Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, podstoupila některá z vás preventivní mastektomii s rekonstrukcí prsu a implantáty? Jaká byla cena operace? Jak dlouho probíhala rekonvalescence? Babička rakovinu měla, já mám v prsu bulky, dle vyšetření jsou tukové. Mám zatím jedno dítě, nyní se snažíme o druhé. Je mi 28. Babička měla rakovinu v padesáti. Operaci bych chtěla podstoupit do 35. Stejně jsem časem měla v plánu plastiku prsou, po porodu dcery mi během pár dní hrozně klesly a mám je i dost velká, partnerovi se sice hrozně líbí i tak, ale mě ne. Takže jsem si říkala, že jestli budu mít jít pod kudlu, tak aspoň abych tím eliminovala i riziko rakoviny. Zajímá mě hlavně cena, kolik bych platila jako samoplátce, abych začala pomalu šetřit ![]()
@Talosia nemůže ti doporučeni dát lékař? Pak se cena razantně sníží. Mě to doporučili, ale já zatím nebyla.. Riziko velké a jsem sledována co rok
dr říkala, že až se odhodlám, tak mi to napíše a pak se platí jen nadstandardní věci.. Jinak je to cca 100 tis - bráno tu u nás ![]()
Na doporučení jsem se zatím neptala, bojím se, aby se mi nevysmáli, když jsem ještě mladá. Tak to je docela pálka
to určitě nenašetřím jen tak, takže mi asi nezbyde stejně nic jiného než zkusit doporučení. Ale nevím jestli mi ho dají. Genetiku dělanou nemám a v rodině měla rakovinu jen taťkova mamka. Naštěstí ji překonala, přišla o prso a uzliny, byla na ozařování, ale teď je zdravá. Mám to v plánu tak za pět let, snažíme se o druhé a chci určitě kojit a třetímu bych se asi také nebránila. Ale chtěla bych to stihnout do 35. Já mám doporučení chodit každé dva roky, před týdnem jsem zrovna byla na vyšetření. Každopádně mám v plánu na kontrolu nejdéle za rok. Já mám prsa celá taková bulkovita, hrudkovita, tak se tam blbě něco poznává.
Pokud nemas zasadni duvod, neudelaji ti to, rozhodne ne na pojistovnu. Podle toho, co pises, tvuj duvod zasadni opravdu neni, neni nejspis ani duvod delat ti genetiku ( na pojistovnu). Takze, s doporucenim a platbou od pojistovny nepocitej. Pokud na tom budes trvat a zaplatis si to, mozna najdes nejakeho ochotneho chirurga, nekteri ti klidne prisiji nohu na hlavu, kdyz si to budes prat.
Pokud nejsi vedená jako riziková, tak ti nikdo nic platit ani dělat nebude, takže rozhodně je nutné nejprve podstoupit testy na riziko rakoviny prsu a podle toho konat, ale jestli měla rakovinu prsu jenom mamka tvého táty, nějaké riziko bych tam vůbec neviděla