a jen se pritulil a pak už jen 1-2×. Ale porad rozlisoval jestli spi se mnou nebo s nim
zkusila jsem ho dat vedle do pokoje a budil se ještě častěji. Tak to zkusim casem znovu. V noci na dnesek se mnou se taky budil, plakal ale hned se pritulil a spal dal, tak doufam ze se to bude jen zlepšovat
ani nevím proc se tak nervuju. Kojeni miluju a je tezky se ho vzdat. Ten pocit kdyz se prituli a koji se… Jako bych mu davala sama sebe. Je to něco nadhernyho. A ten jeho šťastný kukuc kdyz videl prsa a pri kojeni se mi dival do očí
musim se s tim nějak srovnat ![]()
@Šáruší on se mnou nechce spávat v posteli, potřebuje svůj velký prostor. Takže leda bych vyhnala z postele manžela. a to se mi moc nechce
takže vracím do postýlky. Nedá se nic dělat. Teď jsem zkoušela kaše bezúspěšně, takže dostává masozeleninu k večeři. A zkouším dát UM ( zatím max. 120ml, ale nechtěl flašku, tak mi pije z pítka. Každopádně koza je lepší
chci zkusit ještě aby za ním chodil jen manžel, já bych spala jinde a kojila bych jen v domluvené časy, ale vyřvat ho nenechám. Zánět prsu jsem měla na začátku kojení, takže chápu ![]()
@anavi13 píše:
Připojím se s dovolením do diskuze. Tohle téma mě zajímá. Synovi je sice jen 6 měsíců, ale taky se mi budí už tři měsíce víceméně po hodině v noci na kojení. Nad ukončení kojení pomalu uvažuji, pokud tento problém nevyřeším jinak.
A víš o tom že můžeš ukončit jen noční kojení, ale denní ponechat? Já jsem to takhle udělala u prvního dítěte ve 14 měsících, konečně začal spát celou noc, ale ráno a večer jsem ho kojila až do dvou let. Jako kompletně odstavovat 6ti měsíční miminko by mi bylo líto.
@anavi13 píše:
@Šáruší on se mnou nechce spávat v posteli, potřebuje svůj velký prostor. Takže leda bych vyhnala z postele manžela. a to se mi moc nechcetakže vracím do postýlky. Nedá se nic dělat. Teď jsem zkoušela kaše bezúspěšně, takže dostává masozeleninu k večeři. A zkouším dát UM ( zatím max. 120ml, ale nechtěl flašku, tak mi pije z pítka. Každopádně koza je lepší
chci zkusit ještě aby za ním chodil jen manžel, já bych spala jinde a kojila bych jen v domluvené časy, ale vyřvat ho nenechám. Zánět prsu jsem měla na začátku kojení, takže chápu
my jsme koupili ještě jednu postel a přirazili k letišti, takže jsme měli každý 90 cm a malou jsem dala ke zdi, takže nemohla spadnout. Mít ji v posteli mi zachránilo život ![]()
@milwinka me to tak maly nechapal kdyz jsem ho pres den kojila a v noci ne
ted to snad pochopil kdyz jsem pres den rekla ze neni
@milwinka je mi to taky líto. jj vím, taky mě to napadlo, ale nevím jestli je to možné u tak malého miminka. Zkouším teď teda nahradit kojení po koupání, ale úplně se mi to nedaří. Musíme trénovat. Vodu z pítka nebo tu trochu UM mi pije teprve tři týdny. Kolik ti prosím dítko toho UM vypilo v noci? A co jsi dávala k večeři? Děkuji ![]()
@Šáruší já měla přiřazenou postýlku akorát jsem už nezvládala ho dávat a vracet do postýlky. ( Neměla jsem do ní jiný přístup než z postele) Je moc těžký
má chlapec v šesti měsících 9kilo
proto si zase nemyslím, že mám slabé mléko - porodní váhu měl 3500g, možná spíš není schopen vytáhnout na jedno kojení i zadní mléko- mám prsa 80/J. Takže jsme ji oddělali a já zkouším konejšit a nedávat hned prso. U postele mám přidělanou bočnici, aby mi při kojení když usnu nespadl.
@Anonymní píše:
@milwinka me to tak maly nechapal kdyz jsem ho pres den kojila a v noci neted to snad pochopil kdyz jsem pres den rekla ze neni
Tak já jsem postupovala podle tohoto článku: http://www.vasedeti.cz/…nimu-kojeni/
Důležitý je podle mě bod č.4. pozvěte si na pomoc druhou osobu- u nás to bylo tak že byl syn 3 noci u babičky, ale přes den byl se mnou. Potom první noc co už spal znovu u nás, tak k němu vstal tatínek, jen ho pohladil a malej spal dál. Další noci už spal v kuse. U něho šlo o to odnaučit ho zafixovanou asociaci že usne jenom s mlíčkem. Nejhorší je když se dítě naučí usínat jenom u prsa, pak když se vzbudí tak se neumí uspat jinak než znovu prsem. Prostě aby zjistil, že kojení není na usnutí. A přes den měl přesně danou dobu kdy se kojil (ráno před snídaní a odpoledne cca kolem 17 hod- věděl že to není na spaní). Ale každé dítě je jiné. Na mladšího nám nefungovalo vůbec nic.
@Anonymní píše:
@milwinka me to tak maly nechapal kdyz jsem ho pres den kojila a v noci neted to snad pochopil kdyz jsem pres den rekla ze neni
To si právě myslím, že ten můj nepochopí
ale děláte dobře, teď bude mít vyspanou a šťastnou maminkou a kojení si užijete třeba s dalším dítkem ![]()
@anavi13 píše:
@milwinka je mi to taky líto. jj vím, taky mě to napadlo, ale nevím jestli je to možné u tak malého miminka. Zkouším teď teda nahradit kojení po koupání, ale úplně se mi to nedaří. Musíme trénovat. Vodu z pítka nebo tu trochu UM mi pije teprve tři týdny. Kolik ti prosím dítko toho UM vypilo v noci? A co jsi dávala k večeři? Děkuji
Já jsem mu žádné UM nedávala ani v noci. Vlastně v noci nedostával pak už nic. A ve dne jsem ho ještě kojila. Na večeři jsem dávala kaši. S tím odnaučením nočnímu kojení jsme postupovali podle tohoto: http://www.vasedeti.cz/…nimu-kojeni/
Ale každé dítě je jiné, na staršího to fungovalo dobře, na mladšího ne.
@anavi13 Ještě mi hodně pomohla knížka Klidné spaní a ukládání. Je to o tom jak naučit dítě spát celou noc bez vyřvání. https://www.databazeknih.cz/…adani-178293
@Anonymní píše:
@Lumíkovec s tatinkem spi krásně, nejdřív se budil 10× za noc a jen se pritulil a pak už jen 1-2×. Ale porad rozlisoval jestli spi se mnou nebo s nimzkusila jsem ho dat vedle do pokoje a budil se ještě častěji. Tak to zkusim casem znovu. V noci na dnesek se mnou se taky budil, plakal ale hned se pritulil a spal dal, tak doufam ze se to bude jen zlepšovat
ani nevím proc se tak nervuju. Kojeni miluju a je tezky se ho vzdat. Ten pocit kdyz se prituli a koji se… Jako bych mu davala sama sebe. Je to něco nadhernyho. A ten jeho šťastný kukuc kdyz videl prsa a pri kojeni se mi dival do očí
musim se s tim nějak srovnat
Tak jestli budte mit dalsi mimco, tak si to jeste uzijete
ja taky kojila rada a taky mi bylo trochu lito to utnout, ale tulime se i tak pres den, aby jsme si to vynahradily ![]()
@anavi13 píše:
Připojím se s dovolením do diskuze. Tohle téma mě zajímá. Synovi je sice jen 6 měsíců, ale taky se mi budí už tři měsíce víceméně po hodině v noci na kojení. Nad ukončení kojení pomalu uvažuji, pokud tento problém nevyřeším jinak.
To bych spíš zkusila dat k večeři nějakou kaši, která by ho zasytila aby se v noci tolikrát nebudil, ale přestavět kvůli tomu kojit mi přijde škoda, je ještě malinký.
@Micilin píše:
To bych spíš zkusila dat k večeři nějakou kaši, která by ho zasytila aby se v noci tolikrát nebudil, ale přestavět kvůli tomu kojit mi přijde škoda, je ještě malinký.
Taky tak, prijde mi to brzy ale chapu vyčerpaní
každopádně pokud nezabere kase na spani (muze z ni mit i boleni bříška) tak se nebudi hlady ale za kontaktem a to kase ani UM nevyresi.