Pribináček – od kdy dávat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Ahojte všichni,
tak já slyším pořád od tchýně proč nedám malému do mléčka cukr a dudlík do medu
když byl nedávno manžel s malým sám na návštěvě u tchánovců, tak tchyně už se zvedala, že půjde pro med
ale manžel stojí při mě a nedovolil to.
O omáčce v 6.měsících už jsem taky slyšela.
A moje babička říkala, že já jedla od 3.měsíců játra, zahuštěné polévky, šťávičky a jak mě chutnalo.
Tak mě jenom napadlo, myslíte, že taková strava u tak malého miminka může mít v pozdějším (i dospělém) věku za následek třeba problémy se žlučníkem, žaludkem? Prostě se zažíváním?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
monkax,taky jsem o tom přemýšlela..Neznám snad nikoho dospělého,kdo by si na žlučník a žaludek někdy nestěžoval..Pár lidí v mém okolí ho má i operovaný..
Myslím si,že brzké krmení těžkými jídly na to vliv má,ale ve spojitosti s genetickými dispozicemi..Prostě si myslím,že je do určité míry dané,že někdo má kachní žaludek a někdo ne ![]()
Jinak v rodině mého partnera jsou skoro všichni bez žlučníku,i 24 letá neteř,které ho vyoperavali před 2 lety..Byla na dovolené a jestli ochutnala něco oxotického,nevím..Rodina přítele se stravuje teď celkem rozumně,ale jak se stravovali v dětství,nevím -prý knedlo vepřo zelo ve 3 měsících
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak Tata XXXL me vcera taky dostal. Ctyrmesicni dite cpou hamburgrem!
A do ruky mu vrazej hranolky… proboha. Prijde mi, ze v Americe funguje zakon dzungle, hlavni je PREZIT, a co do sebe nacpou, to je jedno, hlavne, kdyz nechcipnou hlady… a jellikoz tam jsou nejlevnejsi hamburgry, tak proc tim necpat mimina? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den,
chtělabych se připojit s dotazem..má se dávat žervé a lučina..obojí obsahuje tvaroh..můžu to tedy 9 měsíční holčičce dát?A ještě jeden ..pečivo…obsahuje sůl..nevadí? Nějak se v tom strácííím ![]()
Děkuji moc za odpověď… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si totiž myslím, že ty babičky, maminky a tchýně to berou tak, že ony vlastně moc na výběr ani s náma neměly. Nebylo tolik skleniček ani mouder o stravování. A tak nám prostě dávaly to, co bylo. V podstatě jim to člověk nemůže mít za zlé. Ale dnes by si mohly trošku rozšířit obzory, obhlédnout trh, než se pustí do dobře míněných rad a názorů
Přece jen doba pokročila, v obchodech je více věcí, zdravějších a lehčích a není potřeba půl roční dítě krmit svíčkovou ani guláškem.....Taky jsme bojovali a za chvilku zase budem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, ale moje mamka například dávala to, co já teď a podivila se, když jsem dceři už dovolila smažený řízek, nám ho prý do pěti let nedávala. A co vím, tak vařila tři jídla, dětské, dospělácké a ještě dietu pro jiného člena rodiny. Prostě to šlo i tehdy, ale možná že byla moje mamka ve své době exot.
![]()
Myslím, že zelenina byla v obchodech vždycky. A kousek libového masa do ní taky, akorát ne za našich babiček, to už je zas jiná, moje babička stávala frontu na maso od tří od rána, aby vůbec něco dostala - v době, kdy měla malé děti.
Prostě myslím, že se to bralo jako že je dítě tak šikovné, že už sní takové jídlo. Triumfování co které dítě dokáže vidím i dnes, jen už se to tolik netýká jídla, ale některé maminy jsou hrozně ambiciozní a když je dítě v něčem náhodou rychlejší, tak je to pro ně něco jako osobní úspěch. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ja mam tedy stesti, ze mi do stravovani nasi male nikdo nekeca, vsichni me respektuji a me nazory v podstate schvaluji, i kdyz to treba tenkrat delali jinak
ale kdyz tady ctu, jak se davali omacky v pul roce apod., tak proste kolikrat neverim, ze si to ty babicky tak dobre pamatuji
ja dneska, kdyz se me kamaradka zepta, kdy jsem zacala davat ovoce ci jogurt, tak proste nevim, 7. nebo 8. mesic ??? neni to ani rok, co jsem to desne resila, abych nahodou nedala neco o par tydnu driv, ale dneska opravdu nevim, kdy to presne bylo a myslim, ze podobne je tomu u tech babicek ![]()
- Citovat
- Upravit
Suhajko,já ževré,lučinu i cottage dávám malé od 9 měsíců na rohlíku,chlebu nebo kukuřičných křupkách..Ona totiž nechtěla jíst kašovitou stravu.Byla do půl roku jen kojená a prakticky skokem přešla na kousky..A vůbec není na sladké,nejí přesnídávky ani dětské kaše.Prostě to odmítá..
A něco jíst musí.Vím,že je v tom tvaroh a trocha soli,ale snažím se vybírat kvalitní výrobky.Myslím,že jí to nějak neublížilo..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
cukry a tuky
Tak jak to tu tak ctu, tak mam pocit, ze vase deti jsou na diete, co se narodily. Zensky neblbnete, vzdyt deti potrebuji tuk a cukr pro vyvoj nejen tela, ale hlavne mozku!!! Ted to mozna neni nijak znat,ale casem se to spatne odrazi na kognitivnich funkcich. Mam 3 letou holcicku a 10 mesicniho chlapecka a mala jedla pribinacky (kdybyste cetli obal, tak tam najdete bez barviv a konzervantu)a pudinky neco po roce a tlusta neni vubec, navic ma na svuj vek uzasnou pamet a je velice bystra. Obema detem davam vyvazene jidlo,ale nikdy jsem neresila, zda je to dost dietni.A to musim rict, ze jsu pekni jedlici a sni fakt hodne.
Jo a k tomu sladkemu - taky dobry trend nedavat detem skoro zadne!! Moje Anicka si kazdy den muze dat nejakou tu sladkost jako cokoladu nebo susenku nebo buchtu a cim je starsi, tim min o to stoji. Mnohem vic si rika o ovoce a zeleninu. Naopak synnovec, co sladke nikdy nedostaval, tak u babicky a dedy nechce vubec nic jineho jist a je ze vsech sladkosti jak urvany ze retezu. Kdyz jim z toho udelate tabu, tak to budou chtit cim dal vic, az budou starsi. A pak ztloustnou ani nebudete vedet jak.
A nakonec, mozna by vas, co odmerujete detem ziviny, zajimal tenhle clanek http://www.vitalia.cz/…te-nezabije/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nám doktorka říkala, že pribiňáček ještě ne, ale prý už můžem dávat třeba kostíky - svačinku, to prej pediatři schvalují, jo a Gervais taky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jeje jak tady ctu vsechny prispevky zacinam si pripadat jako nevhodna mama:-) Ja mam 4 letou Terezku a ta od 6 mesicu mela pribinacek, ostravacek a vubec ji to nevadila ba naopak byla nadsena a hezky se i nasitila a v 8 mesicich mi papkala uz skoro vsechno nesnasela ty miminkovske papanicka jako jsou hami ve sklenicka nebo kasicky to po me plivala a hazela:-) takze pokud bylo mixovane jidlo neuspech ale kdyz jsem uvarila zeleninovou polevku nebo bramborovou kasi a mohla kousat byla spokojena:-) v roce uz mi bastila vse i zeli a vubec si nestezovala:-) ba naopak vse bez problemu:-) a ma mladsi Kristynka dvouleta? ta uz o vanocich to mela 10 mesicu jedla o vanocich hrachovou polevku a byla velmi nadsena ze chtela dvakrat a samozrejme jsem nepridala aby ji to brisko nepotrhalo:-) ja si myslim ze je to individualni co maminka detem dava:-) vidim to na svych detech ani jedna od sveho pulroku nestala o miminkovska jidla:-) rid se proste sama sebou co myslis ze je nejlepsi:-) a je dobre si udelat i domaci pribinacek a sama nejlepe vis co do nej davas a co male papka:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
BaPo, jakápak dieta? Že dítě potřebuje cukr, to si tedy nemyslím, pokud tedy máme na mysli obě dvě cukr jako sladidlo.
Sacharidy, ty samozřejmě potřebuje, ty jsou i v obyčejných jogurtech, né jen v pribiňácích.
On už ten pribiňák bohužel není, co býval svému dítěti bych ho opravdu nedala. Smrdí to umělinou ![]()
Tuků má taky dostatek, vždyť se dětem přeci doporučují plnotučné mléčné kysané výrobky.
Takže dietou bych to určitě nenazvala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
kostiky a svacinky to je uplne na stejne brdo jako pribinacky
ted jsme si nedavno koupili termix a pekny hnus totalni umelina:-(
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
bublinkaa.a píše:
kostiky a svacinky to je uplne na stejne brdo jako pribinackyted jsme si nedavno koupili termix a pekny hnus totalni umelina:-(
já nevím, bylo mi vysvětleno, že jde o rozdíl ve složení, co se týče pribiňáku, prý je to zatím nápor na nevyvinuté ledviny ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Divala ses tak cca na cerne ovce? ja ju a celkem jsem se zdesila ukazovali co vse obsahuji detske vyrobky…:-) bylo to i v sama doma a ver ze s takovou by jsme detem nedavali uz vubec nic… tech cukru kolik obsahuji ty jogurty a kremiky… no fakt mazec:-( ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit