Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Mám takový dojem,že přední mléko slouží na žízeň,že až to zadní má víc zasytit.Já jsem třeba neodstříkávala,kojila jsem co 2 hodiny,jen třeba když jsem měla hodně prsa nalitá,tak jsem trochu odstříkla,aby se dobře chytil.Nenech si do toho zas tak kecat,oni sice radí,že se má odstříkávat,ale když přeci budu odštříkávat,tak se mi bude dělat zbytečně moc mlíka,nám se to krásně upravilo podle poptávky,kojila jsem plně rok a půl,pak teprve začal s jídlem a jinak jsem kojila až do 3 let,ale pak už jen hlavně v noci.
Přední mlíko je na žízeň a zadní na hlad, se říká.
Odstříkávala jsem jen po porodu po nalití prsů, to bylo fakt maso, to by jinak asi explodovaly
Odsávačku jsem použila dvakrát, stačilo ručně ve sprše do úlevy.
Ale odstříkávání bylo fakt jen chvíli, případně pak nárazově, když se vyskytla nějaká zatvrdlina a tak.
Kojila jsem rok.
Nemá mysl odstříkávat preventivně jak už bylo řečeno přední mlíko je na žízeň zadní na hlad… Dřív bylo vše jinak, dříve se nesmělo dítěti dát najíst dřív než za 2,5hodiny a jíst muselo taky určitý čas. Neposlouchej tchýni a dělej to jak sama nejlépe uznáš za vhodné. Nic špatně neděláš ![]()
ahoj, odstříkavat na začátku mi přijde celkem dobré, mimi po narození toho tolik nevypije ale rychle mu narůstá spotřeba (mám to ověřené od obou mých dětí, obě jsem vážila a za první dva měsíce skoro zdvojnásobili množství mléka co vypily) a taky jsem nezažila laktační krize. My jsme ale kojily běžně po 2-2,5 hodinách, tak to mi přijde celkem normální, moje děti by nevydrželi 4 hodiny bez jídla ![]()
Podle mně se teď na tchýni vykašli a konej dle přírody jak holky radí, teď už je mimi dost velké a bude pít co potřebuje.
tak ať hezky rostete!
Ahoj, já odstříkávála jen z toho důvodu, že se mi příšerně nalévala prsa. JInak jsem kojila podle toho, jak si malá řekla. No a kojila jsem do 18měsíců naprosto bez problémů.
Někde jsem slyšela taky rady, že by se po kojení mělo ještě odstříkávát, aby byly prsa prázdné a bylo více mléka, ale na to jsem kašlala. I tak jsem před každým kojením měla prsa, jak kdyby mi udělali plastiku.
Takže jak radily holky. Kašli na tchýni a dělej to tak, jak to cítíš ty.
Přesně tak, odstříkávat jedině při přebytku, taky jsem nechápala tenhle názor, a to mi ho nutil dokonce chlap, soused
Málem jsem padla. A jinak, příroda si to zařídí sama, copak nějaká jiná samice v přírode odsříkává zbytky? Já to tedy nikdy nedělala a kojila jsem v pohodě 8 měsíců, pak už nechtěl, dostala jsem angínu a ATB a mlíko mu nechutnalo.
Opět na „radu“ mé tchýně
mám odstříkávat. Tchýně dělala porodní bábu, teď je v důchodu. V šestinedělí mi tvrdila, že musím po každém kojení mlíko odstříkat, jinak se mi nebude tvořit. Na začátku jsem to dělala, pak už ne. Teď je nám 13 týdnů, mlíčko neodstříkávám vůbec tak měsíc a půl. Malý dřív jedl po 4 hodinách, teď jí po 2-2,5 hodinách. Ale v noci spí i 9 hodin. Tchýně tvrdí že musím stále odstříkat vše, jinak se mi nebude tvořit mlíko a bude nekvalitní a pak budu muset přikrmovat. No není to náhodou blbost? Po 6tinedělí je produkce upravená podle poptávky dítěte, ne? Zasahovat do toho je hloupost. Kvalitní mlíko je snad podle toho, jakou stravu jím.
Odstříkavali jste/neodstříkávali jste? Jak dlouho jste kojili? Že mám pravdu - mám to nechat přírodě? Jak mám docílit, aby tak často nejedl, měl delší přestávky. Mlíko mi stříká samo, prý je to přední mlíko, moc se tím zasytí, ale za chvíli má hlad …